Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Hoofdredacteur NU.nl weg: uitgever bemoeit zich met inhoud

  •  
18-11-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
69 keer bekeken
  •  
Hoofdredacteurnunl.jpg
Redactie staat achter Laurens Verhagen en vreest verlies van journalistieke onafhankelijkheid
Hoofdredacteur Laurens Verhagen, die nieuwssite NU.nl de grootste van Nederland maakte, stapt per direct op. Reden voor dit abrupte afscheid? Een conflict met uitgever Sanoma. Volgens de redactie, die vierkant achter Verhagen staat, is de redactionele onafhankelijkheid van de website in het geding. Dat meldt onder andere NRC Handelsblad vrijdag.
In een persbericht laat Sanoma weten dat Verhagen vertrekt “vanwege verschil van inzicht in het te voeren beleid”. Wat precies het verschil van inzicht is, wordt niet duidelijk. 
Een redacteur van NU.nl, die zegt namens de hele redactie te spreken, zegt in NRC :
Het vertrek van Laurens is op de redactie als een bom ingeslagen. Wij keuren dit besluit ten strengste af en staan achter Laurens. Er is een conflict tussen Laurens en de uitgevers ontstaan over zaken als de redactionele onafhankelijkheid en dat is geëscaleerd. Het gaat niet om een persoonlijk conflict, maar het is een conflict tussen management en redactie. In een brief heeft de redactie zich achter Laurens geschaard. Daar volgde een radiostilte op van drie weken en vandaag kwam dit nieuws naar buiten. De redactie is tot op heden niet ingelicht over de inhoudelijke gronden van Laurens’ vertrek.
Op Villamedia.nl reageren collega-hoofdredacteuren. Wilbert de Vries van Tweakers.net:
Een stom besluit van Sanoma op het op deze manier te laten eindigen. Ik ken Laurens als een integere journalist met zijn journalistieke hart op de juiste plek, maar genoeg professionaliteit om niet blind te zijn voor commerciële belangen. Dat er een conflict is ontstaan over de redactionele onafhankelijkheid is een teken aan de wand en een duidelijk signaal van de glijdende schaal waarin Sanoma nu verkeert. Laurens, succes – met wat er ook voor je volgt!
Jan-Jaap Heij, De Pers: 
Merkwaardig hoor. Het zal vast zijn gegaan over usual suspects als ‘doe ff wat meer advertorials want we halen de begroting niet’ en ‘ok, jij wilt er dus nieuws op, maar het verschijnen van de nieuwe Marie Claire is toch ook nieuws?’ maar je zou toch denken dat je met een nieuwsmerk als nu.nl inmiddels is niet al teveel gehannes moet hebben.
Verhagen wordt ad interim opgevolgd door Tonie Broekhuijsen. Die heeft volgens het persbericht van Sanoma “gewerkt voor Libelle en Margriet en was betrokken bij de oprichting van Beau Monde”.
Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

nieuws, media
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.