Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

PvdA-Kamerlid Arib stapt op

Voelt zich niet meer veilig na 'dolkstoot' Vera Bergkamp
Joop

Honderden Nederlandse trollen verstoren debat Amerikaanse verkiezingen

  •  
28-10-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
49810616086_b62c4d5672_k
Honderden Nederlandstalige trollen proberen via Twitter de Nederlandse blik op de Amerikaanse presidentsverkiezingen te beïnvloeden en misleiden. Dat blijkt uit onderzoek van Pointer (KRO-NCRV). Het datajournalistieke platform onderzocht de afgelopen maanden Nederlandstalige berichten waarin Biden of Trump werden genoemd.
In het onderzoek kwamen 476 anonieme accounts bovendrijven. De desinformatiecampagnes bestaan grotendeels uit complottheorieën die via afbeeldingen, filmpjes en websites worden gedeeld. Maar een deel van de trollen gaat verder en probeert door middel van verbale intimidatie gesprekken te laten ontsporen.
Pointer schrijft:
"Grote nieuwswebsites zoals Telegraaf, AD en NOS staan ook tussen de meest verspreide links. Niet omdat daar misinformatie op staat, maar omdat de trollen een draai aan bepaalde berichten geven. Het medium zelf wordt aangevallen als zij een bericht plaatst, of de inhoud van zo’n bericht wordt uit de context gehaald en verdraaid."
Opvallend is dat de complottheorieën die worden verspreid rond de Amerikaanse presidentsverkiezingen, opvallend vaak verwant zijn aan complotdenken rond het coronavirus. Dezelfde trollen tweeten ook vaak misleidende informatie over bijvoorbeeld de coronawet, de covid-tests en de mondkapjes.
Het veelvuldig trollen is ‘een zorgelijke ontwikkeling’, zegt docent politieke communicatie Michael Hameleers tegen Pointer:
"Als dat steeds vaker gebeurt, dan kan je tijdens verkiezingen zien dat mensen zich wellicht niet meer baseren op de feiten. Mensen mogen van mening verschillen, maar die meningsverschillen moeten wel gebaseerd zijn op hetzelfde begrip van de feitelijke waarheden. En als dat niet langer zo is, dan heb je een probleem."
Algoritmes De Nederlandstalige trollen delen voornamelijk links naar Youtube-video’s, ontdekte Pointer. Filmpjes waarin complottheorieën worden gedeeld, ‘of interviews waarin de tegenstander van hun beoogde presidentskandidaat slecht naar voren komt’. Regeringspartijen D66 en CDA willen het groeiende probleem van desinformatie via YouTube, maar ook bijvoorbeeld Facebook bestrijden door de algoritmen aan te pakken die mensen deze video’s blijven voorschotelen. Dat schrijft de Volkskrant woensdag.
Wie op YouTube een video zoekt over het coronavirus, komt al snel terecht bij video’s die waarschuwen voor de gevaren van vaccins en voor je het weet ben je verzandt in een moeras van anti-5G-filmpjes. Waarom is onduidelijk omdat de algoritmes niet inzichtelijk zijn en dus niet controleerbaar. D66 en CDA willen dat daar verandering in komt.
De krant schrijft:
"Bekend is dat techbedrijven met hun algoritmes het publiek zo lang mogelijk op hun apps willen houden. Bijvangst is echter dat sensationele berichten en video’s voorrang krijgen omdat deze beter scoren. Maar ook dat gebruikers steeds meer in hun eigen wereldbeeld worden bevestigd, omdat de platforms ze meer van hetzelfde voorschotelen."
Woensdag dienen Kamerleden Kees Verhoeven (D66) en Harry van der Molen (CDA) een motie in waarin onderzoek wordt bepleit naar de maatschappelijke impact van private algoritmes. Dat gebeurt tijdens het Kamerdebat over desinformatie en digitale inmenging. De uitzending van Pointer over de trollen is woensdag 28 oktober te zien om 21.15 uur op NPO2.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (15)

[verwijderd]
[verwijderd]28 okt. 2020 - 17:33

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart28 okt. 2020 - 22:08

Kijk: onze trollen zijn gelukkig nog zo simpel, dat we ons daarover alleen maar vrolijk kunnen maken.

marcelhermus
marcelhermus28 okt. 2020 - 16:59

even een dingetje. Dat die trollen daadwerkelijk nederlands zijn is natuurlijk nog niet een feit. iets met ip adressen etc.

poeslief
poeslief28 okt. 2020 - 14:06

"Mensen mogen van mening verschillen, maar die meningsverschillen moeten wel gebaseerd zijn op hetzelfde begrip van de feitelijke waarheden." En die feitelijke waarheden waar en door wie worden die dan bepaald? Door de toch vaak door en door onbetrouwbare politici; gaan die bepalen wat waar is en wat niet? Ons aller dienaren in het pluche gezeten die het zo goed met ons voorhebben hahaha. Ik zie de commissie pravda al aan de horizon verschijnen; tenminste als het klimaat dat toelaat. Maar je druk maken om twittertrollen? Spijkers op troebel laagwater zoeken ofzo...

prgrssf
prgrssf28 okt. 2020 - 11:21

Ik blokkeer al tijden consequent al de onzinuitkramers, en dat komt steevast van rechts. En het blijft maar komen. En dan zullen weer mensen beweren: "Ja, maar links doet het ook!" Nee, daar is geen probleem.

6 Reacties
Recht door Zee
Recht door Zee28 okt. 2020 - 12:03

@ prgrssf Hoezo komt het alleen van "rechts" en is er volgens jou geen probleem op "links"?

Erikvanwegen
Erikvanwegen28 okt. 2020 - 12:26

haha

prgrssf
prgrssf28 okt. 2020 - 12:57

@Recht door Zee Ga de trending topics maar eens na! Of normale journalisten, normale politici. Hoe die belaagd worden. Dan zie je het. En met normale politici bedoel ik dus niet die van de PVV of FvD, want die doen er vrolijk aan mee.

GoudenBergen
GoudenBergen28 okt. 2020 - 14:28

@prgrssf De een beschouwt de CIA als wortel van alle kwaad, wijt alle problemen in de wereld aan het neo-liberalisme of denkt dat 9/11 een false flag operatie is. De ander maakt zich druk om G5, is anti-vaxxer of zoekt zijn heil bij Qanon. Een derde geeft de schuld aan de joden en het Westen en gelooft in de Protocollen van de Wijzen van Sion. Complottheorieën doen het goed bij extreme(re) mensen, het politieke midden is nuchter en baseert zich op feiten. Daarom is de naam van dat nieuwe blaadje met de titel "Gezond Verstand" zo misleidend.

Recht door Zee
Recht door Zee28 okt. 2020 - 15:44

@ prgrssf Want trending topics zijn ook daadwerkelijk gebaseerd op wat op dat moment trending is..... Heb vaak zat gezien dat onderwerpen / hashtags die veel besproken worden op Twitter niet op de trending pagina staan, en twitter bewust bepaalde onderwerp onderdrukt en minder zichtbaar maakt. Het verhaal van de NYPost van afgelopen week maakte dit nogmaals erg duidelijk.

Cherry2
Cherry229 okt. 2020 - 8:10

Kijk toch bovenstaande reaguurders in hun desbetreffende bubbels zitten. 1 minuut googlen geeft: Political Extremism Predicts Belief in Conspiracy Theories https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/1948550614567356?journalCode=sppa https://www.realclearscience.com/blog/2020/07/23/how_the_left_fools_themselves_into_thinking_the_right_are_conspiracy_theorists.html "According to surveys, Republicans and Democrats rate about equally in measures of conspiratorial thinking." Dat zal vast niet uniek zijn voor de V.S. En het Hunter Biden verhaal kwam mij ter attentie via Twitter hashtags. Censuur mislukt dus.

Henkie3
Henkie328 okt. 2020 - 10:24

Gevaarlijker is dat Neserlandse trollen het hoogstaande debat (niet van die Telegraaf- of GeenSteil-meuk) op unbiased forums verpesten. Hiern op Joop zie ik bijvoorbeeld velen het gedrag van de boeren verdedigen en goedpraten.

1 Reactie
Recht door Zee
Recht door Zee28 okt. 2020 - 12:06

@ Henkie Zie hier helaas ook vaak reacties die door middel van verbale intimidatie gesprekken laten ontsporen en er helaas geen inhoudelijke discussie mogelijk is. Is helaas een veel voorkomende verschijnsel op fora op internet.

Ryan2
Ryan228 okt. 2020 - 8:57

Gut, het gaat om een verschijnsel op Twitter. De analyse app werkt ook alleen maar voor Twitter. Vraag is, hoe representatief is twitter? Dat Trump Twitter gebruikt, zegt eigenlijk al genoeg. Een storm in een glas water.

Recht door Zee
Recht door Zee28 okt. 2020 - 8:47

M.a.w. mensen op Twitter die niet normaal met elkaar kunnen discussiëren en hierbij soms scheldwoorden gebruiken en afbeeldingen / meme's Dat is helaas toch echt het normaal op Twitter. Beïnvloeden van verkiezingen is weer erg overdreven, alleen omdat er een paar NL'ers zich mengen in de presidentsverkiezingen discussie op Twitter