Joop

'Hongarije hard op weg naar dictatuur'

  •    •  
03-01-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
59 keer bekeken
  •  
BNNVARA fallback image
Hongaarse intellectuelen waarschuwen voor regeringspartij Fidesz en premier Orban
Een groep Hongaarse intellectuelen waarschuwt dat het helemaal fout gaat in het land. Volgens de intellectuelen is regeringspartij Fidesz onder aanvoering van premier Orban een éénpartijdictatuur aan het bouwen. Ze waarschuwen dat, terwijl de Europese Unie druk bezig is de economische problemen op te lossen, in Hongarije de democratie gevaar loopt. Dat meldt NRC Handelsblad.
De waarschuwing staat in een verklaring getiteld ‘The decline of democracy – the rise of dictatorschap’. Het is een oproep aan de EU om zich niet te laten ‘gijzelen door een achterhaalde, provinciaalse tiran’. Onder meer de schrijvers György Konrad, György Dalos en historicus Janos Kenedi hebben de verklaring ondertekend.
De Hongaarse intellectuelen noemen in hun verklaring een aantal concrete voorbeeld voor het verval van de democratie in Hongarije. Zo is het parlementaire debat verdwenen. Fidesz haalde bij de verkiezingen vorig jaar april tweederde van de stemmen. Zijn meerderheid gebruikt hij nu om allerlei wetten erdoor te drukken. Vaak doet hij dit op een manier die geen ruimte vrij laat voor een discussie in het parlement.
De rechterlijke macht wordt momenteel onder politieke controle gebracht. Zo worden rechters met vervroegd pensioen gebracht om ruimte te maken voor Fidesz-gezinde rechters. De procureur-generaal is bovendien lid van de regeringspartij.
Eerder waarschuwde Hillary Clinton in een brief (.pdf) aan Orban al dat hij ervoor moet waken dat het democratische machtsevenwicht niet in gevaar komt.
Lees meer hierover bij NRC: Hongaarse intellectuelen luiden alarmbel

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (11)

schrijverazazel
schrijverazazel3 jan. 2012 - 14:29

Dit was al jaren gaande maar niemand scheen op te merken dat deze partij steeds groter en groter werd in het land. http://www.youtube.com/watch?v=VweUE22vlK4&feature=fvsr&skipcontrinter=1 Maar ja een partij waarvan de aanhang zwarte uniformen draagt en net witte overhemden eronder heeft is toch ook niet verdacht, het zijn immers maar de para militairen troepen van die beweging. Een beweging waar Wilders een voorbeeld aannam en hen zelfs op twitter prijst

vanessa2
vanessa23 jan. 2012 - 14:29

Vriend Orban heeft nog veel meer in zijn mars. Hij ondersteunt de Groot-Hongaarse gedachte, waarin men de in 1918 verloren delen van Hongarije in Slowakije, Servie, Ukraine en vooral Roemenie terug wil hebben. Hij tolereert ook prive-milities die Roma onderdrukken. Een soort 'Allo 'Allo, maar dan een echte rechts-serieuze operette. Bij deze man kan rechts hier binnenkort zijn vingers aflikken.

trujac
trujac3 jan. 2012 - 14:29

De arabische lente komt steeds dichter bi,j daaraan gaat vooraf de sloop van de democratie in de westerse wereld. Welke samenleving kan het zich nu permiteren om 25 % van de jongeren de kans te ontnemen op werk en perspectief en net doen als of er niets aan de hand is ? Dit moet op den duur toch tot opstand leiden tenzij die jongeren allemaal tandeloze junks zijn. Ik ben bang dat de guillotine voor de huidige generatie politici akelig dichtbij komt.

DitBenIk2
DitBenIk23 jan. 2012 - 14:29

Voordat die idioten de euro instappen, graag afvoeren totdat ze hun zaakjes weer op orde hebben. Als ze dit toelaten, kunnen ze de EU meteen opdoeken.

ockham
ockham3 jan. 2012 - 14:29

Laat Hillary maar eens beginnen met de VS dictatuur af te schaffen, de geld dictatuur.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa3 jan. 2012 - 14:29

Ze beginnen op Nederland te lijken, die Hongaren!

1 Reactie
schrijverazazel
schrijverazazel3 jan. 2012 - 14:29

De Hongaren waren ons op dat gebied voor, het begon al toen het communistische regiem in Hongarije verdween van het regerings pluche, toen stak de kop het het nationalisme daar al weer zijn kop op

Michiel Online
Michiel Online3 jan. 2012 - 14:29

wat maakt het uit, beste rechtsgezinde reaguursels ze hebben er zelf voor gestemd, TOCH?

1 Reactie
MichelReiziger
MichelReiziger3 jan. 2012 - 14:29

Ja Michiel, dat heet demooncratie...of was het nu democratie...? In ieder geval de dictatuur van de meerderheid wat door een aantal mensen wordt misbruikt...we hebben dit al meer gezien in Europa. Maar affijn, wat wilde je er tegen gaan doen? Ik heb wel een idee, er is nog zo'n democratisch wonder wat Berlusconi heet, die heeft op dit moment weinig te doen, althans op politiek vlak, misschien een ideetje om hem als media(dicta)tor te laten optreden hij heeft ervaring met dit soort situaties :-)

[verwijderd]
[verwijderd]3 jan. 2012 - 14:29

Goh, dus daar heeft Wilders zijn inspiratie en ambitie vandaan.

1 Reactie
Gerald2
Gerald23 jan. 2012 - 14:29

En zijn vrouw Krisztina! Ook Hongaarse van oorsprong.