Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Elke twee dagen wordt er een milieuactivist vermoord, al tien jaar lang

Meeste slachtoffers in armere landen en onder inheemse bevolking
Joop

Honderden vogels dood op straat door vuurwerk

  •  
02-01-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
EqqhLMXXcAIbpKd
Het ziet er uit als een scene uit een horrorfilm. De straten rond het station van Rome lagen met de jaarwisseling bezaaid met dode vogels, veelal spreeuwen.
Geen video? Klik hier.
De dierenbeschermingsorganisatie OIPA spreekt van een slachting onder de vogels en noemt het afsteken van vuurwerk als oorzaak. In de bewuste buurt staan veel bomen waar spreeuwen massaal in overnachten. Volgens Loredana Diglio van OIPA zijn de dieren waarschijnlijk omgekomen door angst. Rome had een verbod op het afsteken van vuurwerk afgekondigd maar dat werd door velen genegeerd, net als de avondklok die om tien uur inging.
OIPA wil dat vuurwerk verboden wordt omdat het afsteken neerkomt op dierenmishandeling.
Radarbeelden van het KNMI tonen dat ook in Nederland vogels massaal in paniek raken door vuurwerk. “De dieren komen hierheen om rustig te kunnen slapen”, vertelt boswachter Thomas van der Es tegen Rijnmond. “En als er dan ineens een muur van licht en geluid ontstaat om twaalf uur door het vuurwerk, dan raken die beesten verstoord.”
"De beesten zijn rond middernacht door de omgeving gaan vliegen, met alle gevolgen van dien. “Soms vliegen dieren tegen hoogspanningskabels. De dieren zijn door elkaar gehusseld, dat merk je nog dagen. Je ziet ze in andere groepssamenstelling vliegen.” Dat de dieren zichtbaar zijn op de radarbeelden van het KNMI komt doordat het om grote vogels gaat. Voornamelijk ganzen en kleine zwanen, laat Van der Es weten."

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (10)

remcoo37
remcoo373 jan. 2021 - 10:32

Afschaffen die bende...ik vond het heerlijk rustig deze jaarwisseling.

Paul Spijkers
Paul Spijkers3 jan. 2021 - 1:02

Vuurwerk is moord. Vuurwerk is een nep nabootsing van oorlog. Spannend en sensationeel en lekker samen want ietsje maar helemaal niet ZO gevaarlijk. Behalve voor soorten vogels, en heel af en toe wat andere dieren. Vuurwerk en masse is oorlog maken tegen vogels. Meestal gaan die dood zonder dat je er erg in hebt, vooral omdat Nederland niet zo veel vogels bij de bebouwde kom over heeft en de meeste toch in het groen sterven, maar spreeuwen in Rome zijn er dus wel veel.

Karl Proudhon
Karl Proudhon2 jan. 2021 - 23:21

Ontroerend, het lijkt net of de levende vogels op de foto de wacht houden over hun dode soortgenoten.

Joop den Uil
Joop den Uil2 jan. 2021 - 18:02

De natuur heeft het goed begrepen ... word je onderdrukt , afgeschoten, uitgebuit, etc ... ? zorg dan voor genoeg nageslacht en gij zult zegevieren... !

Poeha
Poeha2 jan. 2021 - 16:52

Grappig, vorige maand klaagden ze in Rome nog over een overlast van miljoenen spreeuwen. romenieuws.wordpress.com/2020/11/16/rome-staat-machteloos-tegen-miljoenen-spreeuwen/amp/ Na oud en nieuw zal dat geklaag over zijn.

1 Reactie
Karl Proudhon
Karl Proudhon2 jan. 2021 - 23:29

Poeha: Ja, grappig, onlangs was hier een plaag van knagende rechtse trollen. Wat linksom gespoten roundup, al ben ik daar niet voor, lijkt effect te hebben gesorteerd.

Baron von Kleef
Baron von Kleef2 jan. 2021 - 15:39

De sterfte van honderden spreeuwen heeft elk jaar een andere oorzaak, dit jaar is het vuurwerk, terwijl het nog zo rustig was dit jaar volgens velen. "Meer dan honderd vogels vallen dood uit bomen in Den Haag (5G of andere stralingsbelasting?) zaterdag, 09 februari 2019" In 2018 vlogen ze zich nog te pletter. Mysterieuze spreeuwensterfte? Nee, ze vlogen zich te pletter ... "Een zekere Janet Green rapporteert hoe er 82 vogels uit een langskomende zwerm trekvogels naar beneden storten. ‘We denken dat de meeste doden vallen door botsingen in de lucht waarna de vogels verdoofd naar beneden vallen’, schrijft ze." Oktober 2003 Ongeveer honderd spreeuwen storten neer in Stuttgart, Duitsland. Ooggetuigen menen dat een vogelzwerm te dicht bij de grond kwam. ‘Terwijl een deel van de zwerm nog kon doorstarten, knalden de onderste vogels (…) tegen het asfalt, de getuigen hoorden ‘een reuzenklap’.’ "Januari 2009 In Gorinchem (Nederland) worden ongeveer 600 spreeuwen dood gevonden op straat en in bomen. De oorzaak is onbekend." "Januari 2009 In het Amerikaanse dorpje Griggstown vallen honderden vogels uit de lucht. De dieren blijken te zijn vergiftigd door een plaatselijke boer." "Maart 2010 In het Engelse plaatsje Coxley vallen 75 spreeuwen uit de lucht. Onderzoekers constateren naderhand dat ‘het incident te wijten is aan een fatale vliegfout van de zwerm’. Wellicht werden de dieren afgeleid of opgejaagd door een roofvogel." "204 v.Chr. Bij het inschepen van zijn troepen op Sicilië ziet de Romeinse veldheer Scipio ‘vogels ter aarde’ vallen, verhaalt geschiedschrijver Livius."

1 Reactie
Tom Meijer
Tom Meijer2 jan. 2021 - 20:08

Blij aan toe dat er niets aan de hand is. Ik slaap er weer wat beter door.

CharlesdeValois
CharlesdeValois2 jan. 2021 - 14:02

Ook alweer klinkt een beetje neutraal. Natuurlijk gaan ze direct op zoek naar eten. Ze zijn nml. bekaf. En dat brengt me op het volgende, dat de vogels in Rome misschien wel extra worden getroffen omdat er maar weinig afgedankte pizza's en spaghettis op oudjaarsdag van het trottoir te bemachtigen is. Dus die beesten zijn bij dat lawaai terreur al snel uitgeput.

Marcus A.2
Marcus A.22 jan. 2021 - 13:46

Siervuurwerk moet gewoon kunnen hoor. Denk ook niet dat veel vogels daar bezwaar tegen zullen maken. Knalvuurwerk mag wat mij betreft wel gedigitaliseerd worden. Anno 2021 kun je als je knallen wilt horen ook wel gewoon een kop telefoon opzetten en dat digitale vuurwerk dan afsteken. Of desnoods in de woonkamer via de speakers, zodat men er samen van kan genieten.