Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Hoogste infectiegraad coronavirus op cruiseschip Japan

  •  
16-02-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
51 keer bekeken
  •  
14258641158_8bc8b71f5e_k
Op cruiseschip The Diamond Princess is de hoogste infectiegraad van het coronavirus bereikt, meldt het AD. Momenteel zijn 355 mensen positief getest op besmetting, wat betekent dat bijna 10 procent van de 3711 personen aan boord besmet is met het coronavirus. Lang niet iedereen aan boord is getest. Aan boord van het schip, dat voor de kust van Japan ligt, zijn ook vijf Nederlanders, die niet besmet zouden zijn.
Volgens gezondheidsexperts laat de situatie op The Diamond Princess zien dat het virus zich goed verspreidt in kleine ruimtes. Cruises zorgen er zo voor het virus zich verder verspreidt via druppeltjes in de lucht of besmette oppervlakten.
Een Brits echtpaar, David en Sally Abel, zitten vast op het schip en doen via social media verslag van de omstandigheden aan boord. Het stel is nog niet getest op het virus. Ondanks dat er goed voor de passagiers wordt gezorgd, is het niet altijd makkelijk. “We zijn hier nu bijna twee weken en het wordt steeds moeilijker. Het lijkt een eeuwigheid”, zegt Sally Abel in de video.
Het Britse echtpaar roept Boris Johnson op om hen bij te staan en alle Britse passagiers te repatriëren. Tot 19 februari dienen passagiers in hun hut blijven. Zo nu dan mag er op het het buitendek een ‘frisse neus’ gehaald worden, op voorwaarde dat passagiers een mondkapje dragen en voldoende afstand tot elkaar bewaren.
Hongkong, Canada, Italië en Zuid-Korea gaan burgers van de Diamond Princess repatriëren uit Japan. Het gaat om 330 mensen uit Hongkong. Hoeveel Canadezen worden teruggevlogen, is nog niet bekend.
De passagiers keren met speciale chartervluchten terug naar Hongkong en Canada, nadat de quarantainetijd van het schip woensdag voorbij is. De mensen die naar huis terugkeren moeten wederom veertien dagen in quarantaine blijven. Zaterdag maakten de Verenigde Staten bekend dat ook zij de 380 Amerikanen die nog op het cruiseschip vastzitten terug zullen halen.
Geen van de 15 Nederlanders die begin februari uit Wuhan werden geëvacueerd, is besmet met het coronavirus, meldt de GGD Brabant-Zuidoost zondag. N a aankomst op de vliegbasis in Eindhoven moest iedereen uit voorzorg verplicht twee weken in quarantaine. Velen mochten dat thuis doen.

Meer over:

nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.