Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Horrorhagel in Frankrijk, code geel in Nederland

  •  
21-05-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1396 keer bekeken
  •  

De Franse stad Dijon en omgeving is maandagavond getroffen door hevige hagelbuien. Binnen een kwartier vielen er zoveel hagelstenen dat de sommige straten met een witte laag van dertig centimeter bedekt raakten. Er vielen geen gewonden maar de hulpdiensten draaiden wel op volle toeren. De brandweer werd 147 keer te hulp geroepen door burgers.

Het KNMI waarschuwt dat grote delen van Nederland dinsdagmiddag en -avond getroffen kunnen worden door noodweer. Bij Rijnmond voorziet de weerkundige hagelstenen met een doorsnee van twee centimeter. Ook zijn er harde windstoten en onweer te verwachten.

Update: 14:40

Ook in Nederland heeft het extreem weer toegeslagen. Het Friese Buitenpost werd getroffen door een zeer zware hagelbui en regenval. De straten kwamen daardoor onder water te staan, meldt de NOS:

Burgemeester Oebele Brouwer van de gemeente Achtkarspelen heeft het allemaal van dichtbij gezien. "Ik kreeg om 16.40 uur een telefoontje en ben in de auto gestapt. Ik kwam niet verder dan de rand van Buitenpost, omdat de wegen volstonden met water." (…) Brouwer was ook bij een woonzorgcentrum in het dorp, dat deels ontruimd werd nadat de hagel via de riolering en de wc's naar boven was gekomen. Dat opruimen is niet eenvoudig, zegt de burgemeester. "In zo'n badkamer ligt gewoon een halve meter hagel. Krijg dat maar eens weg. We zijn lang doorgegaan gisteravond." Daardoor konden de meeste bewoners uiteindelijk weer in hun eigen bed slapen.

De weerman van de NOS maakt duidelijk dat dergelijk extreem weer een gevolg is van klimaatverandering: "Voor iedere graad opwarming neemt de hoeveelheid regen in een extreme bui met 10 tot 20 procent toe. Nederland is in de afgelopen decennia twee graden opgewarmd, dus daardoor zijn de extreemste buien ook 20 tot 40 procent natter geworden. Dat betekent ook steeds vaker het verschil tussen een riool dat het prima aankan en grote wateroverlast."

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.