Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Hoogleraar over zorgcowboys: 'Dit systeem van marktwerking is enorm verziekt'

  •  
25-09-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
653 keer bekeken
  •  
zorgcowboys2
Na de eerder onthullingen over woekerwinsten in de zorg door zogenoemde ‘ zorgcowboys ‘ meldt Omroep Gelderland vandaag dat de winsten van veel Gelderse zorgbedrijven exorbitant blijven stijgen. Terwijl een gezonde winstmarge van een zorginstelling maximaal 5 procent van de omzet bedraagt, melden deze bedrijven een winstmarge van meer dan 40 procent. In de top 10 van zorgbedrijven met de hoogste winsten komen meerder psychologenpraktijken voor. Psychologen Praktijk Putten maakt het wel heel bont. De eigenaar stak in 2017 maar liefst 49 cent van elke euro die werd gedeclareerd uit openbare middelen in zijn zak als winst.
Harrie Verbon, emeritus hoogleraar Openbare Financiën aan Tilburg University, roept de overheid op om in te grijpen:
"Er zijn te veel rotte appels onder eigenaren van zorgbedrijven, die vooral hun eigen portemonnee belangrijk vinden. Als zorgbedrijven meer dan tien procent winst maken is er wat mis. Of de zorg is ondermaats of de tarieven die ze vergoed krijgen zijn te hoog. In beide gevallen kun je stellen dat er geld, dat we met z’n allen bijeen brengen voor de zorg, niet naar zorg gaat. En in veel gevallen verdwijnt het dan in de zakken van directeuren. Na zoveel jaar blijkt dat dit systeem van marktwerking enorm verziekt is. Het trekt verkeerde mensen aan, die altijd wel een weg vinden. De maatregelen die de minister nu voorstelt zijn ook symptoombestrijding. Ik pleit voor het afschaffen van de marktwerking."
Directeuren of eigenaren van deze zorginstellingen ontwijken de Wet Normering Topinkomens door winstuitkeringen buiten het salaris om. Zo keerde Jan van Rooijen van Psychologen Praktijk Putten B.V. 750.000 euro winst uit in 2017 naar een andere bv die op naam van hem en zijn vrouw stond. Naast salaris en winstuitkering zijn er ook zorgbedrijven die een ‘managementfee’ uitkeren. Iets wat volgens de wet overigens niet verboden is.
Ook Pointer, het datajournalistieke platform van KRO-NCRV, kwam vandaag met nieuwe onthullingen over zorgcowboys:
"Zeker 85 grote zorginstellingen hebben de afgelopen twee jaar structureel hoge winst behaald. Over 2017 en 2018 komt dat neer op 77,6 miljoen euro. Bij een deel van deze bedrijven lijkt de winst onrechtmatig: zij declareren niet-geleverde zorg, en de winst wordt via dividenduitkeringen of andere financiële constructies uit de zorgsector getrokken."
Cc-foto: Cosmix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.