Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Johan Remkes presenteert stikstofconclusie

Uitstoot boeren-grootvervuilers 'beëindigen' en 'voorlopig' vasthouden aan 2030
Joop

Hongarije krijgt groen licht voor aangepaste mediawet

  •  
16-02-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Sargentini_300.jpg
GroenLinks Europarlementariër Judith Sargentini nog niet tevreden met de wetswijziging
Hongarije is er eindelijk met Europa uitgekomen en past haar omstreden mediawet aan. In eerste instantie stelde de wet dat media die niet objectief berichten beboet kunnen worden tot ruim 700.000 euro. Die regel moet nu voldoen aan nieuwe voorwaarden. Europarlementariër Neelie Kroes is tevreden met de wijzigingen.
De Hongaarse Mediawet was in eerste instantie strijdig met de EU-bepalingen over de vrijheid van meningsuiting. Nu buitenlandse media worden ontzien en de verplichting om evenwichtige informatie te verstrekken niet voor alle soorten media geldt, voldoet de wet wel aan de EU-regels. Bijna alle Hongaarse media worden nu ontzien, behalve de omroepen, maar dat is in andere EU-landen ook zo, meldt de NOS.
GroenLinks Europarlementariër Judith Sargentini vindt de wetswijziging een verbetering, maar nog niet voldoende. Ze wil dat Hongarije de gehele mediawet opschort. Ze hekelt het idee van een speciale media-autoriteit die toezicht houdt op alle media. “Dat is een werktuig in handen van de centrumrechtse Hongaarse regeringspartij Fidesz”, zegt ze tegen Trouw. NOS: Hongarije past omstreden mediawet aan cc-foto: European Parlement

Meer over:

wereld, nieuws,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (4)

Klaas2
Klaas216 feb. 2011 - 15:31

---[Nu buitenlandse media worden ontzien en de verplichting om evenwichtige informatie te verstrekken niet voor alle soorten media geldt, voldoet de wet wel aan de EU-regels.]--- In elk geval zal de Hongaarse wet de eigen media van een behoorlijke handicap voorzien, en snijdt het alleen in eigen vlees. Maar dom blijft het. Het is toch alweer dezelfde politieke hoek als in Nederland die de vrijheid van meningsuiting wil inperken.

1 Reactie
Hjalmar Hoort
Hjalmar Hoort16 feb. 2011 - 15:31

Rouane, we hebben in het vorige hongarije topic uitgebreid vastgesteld dat dat toch echt een verdraaing is, mits je hierbij in algemene zin naar 'rechts' verwijst. Populistisch, mee eens, maar rechts, dat gaat niet op in dit geval. Maar dom blijft het, inderdaad.

JoopSchouten
JoopSchouten16 feb. 2011 - 15:31

Alweer een land waar ik niet naar toe zal gaan...

1 Reactie
matrix2
matrix216 feb. 2011 - 15:31

Geloof me Joop, iemand met jouw politieke voorkeur komt er ook niet in. Vertel in hongarije nooit dat je een socialist bent want je wordt gelynched!