Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Honger maakt mensen links

  •  
16-11-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
RTEmagicC_gezond_150_215.jpg
Onderzoek naar de invloed van een lege maag op de politieke voorkeur
Een onderzoek dat gepubliceerd werd in het wetenschappelijke tijdschrift Psychological Science suggereert dat we linksere opvattingen hebben als we honger hebben. Als je net voor de lunch gaat stemmen is de kans dus groter dat je links stemt en net na de lunch kies je liever iemand met rechtse signatuur.
De Deense onderzoekers lieten de proefpersonen vier uur vasten. Daardoor hadden ze allemaal een laag suikerniveau van het bloed. Na die vier uur lieten de onderzoekers de proefpersonen iets drinken, de ene groep iets met suiker erin, de andere zonder. Het gevolg daarvan was dat er nu twee groepen waren, een met mensen met hoog suikerniveau en de ander met laag suiker. Vervolgens vulden deze proefpersonen snel een vragenlijst in.
De mensen met een laag glucose (suiker) niveau waren vóór de verzorgingsstaat, de mensen met een hoog glucose niveau juist niet. Boeiend, maar hoe zou het verklaarbaar zijn? Het zou volgens de onderzoekers te maken hebben met het feit dat ooit de lagere klassen veel honger hadden en aangewezen waren op het vragen aan de rijkere of die misschien nog wat voedsel over hadden. Je hebt zelf die energie nodig en nu ben je voor de verzorgingsstaat. Daar ben je op aangewezen.
Het grappige was dat alle deelnemers aan het onderzoek na afloop wat geld kregen en dat mochten houden of delen. Hoewel er gelegenheid was dat te doen, bleek dat de mensen die met hun lage glucose zo vóór de verzorgingsstaat waren net zo weinig zin in het delen van het geld hadden als degenen die met veel glucose in het bloed er tegen waren. Hun lijkt of politieke inzichten veranderden tegelijk met je bloedglucosewaarden.
Volg Ivan Wolffers ook op Twitter Het vorige Gezonde Weetje van de Dag:  Scheiden doet lijden, letterlijk!
Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (16)

GingerTed
GingerTed16 nov. 2013 - 11:15

Links is een onderbuikgevoel. Ik heb het altijd geweten.

WilWortel
WilWortel16 nov. 2013 - 11:15

Interessant! Ik vind het knap als iemand pro verzorgingsstaat stemt terwijl die er niet beter van wordt, en tegen stemt terwijl die zonder er alleen maar slechter van wordt.

WendyB2
WendyB216 nov. 2013 - 11:15

De resultaten van dit onderzoek zullen best goed onderbouwd zijn, in tegenstelling tot dat onderzoekje van Stapel, maar de fout zit in de interpretatie. De aanname dat sociaal gedrag 'links' is en de verzorgingsstaat daarop het antwoord is. De mens is biologisch gezien een groepsdier. Als individu heeft de mens niet zoveel overlevingskansen, de mens heeft de groep nodig om te overleven. Bij een hongergevoel worden mensen meer naar hun primitieve, instinctieve manier van denken gedwongen; Dat is de Maslov-pyramide. In deze 'overlevings'-modus zoeken ze dus weer de veiligheid van de groep, van samenwerken. De rechtse rijken doen dat ook, die hebben ook een neiging tot solidariteit en een verzorgingsstaat, alleen heet het dan 'the old boys network'.

Zakenpief
Zakenpief16 nov. 2013 - 11:15

Zie hier de PvdA mentaliteit in een notedop. Solidariteit komt maar van 1 kant: de andere kant. Als je iets tekort komt, dan is solidariteit gewenst. Maar als je zelf iets kan inleveren, is de solidariteit ver te zoeken.

ElChe
ElChe16 nov. 2013 - 11:15

Van teveel suiker word je ziek, dat zie je dus terug in het stemgedrag.

Emery
Emery16 nov. 2013 - 11:15

Dit onderzoek zegt dat links en rechts in gelijke mate met de rest van de samenleving willen delen. Aangezien honger niet bestaat in NL, dringt de vraag zich op waarom links voor de verzorgingsstaat is, oftewel zich wil laten verzorgen zonder daar iets extra's tegenover te stellen. Moet wel jaloezie zijn...

1 Reactie
Rootman
Rootman16 nov. 2013 - 11:15

Is er dan iets mis met -functionele- jaloezie, terwijl tegenwoordig egoisme een deugd schijnt te zijn? Jaloezie kan nl. ook een indicator van misstanden zijn.

WendyB2
WendyB216 nov. 2013 - 11:15

En dan na de lunch, met vooral veel rood vlees, zijn ze dan egoïstischer en rechts. Dat schijnt ook wetenschappelijk bewezen te zijn.

1 Reactie
lembeck
lembeck16 nov. 2013 - 11:15

Ik kon alleen dit erover vinden: http://www.scientias.nl/vlees-verandert-mensen-in-hufters/45493 Maar als ik het zo lees, lijkt het mij wel logisch. Verder vermoed ik dat mensen een flink deel van hun politieke overtuiging van huis uit meekrijgen. Een vorm van pure indoctrinatie dus en zelfs met de beste bedoelingen voor het bewuste kind.

Zjenny
Zjenny16 nov. 2013 - 11:15

Daarom worden rechtse graaiers dan ook altijd als volgevreten varkens afgebeeld.

1 Reactie
GingerTed
GingerTed16 nov. 2013 - 11:15

Wat kun je nu weer tegen hebben op deze zeer sociale en intelligente dieren? Het enige waar ze last van hebben zijn parasieten van diverse pluimage die middels het zich wentelen en schuren in de modder naar genoegen verwijderd worden. Voor de rest is het varken zeer aangenaam gezelschap voor de overige boerderijbewonende dieren. Was het in de mensenwereld ook maar zo eenvoudig en goed geregeld.

[verwijderd]
[verwijderd]16 nov. 2013 - 11:15

""De mensen met een laag glucose (suiker) niveau waren vóór de verzorgingsstaat, de mensen met een hoog glucose niveau juist niet."" De percentages ontbreken. Er klopt sowieso iets niet. Ik stem mijn hele leven al links. Altijd met een volle buik. Emile Roemer ziet er ook niet uit alsof hij honger heeft.

2 Reacties
GingerTed
GingerTed16 nov. 2013 - 11:15

Nooit gehoord van de types Holle Bolle Gijs en Rupsjenooitgenoeg? Die zijn er ter linkerzijde ook genoeg hoor. Zichtbaar goed verzorgd door anderen maar nooit tevreden.

WilWortel
WilWortel16 nov. 2013 - 11:15

Hoi Eric, Je hebt bij beide kanten mensen die uit egoïsme stemmen en mensen die vanuit ideologie stemmen. Met beide niks mis hoor, maar zou mooi zijn als men er eerlijk over is en de ander niet terecht wijst terwijl zij zelf ook om egoïstische reden een kant kiezen.

[verwijderd]
[verwijderd]16 nov. 2013 - 11:15

Voor de meeste mensen betekent solidariteit ook voornamelijk; 'jij doet iets voor mij' en niet andersom.

1 Reactie
Gualtero
Gualtero16 nov. 2013 - 11:15

Flauwekul. Een belediging van mensen voor wie solidariteit een waarde is.