Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Hoogleraren: Nederland dreigt boot te missen duurzame economie

  •  
24-04-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
70 keer bekeken
  •  
14585261805_9305ab3227_z
Maar liefst 90 hoogleraren hebben in een open brief het kabinet opgeroepen om de economie radicaal te vergroenen en in te zetten op een duurzame economie. Anders, stellen ze, mist Nederland de boot ten opzichte van andere landen. De hoogleraren pleiten ervoor dat er nu ingezet wordt op een schone, of groene grondstoffen gebaseerde economie. Anders kan het klimaatakkoord van Parijs en door Nederland niet gehaald kunnen worden, en wordt Nederland ingehaald door andere landen die wel geïnvesteerd hebben om hun duurzame ontwikkelingsdoelen te bereiken.
Nederland is op dit moment hekkensluiter als het aankomt op duurzame energie, en is nog steeds diep afhankelijk van een fossiele economie. Van alle Europese landen staat Nederland op dit moment het verst van zijn doelstellingen af. Volgens de hoogleraren moet dit snel veranderen: ‘Alleen een langdurige inspanning, gebaseerd op een consistente combinatie van visie, strategie en actie, kan helpen om Nederland koploper te maken in de nieuwe economie.’
De transitie naar een schone en inclusieve economie zal ‘niet alleen winnaars, maar ook verliezers kennen’, stellen de hoogleraren. Het vraagt forse investeringen van overheid en bedrijven, en burgers zullen het in hun portemonnee zullen. Maar daarnaast zal het ook werkgelegenheid, innovatie en een nieuw economisch perspectief bieden. Ze vergelijken de ommezwaai die er nodig is voor een duurzame economie met de industriële revolutie.
Om de boot niet te missen is er volgens de hoogleraren de komende decennia een investering nodig van zo’n 200 miljard. Deze moet niet alleen gestoken worden in een nieuwe, slimme infrastructuur, maar ook in kennis, arbeid en scholing. De hoogleraren doen twaalf concrete aanbevelingen; van het benoemen van een minister voor Energie en Klimaat, het vergroenen van het fiscale stelsel en het invoeren van een CO2-heffing, tot het sluiten van de resterende vijf kolencentrales, het op grote schaal opwekken van groene energie stimuleren, het invoeren van een kilometerheffing, het creëren van meer juridische ruimte voor de nieuwe economie en het ontwikkelen van een investeringsfonds. Ook moet de aardbevingschade in Groningen snel en adequaat opgelost worden. De eerste stap zou moeten zijn dat er een nieuwe klimaatwet wordt geschreven met harde doelstellingen.
Foto: CC  Jeff Wallace
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.