Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Hoofdcommissarissen declareren exorbitant

  •  
28-11-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
58 keer bekeken
  •  
welten-police.jpg
Politievakbond vindt dat korpschefs 'dubbel vangen'
Hoewel de korpschefs van de Nederlandse politie duizenden euro’s vergoeding krijgen voor representatiekosten, declareren nog velen van hen extra bonnetjes van bijvoorbeeld etentjes, sigaretten en whiskey. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws naar politiedeclaraties en -vergoedingen.
Uit het RTL-onderzoek blijkt dat zeker 16 hoofdcommissarissen en plaatsvervangers voor duizenden euro’s aan een vaste representatiekosten-vergoeding ontvangen, terwijl ze daarbovenop nog eens voor duizenden euro’s kosten declareren aan bijvoorbeeld dinertjes. Volgens de vakbond is dat dubbelop.
Een typisch voorbeeld hiervan is de korpschef in de regio Brabant Zuid Oost. Hoofdcommissaris Kuijs ontvangt 8685,6 aan vaste reperesentatiekosten, maar declareerde voor nog eens 3887,67 euro aan onder meer stomerijkosten en de huur van een smoking.
Op de website van het nieuwsprogramma staan nog veel meer voorbeelden van ‘dubbel vangende’ korpschefs, waaronder Miriam Barendse (Twente), Huijser van Reenen (Zaanstreek Waterland) en de al langer veelbesproken Amsterdamse hoofdcommissaris Bernard Welten.
Volgens de voorzitter van de Nederlandse Politie Bond Han Busker “valt dit niet met elkaar te rijmen. Als je een representatievergoeding krijgt dan moet je alle representatieve uitgaven daaruit betalen”.
Update 29-11: Minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) zegt “onaangenaam getroffen” te zijn door het beeld dat oprijst uit het in RTL NIeuws gepresenteerde overzicht van toelagen en declaraties bij de top van de Nederlandse politie. Dat blijkt uit een zondag uitgegeven verklaring van het ministerie. Ter Horst meldt al met de korpsbeheerders in gesprek te zijn om de verschillen in arbeidsvoorwaarden voor de top van de Nederlandse politie gelijk te trekken. “Het uitgangspunt daarbij is dat gedeclareerde kosten die niet binnen de regels passen, terugbetaald moeten worden”, aldus de verklaring.

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.