Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Hongaren de pineut na razendsnelle vaccinatie-campagne Orban

  •  
24-05-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
297 keer bekeken
  •  
HUNGARY - CHINA - HEALTH - VIRUS - VACCINE

© People wait for their first dose of the Covid-19 vaccine developed by China's Sinopharm company, at a vaccination center of a seniors club in Budapest on February 25, 2021, amid the ongoing c

De uiterst rechtse premier van Hongarije Viktor Orban zei wel te weten hoe hij de coronacrisis moest oplossen. De politicus die een broertje dood heeft aan de Europese Unie bestelde op eigen houtje vaccins in Rusland en China. Vaccins die nog niet zijn toegelaten door het Europese medisch keuringsinstituut EMA. De helft van de bevolking, vijf miljoen mensen waaronder ook twintigers, is inmiddels gevaccineerd. Dat is na Malta de hoogste graad in de EU.
Maar de vraag is of Hongaren daar zo blij moeten zijn, schrijft Balkan Insight. De Europese Unie wil de grenzen gaan openstellen voor mensen die gevaccineerd zijn maar alleen als dat om officieel toegelaten vaccins zijn als Pfizer, AstraZeneca, Moderna en Janssen. Wie ingeënt is met het Russische Spoetnik V of Chinese Sinopharm kan niet zo maar naar een EU land reizen.
Hongarije tracht nu de favoriete samenwerkingsmethode van eurosceptici toe te passen, namelijk afspraken met individuele landen. Dat blijkt een tijdrovende en weinig vruchtbare werkwijze. Een dergelijk bilateraal akkoord is er inmiddels met Bahrein. Griekenland, Slovenië en Kroatië zouden ook bereid zijn de Chinese en Russisch gevaccineerden toe te staan, net als Mongolië en Turkije. De vraag is of dat ook de bestemmingen zijn waar de Hongaren deze zomer naartoe willen. Het ondergaan van een pcr-test is mogelijk een andere optie maar dat gaat al snel in de papieren lopen.
Een ander probleem is dat de directe buurlanden van Hongarije, zoals Slowakije, Polen en Duitsland zich houden aan de EU-richtlijnen en de Russische en Chinese vaccins niet accepteren. Oostenrijk erkent wel Sinopharm maar niet Spoetnik V.
Hongarije grijpt nu traditioneel terug op dreigementen door te stellen dat burgers uit landen die Hongaren tegenhouden niet welkom zijn in Hongarije. Een wraakactie die weinig te maken heeft met de volksgezondheid. Zolas gebruikelijk is de bevolking die pineut, zoals de Spoetnik V gevaccineerde Katalin Schneider, een musicus die hoopt dat ze in juli toch kan gaan optreden in Oostenrijk. Overigens zou het weinig anders zijn als de zich met Pfizer of AstraZeneca was ingeënt want de Hongaarse regering registreert in het vaccinatiepaspoort niet welk middel er is gebruikt.
Hongaarse media constateren dat Orban in april verkondigde dat het land de stralende winnaar was maar dat nu de zomer er aan komt de Hongaren zelf toch in de kou staan.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (32)

Greendutch
Greendutch25 mei 2021 - 17:31

Orban is idem dito hetzelfde als alle jongetjes met veel te groot ego: anderen de schuld geven + schreeuwen en schelden + alles ontkennen i.p.v. reflecteren + spiegelen + excuses aanbieden

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland25 mei 2021 - 10:40

Ik had liever dat Rutte er voor gezorgd had dat wel allemaal ingeënt waren dan dat er bepaalde mensen op vakantie mogen.

tempest
tempest25 mei 2021 - 7:36

Lijkt me eerder dat de EU hier het probleem is. Wel heel cynisch om te stellen dat Hongarije beter af zou zijn geweest als er de afgelopen maanden daar nog veel meer mensen waren overleden aan COVID. Maar goed. Denk je niet dat uiteindelijk de hele EU de pineut zal zijn? Zo veel dingen moeten eerst akkoord krijgen van alle EU landen en dan is deze manier van omgaan met een lidstaat gewoon puur vergif. Dus straks heeft Hongarije enkele bilaterale verdragen en zitten wij nog te wachten tot de EU de zaakjes op orde heeft om binnen de EU weer te kunnen reizen.

Paul Spijkers
Paul Spijkers24 mei 2021 - 21:41

Ok, maar snel reizen mogen is echt lang niet zo belangrijk als algemene volksgezondheid. Niet dat de boeven die Hongarije controleren daar eerder bepaalt goed in zijn geweest, maar toch.

P Haan
P Haan24 mei 2021 - 20:32

Is het niet belangrijker om te kijken wat de resultaten zijn? Hoeveel Hongaren zijn positief getest, wat is de bezettingsgraad van de ziekenhuizen? Dat lijkt me een stuk relevanter dan gezever over niet op zomervakantie naar Nederland kunnen.

1 Reactie
adriek
adriek25 mei 2021 - 6:41

Volgens Orban stelde Corona niet veel voor, dus in de ziekenhuizen is sowieso geen effect van vaccinatie te zien. Vrije pers bestaat niet meer in Hongarije, naar ik aanneem geldt dat ook voor vrij publiceren in wetenschappelijke kring. De informatie uit Hongarije is niet meer te vertrouwen.

Robert022
Robert02224 mei 2021 - 20:04

Wat is de overeenkomst tussen GB en Hongarije? Ze grepen de kansen die ze konden pakken en in beide landen zijn de burgers dankzij hun overheid beschermd tegen Covid en kunnen ze hun normale leven weer oppakken. En nu wil Brussel de Hongaren geen toestemming geven naar de EU te komen. Een pesterij die weinig te maken heeft met de volksgezondheid. En zoals gebruikelijk is de burger de pineut. En als het klopt dat Hongarije niet registreert in het vaccinatiepaspoort welk middel is gebruikt zijn ze toch nog een stap verder dan hier in Nederland. Hier is van vele Nederlanders is niet eens bekend dát ze gevaccineerd zijn. Hugo de Jonge constateerde dat we voor de zomer allemaal gevaccineerd zouden zijn, maar nu de zomer er aan komt blijkt dat we dat lang niet gaan redden én hebben we geen idee hoe dat vaccinatiepaspoort georganiseerd moet worden.

EenMening
EenMening24 mei 2021 - 19:44

Het enige wat telt is zo snel mogelijk iedereen inenten. Vakanties en optredens in het buitenland zijn irrelvant.

1 Reactie
LHTJ
LHTJ25 mei 2021 - 9:50

Ik denk dat alle onze EU medeburgers die wonen op de Spaanse, Griekse, Italiaanse eilanden en kuststreken daar anders over denken. Of zullen we die mensen nog een jaartje zonder inkomen laten zitten?

RechtdoorZee93
RechtdoorZee9324 mei 2021 - 19:33

Ach in Nederland hebben massa's ook nog altijd niet een vaccin gekregen dus in die zin zijn wij ook de pineut. De meesten Nederlanders zullen ook moeten betalen voor een test als ze weg willen. Hongarije heeft mondkapjes af gedaan en is het er inmiddels vrijer dan hier. Tevens krijgen we ook in Nederland geen echt vaccinatiebewijs dus in die is er 0 verschil.

Balgehakt
Balgehakt24 mei 2021 - 18:56

EU-richtlijnen zijn een lachertje en dit is gewoon pesterij net of onze vaccinaties zo goed zijn wij zitten officieel zelfs nog in de verordening van door een noodsituatie goedgekeurd vaccin. Dus ik denk dat wij toch voorzichtig moeten zijn om andere vaccins af te branden de vaccins die wij nu gebruiken zijn ook geen toppers -- https://www.lareb.nl/coronameldingen#/

2 Reacties
LaBou
LaBou 25 mei 2021 - 5:50

En lees dan vooral eerst de disclaimer waarmee het stuk begint en niet alleen het stukje tekst dat gewenst is. Je loopt het risico dat anderen dat namelijk wél doen.

Balgehakt
Balgehakt25 mei 2021 - 7:37

@ LaBou 25 mei 2021 at 07:50 Wat wil je hier eigenlijk mee zeggen ? Dat het allemaal onzin is of zo of wil je slim overkomen door wel het regeltje gelezen te hebben dat iedere melding niet perse in verband hoeft te staan. Waar heb ik dat eigenlijk ontkend vraag ik mijzelf toch wel af.

Lokidea
Lokidea24 mei 2021 - 18:38

Zo, dan ben je de “Hongaar”. Tijd voor nieuw begrip in deze tijd ipv, de pineut, de pisang, de sigaar, de klos of de Sjaak. Je bent gewoon de “Hongaar” deze tijd in dat land.

Michaela2
Michaela224 mei 2021 - 17:50

Volgens diezelfde site gisteren in Hongarije 416 nieuwe besmettingen en in Nederland 3422. Kan me niet voorstellen, dat er veel Hongaren naar Nederland op vakantie willen (of willen dat Nederlanders bij hun op vakantie gaan).

1 Reactie
itsme3
itsme324 mei 2021 - 22:13

En in Hongarije is in de 2/3de golf meer dan 3% van de positief getesten gestorven, tegen 0.75% voor Nederland. Iets zegt me dat de besmettingscijfers voor Hongarije zwaar onderschat zijn. Dat neemt niet weg dat in Hongarije de epidemie bijna over is, maar dat geldt ook voor Nederland.

Rechtse Bal -
Rechtse Bal -24 mei 2021 - 16:44

Nu wordt dus duidelijk waarom er in het Groene Paspoort (daar zit een heel marketing team achter om dat te verzinnen ... als het woord Groen erin zit maakt niemand zich zorgen en kan men maar wat aanrotzooien) ook aangegeven moet worden wat het fabrikaat vaccin is, de datum en ........ heel belangrijk, of met resistent is geworden door een eerdere spontane besmetting (hoe dat aan te tonen is een ander verhaal). Chaos en rommel ... gelukkig is er een theorie dat Corona vanzelf uitdooft ... dan kan half wetenschap en politiek zich op de borst slaan. Nu nog de economie en klimaat.

sr626
sr62624 mei 2021 - 15:32

Orban. de held van Wilders en die andere, ben de naam vergeten..

1 Reactie
Ragnar Lothbrok
Ragnar Lothbrok24 mei 2021 - 17:38

Die andere heet Lavendelzakje.

Thuiszitter
Thuiszitter24 mei 2021 - 15:23

Zijn die vaccins dan nu nog niet gekeurd door de Ema ? Pas niet in het verdienmodel zekers.

4 Reacties
Pater
Pater24 mei 2021 - 15:30

Dat is een wel erg oppervlakkige gedachte. Het Russische vaccin wordt al weken lang onderzocht, en het schijnt dat de aangeleverde onderzoeksgegevens methodologisch onbetrouwbaar zijn. Sinovac wordt versneld onderzocht.

Mini2
Mini225 mei 2021 - 3:42

@Pater Sinovac is niet effectief, is zelf al toegegeven door de Chinezen.

tempest
tempest25 mei 2021 - 7:41

@Mini “ Sinovac is niet effectief, is zelf al toegegeven door de Chinezen.” Is dat zo? Ik moet toegeven dat ik dit niet zo gevolgd meer heb, maar ze gebruiken het toch nog steeds? Ik dacht alleen dat het veel minder effectief is.

Pater
Pater26 mei 2021 - 0:24

Voorzover ik weet heeft tempest gelijk.

EricDonkaew
EricDonkaew24 mei 2021 - 15:08

Als je naar https://www.worldometers.info/coronavirus/ gaat en sorteert op het blokje Deaths / 1M pop (het aantal doden per miljoen inwoners), dan komt Hongarije van alle (!) landen in de wereld het slechtste uit de bus. Als enige land meer dan 3000 doden per miljoen inwoners. Dit straalt af op de leiding van het land. Jammer, Viktor Orbán, slecht gedaan.

GHS
GHS24 mei 2021 - 13:14

Ik meen te weten, dat het Russische vaccin in de Eu getest is ( zal worden?). Maar dan nog. Toen ik mijn tweede vaccin kreeg werd mij verteld: u moet nog 2 weken wachten voor de effectiviteit ( oke, dan wacht ik 2 weken) en daarna moet u toch altijd een mondkapje dragen, want U bent gevaccineerd, maar u kunt nog altijd besmet raken en de besmetting overdragen aan anderen. Ergo.........

1 Reactie
stokkickhuysen
stokkickhuysen24 mei 2021 - 14:56

Ja, ergo........?

Grozny
Grozny24 mei 2021 - 12:59

De vraag is of ze blij moeten zijn met dat ze dat de helft van de bevolking al is gevaccineerd. Omdat ze misschien niet op reis mogen. Als volksgezondheid je nr 1 doelstelling is. Dan is het antwoord simpel ja....

1 Reactie
GHS
GHS24 mei 2021 - 18:40

Als men gevaccineerd is, is men bestand tegen besmetting, dus zelf niet ziek worden. En dat is heeeeel wat waard. Maaaar men kan wel anderen besmetten. Daar moet eens een goede voorlichting over komen. Dus op reis gaan.......... De andere landen willen graag toeristen. Economisch gezien begrijpelijk. Maar de gezondheids risico's blijven.

Gerygrr
Gerygrr24 mei 2021 - 12:56

En ik dacht, dat we ons moeten laten vaccineren om de wereldwijde pandemie te stoppen! Zelf niet ziek worden dan wel geen anderen besmetten! Het doel van vaccineren is niet om probleemreis op buitenlandse reizen te kunnen gaan!

2 Reacties
Gerygrr
Gerygrr24 mei 2021 - 17:30

Probleemloos

LHTJ
LHTJ25 mei 2021 - 14:20

Klopt dat is ook het doel. Bijkomend voordeel is dat we als gevolg daarvan weer probleemloos kunnen reizen.