Joop

Honderdduizenden de straat op in Barcelona tegen vervolging separatisten

  •  
16-02-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
SPAIN - CATALONIA - POLITICS - TRIAL - DEMO

© 2019-02-16 18:52:10 Demonstrators hold portraits of jailed Catalan separatist Oriol Junqueras and wave Catalan pro-independence Estelada flags during a protest against the trial of former Cat

Honderdduizenden mensen protesteerden vandaag in Barcelona tegen de vervolging van separatistische leiders die in de nazomer van 2017 probeerden om Catalonië af te scheiden van Spanje. Volgens de politie waren er 200.000 mensen op de been, de organisatie hield het zelf op een half miljoen. De demonstranten droegen spandoeken en scandeerden leuzen als: ‘Zelfbeschikking is geen misdaad’.
Afgelopen dinsdag begon het proces tegen de separatistische leiders aan het hooggerechtshof in Madrid. Negen verdachten zijn aangeklaagd wegens ‘rebellie’ en kunnen bij veroordeling tot wel 25 jaar gevangenisstraf krijgen. Drie anderen werd ongehoorzaamheid en misbruik van publieke gelden ten laste gelegd. Het proces gaat nog maanden duren en een vonnis wordt pas aan het einde van de zomer verwacht. Separatistenleider Carles Puigdemont staat zelf niet terecht, omdat hij na het uitroepen van de onafhankelijkheid naar België vluchtte.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (26)

Thuiszitter
Thuiszitter18 feb. 2019 - 3:58

De EU is louter en alleen een benaming , verreweg van een eenheid en alles wijst erop dat dat nooit gaat lukken ook . Elke lidstaat een exit met duidelijke afspraken voor de handel , EEG + , lijkt mij het beste. Ik snap die Catalanen wel.

2 Reacties
Tom Meijer
Tom Meijer18 feb. 2019 - 14:31

Ik dacht dat die Catalanen als de afscheiding een feit zou worden gewoon in de EU zouden willen blijven. Hetzelfde is trouwens het geval bij de Schotten die voor afscheiding zijn.

rvb2
rvb218 feb. 2019 - 14:50

een EEG is alleen bedoeld voor bedrijven. Daar heeft geen mens iets aan. De ever closer union is het antwoord op veel van de gebreken van de EU.

Hans Zuyderveld
Hans Zuyderveld16 feb. 2019 - 23:22

[Zelfbeschikking is geen misdaad] Dat klopt natuurlijk. Zelfbeschikking nastreven via illegale processen wanneer er wel legale procedures bestaan zoals in het geval catalonië is natuurlijk wel een misdaad.

3 Reacties
Henk Joh
Henk Joh17 feb. 2019 - 10:51

Hoezo is een referendum illegaal? Verdrag van Lissabon geeft toch aardig wat richting. Daarnaast is het illegaal om onder vreemde aanklachten als “rebellie” en “opruiing” tot vervolging over te gaan. Maar goed, het is niet voor niets dat World Economic Forum Spanje op de 58e plaats op de ranglijst van onpartijdigheid van rechtspleging plaatst. Ná Saoudie Arabië.

Zapata
Zapata17 feb. 2019 - 14:36

Heel juist Henk Joh. De Spaanse rechtspraak is niet onafhankelijk. De stank van Franco waart daar nog rond binnen de instituties. Maar ook al vertel je dat nog zo vaak, geef je argumenten laat je jezelf onderbouwen door zovele wetenschappelijke artikelen het is tegen dovemansoren gericht. De fellow travelers van het post fascisme die heimelijk terug verlangen naar die tijd van orde en de knoet zullen die Spaanse staat blijven verdedigen. Fascisme binnen de EU is geen probleem, maar financiele discipline, dat is belangrijk!

HM van der Meulen
HM van der Meulen17 feb. 2019 - 16:08

Daar heeft Hans Zuyderveld wel een punt. In Cuba kun je bijvoorbeeld binnen het kader van het eenpartijstelsel natuurlijk gewoon je vertegenwoordigers kiezen. Maar als je daar probeert om een VVD op te richten, dan is dat buitengewoon illegaal En dat moet natuurlijk wel zo blijven.

HM van der Meulen
HM van der Meulen16 feb. 2019 - 22:02

Behalve van de separatisten kun je nu steun verwachten van velen die van mening zijn dat het strafrecht niet het goede middel is om greep te krijgen op een politieke beweging. Tenslotte wordt dit proces niet gevoerd omdat de mensenrechten of een ander rechtsgoed geschonden werden, maar uitsluitend en alleen omdat het bestaan van de staat zelf in haar huidige vorm ter discussie werd gesteld. Daarmee wordt het strafrecht ingezet tegen de legitimatie van haar eigen bestaansrecht, namelijk democratie. Een democratische staat die dat doet graaft daarmee haar eigen graf.

5 Reacties
L.Brusselman
L.Brusselman17 feb. 2019 - 15:14

" Daarmee wordt het strafrecht ingezet tegen de legitimatie van haar eigen bestaansrecht, namelijk democratie. Een democratische staat die dat doet graaft daarmee haar eigen graf." Juist!

Bouwman2
Bouwman217 feb. 2019 - 22:10

Spanje is een democratie met een constitutie die dateert van na de tijd van Franco. Die constitutie benadrukt de eenheid van de Spaanse staat Wie die wil breken pleegt een illegale aanslag op Spanje.. Rebellie is strafbaar en de rechters in Spanje zullen na wettig en overtuigend bewijs constateren dat daar ook sprake van is. Hoe zwaar ze dat bestraffen hangt van allerlei factoren af.De kans dat de 12 rebellen er vanaf komen met een straf conform het voorarrest is niet uit te sluiten en zou ook niet onverstandig zijn. Waarmee de grafkuil weer is volgestort zodat niemand er meer kan invallen. .

LaBou
LaBou 18 feb. 2019 - 10:43

Bouwman ziet dingen die er niet zijn en waar ze er wel zijn kijkt hij er langs heen en ziet hij ze niet.

Minoes&tuin
Minoes&tuin19 feb. 2019 - 9:59

Ach Bouwman Waarom krijgen de Basken dan meer bevoegdheden dan de Catalanen. En waarom heeft de PP die dit alles in gang gezet heeft dan al van oudsher in hun programma 'de uitroeiing' van de Basken opgenomen. En waarom is de rechtspraak dan nog steeds niet onafhankelijk?

Minoes&tuin
Minoes&tuin20 feb. 2019 - 2:45

Basken moet natuurlijk Catalanen zijn.,

Zapata
Zapata16 feb. 2019 - 21:23

Ik plaats even deze link uit Trouw, dat scheelt mij heel veel typwerk. https://www.trouw.nl/opinie/spaans-showproces-is-een-schandvlek-voor-de-hele-europese-unie~a4bcb8dc/ Een politiek showproces en de EU kijkt weg. Maar wel een moralistische grote mond ten opzichte van Hongarije en Polen Wie met twee maten meet is volslagen onbetrouwbaar. Dat laat de EU van zichzelf zien.

5 Reacties
Tom Meijer
Tom Meijer17 feb. 2019 - 21:10

De EU is wat de lidstaten er van maken. Als Hongarije en Polen (en Italië!) niet worden aangepakt komt dat omdat de lidstaten dat niet aandurven. Dat heeft niets met de EU als zodanig van doen. Als de lidstaten er voor gezorgd hadden dat de EU democratisch georganiseerd was dan had de EU waarschijnlijk wel iets kunnen doen.

Bouwman2
Bouwman217 feb. 2019 - 22:25

In plaats van zo maar iets uit Trouw over te nemen van de opiniepagina zou het beter zijn zelf eens een pittige mening te formuleren, Zapata. Dit is geen show, dit is realiteit. In Hongarije en Polen gaat het over populistische regeringen die de wet proberen te verzetten wat ondermijning van de democratie inhoudt. In Spanje probeert de regering steeds de wet te handhaven, ten faveure van de meeste burgers, dat is precies omgekeerd.

Zapata
Zapata17 feb. 2019 - 22:32

Wat snap je er niet aan Tom? We horen al een paar jaar opgeblazen retoriek over Hongarije, Italie en Polen. Het is een schandewat daar gebeurt enzovoorts. Dat de EU onmachtig is om die landen aan te pakken is een heel ander verhaal maar de hele EU is enorm verontwaardigt over welke schandelijke misstanden er in die landen wel niet gebeuren. Over Spanje daarentegen doet de EU er het zwijgen toe terwijl wat daar gebeurt hetzelfde of erger is dat wat er in Polen, Hongarije of Italie gebeurt. Daar gaat het om. Meten met twee maten. Dan ben je totaal onbetrouwbaar en af.

Zapata
Zapata18 feb. 2019 - 12:53

Cara al Sol al aan het oefenen Bouwman? Wat is dat nu weer voor onzinnige opmerking over een pittige opinie schrijven? De opinie uit Trouw is precies zoals ik het zie dus waarom twee keer schrijven? Heb je niets te doen of zo? Zoals al eerder aangegeven, de Spaanse grondwet rammelt aan alle kanten en moet om Spanje echt federatief te maken grondig herzien worden. Het is een spoedklusje geweest in 1978 en heeft de autonomie van de regio's niet goed geregeld. Dat is dus ook de oorzaak dat ze nu met speratisme zitten. Dus Spanje probeert met een niet onafhankelijke rechtspraak een rammelende grondwet de zoveelste keer met grof geweld minderheden op te leggen. Niet zolang geleden besloeg het Engelse grondgebied ongeveer de helft van de wereld. En het stond ook in de Engelse wet dat het allemaal bij elkaar hoorde. Naar jouw idee is het onafhankelijk worden van India dus onwettig geweest? Naar jouw idee zijn de staten die de USSR hebben verlaten en zelstandig zijn geworden onwettig? De Vereingde Staten maar weer grondgebied van Engeland maken? Belgie weer van Nederland? Nederland weer van Spanje? De onafhankelijkheid van Kosovo weer ongedaan maken? Want allemaal niet volgens de geldende wetten.

Tom Meijer
Tom Meijer18 feb. 2019 - 13:23

"Wat snap je er niet aan Tom?" Ik snap inderdaad niet dat jij het niet snapt. Verder kan ik er niks over zeggen, het lijkt me duidelijk zo.

punt2
punt216 feb. 2019 - 21:10

Het blijft apart dat men in Europa juicht wanneer Schotland zelfstandig wil worden. Het is al een uitgesproken wens dat Noord Ierland zich aansluit bij Ierland... Maar dat Catalonië zelfstandig wil worden stuit op tegenstand... Nationalisme is dus eigenlijk wel goed voor bepaalde landen... Ik blijf het apart vinden....

5 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens17 feb. 2019 - 13:04

@ punt Jij schrijft: Nationalisme is dus eigenlijk wel goed voor bepaalde landen… Ik blijf het apart vinden…. Dat is wel logisch. Je bedenkt iets onzinnigs. Je beweert dat andere mensen dat vinden. En vervolgens schrijf je dat jij het apart vindt. Dat vind ik wel apart. Ongeveer 36% van de inwoners van Catalonië heeft gestemd voor afscheiding van Spanje. De rest dus niet. Ik vind het ook apart dat jij de mening van 1/3 van de bevolking wil opleggen aan 2/3. Dat riekt naar dictatuur. Als Schotland uit het VK stapt moet een ruime meerderheid van de bevolking daarvoor zijn. Meer dan 70% liefst nog meer. Anders is het een dom besluit. Er is vrijwel niemand die nu een aansluiting van Noord-Ierland bij Ierland wil. De meeste mensen snappen dat een burgeroorlog daarvan het gevolg is. Heel apart trouwens dat jij dat niet snapt.

punt2
punt217 feb. 2019 - 13:50

@ DaanOuwens, misschien eerst de commentaren van de Brexit tegenstanders eens lezen..., Voorstander van Noord Ierland los van het VK Voorstander van Schotland los van het VK En beiden binnen de EU. Jouw verhaal raakt kant nog wal als reactie

DaanOuwens
DaanOuwens17 feb. 2019 - 19:16

@ punt Jij schrijft: DaanOuwens, misschien eerst de commentaren van de Brexit tegenstanders eens lezen…, Ik ben zelf Brexit tegenstander. Er staan nogal wat commentaren van mij op deze site. Verder schrijf je: Voorstander van Noord Ierland los van het VK Voorstander van Schotland los van het VK En beiden binnen de EU. Dus : Voorstander van Noord Ierland los van het VK, dus niet en Voorstander van Schotland los van het VK ook dus niet tenzij er een ruime meerderheid van minimaal 70% van de schotten voor is. Noord Ierland in de EU? Zelfstandig? Ben je wel helemaal lekker? Dan schrijf je: Jouw verhaal raakt kant nog wal als reactie Mijn verhaal is duidelijk. Jij schrijft maar wat op. Je geeft de mening van anderen weer op basis van je eigen onzinnige vooroordelen. Overigens is nationalisme altijd flauwekul. Zowel landelijk als regionaal. Er zijn geen homogene samenlevingen meer, zeker niet in Europa. Diversiteit is de maatstaf en de werkelijkheid. Dus nationalisme is een achterlijke verouderde maatschappijvisie ongeacht de verschijningsvorm.

punt2
punt217 feb. 2019 - 20:31

@DaanOuwens, ik weet dat lezen moeilijk is. Noord Ierland los van VK en aansluiten bij Ierland. En wanneer je zelf al niet eens weet wat de tegenstanders van Brexit vinden..... Voor de rest valt er uit je antwoord niets zinnigs te halen.

Tom Meijer
Tom Meijer17 feb. 2019 - 21:16

Noord Ierland is natuurlijk wel gewoon door de Engelsen veroverd (eigenlijk door een Hollander). Zonder die verovering was er nu ook geen sprake van een protestantse minderheid in dat gebied. De Engelsen hebben daarmee de troubles veroorzaakt en het lijkt mij aan de Ieren om dat ooit recht te zetten door een hereniging. Iets dergelijks geldt eveneens voor Schotland.

Frans Kwakman
Frans Kwakman16 feb. 2019 - 21:06

Het volgende teken dat het hommeles is in EU. Of alleen Spanje?