Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

De hoodvloggers zijn geen soldaten, ze staan voor lul

  •  
14-09-2016
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
97 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding-2016-09-14-om-20.57.22
Het patriarchaat bevindt zich in volledige staat van ontbinding. De macho’s voeren een achterhoedegevecht tegen de onweerstaanbare kracht van hun zusters
De politie is ineens niet meer de beste kameraad van de videokunstenaars in de Zaandamse wijk Poelenburg. Ze worden nu bij de geringste overtreding opgebracht. Een stuk of acht hebben al een stevige boete aan hun broek. Vlogger Ismail Ilgun is gearresteerd op verdenking van opruiing. Er zijn, melden de ontwaakte ordebewakers plechtig, bij hem gegevensdragers in beslag genomen.
Ismail Ilgun woont niet eens in Poelenburg, meldt het AD , maar een buurtje verderop. Hij komt uit een gebroken gezin en is een drop-out van het mbo. Zijn zusje daarentegen heeft met succes rechten gestudeerd. Misschien heeft ze nog nuttig advies voor Ismail.
Ook de herkomst van de dure Audi waarmee de vloggers raadslid Juliëtte Rot bezochten, is duidelijk geworden. Was van een vader en de zoon is nu druk bezig om ervoor te zorgen dat deze er niet achter komt want dan zwaait er wat.
De nieuwe strengheid in Poelenburg heeft uiteraard te maken met de druk van de politieke opinie en het feit dat burgemeester Geke Faber een speciale raadsvergadering niet meer kon vermijden. Daar moet zij het kritische raadslid Juliette Rot kunnen vertellen dat alles weer tickety boo is in Poelenburg,
Dan is er nog de eigenaar van die peperdure Audi. Zijn zaken zullen zeker lijden onder de slechte publiciteit die de vloggers hem hebben bezorgd. Ook is zijn eer in het geding. Wie weet zal hij met enkele vrienden achter de schermen enig vaderlijk gezag doen gelden in de oude Ottomaanse traditie.
Zo neemt de buurttragedie de vormen aan van een farce. Dat wil zeggen als dit videofragmentje niet bestond waarin de heren de kankerkaaskoppen uitnodigen om met hun wapens kennis te komen maken. Dit is niet grappig meer. Het is ook geen kwajongenswerk. Het is te hopen dat de politie dit fragment op de bij Ismail in beslag genomen gegevensdragers opvalt, zodat maatregelen kunnen worden genomen tegen de soldaten en strijders – zo noemen ze zichzelf – op de beelden . Je moet het overigens niet overdrijven: dit zijn wapens van de vierde categorie en daar staan allerlei boetes op, die tot mijn verbazing nogal lijken op wat een stevige snelheidsovertreder moet aftikken.
Repressie Verscheidene deskundigen hebben al verklaard dat repressie niet helpt. Dat is ook zo. Er zijn meer maatregelen nodig om de nare mannetjes van Poelenburg naar werk en school te krijgen. Toch blijft repressie noodzakelijk gewoon omdat anders de burger die voor het te vroeg buiten plaatsen van een vuilniszak wordt beboet, de meneer van de reinigingspolitie recht in zijn gezicht uitlacht. En terecht.
Ondertussen mogen de macho’s voor de supermarkt een voorbeeld nemen aan hun zusjes want die maken kennelijk wel wat van hun leven, die doen wel met succes een opleiding, die kijken losers als de straatschendertjes van Zaanstad met de nek aan. Wellicht hebben wij hier een kernstuk van de problematiek te pakken: jongens die opgroeien met al dan niet religieus gefundeerde patriarchale waarden, worden aan alle kanten ingehaald en voorbijgestreefd door hun zusjes. Elke ochtend zit de trein tussen Rotterdam en Den Haag vol studentes die duidelijk een Turkse of Marokkaanse achtergrond hebben. Dat is met de boemel van Zaandam naar Amsterdam Centraal vast ook het geval. Het moet Ismail en zijn vriendjes steken dat zij dáar niet in zitten. Dan gaan ze maar stoer doen. Ze stamelen dat ze strijders en soldaten zijn. Ze beroepen zich op Ergodan, die zulke medestanders ongetwijfeld kan missen als kiespijn hoewel het lijfblad van de AK, Sabah er kennelijk anders over denkt. Volgens deze krant volgden de arrestaties, nadat de hoodvloggers op camera de Turkse president in bescherming namen.
En nu, nu zijn ze extra hard te kakken gezet. Ze worden in hun kruis getast en zij kunnen er niks tegen doen. Hun mannelijkheidsideaal is in onze tijd en in onze maatschappij contraproductief. Ze zijn geen soldaat. Ze staan voor lul.
Het zou hoogst onverstandig zijn om het vervolgens bij een meesmuilend lachje te laten. Er ontstaat in Turkse en Marokkaanse kring een groeiende opleidingskloof tussen jongens en meisjes. Het patriarchaat bevindt zich in volledige staat van ontbinding ook al wordt dit voor de buitenstaander vaak door de hoofddoek versluierd. Dat is een recept voor gevaarlijke ontsporingen. De macho’s met Allah voeren een achterhoedegevecht tegen de onweerstaanbare kracht van hun zusters. Misschien is het zelfs zo dat dit gegeven een belangrijke voedingsbodem is voor salafisme en vergelijkbare leringen.

Meer over:

poelenburg, opinie, leven
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.