Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Horror-uitslag dreigt bij Italiaanse verkiezingen

  •  
24-09-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
7604 keer bekeken
  •  
Online2030sm

Meer over:

cartoon, italië
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (76)

Joop  den Uil
Joop den Uil25 sep. 2022 - 16:22

Morgenochtend zal blijken dat het merendeel van de Italianen de uitslag van de verkiezingen helemaal geen horror vindt. De uitslag mag wellicht tegenvallen maar het is een feit waar It , maar ook de rest van EU aan zal moeten wennen. De cartoon kan eigenlijk ook gelden voor Nederland, hoewel ik Segers niet erg vind lijken...

1 Reactie
Zandb
Zandb26 sep. 2022 - 6:34

Joop Over uitslagen van verkiezingen kan inderdaad - gelukkig nog - verschillend gedacht worden. Nou en?

JOSENELENA
JOSENELENA25 sep. 2022 - 16:21

Wat lees ik nu? HORROR UITSLAG? Nu wij in Nederland nog. Kom Wilders we gaan ervoor. Eindelijk echte veranderingen

2 Reacties
Satya
Satya25 sep. 2022 - 19:58

Sie sind wieder da.

Zandb
Zandb26 sep. 2022 - 6:37

JOSENELENA Er wordt veel veranderd, zelden verbeterd. Zo wassen vernieuwde (is een vorm van veranderde) wasmiddelen als sinds jaar en dag steeds maar witter dan wit. Toch?

TinusJ
TinusJ25 sep. 2022 - 16:18

De partij wordt in de krant een radicaal rechtse partij genoemd, kan iemand mij uitleggen wat dan die radicaal rechtse standpunten zijn? En voor wie dit een horror uitslag zou zijn en waarom?

5 Reacties
HenryHansen
HenryHansen25 sep. 2022 - 19:47

Radicaal rechts ben je tegenwoordig als je EU kritisch bent, immigratie wil beperken en kiest voor je eigen volk. Heel oost EU dus, en deze realiteitszin kruipt langzaam naar het westen. De multiculturele bubbel spat bij links uit elkaar en hopelijk kunnen zij met realiteitszin (benoemen van problemen zodat je ze kan aanpakken) het tij keren.

Satya
Satya25 sep. 2022 - 19:55

Lees de standpunten eens door. Jouw onwetendheid is de last voor velen.

oproerkraaier
oproerkraaier25 sep. 2022 - 20:14

Deze reactie is verwijderd

Zandb
Zandb26 sep. 2022 - 6:40

Tinus U moet zoiets zelf uitzoeken. Niemand kan voor u uitmaken wat "rechtsradicaal" is. Ik vind dat alle partijen die bepaalde groepen mensen de schuld geven van wat er fout gaat, rechtsradicaal zijn. Maar waarom zou u daar mee eens zijn?

Zandb
Zandb26 sep. 2022 - 6:42

Hansen Wanneer je voor je (ook nog eens eigen) volk kiest, ben je inderdaad rechtsradicaal als je daarmee discrimineert. Dat lijkt mij nogal logisch. Als u daarvoor wilt kiezen, moet u dat weten maar onze grondwet geeft u (en die partijen) gelukkig nog steeds heel weinig ruimte.

Bouwman2
Bouwman225 sep. 2022 - 13:57

Italië is altijd opera. Soms een opera seria soms een opera buffa. Maar dit is wel helemaal Paljas, neem me niet kwalijk.

EricDonkaew
EricDonkaew25 sep. 2022 - 10:09

Het kwam opeens spontaan in me op. Er is een Italiaans liedje 'Mama Leone' van Bino. Maak er 'Mama Meloni' van met een dramatische tekst. Hoeft niet per se belerend te zijn, liever satirisch. Ik kan geen Italiaans, anders zou ik het misschien nog proberen. Misschien komt een Italiaan op het idee. https://www.youtube.com/watch?v=ChvC6BhxyI0

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk25 sep. 2022 - 9:19

Het is maar net hoe men de uitslag van de verkiezingen in Italië in het eigen straatje vindt passen.

5 Reacties
Mark Huysman
Mark Huysman25 sep. 2022 - 10:50

Inderdaad, als je fascist bent dan vind je het helemaal geen horror als jouw geestverwanten aan de macht komen.

KritischKijken
KritischKijken25 sep. 2022 - 16:42

@ Mark Denk dat het meer draait om het 'horror' aspect. Stel extreem links zou ad macht komen, zou dat ook als horror zijn betiteld?

oproerkraaier
oproerkraaier25 sep. 2022 - 20:16

Kk: who cares wat jij "denkt". Je beidrages zijn zelden geen rechtsextremistische agitatie.

oproerkraaier
oproerkraaier25 sep. 2022 - 20:44

Deze reactie is verwijderd

oproerkraaier
oproerkraaier25 sep. 2022 - 21:20

Deze reactie is verwijderd

Marcus A.2
Marcus A.225 sep. 2022 - 8:19

Het gevolg van een eventuele winst van meloni zal onder meer zijn dat wetswijzigingen die bij ons op stapel liggen, ik denk dan nu vooral even aan de nieuwe transgender wet, daar in Italië absoluut niet aan de orde zullen zijn de komende tijd. Ik denk dat de progressieve agenda door aan het schieten is, oude structuren en daarmee het vertrouwde wil afbreken, en toe lijkt te werken naar een artificiële samenleving waarin alles wat voorheen ondenkbaar en onmogelijk was door middel van kunstmatige ingrepen toch mogelijk wordt gemaakt. En datgene dat voorheen onmogelijk en ondenkbaar was wordt vervolgens genormaliseerd. Oude gemeenschappelijke normen, en een gemeenschappelijke God, worden vervangen door één individuele, namelijk: je hebt overal recht op en alles wat kan moet ook mogelijk zijn, en God, dat ben je zelf. Mensen hechten aan het vertrouwde, het 'gewone', en aan een gemeenschappelijke cultuur die gedurende de eeuwen is ontstaan. Er was altijd verandering, natuurlijk, maar dit lijkt eerder een tweesplitsing; willen we een radicale breuk met alles wat was en toewerken naar een globalistische wereld bestaande uit heel veel los zand en een mengelmoes van alle mogelijke kleuren, met géén kleur als het resultaat (zwart), of willen mensen vasthouden aan een mate van identiteit, gemeenschapsgevoel, een band voelen met de geschiedenis, de voorouders, waarde hechten aan tradities, gemeenschappelijke opvattingen, gedeelde normen.

5 Reacties
drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert25 sep. 2022 - 15:22

@ Marcus A.2 - mijn complimenten voor deze bijdrage. Je maakt een goede diagnose en stelt de bijbehorende pijnlijke vragen. Wel moet me van het hart dat ik totaal niets zie in een nieuwe Italiaanse regering met Giorgia Meloni. Medewerking van Silvio Berlusconi zou helemaal tot een toxisch landsbestuur leiden. De 'waarden' van zulke mensen staan diametraal tegenover die van het Nieuwe Testament. De vele schandalen die het CV van Berlusconi alleen al ontsieren spreken boekdelen.

Satya
Satya25 sep. 2022 - 20:09

Ik hecht helemaal niet aan het vertrouwde, ik hecht aan waarden en normen. Laat dat nu juist verdwijnen. Het lijkt wel of het bijbelse beest regeert in de westerse wereld. Jezus zou zeer zeker aan de kant van medemenselijkheid staan, naar oplossingen zoeken vanuit menselijke waarde ipv het zooitje dat nu de leiding grijpt. Jezus werd tijdens zijn leven natuurlijk ook door dit soort leiders als terrorist gezien. De Romeinen. De rijkste mensen in de wereld reageren zich af op de armsten, Sodom en gomorra zal verbleken.

DanielleDefoe
DanielleDefoe26 sep. 2022 - 13:04

'Moeder Meloni' en haar normen en waarden bezorgen feministisch Italië rillingen.

Marcus A.2
Marcus A.226 sep. 2022 - 17:05

@danielle Als het feminisme staat voor het recht van vrouwen om een burqa te dragen, zullen ze toch ook wel staan voor het recht van een vrouw om er conservatief christelijke opvattingen op na te houden?! Zo nee, waarom niet?

DanielleDefoe
DanielleDefoe27 sep. 2022 - 8:27

Het staat conservatieve vrouwen vrij om geen gebruik te maken van hun rechten.

pahan
pahan25 sep. 2022 - 7:56

Aan de ene kant smeken om een regering met visie en wat inhoud, en naar andere landen toe het stemmen op een visie afdoen als horror. Het blijft bijzonder.

8 Reacties
Mark Huysman
Mark Huysman25 sep. 2022 - 10:51

Het gaat natuurlijk wel om welke visie. Iemand die om een visie smeekt wil niet per se een fascistische visie.

Gimli1955
Gimli195525 sep. 2022 - 12:55

@Mark Kom maar op met je visie, die de huidige problemen oplossen. "Links"os hoofdzakelijk bezig om non problemen en woke tot probleem te betitelen, terwijl de burger zijn energie rekening ziet exploderen, zijn boodschappen onbetaalbaar ziet worden en als hij daar kritiek op heeft, tot fascist en racist wordt bestempeld door "links" en de aanhangers. De bevolking wil oplossingen voor de fundamentele problemen, en hebben niets met woke en gender. De Racisme en Fascisme kaart trekken als iemand een andere mening of standpunt heeft, lost helemaal niets op en de neoliberfalen blijven doorgaan met hun rampzalige beleid. Blijf vooral doorgaan op deze weg en je zult zien dat de volgende extreem rechtse partij nog radicaler is dan de huidige. Het is een kwestie van oorzaak en gevolg en de te veel verkeerde aandacht voor de foute partijen. Gezien de laatste jaren met Rutte 1 tm 4 heeft jullie opstelling niet echt iets opgeleverd. Dus kom maar op met je visie en stip op de horizon, iets waar de burger echt iets aan heeft. Tot nu toe zie ik alleen verwijten en wijzen naar anderen.

Pietje Puk139
Pietje Puk13925 sep. 2022 - 14:27

Gimli, als de bevolking oplossingen wil, waarom stemt dan 80 % op een liberale partij, die alleen maar problemen VEROORZAAKT? Liberalisme. Ideologie die stelt dat de overheid zich niet met het bedrijjfsleven moet bemoeien en in principe alleen voor politie en leger moet zorgen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe25 sep. 2022 - 15:08

Ook het Vaticaan houdt een stevige vinger in de pap. Meloni is uiterst conservatief en Italiaanse vrouwen hebben een soort orbánisering van haar te vrezen.

Gimli1955
Gimli195525 sep. 2022 - 15:28

@Pietje Omdat de kiezers een geheugen hebben van een slak als er geprofiteerd kan worden en een geheugen als een olifant hebben, wanneer ze het gveol hebben belazerd te worden. De mooie woorden van Rutte klinken als de flierefluiter van Hamelen en de "ratten" hollen achter zijn mooie beloftes aan. Als ze teleurgesteld zijn, kan Rutte dat altijd naar de coalitie partijen schuiven, daar hebben D'66 en de PvdA al ervaring mee. Nederalnd wordt door de neoliberalen geleid naar de nachtwakerstaat, terwijl dat niet genoemd wordt. Vergelijkbaar met de invoering van de marktwerking : dat zou goedkoper, beter en efficiënter worden, en het werd duurder, slechter en bureaucratischer en dat lag aan het CDA en anderen. Rutte is een kei in de verdeel en heers tactiek en zelfs na de meloen van Segers en onze wegen scheiden ons, is Rutte 4 weer een feit. Daar mag je respect voor hebben, maar of het goed voor Nederland is? Ik betwijfel het ten zeerste.

TeeJee2
TeeJee225 sep. 2022 - 21:13

@Pietje Puk139 U heeft het over libertarisme, leer het verschil nou eens.

oproerkraaier
oproerkraaier25 sep. 2022 - 21:21

Wat bijzonder is, is dat u het aan de macht komen van fascisten geen horror vindt.

Mark Huysman
Mark Huysman26 sep. 2022 - 12:19

[Kom maar op met je visie, die de huidige problemen oplossen.] Ik geef hier heel vaak m’n (socialistische) visie dus ik weet niet waarom ik dat hier opnieuw moet doen. […terwijl de burger zijn energie rekening ziet exploderen, zijn boodschappen onbetaalbaar ziet worden en als hij daar kritiek op heeft, tot fascist en racist wordt bestempeld door "links" en de aanhangers.] Als de burger kritiek heeft op de hoge prijzen dan wordt hij tot door ‘links’ als fascist en racist bestempelt? Heb je daar voorbeelden van? [De Racisme en Fascisme kaart trekken als iemand een andere mening of standpunt heeft, lost helemaal niets op en de neoliberfalen blijven doorgaan met hun rampzalige beleid.] Dus een fascist, in dit geval Meloni, mag geen fascist meer genoemd worden? [Gezien de laatste jaren met Rutte 1 tm 4 heeft jullie opstelling niet echt iets opgeleverd.] Ik weet niet wie je met ‘jullie’ bedoelt. Mijn socialistische opstelling is een minderheidsopstelling die weinig invloed heeft. Maar ik ga die niet verlaten omdat andere mensen andere opvattingen hebben. En de wedervraag is natuurlijk: Wat heeft jouw opstelling opgeleverd?

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk25 sep. 2022 - 7:33

Het is maar net wormen dit vraagt.

HenryHansen
HenryHansen25 sep. 2022 - 7:05

Hahaha, beetje vergelijkbaar met Zweden: democratische verkiezingen zijn leuk, behalve als de uitslag je niet aanstaat. Ik denk dat het nog veel bijzonderder is dat de ongekozen Van der Leyde de italianen probeert te chanteren, mocht de uitslag haar niet bevallen. Typisch dat je tegenwoordig in de rechts extreme hiek wordt gezet als je eurokritisch bent, immigratie aan banden wil leggen en aan je eigen bevolking denkt.

Armoedegrens
Armoedegrens24 sep. 2022 - 23:58

Op nos.nl een filmpje over een schoenenbedrijf dat minder regels wil en daarom fratterni kiest: meest oppervlakkige, abstracte verhaal zonder enige substantie dat je kan vinden over die partij in heel Europa. Triest hoe ook in nl mensen fascisme niet herkennen en dus blind zijn voor niet alleen de gevaren, maar ook de directe effecten op hun levens en vooral intra-familiaire relaties, ondanks dat ze niet weinig vaak drs. voor de naam hebben staan.

Jopie666
Jopie66624 sep. 2022 - 20:19

Ze zullen wel goed de kont van Poetin gaan likken, die kontenlikkers.

Gimli1955
Gimli195524 sep. 2022 - 19:16

Vreemd dat "links" moeite heeft met de uitslag van democratische verkiezingen, het lijk wel of ze lijden aan dezelfde ziekte, waar Trump ook aan leed. Als er een andere uitslag uitkomt dan ze het willen zien, is het opeens een horror uitslag en dan is hun eenzijdige narratief opeens niet meer zo vanzelfsprekend. Volgens mij gaat de opmerking nog steeds op dat de kiezer altijd gelijk heeft, ook als het de partijen niet zo goed uitkomt. Uiteraard zijn alle partijen met een afwijkende mening fascistisch, racistisch en populistisch, alleen jammer dat het nu zo vaak geroepen wordt, dat het zijn zeggenschap verliest. Dit soort beschuldigingen kun je niet blijven rondstrooien, anders verliezen ze hun impact. Of je gelooft in de democratie met het bijbehorende risico en uitkomst, die anders uitkomt dan je hoopt. Of je gelooft alleen in een democratie als alleen de uitslag je uitkomt. Waarbij alweer een vergelijking met Trump op zijn plaats is.

23 Reacties
Zandb
Zandb25 sep. 2022 - 6:14

Gimli Wees eens eerlijk dan; hoe zou u een uitslag van de verkiezingen waarderen, die de huidige machthebbers nog steviger in het zadel zou helpen? Als je in een democratie niet iets mag vinden van een verkiezingsuitslag, waar is die democratie dan nog goed voor? Het gaat er dat je de uitslag van democratische, vrije verkiezingen accepteert, niet om hoe je die waardeert. Uw vergeklijking met Trump is daarom zo hilarisch fout, omdat Trump de uitslag van de democratische, vrije verkiezing, niet accepteerde. Dan ben ik reuze benieuwd waar u uit afleidt, dat Woolderink hier het standpunt van links vertolkt. Ik ben bang, dat er de meeste gematigd rechtse mensen begrijpen dat je je met dergelijke uitslagen, hoe democratisch ook tot stand gekomen, niet zo blij bent. Ik mag u er op tot slot wijzen, dat het hier een cartoon betreft.

Gimli1955
Gimli195525 sep. 2022 - 7:39

@Zandb De uitslag van de verkiezingen is zoals die is. Het gaat om wat er daarna gebeurt wat bepaalt in hoeverre de democratie waarde heeft. Kijk naar 2012, waar 2 partijen mekaar voor rotte vis uitmaakten en beloofden zeker niet met mekaar te gaan regeren. De enige reden van die tweestrijd was om zo veel mogelijk stemmen bij anderen weg te kapen en er een tweestrijd van te maken, vergelijkbaar met de UK en VS. Het probleem dat na de verkiezingen de partijen terstond van mening veranderden en in no time op het bordes stonden. Dat is alsof Labour en de Conservatieven binnen no time een regering vormen of zoals in de VS de Democrats en Republicans samen optrekken. Dat is ongehoord en onbetrouwbaar en dat is in 2012 tot 2016 gebleken. Het was het slechtste van beide politieke systemen. Dat wordt al besproken op een ander onderwerp bij Joop. Als de uitslag zo is als dat de huidige machthebbers nog steviger in het zadel zitten, heb ik daar geen enkel probleem mee. Het gaat echter om de stuivertje wisselen tussen de verschillende neoliberale partijen, waardoor al 40 jaar geen alternatief geboden wordt aan de burger, behalve nog meer van hetzelfde. Het gaat om het handjeklap tussen de "midden" partijen, die de status quo in stand houden en waarbij het behoud van macht het doel is. Het gaat niet meer om het aanpakken van fundamentele problemen, maar om de langst zittende premier, het gaat niet om de slachtoffers van het Toeslagschandaal, maar om het onder de pet houden.

Gimli1955
Gimli195525 sep. 2022 - 7:52

Vervolg: Het gaat niet om het oplossen van de gaswinning schade, maar om de opzet van de uitvoeringsinstituten, waardoor de kosten 3 x zo hoog worden dan de werkelijke schade. Door de marktwerking moeten er allerlei instanties hun geld verdienen. Kijk naar de jeugdzorg, waar de moeilijke gevallen uit de boot vallen en niet geholpen worden. Terwijl die het juist het hardst nodig hebben. Dat geldt ook in de zorg, onderwijs, politie, enz. Het gaat juist wel om de waardering van het democratisch proces, het is allemaal met mekaar verbonden. Het staat niet los van mekaar. De burger kiest en moet op een gegeven moment het gevoel hebben dat zijn stem ergens toe doet. Dat geldt al 40 jaar niet meer en dat bleek in 2012 nog het sterkst. Dat werd voortgezet in 2021, toen na Rutte 3 met de belofte van een nieuwe bestuurscultuur en de meloen van Segers en onze wegen scheden van Kaag, Rutte 4 kwam met nog meer van het zelfde. Wat gezaaid wordt, oogst je als maatschappij. De radicale "extreem rechtse" partijen zijn en gevolg van wat het neoliberalisme zaait. Vergelijkbaar met wat er 100 jaar geleden gebeurde. Toen werd er ook niet geluisterd naar de massa en het had tot gevolg de revoluties in Rusland en China en het nationaal socialisme in Duitsland. Het is simpel een kwestie van oorzaak en gevolg, ook toen ging het om behoud van macht bij de gevestigde orde, niet in staat om te luisteren, en wel onderling compromissen sluiten, maar niet met de oppositie.

Gimli1955
Gimli195525 sep. 2022 - 8:06

Vervolg 2 De vergelijking met Trump klopt, in 2012 heeft de ene helft voor de oplossing via het socialisme gekozen en het andere deel volgens het liberalisme. Het gevolg was dat er toen geen fundamentele keuze is gemaakt. Het werd het neoliberalisme, waarbij van beide systemen het slechtste werd gekozen, omdat ze mekaar geen succes gunden, maar wel de verantwoordelijkheid van het verlies. Ze accepteerden beide niet de uitkomst van de verkiezingen en die was dat ze niet met mekaar in zee moesten gaan, net als de belofte was voor de verkiezingen. Het liep totaal anders en ze waren beide onbetrouwbaar. Dat is een op een te vergelijken met Rutte 4. Het verschil van de verkiezingstijd en het uiteindelijke resultaat staat tegenovergesteld en dat kun je niet wegpoetsen met het wijzen naar het sluiten van compromissen. Als ik een witte auto wil en mijn vrouw een rode, dan is het compromis een wit en rood gestreepte auto. Echter rijden we dan samen in een foeilelijke auto. Principes zijn niet onderhandelbaar en het schrappen van principes zorgt voor de huidige partijen. Allemans vriendjes zonder inhoud en principes, waarbij het hoofdzakelijk gaat om behoud van macht en status quo. Niet meer in staat om principiële en fundamentele problemen op te lossen en alles wordt naar de toekomst doorgeschoven of met slechte wetgeving doorgedrukt.

GeenProbleem
GeenProbleem25 sep. 2022 - 9:51

@zandb 'Uw vergeklijking met Trump is daarom zo hilarisch fout, omdat Trump de uitslag van de democratische, vrije verkiezing, niet accepteerde.' Zijn de verkiezingen in Italië niet vrij en/of democratisch?

GeenProbleem
GeenProbleem25 sep. 2022 - 10:28

@gimli1955 'Uw vergeklijking met Trump is daarom zo hilarisch fout, omdat Trump de uitslag van de democratische, vrije verkiezing, niet accepteerde.' Zandb met een schoolvoorbeeld van gaslighting.

Sonic2
Sonic225 sep. 2022 - 10:50

De kiezer heeft het laatste woord. Ik zou niet willen zeggen dat de kiezers gelijk heeft elke keer. Dat mag je ook gewoon betwisten. De Duitse kiezer in 1932/1933 had niet gelijk. De Nederlandse kiezer van 2021 had niet gelijk. Dat mag je gewoon hier hardop zeggen. Zonder voor u met u makkelijke populistische oneliners voor van alles en nog wat te worden uitgemaakt. De kiezer maakt rare bokkensprongen. Bovendien is er op Trump ook nog van alles aan te merken. Met de FBI. Aan de macht gekomen met leugens en populisme. En Trump VERLOOR de verkiezingen, maar won het door een apart kies systeem. Waarbij ik niet wil zeggen dat hij niet gewonnen heeft, maar je mag er wel kanttekeningen bij zeggen. Bovendien won hij in een ernstig verdeeld land. Je scoort nu makkelijk bij het ultra rechtse smaldeel van deze site. En die is met alleen al 10 likes akelig groot. Nee. De kiezer heeft absoluut niet gelijk. En ik heb u nog nooit horen opkomen voor mijn versie van democratie. Ik zie u vooral heel erg eenzijdig uw eigen riedeltje opdreunen. Voor uw eigen soort kiezer opkomen. Dat heeft NIETS met democratie te maken. Niets met vrijheid te maken. Begin eens met u zelf eens neer te leggen bij de wil van de kiezer in 2021. VVD en D66 hebben toen gewonnen. Accepteer het eens. Dat doe ik ook. Ik vind dat de kiezer toen ongelijk had, maar ik loop niet de hele tijd zo te miepen over VVD en D66. Zoals u altijd doet. Accepteer eens dat dit kabinet er zit. Zonder dat gezanik elke keer

Mark Huysman
Mark Huysman25 sep. 2022 - 10:57

Sonic refereert terecht aan de verkiezingsuitslagen van 1932/33 in Duitsland. Mag je daar ook niet van zeggen dat dat horror-uitslagen waren?

MG1968-2
MG1968-225 sep. 2022 - 11:06

@Gimli "Of je gelooft in de democratie met het bijbehorende risico en uitkomst, die anders uitkomt dan je hoopt" Ja, maar daarin zit wel ingebakken dat het einde van de democratie altijd zal worden ingeluid door een partij die de democratie wenst af te schaffen maar gebruik maakt van datgeen hij wil afschaffen om dat te bewerkstelligen. En dat kun je impliciet meenemen 'dat is nu eenmaal de logische consequentie' en daar valt wat voor te zeggen. Zelf zit ik echter meer op de lijn dat het leven binnen een democratische inbedding te zien is als een onvervreemdbaar (en dus ook individueel) recht. Dat maakt dat je de democratie mag beschermen tegen acties van binnenuit gericht om deze te vernietigen daar dat een plicht is ten opzichte van al diegene die het recht hebben om te leven in binnen een democratie. Welke keuze jij daarin maakt én (indien je toch onverhoopt wat ziet in keuze 2) of daar hierbij sprake is van een aanval van binnen uit, is natuurlijk aan je zelf om over te oordelen.

Gimli1955
Gimli195525 sep. 2022 - 13:08

Aan allen Democratie betekent dat je die kunt verliezen door eigen toedoen. Als je als democratie geen oplossingen biedt voor de fundamentele problemen van de tijd en dat gold in 1920 en ook in 2020, zul je partijen krijgen die de democratie niet meer als werkbare manier van regeren zullen accepteren. Democratie is niet vrijblijvend en dient met oplossingen te komen om de aanwezigheid van die democratie te bewijzen. Dat doet de huidige democratie niet, en zeker niet door zowel rechts als links. Je kunt lui afwijkende meningen en standpunten extreem of zelfs ultra noemen en cancelen. Dat is precies het luie gedrag en vermindering van de democratie. Als je als systeem geen oplossingen hebt, beschuldig je de ander van inferieur gedrag. Dat kan racisme, fascisme en populisme zijn, dan laat onverlet dat je nog steeds geen oplossingen biedt om de democratie te beschermen. Je sluit standpunten uit en breekt daarmee juist het fundament van de democratie af. Je doet precies hetzelfde waar je de tegenpartij van beschuldigt, wat ze zullen doen als ze aan de macht zijn. Je reflecteert je eigen falen op de tegenstander, en dat is wat er al een tijdje gaande is. We moeten richting een transitie en iedereen is angstig. Dan is het afserveren van de vijanden de beste manier in je eigen groep. Als je als politieke overtuiging zelf geen oplossing hebt, dan kan het niet zo zijn dat de ander dat misschien wel heeft en is hij een concurrent in het behoud van macht.

Gimli1955
Gimli195525 sep. 2022 - 13:22

Vervolg Ik ben niet geïnteresseerd in het aantal likes of duimpjes, ik wil dat mensen na gaan denken over hun eigen standpunten en mening. Juist het toe durven geven van foute keuzes en je mening veranderen en zelfs je standpunt over de fundamentele problemen heeft mij veel geleerd. Ik ben en blijf overtuigd links, maar ben me ook bewust van de intrinsieke fouten in die manier van denken. Mij beschuldigen van extreem of zelfs ultra rechtse sympathieën is lachwekkend, dat tegendeel heb ik in het verleden veelvuldig bewezen en blijf ik doen. Het blijkt meestal een ontwijkende manoeuvre, en daar schort het nog wel eens aan op Joop. Als je teveel met jezelf in discussie gaat, heb je altijd gelijk en vorm je een zeer eenzijdig beeld van de wereld en juist andere meningen en standpunten zijn kostbaar om je eigen mening en standpunt te ijken. Je dient jezelf elke keer de vraag te stellen, geldt mijn standpunt en mening nog in deze veranderende wereld. Die veranderingen dwingen je om na te gaan of je mening en standpunt nog valide is. De basis principes liggen vast, dat bepaalt je zijn en karakter. Het vermogen tot leren bepaalt juist het vermogen tot groeien, en dat hebben we in de komende tijd met de huidige transitie heel hard nodig. Dan valt het links en rechts probleem opeens weg en worden andere onderwerpen veel belangrijker. In wat voor wereld willen we leven en heeft de democratie daar een plaats in? Wat laten we achter en wat nemen we mee. Dat zijn dan geen materiele zaken

GeenProbleem
GeenProbleem25 sep. 2022 - 13:48

@Mark 'Sonic refereert terecht aan de verkiezingsuitslagen van 1932/33 in Duitsland. Mag je daar ook niet van zeggen dat dat horror-uitslagen waren? ' Sonic mag roepen wat hij/zij wil, maar daar mogen wij ook weer iets van vinden.

GeenProbleem
GeenProbleem25 sep. 2022 - 13:58

@mg1968 'Dat maakt dat je de democratie mag beschermen tegen acties van binnenuit gericht om deze te vernietigen daar dat een plicht is ten opzichte van al diegene die het recht hebben om te leven in binnen een democratie.' Een mooie open deur die nogal extremistisch is, het doel heiligt de middelen immers.

Arbeider100
Arbeider10025 sep. 2022 - 14:19

Als het om verkiezingen gaat halen populisten al snel Trump er bij bij. Terecht, de laatste president verkiezingen in de VS waren allesbehalve transparant. Het is dan ook te hopen dat bij volgende verkiezingen in de VS niet langer getolereerd zal worden dat het stemmen massaal oncontroleerbaar achter een of andere voordeur zal plaatsvinden. Ook al is het alleen controleerbaar stemmen op een stembureau tegen het zere been van ondemocratische types. Maar dat komt wel goed met Biden aan het roer. Alle tijd nog om te zorgen dat iedere stemgerechtigde die ook daadwerkelijk gaat stemmen zonder enige restrictie zijn/haar stem op het stembureau kan uitbrengen.

Zandb
Zandb25 sep. 2022 - 16:17

Gimli Wat een verhaal. U had ook ook kortweg kunnen zeggen, dat mijn kritiek terecht is.

Zandb
Zandb25 sep. 2022 - 16:21

Geen probleem De feiten: Trump accepteert de uitslag van de verkiezingen niet. Dit in tegenstelling tot de tekenaar van deze cartoon; die is niet blij met een bepaalde uitslag. Ik heb dan ook geen idee, waar u naar toe wilt met uw verwijt: "Zandb met een schoolvoorbeeld van gaslighting."

oproerkraaier
oproerkraaier25 sep. 2022 - 20:21

zandb, maak me wakker als gp eens een reactie geeft die niet dom en hatelijk is.

oproerkraaier
oproerkraaier25 sep. 2022 - 20:47

Geenprobleem: "Sonic mag roepen wat hij/zij wil, maar daar mogen wij ook weer iets van vinden." Dat is dus gewoon weer geen antwoord. Lekker aan het trollen?

oproerkraaier
oproerkraaier25 sep. 2022 - 20:48

Geenprobleem: "Een mooie open deur die nogal extremistisch is, het doel heiligt de middelen immers." Wat inhoudsloos gezwatel!

Gimli1955
Gimli195525 sep. 2022 - 21:52

@Zandb Je reactie is een aanname zonder onderbouwing, een veronderstelling zonder inhoudelijke argumenten en derhalve zinloos en waardeloos.

MG1968-2
MG1968-226 sep. 2022 - 8:45

@Gimli "Geen onderbouwing" Je eigen onderbouwing is: als volgens de democratische regels volgens mij niet de juiste resultaten worden geboekt is het logisch en heb ik dus het recht om de democratie af te breken en rechts af te slaan. Dat is geen onderbouwing. Het is weliswaar een beschrijving van jou denkproces voortkomend uit jou opvattingen en autoritaire inborst maar is geen argumentatie waarom het rechtsaf dan wel het juiste zou zijn. Je houd je daar verre van, want die argumenten heb je niet want ze bestaan domweg ook niet. Het heeft ook geen zin om met je in discussie hierover te gaan. Je vind dat je die argumenten ook helemaal niet nodig hebt om te zijn en na te streven hoe je het hierboven formuleert. Iedereen is pas in jou ogen inhoudelijk als die op dezelfde manier denkt en redeneert. Ik heb niets met jou denken. Ik weet dat je daarin blijft volharden. Argumenten inbrengen is bij jou onmogelijk maar je toont je wel een gevaar voor de democratie. Wat mij betreft ben je een te bestrijden probleem. Één van de weinige problemen waar de veroorzakers van het probleem juist niet in mee moet nemen bij de oplossing (want dat is meestal wel raadzaam). Het zou je namelijk het gevoel kunnen geven dat je door dat meenemen daadwerkelijk een punt hebt.

Mark Huysman
Mark Huysman26 sep. 2022 - 8:58

[Sonic mag roepen wat hij/zij wil, maar daar mogen wij ook weer iets van vinden.] Begrijp ik daaruit dat jij de verkiezingsuitslagen van 1932/33 in Duitsland geen ‘horror-uitslagen’ vindt?

Sonic2
Sonic226 sep. 2022 - 11:42

@ Geen Probleem Voor alle duidelijkheid en zonder dat ik nu in een gender discussie kom: Ik ben een man en voel me een man. Dus dat we daar duidelijkheid over hebben, zodat u stopt met dat uit zijn verband trekken. Reageerde u inderdaad maar eens op mij. In plaats van wat al mijn haters hier doen. U verdraait mijn betogen en leest ze slecht. En wordt dan boos op mij( net als andere haters) op iets wat ik nooit zo geschreven heb en nooit zo bedoeld heb. Leer eens interpreteren. @ Myself De kiezer heeft inderdaad niet gelijk, maar ik had dat ook niet. De kiezer in Nederland heeft in ons stelsel natuurlijk niet helemaal het laatste woord. Dat heeft in feite de politiek. Die er samen uit moet komen en tot een coalitie moet komen. Dat staat nog los van de eerste kamer die natuurlijk getrapt gekozen wordt. De kiezer heeft absoluut niet altijd gelijk. De kiezer is slecht geïnformeerd. En maakt altijd pas op het laatste moment zijn of haar keuze. Of ze zitten vast in een ideologische tunnelvisie zoals Gimli, waarbij ik nog geen 1 inhoudelijke oplossing heb gehoord. En dat is klaarblijkelijk goed voor 14 likes. Niemand kan trouwens duidelijk maken waar Van der PLas en Eerdmans massaal als racist of fascist worden neergezet, omdat het niet gebeurt. Van Haga wordt door niemand serieus genomen. Wilders en Baudet krijgen wat over zich heen, maar vooral de laatste maakt het daar ook zeer nadrukkelijk na. Gimli wil censuur. We mogen niets vinden van nationalistische clowns.

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine24 sep. 2022 - 18:56

Poetin heeft het moeilijk, #chinacoup is trending (zal hopelijk meevallen) en de EU heeft wellicht een flink probleem met Italië. Geopolitiek zijn het zeer interessante tijden.

MB19
MB1924 sep. 2022 - 18:12

Deze reactie is verwijderd

Wjc72
Wjc7224 sep. 2022 - 17:35

Eerst zien, dan geloven. Al voorspellen de prognoses niet veel goeds. Desalniettemin spreekt Ursula VDL voor haar beurt, ik hoop dat ze gedwongen wordt een toontje lager te zingen...dit ongekozen EU sujet...

3 Reacties
Zandb
Zandb25 sep. 2022 - 6:21

Wjc We hebben Rutte ook niet gekozen als premier. Toch is hij daarom maar heel moeilijk (en al helemaal op basis van feiten) voor "sujet" uit te maken.

Gimli1955
Gimli195525 sep. 2022 - 8:25

@Zandb Een semantische discussie opzetten over de keuze welke woorden acceptabel zijn en welke niet, zijn nooit inhoudelijk en vergelijkbaar met de persoonlijke aanvallen in plaats van wat iemand doet in plaats van wat hij of zij is. Het is een veel voorkomende tactiek bij inhoudsloze reageerders. Mw. Ursula is ent als Rutte ongekozen en meent iets te moeten zeggen over democratische verkiezingen in een EU land. Als echte democraat zou je juist pal moeten staan voor de democratie en dat alle partijen die in dat land meedoen, evenveel recht hebben om mee te doen en dat haar persoonlijke mening niet overeenstemt met de democratische waarde waar de EU op gefundeerd is. Als de partij, die zij zo verafschuwt, wint. Dan is dat een feit en zal zij daar mee moeten dealen, en dat geldt altijd een echte democratie. Genoeg feiten zo, of wil je er nog meer horen?

Doomsdayshaman
Doomsdayshaman25 sep. 2022 - 9:54

Ursula heeft met haar dreigende opmerkingen, over maatregelen van Brussel als hun de uitslag niet bevalt, zoals de EU tegenover Polen en Hongarije. Ze maakt een hoop Italianen zo boos, dat ze daardoor ook op Meloni gaan stemmen, olie op het vuur dus. Ben benieuwd hoelang het nog duurt voordat de EU in elkaar klapt.

Karel Drenth
Karel Drenth24 sep. 2022 - 17:30

Zeker een te vrezen uitslag al zullen ze, net als in Zweden, en eerder al in Denemarken nota bene onder regie van een sociaal-democratische partij en regeringsleider, vooral door veel burgers gewenste aanpak van de volstrekt uit de hand gelopen immigratie willen maken aangejaagd door criminele mensensmokkelaars in samenwerking met ideologische activistische organisaties. Daar zal ook de populistische linkse Vijfsterrenbeweging het mee eens zijn die hier op Joop regelmatig als een zeer gewenste partij voor een regering werd opgevoerd.

12 Reacties
Sonic2
Sonic224 sep. 2022 - 18:28

Het is meer dat morgen de oppositie gaat winnen. Meloni is de enige die niet in de vorige regering heeft gezeten. Daar gaat ze morgen voor beloond worden. Uiteraard zal het door "rechts" ook op deze site worden neergezet als een grote "rechtse" overwinning. De kerst is te dichtbij. Dat zullen ze daar wel halen. Het zal volgend jaar wel worden

EUpiet
EUpiet24 sep. 2022 - 18:43

Nee, de Vijfsterrenbeweging is hier op Joop nooit als een gewenste partij voor de regering opgevoerd. Misschien door enkele leden van het forum in hun reacties maar nooit door een scribent van Joop zelf.

oproerkraaier
oproerkraaier24 sep. 2022 - 18:55

Volgens mij citeer jij hier het programma van de veroordeelde crimineel Geert W. Je bombastische rechtse retoriek zal het in elk geval goed doen bij nazis. Gekoppeld aan het feit dat je een notoire leugenaar bent is dat een aanleiding om niet inhoudelijk op je fascistoïde bijdrage in te gaan.

Karel Drenth
Karel Drenth24 sep. 2022 - 22:20

EUPiet Nee? https://www.bnnvara.nl/joop/artikelen/nieuwe-italiaanse-regering-vijfsterrenbeweging-en-partito-democratico

Zandb
Zandb25 sep. 2022 - 6:29

Karel Typische Karel simplificering van de werkelijkheid als steun voor het populisme. Want de immigratie is bij lange na niet de oorzaak, van onze problemen. En wanneer mensen denken dat de immigratie wel de oorzaak van al onze problemen zijn, dan kan je daar links niet voor verantwoordelijk stellen, zeker niet in Italië en/of Zweden. Bent u er zelf schuldig, wanneer honden een stok zoeken om u te slaan? Bent u dan iemand die dat boetekleed - mea culpa - aantrekt?

spelregeltoerist2
spelregeltoerist225 sep. 2022 - 7:04

@ oproerkraaier Weer lekker aan het trollen met Adolf Hitler er weer bijhalen…

Satya
Satya25 sep. 2022 - 7:48

"vooral door veel burgers gewenste aanpak van de volstrekt uit de hand gelopen immigratie willen maken aangejaagd door criminele mensensmokkelaars in samenwerking met ideologische activistische organisaties." Zo gaat het extreemrechts liegen en bedriegen. Het is de ideologie van kapitaalvlucht en andere landen de westerse wil opleggen die tot migratie leidt. Deze haat ideologie van Drenth is wel de gevaarlijkste van dit moment, haast religieus want wetenschap en feiten tellen niet.

Satya
Satya25 sep. 2022 - 7:54

"Weer lekker aan het trollen met Adolf Hitler er weer bijhalen… " Hoezo is trollen? De reacties van Drenth bevatten enkel haat. Wil niet migratie bestrijden maar zet migranten als het probleem weg samen met mensen die wel over medemenselijkheid beschikken. Wil je migratie tegengaan heb je het over migratieredenen. Ooit een bijdrage van Drenth gelezen over migratieredenen? Het zijn enkel ideologisch gedreven verzinsels. De Europese beschaving staat op instorten, het zorgwekkende is dat het in tegenstelling tot het nazisme nu algemeen is, er weinig verzet is.

EUpiet
EUpiet25 sep. 2022 - 10:26

@Karel, Joop heeft de Vijfsterren beweging nooit opgehemeld. Dat ze in een regering kwamen was een feit en daarmee was ook alles gezegd.

KritischKijken
KritischKijken25 sep. 2022 - 10:45

@Satya U leest graag wat u wilt lezen. Je hoeft het niet met Drenth eens te zijn, maar hij geeft aan hoe een deel van de bevolking in Europa denkt over de migratie nb sociaal democratische partijen. Dat u dit altijd vertaalt naar haat is evenzo tendentieus. Nimmer geeft u blijk om ook kritisch naar uitwassen van migratie te kijken. En oproerkraier, what's in a name, verbindt dit graag aan fascisme, nazi's etc. Gek he, dat mensen hierover hun schouders over ophalen en nog rechtser gaan stemmen.

Satya
Satya25 sep. 2022 - 16:01

"maar hij geeft aan hoe een deel van de bevolking in Europa denkt over de migratie nb sociaal democratische partijen. " Dat zijn geen sociaal democratie partijen anders onderbouw het sociaal democratisch aspect eens van mensen bestrijden. Dat een deel van de bevolking zo denkt komt doordat hetgeen tot migratie aanzet niet wordt besproken maar de onderbuik van figuren als Drenth als feiten worden neergezet. "En oproerkraier, what's in a name, verbindt dit graag aan fascisme, nazi's etc. " Volkomen terecht. Dat mensen hun schouders ophalen komt omdat ze liever mensen bestrijden, ze baseren zich namelijk op de haat ideologie van figuren als Wilders en Drenth. Feitelijk zegt Drenth verdrink maar, de mensen in Libië zijn zo wanhopig dat ze toch wel in die boten stappen. Drenth hoor je nooit over de redenen voor migratie. Uitwassen migratie? Kapitaalvlucht uit het Afrika naar Europa 25 tegenover 1, binnenkort 26 gerekend vanaf de jaren 60. Somalië volledig in as gelegd door bondgenoten navo, Mali en Niger hetzelfde. Dat mogen jullie natuurlijk want het is Afrika maar, de mensen daar moeten niet zeuren. Weerleg die feiten maar. Wachtmuziek: Waiting room van Fugazi.

oproerkraaier
oproerkraaier26 sep. 2022 - 13:25

Spelregeltourist, ik heb even met CONTROL_F gezocht op Hitler,maar jij bent zelf de eerste die die naam noemt. Snap je niet dat dat nogal dom over komt?

EenMening3
EenMening324 sep. 2022 - 16:03

Italië is een land dat voor geen meter functioneert. Het is extreem corrupt en wordt geteisterd door de maffia. Het land heeft sinds 1945 70+ regeringen gehad. De Italianen zijn erg teleurgesteld en keren zich af van de middenpartijen. Daar maken politieke avonturiers als Salvini, Berlusconi (!) en Meloni gretig misbruik van. De jaren twintig van de vorige eeuw lijken te herleven. Italië onderhandelt met Brussel over een steunpakket van 200 miljard dollar. Het land heeft een astronomische staatsschuld van +- 150 % van het BBP. Inmiddels is de kredietwaardigheid van Italië verlaagd. Je moet er niet aan denken dat de schulden van Italië onhoudbaar worden.

5 Reacties
Juppé🎗
Juppé🎗24 sep. 2022 - 20:00

« Italië is een land dat voor geen meter functioneert.« ….ja dat wordt al meer dan 50 jaar beweerd en ik ben er in die tijd vaak geweest en heb er veel contacten. Het is ook per regio erg verschillend. Regeringen functioneren er nauwelijks, maar veel mensen begrijpen dat en redden elkaar wel. De vrees voor een verkeerde regering over de grens is hier in Frankrijk groter dan daar. De Russische communisten hebben daar (en hier) vroeger ook al veel steun gehad. Ongelukkig moment.

Armoedegrens
Armoedegrens25 sep. 2022 - 0:09

Dat vrije ver-oordeel ook over Italië, dat kon men twaalf jaar geleden misschien nog doen als Nederlander, maar als je dat nu ergens roept in Europa, kijken ze dwars door je holle blik en arrogante smoel heen. Zo van, uit wat voor een amoreel, kleinburgerlijk en instortend landje kom jij dan wel niet. Al die rechtse mensen snappen niet dat je niet je land kunt verkopen, maar wel het imago van moreel, goed georganiseerd behouden. Maar goed, ik geef ze niet de schuld. De manipulatie door de vvd hier is best totaal.

korheiden
korheiden25 sep. 2022 - 10:36

Sommige regio's van Italië functioneren prima, hoor. De autonome regio Alto Adige/Zuid-Tirol bijvoorbeeld is behoorlijk welvarend. Men ziet daar nauwelijks windmolens staan, zo autonoom zijn ze daar. De Italianen zien de overheid vooral als een noodzakelijk kwaad en er circuleert erg veel geld in het informele circuit. De gemiddelde Italiaan bestaat in feite niet.

DanielleDefoe
DanielleDefoe25 sep. 2022 - 15:18

Juppé🎗 ze redden zich al tijden zonder een functionerende centrale overheid maar ik ben wel bang dat de vrouwen rechten gaan inleveren als Meloni het voor het zeggen krijgt. Voor zover ze die al hadden (abortus is bv legaal maar mede afhankelijk van de regio moeilijk te krijgen).

EenMening3
EenMening325 sep. 2022 - 16:31

@Armoedegrens Ondanks alle problemen die wij hier hebben, is Nederland een paradijs vergeleken met Italië (en SP, PT en GR/EL). Italië is een prachtig land met een rijke historie, en misschien wel de beste keuken van de wereld. Prima om te bezoeken als toerist, maar niet voor Giovanni met de pet.