Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Johan Remkes presenteert stikstofconclusie

Uitstoot boeren-grootvervuilers 'beëindigen' en 'voorlopig' vasthouden aan 2030
Joop

Hongarije onder Orbán, de populistische staat

  •  
19-01-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
orban_300.jpg
Premier Orbán veranderde van links-liberaal in evenknie van Wilders (en heeft nu de absolute macht)
Dagblad Trouw portretteert de meest succesvolle rechts-populist van Europa, de Hongaarse premier Viktor Orbán. Hij regeert als een despoot en stelt ‘de wens van de meerderheid’ boven de principes van de rechtstaat. Sinds zijn aantreden is de Grondwet al tien keer aangepast. Hongarije is momenteel voorzitter van de Europese Unie.
Orbán ligt in Europa onder vuur vanwege een draconische mediawet die de media beknot. Een deel van zijn oude rechtse vrienden kan zich niet meer vinden in zijn beleid dat meer overeenkomsten vertoont met communistische praktijken dan de anti-communistische taal van de premier doet vermoeden. Dat begon al meteen toen Orbán in 1998 voor het eerst aan de macht kwam, met gedoogsteun van extreem-rechts.
De oppositie kreeg nauwelijks nog ruimte op de staatstelevisie. Oppositiekranten raakten hun overheidsadvertenties kwijt en de regering richtte een eigen krant op.
Waar mogelijk werden oppositieaanhangers uit leidinggevende functies ontslagen – een praktijk die nu weer massaal wordt toegepast: na topambtenaren regent het ontslagen onder directeuren van theaters, musea en nationale parken.
De regering heeft, met niet meer dan 52 procent van de stemmen, een tweederde meerderheid in het parlement en ziet dat als legitimatie om alle macht naar zich toe te trekken. Een revolutie in het stemhokje, noemde Orbán zijn overwinning op de verkiezingsavond. Iedere nieuwe wet wordt gerechtvaardigd met het argument dat de partij de wil van de kiezers uitvoert.
cc-foto: Europa Pont

Meer over:

wereld, nieuws,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (16)

JoopSchouten
JoopSchouten19 jan. 2011 - 7:10

Totalitaire Democratie bestaat dus...

HDoorn
HDoorn19 jan. 2011 - 7:10

De wil van het volk bestaat niet. Het is een retorische term, die zowel door democraten wordt gebruikt als door dictators. Als de principes van de rechtsstaat worden geschonden, is er per definitie geen sprake van democratie, ongeacht hoe veel burgers het met die schending eens zijn. Die burgers ontnemen zichzelf dan namelijk het recht om in een vrij debat en zonder angst voor repressailles tot hun oordeel te komen. Als je toch zo'n uitgeklede vorm van democratie voorstaat, geef ik de voorkeur aan een absolute monarchie die de mensenrechten wél eerbiedigt.

Bouwman2
Bouwman219 jan. 2011 - 7:10

In Hongarije heeft de economische crisis veel harder dan hier toegeslagen en daarmee herleven voor de Hongaren de tijden onder het communisme. Niet dat de Hongaren nu honger hebben, Hongarije was altijd de voedselschuur van het Warschaupact, maar ze zijn teleurgesteld, met name in de EU die niet bracht wat de mensen graag wilden. Hongaren voelen zich altijd al de dupe met veertig procent van de Hongaren in andere landen als minderheid. Die gevoelens van frustratie leiden altijd en overal naar het verlangen tot revanche. Die richt zich nu op de falende sociaal democraten, die in Hongarije ook nog eens ex communisten zijn dus zeer geschikt om als vijand te dienen. Het is geen wonder dat de Hongaren zich tot Orban wenden en tot de extreem nationalisten. En natuurlijk kan Orban dan geen sociaal liberaal meer zijn, maar moet hij populistische en nationalistische trekken gaan vertonen en de harde leiderstaal gaan spreken. Wat in Hongarije gebeurde, gebeurde ook in Nederland. Ook daar kon Rutte niet meer de politicus blijven die er D66 achtige ideën op na houdt. Ook hij zeilt mee op de nationalistische wind van de PVV en ontpopt hij zich als de verfrissende leider. Ook hier is de bevolking onzekerder dan ooit en bestaat sterk de behoefte aan revanche op de vijand, de linkse kerkgangers, die uiteraard moeten boeten voor hun zonden. Het is niet voor niets dat de cultuur als eerste wordt aangepakt. Het is niet voor niets dat Leers streng iedereen die hier niet hoort over de grens wil zetten. Het is niet voor niets dat Nederland, ooit de moeder van de Europese samenwerking, nu ongemeen sceptisch staat ten opzichte van de EU. De weerstand tegen de vrije pers die in Hongarije leidt tot persbreidel bestaat hier ook, zie de weerstand tegen drie keer de Volkskrant. Wie wil weten hoe het in Nederland verder gaat, kijkt naar Hongarije. Ook de Hongaren wonen in een klein land dat afhankelijk is van de wereldeconomie. En naar mate die in het vrije westen m.u.v. die van de BRD blijft kwakkelen zal Hongarije aan het infuus van het IMF blijven liggen en merken dat Victor Orban niet het heil brengt dat hij in het vooruitzicht stelde. Orban gaat over, Hongarije blijft bestaan.

matrix2
matrix219 jan. 2011 - 7:10

Is dit niet waar democratie voor bedoeld is, een regering die de wil van het volk uitvoert? In Nederland, het Mekka van de democratie wordt Nederland tegen de wil van het volk wederom een oorlog ingeloodsd.

1 Reactie
Harmen2
Harmen219 jan. 2011 - 7:10

De wil van het volk, dat is een interessante uitspraak, de wil van het volk is ook om de belasting te verlagen, en dat gaat ook niet gebeuren. De wil van het volk is ook onderhevig aan situaties die zich voordoen, en dan blijkt toch vaak dat die wil wel eens heel erg uiteen kan lopen. Je wilt toch geen politici die zich alleen maar bezig houden met de vraag: "wat zou het volk nu weer willen?" Zo krijgen we niemand naar Afghanistan:)

Jason2
Jason219 jan. 2011 - 7:10

Beperkingen op de Vrijheid van Meningsuiting, zijn altijd in het voordeel van de dominante groep. Wilders is zeker niet voor beperkingen van het vrije Woord. Maar juist voor het overnemen van de Amerikaanse 5th Amendment in onze grondwet, wat betekent dat justitie alleen optreed tegen oproepen tot geweld. Daarom dient hij ook alleen een aanklacht in, als er door rappers en anderen opgeroepen wordt tot geweld tegen hem. Overigens hebben ook de VVD, en D66 dat standpunt.

1 Reactie
arieroos
arieroos19 jan. 2011 - 7:10

[Beperkingen op de Vrijheid van Meningsuiting, zijn altijd in het voordeel van de dominante groep. Wilders is zeker niet voor beperkingen van het vrije Woord.] O jazeker wel. Hij wil de Koran verbieden, weet je nog ? [Maar juist voor het overnemen van de Amerikaanse 5th Amendment in onze grondwet, wat betekent dat justitie alleen optreed tegen oproepen tot geweld.] Nee ... sterker nog, Wilders heeft voorstellen gedaan die lijnrecht ingaan tegen het 5th amendment, zoals bijvoorbeeld adminstratieve detentie voor verdachten van terrorisme (vastzetten zonder proces, bedoel ik). Het opnemen van het 5th amendment (wat helemaal niet over de vrijheid van meningsuiting gaat, overigens) is niet nodig; ons hele rechtssysteem is gebaseerd op de principes die in dat amendemant staan. Sowieso, een grondwet heeft helemaal niets te zeggen over het vervolgingsbeleid van justitie. [Daarom dient hij ook alleen een aanklacht in, als er door rappers en anderen opgeroepen wordt tot geweld tegen hem.] Zonder oproep tot geweld is het ook een beetje moeilijk om iemand aan te klagen voor uitspraken die hij heeft gedaan ... we hebben vrijheid van meningsuiting in Nederland. [Overigens hebben ook de VVD, en D66 dat standpunt. ] En ook de PvdA, GL, SP ... alleen de Christelijke partijen zien dit anders.

[verwijderd]
[verwijderd]19 jan. 2011 - 7:10

Heeft Hongarije ook al last van Islamisering? Ik vind het vreemd om Orban te linken aan Wilders. Waarschijnlijk gewoon om Wilders in een kwader daglicht te stellen. Beetje vergezocht en onnodig. Er zijn wel meer populisten...De woorden Wilders en PVV komen in dat Trouw-artikel nergens voor, is weer leuk verzonnen door de redactie.

3 Reacties
arieroos
arieroos19 jan. 2011 - 7:10

[Heeft Hongarije ook al last van Islamisering? Ik vind het vreemd om Orban te linken aan Wilders. ] Vind je ? Dan heb je nooit geluisterd naar de argumenten van de tegenstanders van Wilders.

Hjalmar Hoort
Hjalmar Hoort19 jan. 2011 - 7:10

Dat zijn we natuurlijk wel gewend van Joop. Kijk wat hongaren zelf zeggen volgens het trouw artikel: "een blog van jonge conservatieve Hongaren die zijn verkiezingsoverwinning vorig jaar nog toejuichten, noemen Orbáns bewind nu: „Een vreemd mengsel van Poetinisme, Chinees staatskapitalisme en een links populistisch regime zoals je dat in Zuid-Amerika vindt.”"

Harmen2
Harmen219 jan. 2011 - 7:10

Wilders is ook links, dus mag er wat van gezegd worden:) Ik vind wel dat je moet lezen wat er staat, niet wat er niet staat.

TheGreenMachine
TheGreenMachine19 jan. 2011 - 7:10

Ik kan me niet herinneren dat Wilders een voorstel heeft gedaan voor een Mediawet die de vrijheid van meningsuiting aantast of een poging deed zichzelf absolute macht te verwerven. Beetje goedkope vergelijking van een redactie die zich snel in de kaarten laat kijken.

4 Reacties
daniel565
daniel56519 jan. 2011 - 7:10

"Ik kan me niet herinneren" 'tuurlijk, maar ik kan me ook niet herinneren dat Geert Wilders racistische dingen heeft gezegd terwijl dat toch regelmatig beweerd wordt. Alles is blijkbaar toegestaan.

Yggdrasil
Yggdrasil19 jan. 2011 - 7:10

Ik kan me niet herinneren dat Wilders een voorstel heeft gedaan voor een Mediawet die de vrijheid van meningsuiting aantast =================== Klopt want Wilders doet of wil het doen op een andere manier en wel op de volgende wijze en ik quote Wilders: één publiek net is genoeg (Novum) - Geert Wilders wil de publieke omroepen fors inkrimpen. In het verkiezingsprogramma van zijn PVV staat dat één publiek net genoeg is en dat de Wereldomroep moet worden opgeheven. Het geld dat vrij komt door te snoeien bij de omroepen moet volgens Wilders besteed worden aan het betaalbaar houden van de zorg, zegt hij in het AD. =====================

Khalid2
Khalid219 jan. 2011 - 7:10

Je kan je zeker ook niet meer herinneren dat hij de Publieke Omroep wil terugbrengen naar één zender? Herinnert u zich ook niet meer dat de eerste de beste ‘linkse’ journalist, presentator of talkshowhost ontslagen moest worden?

Harmen2
Harmen219 jan. 2011 - 7:10

Dat staat er ook niet, je doet een aanname en er is een gouden regel: "never assume"