Deze ontslag ronde door middel van gedwongen sluitingen werd u aangeboden door het gedoogkabinet die dit omwille de blonde messias zijn plan om de ontlezing van de jongere inwoners van dit land te stimuleren en bedankt he beweging van de zogenaamde vrijheid
Een ellende voor mensen die graag lezen. Als je zoals ik aan 1 boek per week niet genoeg hebt, begrijp je wel dat een Kindle geen optie is. Bovendien: het duurt nog wel even voordat alle boeken als e-boek verschijnen. En het is gewoon nog véél te duur voor veel-lezers.... Er is een bibliotheek bij winkelcentrum de Ridderhof maar die gaat dus dicht:-(
De Bibliotheek bij mij in de buurt hebben ze eerst voor een gigantisch bedrag verbouwt. Om kort daarna (overgiens nog voor aanreden van dit kabinet) aan te kondigen dat hij gaat sluiten. Ook hier is weer sprake van inefficiëntie door discontinu bestuur. VVD, PVDA, GL knappen de biblotheek op. Vervolgens komen VVD, CDA, CU, en een aantal 1 of tweemansfracties, eventjes alle cultuur opruimen. Ik ben er in ieder geval sinds die verbouwing niet meer geweest. Een bibliotheek zoals deze vandaag de dag geëxploiteerd wordt is een verzameling vertaalde boeken en zeer oppervlakkige informatie over zeer weinig onderwerpen. Voor kinderen en middelbare scholieren is het noodzakelijk, maar als je echt wat wilt weten kan je er niet terecht. En als je Engelstalige boeken onvertaald wilt lezen ook niet. Wat moet je er dan nog?
Dit is momenteel kennelijk de trend in de Westerse wereld. Zie ook bijvoorbeeld hier: http://articles.latimes.com/2010/jul/06/opinion/la-oe-johnson-libraries-20100706
" Per gemeente wordt er een ander bedrag bezuinigd, maar in totaal komt het neer op zo'n 50 miljoen euro. " Of zeg maar ongeveer per maand 3 cent minder HRA, als je daar wel aan mocht morrelen dan hé, maar die willen we kosten wat kost houden.
Erg jammer, want bibliotheken leveren een zeer grote bijdrage aan de ontwikkeling van kinderen (en volwassenen). Moet wel zeggen dat er in bibliotheken enorm veel geld verspild wordt. Wellicht dat bij efficientere bedrijfsvoering het aantal te schrappen bibliotheken verkleind kan worden. Overigens op zich logisch dat er minder geld naar bibliotheken gaat: iedereen (ook gemeenten) moeten nu eenmaal bezuinigen en dat zal ten koste van bevolkingsgroepen gaan.
Zelf ben ik al jaren niet in een bibliotheek geweest doordat ik geen tijd heb om nog veel te lezen en daarbij mijn boeken meestal koop ipv leen. Als kind werd ik echter wel door mijn moeder gestimuleerd om boeken te lenen in de bieb en dan deed ik dus ook veel. Dat heeft er voor gezorgd dat ik vooral in mijn tienerjaren en als twintiger veel gelezen heb. Ik wil mijn eigen dochter als ze oud genoeg ook graag stimuleren veel naar de bieb te gaan omdat het gewoon een ontzettend goede bijdrage aan haar ontwikkeling is. Nu woon ik zelf in een grote stad, dus zal er altijd een bieb zijn verwacht ik, maar heel veel kinderen in kleinere gemeenten zullen nu een belangrijk stuk ontwikkeling gaan missen vrees ik. Ik verwacht ook dat Nederland hier in de toekomst nog de wrange vruchten van zal plukken als de jeugd gewoon minder ontwikkelt wordt.
Zonde als er zoveel biblotheken zouden moeten verdwijnen. Transitie naar de digitale tijd heeft zijn prijs, maar als studielokaal en archief van papieren boeken, tijdschriften en kranten heeft de bieb haar plaats. Zeker voor middelbare scholieren en minder gefortuneerden. Nederland kennisland? Kaalslag!
" Per gemeente wordt er een ander bedrag bezuinigd, maar in totaal komt het neer op zo'n 50 miljoen euro. " Aan de ING hebben we destijds 10 Miljard geleend, tegen 5 procent rente is dat 500 miljoen rente per jaar, daar kunnen we die bibliotheken dus 10 jaar van openhouden. (Een zelfde sommetje kun je maken voor de Griekse, en vele andere miljarden die her en der over de balk gesmeten worden, veel mensen in den haag schijnen zich niet meer te realiseren dat 1 miljard 1000 miljoen is....)
Misschien zal, over zeer lange tijd het bibliotheekgebruik afnemen en wellicht moet men vanaf nu al aan aanvullende diensten gaan denken, misschien ook aan grotere effectiviteit. Maar met een groeiende groep ouderen en verarming in de samenleving, is sluiting een absurde gedachte. Vele ouderen zullen niet aan een e-reader meer beginnen of kunnen -en met hen vele anderen- deze (en de downloads !) gewoon niet betalen. Overigens is lang niet alles verkrijgbaar en archiefstukken uit bij voorbeeld tijdschriften kosten digitaal ook geld. Dus wie zijn de dupe?: - ouderen - armeren - minder mobielen - klein behuisden (studieplek) - kinderen uit armere gezinnen - mensen met weinig sociale contacten - gehandicapten (reisafstand) - werknemers - wellicht nog vergeten Begint (helaas) een bekend rijtje te worden ....
mijn favoriete schrijver die in het engels schrijft wordt slechts nog in het russisch gepuliceerd omdat alleen russen zijn boeken nog wil lezen (en ik) dus sluit die hap maar ik spreek geen russisch :-( ik was op zoek naar boeken van deze schrijver en toen ik informeerde waren die al ergens begin jaren '90 afgeschreven Nederlanders lezen niet meer ik ben een reliek van de twintigste eeuw een pocketboekje in mijn jaszak en een pakje shag die gaat liften naar duitsland en Ipoep blief ik niet - ik wil de rust van een blad die ik kan omslaan
== Per gemeente wordt er een ander bedrag bezuinigd, maar in totaal komt het neer op zo'n 50 miljoen euro. == Dat is nog niet een derde van de momenteel geschatte kosten van één JSF toestel, waarschijnlijk ongeveer een tiende van de werkelijke kosten van één JSF toestel.
Het is niet echt opportuun om bibliotheken te sluiten of te verminderen, getuige het bijgaande stukje analfabetisme aangaande en ik quote: ========== Nederland telt 250.000 analfabeten (1,5% van de bevolking) en 1,3 miljoen laaggeletterden of zogenaamde functioneel analfabeten (7,9% van de bevolking); dit houdt in dat men weliswaar in staat is bijvoorbeeld de eigen naam te schrijven en/of om losse woorden te lezen, maar niet om een langere tekst dusdanig snel en correct te lezen dat men deze ook daadwerkelijk begrijpt. Het aantal mensen dat functioneel analfabeet is wordt vaak onderschat. Zelfs onder jongeren komt functioneel analfabetisme nog veelvuldig voor. 10 procent van de 15-jarigen wordt door een niet gepubliceerd cito rapport als zwakke lezer bestempeld. In april 2006 bracht de Onderwijsinspectie een rapport uit waaruit bleek dat 25 procent de basisschoolleerlingen groep 8 verlaat met een leesachterstand van twee jaar. Ook geldt dat zwakbegaafden vaak functioneel analfabeten zijn. ============== In plaats van afstoten van bibliotheken zou men het moeten promoten. Sire, kom er maar in.
ik vind een bibliotheek wel prettig omdat je daarnaartoe kan gaan om echt iets te bestuderen, wat we in Nederland volgens mij minder en minder doen. Ik denk dat we wel een nieuw tijdperk ingaan met duurzaamheid en dat we veel slimmer met deze ruimtes om kunnen gaan. Ik vind het ronduit dom dat deze worden gesloten. Het kabinet is dom en komt niet met creatieve ideeen. Stel je voor dat deze bibliotheken worden omgebouwd tot digitale informatiehubs waarbij alle bibiliotheken alles zo makkelijk kunnen delen? Is het nou zo moeilijk of denkt echt iedereen in een koker van financien en wel of niet..?
Inderdaad dat je met onderpand een Kindle mag lenen of Nook. En dan daar een boek op mag zetten. De batterij zit er vast in dus na een week of 2 slaat hij gewoon uit en moet hij terug :). Zou een leuk idee zijn, maar waar zelfs de Turkse overheid nu al begint met dit soort aperaten uit te delen (tablets) aan hun jeugd om papier te besparen, gaan we in Nederland op onze jeugd bezuinigen terwijl we een paar superrijken tegemoet komen.
Nou en? Henk en ingrid kunnen toch niet lezen. Gewoon een wet aannemen die copyright afschaft, dan kan alles een ebook worden. Ik begrijp toch al niet waarom ik geen ebooks bij de bieb kan 'lenen'. Dan hoef ik niet naar dat gebouw, hoeft dat gebouw niet verwarmt, kunnen ze gewoon altijd open zijn, dan kan ik zoeken in de tekst, dan is het boek er altijd, en hoef ik geen boete te betalen bij het te laat terug brengen. Soms denk ik dat ik in 1830 leef.
Mohammed en Fatima kunnen wel lezen bedoel je? ebooks zijn op zich een goed idee. Je kunt deze nu al kopen, maar van huren is volgens mij nog niet mogelijk. Met huren bedoel ik dus het downloaden van een bestand dat zichzelf na 2 weken wist. Afschaffen van auteursrecht is wel het domste wat je kan doen en ook helemaal niet nodig.
Bibliotheken in zulke grote hoeveelheden zijn toch niet meer van deze tijd? We barsten van de communicatiemiddelen, een boek lees je tegenwoordig op je iPad of PC, kinderen worden achter hun PC spelenderwijs wijzer. De schoolgaande jeugd werkt en denkt digitaal. Wat moet je nog met een kast vol boeken als de inhoud van de gehele bibliotheek op een USB stick past?
Ik lees mijn boeken helemaal niet digitaal. Ik lees graag in bad en daarbij vind ik een papieren exemplaar gewoon prettiger lezen. Ik heb 1 ebook een aantal luisterboeken en enkele honderden papieren boeken. Het gaat er wat mij betreft nog niet eens om of die boeken op papier of digitaal beschikbaar zijn, maar er moet gewoon een mogelijkheid zijn om een boek te lenen. Het zij digitaal, het zij fysiek. En die mogelijkheid gaat voor veel mensen, vooral kinderen, verdwijnen. Ik denk dat we een grote vergissing maken door kinderen rechtstreeks te belemmeren in hun ontwikkeling.
300 van de 1000 sluiten. 1000. Da's een heleboel. En er blijven er wel 700 over, dat is dus nog steeds ongeveer 2 per gemeente. Misschien dat het wel weer eens goed is dat we keuzes moeten maken en niet de kool en de geit kunnen sparen. Misschien dat we het dan wel eens niet eens zijn over de keuzes die gemaakt worden, dan mogen we dat beïnvloeden door te gaan stemmen. Steeds weer. Iedere vier jaar en soms al eerder... Er wordt meer online gedaan, er worden e-boeken gelezen, er is minder behoefte aan bibliotheken nu informatie ruimer voorhanden is. Dan is het niet meer dan logisch dat je minder bibliotheken nodig hebt. Hoe vervelend dat in sommige gevallen ook kan uitpakken. Of je nu links of rechts bent, dit vind ik in ieder geval wel te billijken..
Karel. 1.000 op ongeveer 400 gemeenten is inderdaad erg veel. Volgens mij komt dat omdat alles de wijken in moest. Dicht bij huis en zo. Overigens. Als je speciale boeken nodig had moesten die toch vaak weer uit de centrale bibliotheek besteld worden omdat de wijk bibliotheken gewoon reletief weinig in huis hebben. Dat zou nu toch makkelijk via internet moeten kunnen. Met ook een vraagbaak op internet. Gewoon thuis bezorgen. Weer wat werklozen van de straat.
Het valt me vies tegen dat al die belezen types hier die vinden dat de bibliotheek wel afgeschaft kan worden omdat je ook digitaal kunt lezen, zo slecht geïnformeerd zijn. Terwijl informatieverstrekking toch een van de kerntaken van een bieb is. De afgelopen jaren zijn (ook met rijksondersteuning) miljoenen in de bibliotheken geïnvesteerd om ook de educatieve functie uit te bouwen en gespecialiseerde krachten in dienst te nemen. Officieel heet het GOA, Gemeentelijk OnderwijsAchterstanden-beleid. Je moet daarbij denken aan voorschoolse educatie, aanbod en cursussen voor laaggeletterden, leesbevordering bij kinderen en jongeren, aanbod gericht op taalachterstand bij volwassenen, talencursussen, internetcursussen. De biebs werken daarin nauw samen met alle soorten van onderwijs, van kleuterschool tot en met volwasseneneduactie, en leveren in opdracht van de gemeenten de specialistische kennis, materialen, scholing en ondersteuning. Daarnaast verzorgen de bibliotheken vele activiteiten rondom lezen. Ik noem hier wat ik uit mijn hoofd weet van 'mijn' bieb: thema-avonden, lezingen van schrijvers, literaire cursussen, schrijfavonden, internetcursussen. Ik weet van een bieb in onze regio die ook leeskringen heeft. Bibliotheken beheren verder vele algemene en specialistische digitale collecties. Je kunt daar gratis terecht. En ten slotte is een van de taken het ontsluiten van onze culturele bronnen. Vanwege het belang van onze eigen identiteit weet je wel. Met andere woorden: de bibliotheek heeft bij uitstek wat vroeger een nutsfunctie werd genoemd. Het gaat bij deze bezuinigingen dus om veel meer dan het sluiten van filialen of het opheffen van bibliobussen. Ik heb in mijn jaren als raadslid gezien hoe verweven het bibliotheekwerk is met - en ondersteunend voor - onderwijs, kunst, cultuur, cultuureducatie. We hebben er vanwege dat grote belang altijd in geïnvesteerd. Maar ook de gemeenten moeten zwaar bezuinigen en krijgen steeds meer landelijke wettelijke taken over de lokale schutting gekieperd. Zonder bijbehorende budgetten. Ik vind het echt niet goed snik dat dit kabinet aan de ene kant deze nutsfunctie zo zwaar dwingt te snoeien (kapitaalvernietiging), terwijl ik datzelfde kabinet om het hardst hoor slissen dat we weer in de top5 van onderwijslanden moeten komen. Nou, dat gaat fijn lukken zo. En dan heb ik het over die andere beleidsvelden, integratie en bestrijden van analfabetisme, nog niet gehad. Buiten dat zijn bibliotheken bij uitstek de plaatsen waar vele mensen een vorm van beschermd werk vinden, werk dat nu ook wordt afgebroken. En hebben ze de afgelopen jaren veel geld geïnvesteerd in laagdrempeligheid, gemakkelijker zoeken, comfortabele leesplaatsen, computers, ontmoetingsplaatsen, efficiënter maken van het leensysteem. Wie na het lezen van dit alles zin krijgt al dat lekkers zelf te gaan bekijken en beleven (o ja, veel bibliotheken werken ook samen met de kunstuitleen en bij ons ook nog met de speelotheek) raad ik aan niet te lang te wachten. Straks is een substantieel deel ervan op de schroothoop die beschaving heet gemieterd. Geestelijke armoe is ook armoe, mensen. Wilde ik even kwijt.
u leest niet wat ik schrijf dan vraag ik me werkelijk af of u de bibliotheek zult missen