Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Honderdduizenden mensen hebben last van stankoverlast uit megastallen, overheid doet vrijwel niets

  •  
26-10-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2338 keer bekeken
  •  

Honderdduizenden mensen hebben last van stankoverlast uit megastallen, maar worden daartegen slecht beschermd door onze overheid. Hoe kan dat? In de tweede aflevering van Zembla Onderzoekt wordt uitgelegd uit hoe dat zit.  

Langdurige blootstelling aan een vieze geur is niet alleen hinderlijk, maar kan leiden tot gezondheidsproblemen. De Wet geurhinder en veehouderij moet burgers beschermen tegen ernstige stankoverlast uit megastallen, maar Zembla ontdekt dat de wet in de praktijk onvoldoende werkt. In Deurne bijvoorbeeld, waar honderdduizenden varkens en kippen worden gehouden, hebben bewoners veel last van de stank. De overheid legde meermaals het advies om de wet aan te passen naast zich neer. Daarbovenop stimuleerde de overheid lange tijd het gebruik van zogenaamde combi-luchtwassers, terwijl ze al jaren op de hoogte was van twijfels over de effectiviteit ervan. Hierdoor zitten mensen in nog meer stank. Burgers die iets tegen die stank willen doen, komen terecht in een doolhof van regels en afgeschoven verantwoordelijkheden.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.