Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Hoofd AIVD: ‘Wij willen alles van u kunnen weten, maar zeggen niet waarom’

  •  
17-09-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
176 keer bekeken
  •  
26352289086_0cfb351fc2_k
In de Volkskrant staat zaterdag een interview met Rob Bertholee, het hoofd van de veiligheidsdienst AIVD. Bertholee pleit in het interview voor minder privacy voor de burgers. Hoewel het dreigingsniveau al jaren niet is gestegen, is het volgens Bertholee wel enorm. Daarom moet de burger niet zo zeuren en er gewoon op vertrouwen dat Bertholee en de AIVD hun werk doen, en wat privacy inleveren. Vooral het gebruik van communicatiemiddelen als WhatsApp, Signal en Telegram zijn hem een doorn in het oog. Veiligheidsdiensten kunnen heel moeilijk bij de communicatie komen, omdat deze sterk versleuteld zijn. Terwijl Frankrijk en Duitsland die versleuteling willen beperken, kiest de Nederlandse Tweede Kamer vooralsnog voor de privacy van de gebruikers.
Het probleem met de versleuteling van WhatsApp en Telegram is dat “een beetje versleuteling” niet bestaat. Of alle berichten zijn versleuteld, of geen. Hoewel Bertholee benadrukt niet bij mensen die geen gevaar zijn de berichten te willen inlezen, betekent het wel dat álle berichten door bijvoorbeeld buitenlandse inlichtingendiensten afgetapt kunnen worden. En als politiek Den Haag hem niet wil helpen het aftappen mogelijk te maken? “Dan moet je als regering ook accepteren dat we niet meer bij de communicatie van terroristen kunnen”, chanteert Bertholee.
Sinds maart 2013 is het dreigingsniveau ‘substantieel’, toch hint Bertholee – die weliswaar graag zijn verhaal doet in de Volkskrant, maar eigenlijk nauwelijks iets zegt – er tamelijk nadrukkelijk op dat het nog nooit zo hoog is geweest. Al met al lijkt hij zijn verhaal vooral te houden voor de bühne, om bij de lezer te benadrukken dat er écht iets aan de hand is en dat het daarom heel logisch zou zijn om aan privacy in te boeten. Maar wat er dan aan de hand is? “Het is niet om flauw te doen. Ik wil potentiële aanslagplegers niet wijzer maken dan nodig is.”
cc-foto: Z33 Art Centre , kunstwerk panopticons van FRONT404

Meer over:

nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.