Joop

Honderden doden door hitte in VS en Canada, Biden bezorgd over klimaatcrisis

  •  
30-06-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
hittegolf

© Carlos Ramos hands out bottles of water and sack lunches, Monday, June 28, 2021, as he works at a hydration station in front of the Union Gospel Mission in Seattle. Seattle and other cities b

Joe Biden maakt zich grote zorgen over de extreme hitte in de noordwestelijke Amerikaanse staten Washington en Oregon. “Klimaatverandering zorgt voor een gevaarlijke combinatie van extreme hitte en langdurige droogte”, aldus de Amerikaanse president. “We zien bosbranden die heviger zijn, zich sneller uitbreiden en veel langer duren.”
Canada en het westen van de Verenigde Staten hebben de afgelopen dagen zwaar te lijden onder een hittegolf. Scholen en coronatestcentra zijn gesloten. Mensen zoeken verkoeling op plaatsen met airconditioning. Op straat worden flesjes water uitgedeeld. Dag na dag worden temperatuurrecords gebroken. in de Canadese plaats Lytton werd dinsdag de 49,6 graden Celcius aangetikt.
Honderden mensen zijn om het leven gekomen. Hoewel voornamelijk ouderen bezwijken door de hitte, meldt de Canadese politie ook dat iemand van 44 is gestorven door de extreme temperaturen.
De autoriteiten vrezen dat het bosbrandenseizoen dit jaar nog erger zal zijn dan in 2020 – het ergste jaar in de geschiedenis. Biden heeft een loonsverhoging aangekondigd voor brandweerlieden die de branden moeten bestrijden.
De Amerikaanse president vindt dat de Verenigde Staten zich beter moeten voorbereiden op extreme temperaturen. Wetenschappers waarschuwen al jaren dat hittegolven veel vaker zullen voorkomen en langer zullen duren.
Het is bekend dat hittegolven tot extra sterfte leiden. Zo was er ook tijdens de hittegolf in augustus vorig jaar in Nederland sprake van flinke oversterfte : er overleden in een week tijd 400 mensen meer dan in een normale week.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (12)

Hittetijd
Hittetijd1 jul. 2021 - 9:34

David Wallace-Wells beschrijft in zijn boek 'De onbewoonbare aarde' (2019) de apocalyptische scenario's die onze biosfeer te wachten staan als de CO2-uitstoot niet snel stopt. Maar het stopt niet. Het onlangs uitgelekte IPCC rapport schreeuwt ons onze dreigende ondergang toe. En het stopt niet. We zijn schuldige getuigen van een langzame, maar zich versnellende vernietiging van onze habitat. Hoe jonger en nog onschuldiger, des te meer we er van mee zullen maken. In blinde paniek offeren we onze vruchtbare rivierdelta, o zo nodig voor extensieve bio-landbouw, op voor onze grenzeloze elektriciteitsbehoefte. Het kan dus nog lelijker en nog dommer dan het al was met een landschap vol ontsierende megastallen. 7,8 Miljard mensen zullen land voor land, groep voor groep en tenslotte ieder voor zich, alles uit de kast halen om te overleven. Dat zal er niet mooi uitzien. Is er een kans dat al die mensen de handen ineen slaan voor onmiddellijke en krachtige veranderingen? Dat rijk en arm en vooral wanstaltig rijk de onontkoombare gevolgtrekking zullen aanvaarden dat die rijkdom, al die in duizenden jaren in geld omgezette fossiele brandstoffen, onverwijld ten bate van de redding van allen dienen te worden aangewend? Wie ziet het voor zich? Nu al graven diezelfde rijken zich in in bunkers in Patagonië. De aarde draait ook zonder ons gewoon verder. Misschien ontstaan rond de noordpoolcirkel weer tropische bossen. Wellicht zal koolstof opnieuw worden geaggregeerd in verse olievelden en steenkoollagen. Het leven zal het vast wel overleven en opnieuw evolueren. Misschien krijgt dat leven weer hersens en leert het van restanten van de ramp, wie weet. Ik had het 50 jaar geleden, toen ik 17 was, niet kunnen verzinnen.

adriek
adriek1 jul. 2021 - 8:13

Dan had Trump het toch een stuk makkelijker: gewoon ontkennen, lekker golfen en daarna dineren in een restaurant met airconditioning.

The Apple
The Apple1 jul. 2021 - 2:35

Eigen schuld, dikke bult. Wij komen ook nog aan de beurt.

3 Reacties
The Apple
The Apple1 jul. 2021 - 2:46

Satellieten vinden de oorsprong van enorme hoeveelheden broeikasgas - https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/satellieten-vinden-de-oorsprong-van-enorme-hoeveelheden-broeikasgas~b70b3cee/

Mini2
Mini21 jul. 2021 - 12:04

Al die vliegreisjes van Brazilië naar Nederland helpen ook niet mee.

The Apple
The Apple1 jul. 2021 - 15:31

Mini - De laatse keer was 17 jaar geleden.

Déjà vu
Déjà vu30 jun. 2021 - 22:42

Wereld's grootste vervuiler wordt bang voor d'r eigen hachie! Geen woord van spijt hebben ze over de werkelijke slachtoffers van hun 'greed'. Misselijk makend opportunisme!

henk-alexander
henk-alexander30 jun. 2021 - 19:54

Begin dit jaar hadden ze op dat continent te maken met de gevolgen van een zogenoemde 'wavy polar vortex' met een instabiele (slingerende) straalstroom wat voor een koude golf zorgde. Het lijkt erop dat het effect nog niet is uitgewerkt en nu zelfs zorgt voor een hitte golf. Dat het aardse klimaat dialectisch gezien een nieuwe fase ingaat, is evident. Er zal dan ook de komende eeuw veel gevraagd moeten worden van het aanpassingsvermogen van de alles vernietigende mens - vrees dat het te laat is.

2 Reacties
adriek
adriek1 jul. 2021 - 8:15

Gelukkig is dat aanpassingsvermogen er nog, al is het lang niet zeker dat we het alle acht miljard gaan overleven. Misschien zijn de laatste jager/verzamelaars uiteindelijk wel het beste af.

henk-alexander
henk-alexander1 jul. 2021 - 10:23

Eirda, '(...)Misschien zijn de laatste jager/verzamelaars uiteindelijk wel het beste af.' Hopelijk kunnen ze uit de voeten, hoewel ik wel verwacht dat hun actieradius aanzienlijk beperkt zal zijn door nieuwe klimatologische omstandigheden.

Greendutch
Greendutch30 jun. 2021 - 19:30

hoe vreselijk dit ook is maar de USA claimt altijd graag records: ze zijn de snelste, beste, grootste, eerste, etc. nu hebben ze weer een record, zelf hard aan gewerkt de laatste 200 jaar. nu afwachten of de republikeinen bereid zijn dit te erkennen en er iets voor over hebben om dit drama aan te pakken....

1 Reactie
adriek
adriek1 jul. 2021 - 8:17

"...er iets voor over hebben..." Natuurlijk hebben ze dat. Ze laten een of andere 'Tesla' op ongekende schaal airco's bouwen en het probleem is binnen een paar jaa opgelost.