Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Biden: kans op kernoorlog in 60 jaar niet zo groot geweest

Ernstigste waarschuwing voor Armageddon tot nu toe
Joop

Hotel Athene: schrijnende toestanden in de Griekse gezondheidszorg (afl. 5)

  •  
10-12-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Vanwege de bezuinigingen is er heel weinig geld over in de zorg. Dat leidt tot schrijnende toestanden. Ingeborg Beugel kijkt in een lokaal ziekenhuis naar de gevolgen. Er is gebrek aan alles.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (25)

Gefaald
Gefaald11 dec. 2019 - 10:18

Hoe kan het toch dat Griekenland als überslachtoffers worden neergezet terwijl ze bij lange na niet het armste Euroland zijn - laat staan het arnste EU-land ? Het is alsof je boeren als überslachtoffers neerzet .... ook die mensen zijn niet echt de allerarmsten. Maar de Grieken, die hebben echt een speciaal plekje in de publiciteit. Is Ingeborg Beugel misschien niet een beetje al te ingevoerd in de Griekse zaak ?

Purper Floyd
Purper Floyd10 dec. 2019 - 20:58

Ergens ver voor de Griekse crisis moest ik een consult bij een Griekse arts ondergaan. Ook toen al, begin jaren 90, eerst even afrekenen zonder bonnetje, anders moest ik maar ergens anders naar een arts gaan. De toestand in de Griekse gezondheidszorg heeft weinig met de recente crisis te maken maar is meer een volksaard verschijnsel.

OlavM
OlavM10 dec. 2019 - 20:16

Het is goed dat Ingeborg Beugel de praktijk van alle dag in Griekenland laat zien. Wat de bittere werkelijkheid voor de meerderheid van het Griekse volk is geworden. De zogenaamde Europese solidariteit heeft vooral gezorgd voor het redden van banken, en verder zoeken de Grieken het maar uit met de afgedwongen privatisering van hun prachtige locaties en de grote aantallen vluchtelingen in gebrekkige opvangkampen. De EU blijft een moloch die in de eerste plaats kapitalistische belangengroepen moet beschermen tegenover de noden van de minst bedeelde groepen in de samenleving. Niets nieuws onder de zon, maar extra schrijnend door de voortgaande gevolgen van de financiële en economische crisis.

HaloOfFlies
HaloOfFlies10 dec. 2019 - 12:45

En weer wordt er in de reportage -zoals iedere week- weer alles 'onmenselijk' genoemd. Het is echt flauwekul, er is niets onmenselijks aan. Qua koopkracht staat Griekenland van alle landen ter wereld op plek 50 (2018). Da's niet heel hoog, maar Bulgarije, ook EU, staat op plek 60. De Grieken zijn dus nog altijd rijker dan de Bulgaren - hoe de Grieken het intern onder elkaar verdelen is hun eigen zaak. Dus of ze het nou aan Medische zorg uitgeven of aan pensioenen, of aan belastingvoordeeltjes voor de rijken - dat is helemaal aan hunzelf te beslissen. Ze staan niet meer onder curatele van het IMF. Als de EU geld moet gaan weggeven aan armlastige mede-EU'ers, dan is Bulgarije dus als eerste aan de beurt. Die Grieken hebben voorlopig voldoende ontvangen.

9 Reacties
LaBou
LaBou 10 dec. 2019 - 16:13

En hoe is die koopkracht dan wel verdeeld onder die Grieken?

Stheno
Stheno10 dec. 2019 - 18:57

Zeg t maar LaBou. Vinden we Griekenland zielig omdat ze eigen keuzes maken? Of sturen we het leger erop af omdat ze 'verkeerd' kiezen? Hoe dan ook komt er dan kritiek van types zoals jij, beste LaBou.

LaBou
LaBou 10 dec. 2019 - 21:47

Ach, geen antwoord is ook een antwoord Stheno. Je weet dus heel goed dat dat gemiddelde waar je en haloofflies zo op hameren niets anders is BS.

Stheno
Stheno11 dec. 2019 - 9:08

Wat een onzin LaBou. De Grieken mogen hun eigen welvaart onderling verdelen. Om een buitenstaander (bijv NL) verantwoordelijkheid hierin te geven is pas echte BS.

LaBou
LaBou 11 dec. 2019 - 10:20

En nog steeds geen antwoord ("ik heb gelijk omdat ik zeg dat ik gelijk heb" is natuurlijk grote onzin). Maar wel lekker gemakkelijk om de eigen verantwoordelijkheid van bijv. Nederland weg te wuiven.

Jan Lubbelinkhof
Jan Lubbelinkhof11 dec. 2019 - 12:26

@Labou, U vind dus dat Nl moet ingrijpen in een ander autonoom land omdat ze daar de (beperkte) welvaart niet eerlijk verdelen? En dat gaan we dan ook maar gelijk overal doen en dat noemen we dan geen imperialisme/kolonialisme maar Labouisme? Ik zie u overal reageren tegen het Westen wat ingrijpt bij erge mensenrechtenschendingen, ik zie u ook overal reageren als het Westen niet ingrijpt, wat wilt u eigenlijk? Dat we onze “superioriteit” tonen en overal ingrijpen of dat we uitgaan van het zelfbeschikkingsrecht van mensen en volken?

HaloOfFlies
HaloOfFlies11 dec. 2019 - 13:06

@LaBou, "Maar wel lekker gemakkelijk om de eigen verantwoordelijkheid van bijv. Nederland weg te wuiven. " Nederland is niet verantwoordelijk voor de interne verdeling van de Griekse inkomsten; daar gaan alleen de Grieken zelf over. Als de Grieken 'zieliger' zijn dan de Bulgaren, moeten ze wellicht daar in de leer; hoe de Bulgaren het voor elkaar krijgen minder zielig te zijn dan de Grieken terwijl ze toch minder koopkracht (gemiddeld) hebben. Ze doen daar dus iets heel erg goed, en/of de Grieken heel erg slecht.

Stheno
Stheno11 dec. 2019 - 14:21

Sorry, Labou..had je mij een vraag gesteld? Ik jou wel, maar ik zet er (i.h.a.) tegenwoordig geen geld meer op in dat ik een reactie krijg. Om dan een verwijt te krijgen over wat niet ik maar juist jij nalaat roept wel vraagtekens op. Nogmaals: enige eigen verantwoordelijkheid is wel gewenst. En het is prima als jij middels drang of dwang anderen dat niet gunt, maar dat verandert niks aan die eigen verantwoordelijkheid. Ik hou het maar op: verschil van inzicht. Ik hou anderen niet verantwoordelijk voor mijn eigen keuzes, financieel of anderszins. Omgekeerd, verwacht ik ook van anderen dat zij zich dan ook niet bemoeien met mijn keuzes als ik daar niet om vraag.

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout11 dec. 2019 - 15:40

Grieken in de leeftijdsgroep van 18-64 jaar, dus de groep die de economie op gang moet brengen hebben van alle zelfde groepen in de EU de grootste kans om te vervallen tot armoede en sociale isolatie, een kans van bijna 40%: https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=File:People_AROPE_2019_4.1.png

Bert de Vries
Bert de Vries10 dec. 2019 - 10:43

Dat het Griekse volk offers moest brengen nadat de democratisch gekozen leiders het land door jaren en jaren financieel wanbeleid in de afgrond hadden gedreven, spreekt vanzelf. Maar de manier waarop die offers werden afgedwongen, is vergelijkbaar met de taktiek van de verschroeide aarde. Ijdeltuit Dijsselbloem en het ultrarechtse IMF hebben de samenleving geruïneerd. Eén van de grootste en belangrijkste havens werd verkocht aan de Russen. En dat door een land dat aan de militair strategisch ontzettend belangrijke Zuidflank van de EU ligt. Stel je voor, Nederland zou de haven van Amsterdam verkopen aan de Russen. De gezondheidszorg is naar de knoppen, de jeugdwerkloosheid is extreem, de braindrain leidt tot verpaupering van het intellectueel klimaat, sociale voorzieningen zijn gereduceerd tot onder een aanvaardbaar minimum, de infrastructuur is vernield: de toekomst van Griekenland is als die van een ontwikkelingsland. Intussen lijkt de aangerichte schade zo groot dat die niet meer is te herstellen. De rechtse intelligentia, niet gehinderd door denkvermogen, zal wel roepen dat het 'hun' eigen schuld is. Maar de kans dat de EU een hoge prijs gaat betalen voor haar showpijperij is levensgroot.

6 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens10 dec. 2019 - 11:45

@ Bert de Vries Jij schrijft: De rechtse intelligentia, niet gehinderd door denkvermogen, zal wel roepen dat het ‘hun’ eigen schuld is. Dom links leest ook nooit een krant. https://www.trouw.nl/nieuws/een-van-de-grootste-havens-van-europa-is-plots-beschermd-archeologisch-gebied~bd531480/?referer=https%3A%2F%2Fwww.google.nl%2F

Bert de Vries
Bert de Vries10 dec. 2019 - 15:54

Daan, Rusland is uiteraard China. Slordigheid is een rechts trekje van me. En er loopt nog altijd een beroep. Overigens is de essentie, dat Griekenland door EU en IMF 'gedwongen' werd om majeure infrastructurele objecten te verkopen, aan wie dan ook, omwille van de dollars. Een eeuwige machtspositie in het huis van de vijand, voor een grijpstuiver. Hoe slim kun je zijn als denken teveel is gevraagd.

Uitgekleed
Uitgekleed10 dec. 2019 - 15:54

DaanOuwens 10 december 2019 at 12:45 Griekenland krijgt een schuldenlastenverlichting van bijna een miljard euro. Dom links meent ook dat gratis geld niet bestaat.

MountEverest
MountEverest10 dec. 2019 - 18:24

@Bert Griekenland moet het deze keer op een harde manier leren. Dat biedt de mogelijkheid om de enorme corruptie en inefficiency achter zich te laten en een welvarend, democratisch land te worden. Zachte heelmeesters maken nu eenmaal stinkende wonden. Laten de Grieken een voorbeeld nemen aan Ierland, dat zichzelf door hard werken aan de haren uit het moeras heeft getrokken.

Bert de Vries
Bert de Vries10 dec. 2019 - 22:34

Mount Everets, als je iemand's benen amputeert kun je wel zeggen dat ie opnieuw moet leren hoogspringen, maar of dat nou een echte uitdaging is?

DaanOuwens
DaanOuwens11 dec. 2019 - 7:21

@ Bert de Vries Jij schrijft: Overigens is de essentie, dat Griekenland door EU en IMF ‘gedwongen’ werd om majeure infrastructurele objecten te verkopen, aan wie dan ook, omwille van de dollars. Dus? China investeert ook in de Rotterdamse haven. 25% van de goederen die via de haven binnenkomen, komen uit China. Griekenland ligt op de zogenaamde zijderoute die China aan het bouwen is en deze Griekse haven is straks een belangrijke concurrent van Rotterdam. Op lange termijn levert dat veel Griekse werkgelegenheid op. Als Nederland de Amsterdamse haven verloopt gebeurd er niets. En haven kan je namelijk niet oppakken en meenemen. Overigens had Rusland ook belangstelling voor de haven. Dus als je een beetje nadenkt en niet domme SP-teksten roept is de verkoop van een haven niet iets om van te schrikken. Overigens investeren grote Nederlandse pensioenfondsen in de infra structuur in de VS. Dat zijn eigenlijk zaken waar ik mij meer zorgen over maak. Vanwege het beleid van Trump vraag ik mij af of dat geld ooit terug komt.

Gi Raf
Gi Raf10 dec. 2019 - 10:22

En dan nog zijn er lieden die het vreemd vinden dat de Britse arbeiders massaal voor de Brexit hebben gestemd. Voordat je als arbeider een kik kan geven maken EU machthebbers/profiteurs je hele land kapot als dat hun net even wat beter uitkomt. Dat arbeiders helemaal kapot gaan interesseert EU elite helemaal niks. De EU is er alleen voor het profijt van de EU machthebbers, de EU elite, de EU rijken en hun ondernemingen. Intussen hebben de Britse arbeiders altijd nog hun VHS. Het rammelt maar de kans dat na de Brexit de EU de gezondheidszorg helemaal naar de bliksem helpt is nul. https://www.justlanded.com/nederlands/Verenigd-Koninkrijk/Just-Landed-Gids/Gezondheid/Nationale-Gezondheidsdienst Wanneer gaan EU machthebbers de Grieken eindelijk helpen met gezondheidszorg?

4 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens10 dec. 2019 - 11:00

@ Kees Jij schrijft: Wanneer gaan EU machthebbers de Grieken eindelijk helpen met gezondheidszorg? Waarom zouden ze? Als de Britse arbeiders het zelf kunnen met hun NHS dan kunnen er Griekse arbeiders het toch ook? Tenzij er iets fundamenteel mis is met jouw visie. Dat laatste kan natuurlijk ook, gezien het feit dat arbeiders allang zijn uitgestorven.

HaloOfFlies
HaloOfFlies10 dec. 2019 - 12:47

"Wanneer gaan EU machthebbers de Grieken eindelijk helpen met gezondheidszorg?" Gezondheidszorg is geen taak van de EU maar van de eigen regering.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland10 dec. 2019 - 13:26

EU gaat helemaal niet over gezondheidszorg - die moest juist geprivatiseerd worden.

Thuru
Thuru10 dec. 2019 - 16:37

Gezondheidszorgen issamenmet een hoop aantal dingen de verantwoording van de Griekse regering. Die kunnen dat zelf oplossen. De Europese burger hoeft daar niet aan mee te betalen vind ik. Los van dat geeft Nederland al veel te veel aan afdracht aan Europa. Wat mij betreft mag dat fors verlaagd worden. Dat er dan minder subsidie is her en der kunnen landen dan zelf dat oplossen. Voor diegenen die willen dat Griekenland meer willen, kunnen zelf dat aan Griekenland zelf geven. De EU burger hoeft daar niet voor te bloeden.