Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Honger maakt roekeloos

  •  
26-06-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
RTEmagicC_gezond_150_215.jpg
Elke dag een gezond weetje van Ivan Wolffers: vandaag over de invloed van honger op de hersenen
Let op, dit onderzoek werd gedaan met fruitvliegjes! Het gaat echter over een mechanisme dat ook bij mensen te zien is. Als je honger hebt neem je meer risico´s. Zo is ooit weleens vastgesteld dat mensen met honger grotere financiële risico’s nemen dan mensen die net hebben gegeten. Het maakt het de moeite waard te bekijken hoe dat nu op het niveau van de hersenen werkt en dat kun je beter eerst eens doen bij fruitvliegjes.
Fruitvliegjes vermijden koolstofdioxide omdat hun hersenen de geur ervan ervaren als een alarmsignaal. Ze vliegen weg. Tegelijkertijd ruikt rot fruit, het belangrijkste voedsel van fruitvliegjes, naar koolstofdioxide. Moeilijke keuze voor die beestjes, maar ze hoeven er niet over na te denken. Er is een systeem dat het voor hen doet. Bij volgegeten fruitvliegjes blijken de hersenen al bij een beetje kooldioxide opdracht te geven om weg te vliegen, terwijl dat hersendeel in geval van honger wordt onderdrukt door specifieke zenuwbanen.
Alle dieren hebben dergelijke automatische mechanismen om snel adequate beslissingen te nemen. Een roofdier gaat toch zeker niet op jacht als het geen honger heeft, want jagen betekent risico’s nemen. Pas als het dier honger heeft gaat het op pad. Automatisch. Een dergelijk mechanisme waarbij niet wordt nagedacht moet er dus ook bij mensen zijn. Bij lang op eten wachten terwijl de trek opkomt, slaan mensen soms door als ze eenmaal een koekje en een stukje chocolade nemen. En ook winkelen als je honger hebt, zorgt dat je met te veel en te ongezond voedsel thuis komt. Je zou dat calorierisico’s kunnen noemen.
Inmiddels is het nog belangrijker uit te vinden waarom mensen die goed gevoed zijn toch gezondheidsrisico’s nemen als nog meer cola, nog meer frites, nog meer mars. Waarschijnlijk zijn mensen en hun huisdieren de enige dieren die voortdurend in de grote verleidingsomgeving moeten leven en niet meer in staat zijn om te overleven met uitsluitend de automatische mechanismen.
Volg Ivan Wolffers ook op Twitter Het vorige Gezonde Weetje van de Dag: De tweede kans van Second Love
Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.