Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Honderden huishoudens verloren toeslagen zonder reden

  •  
29-11-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
86 keer bekeken
  •  
Belastingdienst opent balie voor ontvangst

© ROTTERDAM - Exterieur van de Belastingdienst. De kantoren van de Belastingdienst zijn weer open voor mensen die hulp nodig hebben bij aangifte. ANP JERRY LAMPEN

De Belastingdienst heeft de toeslagen bij 750 huishoudens stopgezet zonder dat daar een reden voor was. Duizenden andere huishoudens kwamen op een zwarte lijst, terwijl er geen bewijs was dat zij fraudeerden of iets anders deden wat niet in de haak was. Dat schrijft NRC Handelsblad na inzage in ongepubliceerd onderzoek van accountantsbureau PwC.
De huishoudens belandden zonder het te weten in de zogeheten Fraudesignaleringsvoorziening (FSV) van de Belastingdienst. Het bestaan van deze zwarte lijst was al langer bekend. Wat de gevolgen van een vermelding in de FSV waren, was tot nu toe echter onduidelijk.
"Doordat mensen onder toezicht werden geplaatst, moesten ze soms jarenlang bewijsstukken aanleveren om hun recht op toeslag aan te tonen. Dat was streng. Maakten ze één fout, dan konden ze worden uitgesloten van schuldsanering. Bij anderen werd de toeslag stopgezet op de dag dat ze in het systeem werden geregistreerd, zonder onderzoek."
De lat voor vermelding in de FSV lag erg laag, zo blijkt. Een ‘tip’ van een ex-partner of een telefoontje met een vraag over de toeslagen kon al voldoende zijn. Ook bevatte het register Facebook-foto’s die erop zouden kunnen wijzen dat iemand een partner had.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (14)

loh
loh29 nov. 2021 - 13:46

Inmiddels een paar jaar geleden, er wordt bijna niet meer over gesproken, besloot Ollongren, met Rutte's zegen uiteraard, om de huurtoeslag stop te zetten voor mensen die - legaal - in recreatiewoningen woonden (en aan de inkomenseis voldeden). Voor het overgrote deel van de mensen was dit een tijdelijke oplossing, gezien de problemen op de woningmarkt (tijdelijk werd echter vaak jaren, maar daar konden deze mensen niet zoveel aan doen). Het trof ook vaak mensen die reeds in een zwakkere positie waren. Per abuis kwam er een brief met de melding dat per direct de huurtoeslag werd stopgezet. Ollongren gaf als argument dat het lastig was deze mensen te traceren om ze een paar maanden van te voren een brief te sturen met melding van de wijziging. Bijzonder, gezien we alles registreren in NL (zeker als je toeslagen wilt ontvangen) en dat het wel mogelijk was om mensen te traceren om ze, zonder pardon, feitelijk per direct op straat te zetten zonder dat ze ook maar iets fout hadden gedaan. Dit trof duizenden mensen (waaronder iemand uit mijn netwerk) en heeft ook enorm veel schade aangericht. Ben erg benieuwd of de nieuwe regelingen hier ook compensatie gaan bieden - maar waar dat lente dit jaar duidelijk zou zijn is het inmiddels naar 2022 geheveld. Al deze ellende - het maakt me zo woest dat geen van de hoofdrolspelers ook maar enige consequentie hiervan ondervindt (en aftreden terwijl je torenhoog in de peilingen staat is geen consequentie). Als je moedwillig zoveel materiele en immateriele schade bij anderen aanricht zou je niet alleen in een bungalow op Rottumerplaat moeten gaan zitten, je zou ook voor het leven op bijstandsniveau moeten worden geplaatst.

Hoi3
Hoi329 nov. 2021 - 8:57

''Doordat mensen onder toezicht werden geplaatst, moesten ze soms jarenlang bewijsstukken aanleveren om hun recht op toeslag aan te tonen.'' De belastingdienst probeert zo te voorkomen dat mensen onterecht toeslag slurpen en daarna problemen hebben om terug te betalen. Weer niet goed volgens populisten. Blijkbaar zijn er ondanks de preventieve controle van de belastingdienst toch nog burgers door de mazen geglipt met het verstrekken van onvolledige/onjuiste informatie. Moet je dit de belastingdienst kwalijk nemen? Nee dus, wel de ''progressieve'' politici die dit soort systemen van de hand ophouden voor toeslagen op poten zetten. Echt heel benieuwd wat Rutte4 daar ''progressief'' aan gaat doen. Dat zou bijvoorbeeld kunnen door huishoudens van een basisinkomen te voorzien waarmee ze de huur en zorg kunnen betalen. En kinderopvang gratis maken voor de openbare kinderopvang. Ook al is dat tegen het zere been van racisten die kinderen willen segregeren naar kleur, religie, afkomst etc.

9 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin29 nov. 2021 - 9:28

Jij bent onverbeterlijk. Het is een schande dat het bestaat!

Zandb
Zandb29 nov. 2021 - 10:57

Hoi Te dom voor woorden; mensen die zichzelf indelen bij een religie, racisme te noemen. Net doen of mensen onterecht toeslagen 'slurpen' is een gotspe van wat er werkelijk aan de hand is en was. Uw oh zo misselijke doel moet blijkbaar uw middelen heiligen.

JohannesV2
JohannesV229 nov. 2021 - 11:35

Het valt me iedere keer weer op dat zo veel mensen een mening hebben over toeslagen en hun ontvangers, maar dat ook keer op keer weer duidelijk wordt dat ze er totaal geen verstand van blijken hebben.

Hoi3
Hoi329 nov. 2021 - 12:07

''Te dom voor woorden; mensen die zichzelf indelen bij een religie, racisme te noemen.'' Lieden die kinderen willen segregeren naar religie racist noemen is natuurlijk wat anders dan (alle) reli's in het racistenhokje stoppen Zand. Al sluit ik niet uit dat er ook onder reli's wel racisten zitten. Bijvoorbeeld dat racist van relisekte X kinderen wil segregeren van kinderen van relisekte Y. En dan moeten we zeker niet voorbijgaan aan de ergste soort racisten, de hypocrieten. Dit soort is zelf helemaal niet religieus maar doet kinderen naar relischool X om ze zo te segregeren van kinderen met religie Y. En helemaal als de kinderen van religie Y ook vaak nog een andere kleur etc. hebben Wie kent ze niet? Weg willen kijken van mensen die onterecht toeslagen slurpen is vragen om problemen. Om niet ze zeggen misdadig want het gaat meestal om arme mensen die moeten terugbetalen. Beter spoor je die dus zo snel mogelijk op, zeker in het geval dit veroorzaakt wordt door een vergissing e.d. Als er bewust sprake is van fraude (dat gebeurt dus helaas ook) dan wordt het uiteraard een ander verhaal. https://nos.nl/artikel/2374109-5000-toeslagenouders-hebben-30-mille-binnen-4000-aanvragen-afgewezen

gimli55
gimli5529 nov. 2021 - 12:20

@Hooi De bekende stompzinnige cirkelredenatie, waarvan te voren de uitslag al bekend is. Hoe dom kun je zijn als je na 15 jaar nog steeds niet wil en kan accepteren dat de overheid corrupt, en crimineel bezig is geweest. Dan heb je het afgelopen jaar onder een steen in de woestijn geleefd zonder media en andere zaken, om je onafhankelijk kunnen informeren. Het is of ontzettende en ongelofelijke domheid of het is moedwil. Ik ga uit van het goede van de mens, en kies voor het eerste. Ook al kost me dat veel moeite.

Zandb
Zandb29 nov. 2021 - 13:46

Hoi het is dom voor woorden, dat het feit dat mensen zichzelf een religie aanmeten, tot racisme kan leiden. Wel tot discriminatie, slimpie. Wat u allemaal noemt heeft gewoon en feitelijk aantoonbaar geen fluit met racisme te maken. Wanneer we het over racisme hebben, dan hebben we het over rassen. Een geloof is geen ras. De Joden werden niet om hun geloof vervolgd maar om hun 'door geboorte Jood zijn'.

DaanOuwens
DaanOuwens29 nov. 2021 - 15:45

@ Kees De keuze voor een lagere school wordt bij progressieve ouders zelden ingegeven door alleen het geloof. De kwaliteit van het onderwijs, de lesmethode, de sfeer op de school en de andere kinderen die er komen zijn belangrijke zaken. Op het moment dat een school de opvattingen zou hebben die jij uitdraagt zou dat voor ouders een reden kunnen zijn om hun kinderen niet naar die school te sturen. Nog meer dan het geloof van de school. Het is een kortzichtige dogmatiek ernstiger dan wat binnen het onderwijs op basis van geloof normaliter voorkomt. Dus jouw constante gezeik bevestigt de noodzaak van de vrijheid van onderwijs. Het is logisch dat mensen willen voorkomen dat hun kinderen bij jouw nazaten op school of in de klas zitten. Je hebt immers zelf overduidelijk gemaakt dat de invloed van de ouders op hun kinderen erg bepalend is.

Hoi3
Hoi329 nov. 2021 - 16:07

Je hebt helemaal gelijk Zand. Racisten willen racisme zo klein mogelijk houden met hun redenering dat racisme enkel betrekking kan hebben op rassen/etniciteit. De redenering van PVV Wilders zeg maar in de Marokkanendiscussie/rechtszaak. Ieder zijn eigen meug denk ik.

Zandb
Zandb30 nov. 2021 - 8:47

Hoi Maak het nu niet nog erger. Als etniciteit en ras bepalend zijn voor racisme, dan is Marokkanen discrimineren omdat ze Marokkaan zijn gewoon racisme. Geef dan maar gewoon toe, dat u geen idee heeft waarover u het heeft. Misschien moet u kiezen wat u dan echt duidelijk wilt maken en dat niet vertroebelen door flagrante onzin.

Erik20
Erik2029 nov. 2021 - 8:52

Als ik de reacties op social media en andere sites lees over dit nieuws, snap ik wel waarom de VVD niet is afgestraft voor de toeslagenaffaire. Mensen hebben er zelfs begrip voor. Heel veel "ja maar het is toch zo... waar rook is, is vuur." Waarschijnlijk veranderen ze pas van mening wanneer zij zelf op een lijst komen te staan.

2 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin29 nov. 2021 - 9:23

Dit is een maatschappij die we met open ogen gecreëerd hebben. De zwijgcultuur is een onderdeel ervan. Het is blijkbaar het nieuwe normaal geworden. Inderdaad totdat zij zelf slachtoffer worden, maar helaas zij worden goed door de politiek bediend. Of het nu de VVD is of D66 of GL, CU het maakt niet uit. Allemaal doen ze mee aan dit kwaadaardige spel.

loh
loh29 nov. 2021 - 13:33

Er zijn natuurlijk ook nog heel veel mensen die er vanuit gaan dat het alleen gaat naar mensen die bijstand ontvangen, en die denken dat iedereen in de bijstand simpelweg te lui is om te werken. Uiteraard is beide voor het overgrote deel niet waar, maar het beeld leeft helaas bij velen. En dan zijn er mensen die vinden dat de toeslagen überhaupt niet mogen bestaan. Dat is echter niet het probleem hier (persoonlijk vind ik dat je vraagtekens kan zetten bij het toeslagensysteem maar dat een vorm van ondersteuning vaak noodzakelijk is en moet bestaan). Het is heel simpel: er is wet- en regelgeving die mensen helpt in hun bestaan en waar ze afhankelijk van zijn. Als dat bestaat kan je dat niet zomaar stopzetten, en zeker niet voor fraudulente redenen. Het is een recht wat is gecreëerd, en rechten mag je niet zomaar afnemen. Dat is het echte probleem hier, maar de discussie wordt vaak vertroebeld door meningen over het bestaan van ondersteuningsmaatregelen in het algemeen en het toeslagenstelsel in het bijzonder. (Heel veel mensen snappen ook niet hoe systematische discriminatie werkt, of weigeren het simpelweg te erkennen, en dat het ook echt in NL een probleem is, en een fundamenteel issue in de toeslagenaffaire. Ik zal overigens nooit vergeten hoe Rutte in zijn begintijd als PM zei dat mensen die worden gediscrimineerd op de arbeidsmarkt maar iets harder hun best moeten doen en naliet dat hij als PM, en de bredere overheid, daar ook actie op kon ondernemen)