Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

GroenLinks-leden mogen stemmen over fusie met PvdA in Eerste Kamer

Ledenreferendum over verdere linkse samenwerking
Joop

Honderden Nederlandse vrouwen stiekem gefilmd door upskirt-gluurders

  •  
22-09-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
56 keer bekeken
  •  
215610375_db30fd0080_o
Gluurders gaan steeds verder om heimelijk camerabeelden te kunnen maken onder de rok van vrouwen, naast smartphones worden tegenwoordig ook camera’s verstopt in tassen en schoenen. Honderden Nederlandse vrouwen zijn op die manier al gefilmd op openbare plekken, waarna de beelden online werden gedeeld met andere gluurders. Dat blijkt uit een reportage van RTL Nieuws.
De gluurders slaan vaak toe in de openbare ruimte. In winkels, het openbaar vervoer, tijdens het traplopen of op de roltrap. Er bestaat een internationaal netwerk van gluurders waarin ook handleidingen worden gedeeld om zo onopgemerkt mogelijk de lichamelijke integriteit van vrouwen te kunnen schenden. Op de beelden die gedeeld worden worden gretig commentaren geleverd als: “Die kont puilt lekker onder dat minirokje uit en voor die met dat korte broekje geldt hetzelfde. Goeie vangst, goed gedaan!”
RTL schrijft:
"Naast smartphones worden er ook spycamera’s in alledaagse objecten geplaatst, zoals koffiebekers, tassen en zelfs schoenen. Met name een camera in de punt van de schoen is populair, omdat daarmee vrij gemakkelijk beelden van onder rokjes worden geschoten. Gluurders trekken deze schoen aan in drukke omgevingen, zoals het openbaar vervoer, en hoeven alleen in de buurt van een vrouw met een rok te staan om toe te slaan. Zodra de gluurders onder een rokje hebben gefilmd, blijven ze meestal langere tijd in de buurt van een vrouw hangen. Naast de billen worden dan ook de borsten en het hoofd in beeld gebracht. Later worden de ‘beste beelden’ achter elkaar gezet en gedeeld in het netwerk, waar gluurders over de video’s discussiëren. In het netwerk worden tienduizenden video’s verspreid, waaronder van Nederlandse vrouwen."
Volgens Sven Brinkhoff, universitair docent strafrecht zit er een ‘gat in de wet’ dat het moeilijk maakt om gluurders te vervolgen. Het Openbaar Ministerie adviseert vrouwen die slachtoffer worden van gluurders desalniettemin om aangifte te doen. De afgelopen jaren werden al twee mannen veroordeeld tot een taakstraf na het stiekem filmen van vrouwen onder hun rok. Justitie werkt momenteel aan een nieuwe wet waaronder het filmen onder rokjes expliciet strafbaar wordt. Het stiekem filmen kan de dader tot een jaar gevangenisstraf opleveren en indien de beelden ook verspreid worden, zelfs twee jaar.
Cc-foto: Adam

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (17)

punt2
punt223 sep. 2018 - 12:42

Het stiekem filmen kan de dader tot een jaar gevangenisstraf opleveren en indien de beelden ook verspreid worden, zelfs twee jaar...... Dit terwijl wanneer je iemand doodrijdt er een taakstraf word gegeven..... Iets zegt me dat de realiteitszin in straffen totaal zoek is..

4 Reacties
Thuiszitter
Thuiszitter23 sep. 2018 - 15:46

Voor dodelijk verkeersongeval door schuld kan men 3-6 jaar geven ( https://www.advocaat-verkeersstrafrecht.nl/straffen-bij-dodelijke-verkeersongelukken/ ) dat men ook een taakstraf kan opleggen geldt natuurlijk ook bij het nieuwe artikel van het stiekum filmen. Waarom is hierdoor de realiteitszin in straffen totaal zoek ? Je doet nu voorkomen dat bij dood door schuld men altijd een taakstraf krijgt en bij stiekem filmen men altijd een gevangenisstraf gaat krijgen en dat is niet zo.

punt2
punt224 sep. 2018 - 9:16

@Thuiszitter, het gaat om de vergelijking in strafmaat, 3-6 jaar tegenover 2 jaar gevangenisstraf... maar vaker gewoon een taakstraf..... dus 240 uur voor het doodrijden van iemand terwijl je dronken bent of 200 uur voor het filmen... Dan is de strafmaat toch zoek?

Ozon
Ozon24 sep. 2018 - 13:41

Rob Roy 24 september 2018 at 11:16 Kan opgelegd worden. Kan natuurlijk ook betekenen dat er maar 1 uurtje taakstraf wordt gegeven omdat je iemands leven verwoest door beelden onder haar rok te verspreiden aan andere geperverteerden.

Joe Speedboot
Joe Speedboot24 sep. 2018 - 17:23

'het gaat om de vergelijking in strafmaat, 3-6 jaar tegenover 2 jaar gevangenisstraf…' Hoe vaak is er iemand daadwerkelijk veroordeeld tot 2 jaar voor dit vergrijp..?

Rechtse Bal
Rechtse Bal23 sep. 2018 - 11:42

het lijkt me niet moeilijk bewijslast rond te krijgen. Giga straffen omdat dit een grove vorm van verkrachting is , en niet -neem ik aan dat de zwakke politie zal zeggen- een klein incident voor overtreding van privacy. Afschuwelik en ziek

1 Reactie
adriek
adriek23 sep. 2018 - 16:28

Om de bewijslast rond te krijgen is waarschijnlijk een heterdaadje nodig en dat is niet heel eenvoudig. Indirect bewijzen is lastig: als 'ik' een cameraatje, een gat in mijn schoen en wat upskirt filmpjes in mijn bezit heb snapt iedereen hoe het zit, maar is het voldoende bewijs?

Cliff Clavin
Cliff Clavin23 sep. 2018 - 9:07

Ik heb uit betrouwbare bron vernomen dat er een aanzienlijke overlap is tussen de mannen die hier zo helder beschreven worden, en de bezoekers van GeenStijl - mijn zegsman meldde dat een onderzoek naar het taalgebruik en de zeer gerichte belangstelling van deze lieden dat ondubbelzinnig uitwijst. Het gaat hier om een sociologisch fenomeen dat een wetenschappelijke benadering waard is.

2 Reacties
Ramon4
Ramon424 sep. 2018 - 12:23

Wat is die bron dan? Je durft heel wat te beweren.

Ozon
Ozon24 sep. 2018 - 13:44

Ramon 24 september 2018 at 14:23 Zelfkennis? Volgens mij komt Cliff geregeld op GS, hij verwijst er in ieder geval geregeld naar.

Poezenmens
Poezenmens23 sep. 2018 - 7:48

Als er één zieke geest over de dam is volgen er meer.

1 Reactie
madbako
madbako23 sep. 2018 - 8:39

Pervs zijn er vaak vroeg bij.. https://www.youtube.com/watch?v=GflYhqgCbic

Bernie2
Bernie223 sep. 2018 - 7:46

Inderdaad, hoe ziek kun je zijn. Mocht zo'n glurende pervert ooit gepakt worden kan zij/hij wat mij betreft voor een ernstig zedendelict aangeklaagd worden.

koffieleut2
koffieleut222 sep. 2018 - 23:33

dit is niet triest, dit is diep triest.

W-74
W-7422 sep. 2018 - 17:27

Sjeesj, bewaar ons voor mannen die geen leven hebben.

Geleen
Geleen22 sep. 2018 - 16:14

Ziek volk.

Fritz Leiber
Fritz Leiber22 sep. 2018 - 14:23

In de door mij opgezochte tekst van Brinkhoff ontbreken de tekens ook nog eens: „De gluurder kan niet worden vervolgd onder de zedenwetgeving omdat er dan meer nodig is. En ook niet voor heimelijk filmen, want dat geldt weer alleen voor besloten ruimtes zoals sauna's. Er zit momenteel een gat in de wet." https://www.metronieuws.nl/in-het-nieuws/2018/09/beelden-honderden-nederlanders-op-gluurnetwerk