Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Honderden bewoners blokkeren razzia tegen migranten; arrestanten vrijgelaten

  •  
13-05-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
89 keer bekeken
  •  
Geen video te zien? Klik hier.
“Ze zijn onze buren, laat hen gaan,” scandeerde een massa inwoners van Glasgow tegen de immigratiedienst die een inval deed in een huizencomplex en twee opgepakte mannen wilde afvoeren. Zo’n tweehonderd mensen omsingelden het arrestantenbusje en bleven dat de hele dag volhouden. Een van hen kroop zelfs onder de auto om te voorkomen dat die weg kon rijden. Uiteindelijk kwam de Schotse politie tussenbeide en liet de gearresteerde migranten vrij.
De inwoners schrokken van de razzia, die deed denken aan praktijken die in Schotland 15 jaar geleden werden afgeschaft. De immigratiedienst valt daarbij met veel agenten bij het aanbreken van de dag woningcomplexen binnen en licht bewoners van hun bed. De inval werd nog eens extra intimiderend gevonden om dat die plaatsvond tijdens het Suikerfeest, een heilige feestdag voor moslims.
De grootschalige inval was de tweede in een maand tijd en lijkt deel uit te maken van het anti-immigratiebeleid van de conservatieve regering in Londen. De Schotse regering heeft er al een aantal malen op aangedrongen zelf de zeggenschap te krijgen over het immigratiebeleid, niet in het minst omdat Schotland kampt met een negatieve bevolkingsgroei. De actie tegen de razzia kreeg brede steun van Schotse politici. “Ze hebben de verkeerde stad uitgekozen om mee te rotzooien,” verklaarde een van de actievoerders in The Guardian.
De politie van Schotland gaf in de namiddag een verklaring uit waarin werd gesteld dat de opgepakte migranten werden vrijgelaten om de veiligheid en gezondheid van alle betrokkenen te beschermen. De politie benadrukt dat ze geen assistentie verleent aan het uitzetten van asielzoekers. “Agenten zijn alleen aanwezig om het protest in goede banen te leiden en de openbare veiligheid te verzekeren.”
Geen video te zien? Klik hier.
De vrijgelaten mannen werden door de actievoerders begeleid naar een moskee in buurt. De premier van Schotland, Nicola Sturgeon twitterde: “Ik ben er trots op een kiesdistrict te vertegenwoordigen en een land te leiden dat asielzoekers en vluchtelingen verwelkomt en steunt.” Ze veroordeelde nadrukkelijk ook het moment. “Zo optreden, in het hart van een islamitische gemeenschap terwijl die het Suikerfeest viert en in een gebied waar er sprake is van een corona-uitbraak betekent een risico voor de veiligheid en volksgezondheid. Zowel als parlementariër als premier eis ik de verzekering van de Britse regering dat ze nooit meer met dergelijke acties zo’n gevaarlijke situatie zullen scheppen.”
Volgens de regering in Londen was de actie bedoeld om “de meest kwetsbare mensen te beschermen tegen de gevolgen van illegale immigratie”. De twee mannen hebben de Indiase nationaliteit en boden zelf geen verzet tegen hun arrestatie.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (15)

P Haan
P Haan15 mei 2021 - 6:02

Het is te veel klikken om er achter te komen wat nou precies het probleem is, en dat is al tekenend. Tijdens grote sportwedstrijden komen ze bekeuringen innen, en pikken ze mensen op waar een praatje mee gemaakt niet worden. De echte vraag is dus, was het terecht dat deze mensen opgehaald werden? Over de vorm kan je in discussie gaan, de timing is ideaal. Het is voor sommigen een feestdag, dus de kans is groot dat je ze treft.

Freddy2
Freddy214 mei 2021 - 9:12

Dus als ik het goed begrijp is het goed dat als je het ergens niet mee eens bent, je best wel dit mag blokkeren. Tenminste, ik neem aan dat de mensen die hier positief op reageren ook allemaal achter de blokkeerFriezen staan?

4 Reacties
Karingin
Karingin14 mei 2021 - 11:36

Natuurlijk, want onderweg zijn naar een demonstratie tegen racisme is exáct hetzelfde als het een grootschalige inval bij gezinnen met kinderen

P Haan
P Haan15 mei 2021 - 5:57

De Friezen blokkeerden terroristen die een kinderfeest kwamen verstoren.

Satya
Satya15 mei 2021 - 10:00

Haan De Friezen? Volgens mij zijn de terroristen degenen die anderen hun grondrechten ontnemen. Mooi stukje framing waar tegenwoordig mensen intrappen.

Satya
Satya15 mei 2021 - 10:01

Dat je de vergelijking maakt is al bespottelijk.

Satya
Satya14 mei 2021 - 6:20

Zo kan het ook. In Nederland zijn er mensen die zodra er een artikel over 2000 migranten die verdronken zijn gaat gaan pleiten voor hardere maatregelen.

5 Reacties
Robert Follon
Robert Follon14 mei 2021 - 7:21

Wie dan precies?

DaanOuwens
DaanOuwens14 mei 2021 - 9:47

@ Satya Jij schrijft: In Nederland zijn er mensen die zodra er een artikel over 2000 migranten die verdronken zijn gaat gaan pleiten voor hardere maatregelen. Deze mensen zaten niet in een bootje maar in een busje.

Karingin
Karingin14 mei 2021 - 11:40

Daan: Doe toch niet zo onnozel, alsof je niet begrijpt dat het gaat om de vergelijking tussen mensen die de zwakkeren willen beschermen en types die ze liever zien verzuipen Faalon: Ongeveer de helft van de reaguurders hier, al doen ze dat vaak ietwat omzichtig, door het zogenaamd heel erg te vinden dat die mensen bij bosjes verzuipen en de schuld daarvan bij de redders in de schoenen te schuiven

DaanOuwens
DaanOuwens14 mei 2021 - 19:56

@ Karingin Jij schrijft: Doe toch niet zo onnozel, alsof je niet begrijpt dat het gaat om de vergelijking tussen mensen die de zwakkeren willen beschermen en types die ze liever zien verzuipen Nee dat is een nogal onnozele gedachte van jou. Satya bedoelt vermoedelijk iets anders. Want mensen die vinden dat mensen uit Afrika niet hier naartoe moeten komen zijn volgens haar dezelfde mensen als die ze onderweg liever zien verzuipen. Dat stel ik op basis van voorgaande discussies. Daarnaast gaat het hier om mensen die hier al leefden en woonden. Ook nogal een groot verschil. Soms ik het beter even te checken bij mensen wat ze bedoelen. Vandaar mijn reactie dat was mijn intentie. Zou jij ook soms moeten doen.

Satya
Satya14 mei 2021 - 21:14

Robert Lees de reacties maar. https://joop.bnnvara.nl/nieuws/meer-dan-2-000-vluchtelingen-dood-door-illegale-terugduw-acties-eu Naast medeleven vind je hier exact wat ik beschrijf. Karinghin Daan denkt al langer in mijn hoofd te kunnen kijken. Ik doel inderdaad op de mensen die jij beschrijft. Hoewel ik Daan slechte acties vindt voorstellen reken ik hem daar absoluut niet onder, hij reageert op problemen maar zoekt nooit naar de de oorzaak en die weg willen nemen. Voor de migratie problematiek zijn mensen nodig die in oplossingen denken ipv problemen. Daan lees bv de reacties onder de link. 2000 mensen verdronken. Ik moet me erg sterk vergissen als jij over dat menselijk drama zo heen stapt. Al denk ik dat jij nu weer tegen me in moet gaan, volgens mij zit dat gewoon in je karakter.

The Apple
The Apple14 mei 2021 - 3:05

Nu ben ik er echt van overtuigd dat ze onafhankelijk moeten worden.

Ryan2
Ryan213 mei 2021 - 21:46

Scotland The Brave. :)

Tom Meijer
Tom Meijer13 mei 2021 - 19:44

Wow, petje af!