Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Honderd Nederlandse jihadstrijders vechten in buitenland

  •  
12-03-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
186 keer bekeken
  •  
ANP-JihadfightersSyria_300.jpg
Nederland grote leveranciers vanuit Europa ... In de meeste gevallen sluiten de strijders zich aan bij de extremistische Al Nusra-beweging
In landen als Afghanistan, Somalië en Syrië vecht momenteel een kleine honderd Nederlandse moslims. Dat meldt de NOS. Het grootste deel is actief in Syrië.
Vanuit Europa is Nederland één van de grote leveranciers van jihadstrijders. In de meeste gevallen zijn ze aangesloten bij de extremistische Al Nusra. Deze beweging streeft naar het vestigen van een islamitische staat in Syrië zodra president Assad is verdreven.
In bestaat inmiddels grote zorgen over de toenemende invloed van Al Nusra. De VS ziet de beweging als een een terroristische organisatie. De deelname van het aantal Nederland groeit snel en is niet alleen populair bij jongeren. Niet zo heel land geleden strijdden alleen nog enkele tientallen Nederlandse moslims mee bij Al Nusra.
De afgelopen weken haalden Europese jihadstrijders de headlines van Europese landen. Zo werd afgelopen week bekend dat twee Deense strijders waren omgekomen in de Syrische steden Homs en Jabal al-Turkman.
De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) publiceert woensdag het nieuwe Dreigingsbeeld terrorisme Nederland‘. Momenteel is de status ‘beperkte dreiging’. De vrees bestaat dat Nederlandse moslimstrijders is Nederland verder radicaliseren door de ervaringen die ze hebben meegemaakt.
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (96)

lembeck
lembeck12 mrt. 2013 - 17:55

Ik weet het niet 100% zeker, maar als je als Nederlands staatsburger dienst neemt in een vreemde krijgsmacht, dan behoor je toch je Nederlanderschap te verliezen? Lijkt me een goede zaak. Als dat echt in de wet staat, ook echt doen.

Sonia2
Sonia212 mrt. 2013 - 17:55

"Dat meldt de NOS." Zojuist meldde de NOS dat Noord-Korea zich voorbereidt op oorlog, en dat baseert het op een derdehands verhaal van 1 toerist, die er tijdens zijn bezoek in Noord-Korea iets over gehoord zou hebben. NOS: - "Honderd jihadstrijders uit Nederland ... melden bronnen aan de NOS". - "Op sociale media is gemeld dat..." Ziet u het patroon? De NOS wordt meer en meer een propagandavehikel - voor zover het dat al niet was.

MichelReiziger
MichelReiziger12 mrt. 2013 - 17:55

Ik dacht dat de politiemissie uit veel meer mensen bestond dan 100, heb ik me zeker vergist. serieus: de AIVD is natuurlijk alleen geinteresseerd in het aantal wat ook nog levend terugkomt.

a.doorgeest
a.doorgeest12 mrt. 2013 - 17:55

Een scherpe aanpak is hier wel op zijn plaats. Dit soort activiteiten gelijkstellen aan het in dienst treden bij een vreemde mogendheid en de Nederlandse nationaliteit voor lieden die zich hieraan schuldig maken automatisch laten vervallen. Dan is men niet meer welkom in ons land en kun je op de vreemde velden van eer voortaan je gang gaan. Kortom: even kordaat optreden en helder zijn...

JoopSchouten
JoopSchouten12 mrt. 2013 - 17:55

Hoe zou men reageren als ze tegen fascisten zouden strijden?

FrenkMahon
FrenkMahon12 mrt. 2013 - 17:55

Wie zijn deze jihadisten en waar komen ze vandaan, in een lokale Antwerpse krant staat een artikel over een van hen. http://www.gva.be/regio-antwerpen-stad/antwerpenaar-19-vecht-in-syrie.aspx

Bernie2
Bernie212 mrt. 2013 - 17:55

VK: verhoogde dreiging terreuraanslagen in NL. De Hollandsche Jihadstrijders komen op enig moment barstensvol negatieve testosteron terug naar het land dat onbeschaamd heeft meegedaan met de foute anti-islam oorlogen die GW Bush in werking heeft gezet. Terug naar een land waar een bekend politicus ongehinderd en ongestoord zijn islamhaat via zijn politieke partij kan en mag prediken, en hen demoniseert en criminaliseert. Terug naar een land waar deze groep hard worstelt met haar identiteit omdat hun overheid hen schaamteloos verraadt. VK: http://bit.ly/YZBSJF

schleborsjki
schleborsjki12 mrt. 2013 - 17:55

@ Bijstandskoning van GeenStijl Is alle strijd volgens jou crimineel?

roher
roher12 mrt. 2013 - 17:55

Dat men terugkeert lijkt me onlogisch, wat heb je hier te zoeken- in het land van weiland, koeien en pindakaas- als je daar strijd voor een heel ander bestaan?

schleborsjki
schleborsjki12 mrt. 2013 - 17:55

@ Bijstandskoning van GeenStijl Wie had het over legitiem? En overheid, terreuralarm... Hahahahahahaha!!

schleborsjki
schleborsjki12 mrt. 2013 - 17:55

'Van de bijstandswet (als zoiets al bestaat) mag je helemaal niet naar het buitenland. Als je op vakantie gaat hoor je dat te melden. Als je naar het buitenland kunt gaan kun je ook wel werken, dus dat deze jihadi's bijstand hebben lijkt me onwaarschijnlijk. Jammer want dan kunnen we ze financieel minder makkelijk raken.' Vier weken mag. Eerst google en dan pas je geblaat.

snapdatdan!
snapdatdan!12 mrt. 2013 - 17:55

citaat: "Honderd Nederlandse jihadstrijders vechten in buitenland Nederland grote leveranciers vanuit Europa ... In de meeste gevallen sluiten de strijders zich aan bij de extremistische Al Nusra-beweging" o ghij strijders in den "vreemden", wat en wie bestrijdt ghij nu aldaar,en waartoe ,waarom? wie was uw moeder die u als kind hier heeft gevoed ,is zij het nu die u naar elders stuurt,..in den vreemden ? aijaialahjawehaij

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa12 mrt. 2013 - 17:55

Wat is jihad ? Bezetten wat landen en moskeen bouwen? Wat is johad? Wat is begreep uit mijn cultuur is dat jihad ( vechten) doe je bij 3 zaken. A- Bij het beschermen van je eigen grond. B- Bij het bescheremen van partner en kinderen. C- Bij je eigen geld en eigendommen. En absluut niet bij een buik vol met frikandeel, patat met en Hollandse broodjes bal, zoals bij die 100 verdwaalde zwanen zonder koppen! Vaak zie je dat zulke jongens ex-criminelen zijn. Ook in Marokko, zijna 99 procent van alle die terroristen ex-criminelen zijn.Ik volg ook de Marokkanse nieuws. Deze ex-criminelen jongens zijn een makkelijke prooi voor de hersenen spoelers, die vaak uit buitenland komen, ook ex-criminelen of criminelen, zij zoeken altijd naar ex-criminelen, want die zijn makkelijk voor de hersenspoeling, denk aan de moordenaar van Theo van Gogh en de gevluchte Syrier (stond in alle kranten toen) die zijn Mohammed B''s kop verder bedonderde! De echte boosdoener zit niet in de moskee zoals Wilders en anderen het zien, maar in huisjes en kamertjes en hoteletjes ergens, de hersen spoelers, naast criminelen zij zijn ook slim, ze gaan niet naar de moskee. Straf wie een strafbaar pleigt en laat de hele gemeenschap met rust. De politie en justitie zijn de enige bevoegden om op te treden, u en ik niet.

TheoJ2
TheoJ212 mrt. 2013 - 17:55

Leuk hé, die verrijking door import van vreemde culturen.

3 Reacties
dino_radja
dino_radja12 mrt. 2013 - 17:55

volgens mij hebben we het hier over export. Vooral geen moeite doen om ze terug te halen.

Le Chat Botté
Le Chat Botté12 mrt. 2013 - 17:55

Dat zeg je nou wel, maar die honderd jihadisten gaan fijn in een ver buitenland rotzooi schoppen. De talloze Henk Hooligans en Bling Blingrids verbouwen en verpesten helaas bij voorkeur hun eigen land...

Candide2
Candide212 mrt. 2013 - 17:55

Welke vreemde culturen bedoel je en zijn al die 'allochtonen' Jihadstrijders?

prijedor01
prijedor0112 mrt. 2013 - 17:55

Zo, erg veel.

1 Reactie
Candide2
Candide212 mrt. 2013 - 17:55

23.000 NEDERLANDERS BIJ WAFFEN SS Honderd, te veel natuurlijk, maar historisch gezien peanuts. Bij de Waffen SS vochten veel meer dan 100 Nederlanders, namelijk 23.000 volgens het NIOD. Mogelijk veel meer. Bij het paramilitaire Nationalsozialistische Kraftfahrkorps (NSKK) rond de 10.000. Er waren in absolute aantallen veel meer Nederlanders dan 100 die onder Napoleon vochten. Op 1,7 miljoen bewoners van ons land in 1811, waren dat er 28.000 schat men. Daarvan kwam 70% niet terug. http://www.friezen-onder-napoleon.nl/Pages/pagina_houding_legeronderdelen.htm

[verwijderd]
[verwijderd]12 mrt. 2013 - 17:55

Er is een wet die zegt dat als je in krijgsdienst treedt van een vijandige staat of coalitie, je dan je Nederlanderschap verliest. Ik neem dus aan dat deze jongens niet meer welkom zijn in Nederland.

1 Reactie
Candide2
Candide212 mrt. 2013 - 17:55

NEDERLANDERS IN VREEMDE KRIJGSDIENST: DE PAUS Gewoon wat feiten over jonge Nederlanders, die vochten voor hun geloof. Alweer een tijdje geleden, maar het is een feit. De ruim 3.000 pauselijke Zouaven waren in rk-kring helden. http://www.rome.wiebekoo.nl/ROMA%20MODERNA/Vaticaanstad/info/Pauselijke_Zouaven.htm http://www.westfriesgenootschap.nl/geschiedschrijving/biografie/biografie_pieter_jansz_jong.php RUIM 3.000 STRIJDERS VOOR DE PAUS Wikipedia: 'In het Nederlands taalgebied is het regiment Zuavi Pontifici ("Zoeaven van de Paus") het bekendst. Dit bestond uit katholieke vrijwilligers die onder de regering van paus Pius IX de Kerkelijke Staat verdedigden tegen de aanvallen van Victor Emanuel II, koning van Italië, en diens bondgenoot Giuseppe Garibaldi, een antiklerikaal liberaal-nationalist. In totaal kende het regiment 11.000 man, waaronder 3181 Nederlanders (het merendeel), 2964 Fransen, 1634 Belgen (voornamelijk Vlamingen), 700 Italianen en 500 Canadezen. ..Veel van de naar Nederland terugkerende zoeaven raakten hun staatsburgerschap kwijt, omdat ze in vreemde krijgsdienst waren getreden zonder hiervoor toestemming aan koning Willem III te vragen.' VREEMDE KRIJGSDIENST Citaat Wikipedia: 'Volgens de "Wet op het Nederlanderschap en het ingezetenschap" (1892) verviel de Nederlandse nationaliteit als een Nederlander in vreemde krijgsdienst trad. Tussen 1892 en 1985 heeft de wetgever echter diverse malen moeten ingrijpen om het verlies van Nederlanderschap door vreemde krijgsdienst ongedaan te maken. Bovendien kwam het in het begin van de 20e eeuw ook nog voor dat Nederlandse militairen als adviseur (mede op verzoek van de Nederlandse regering) in dienst traden van andere legers. Tevens is vreemde krijgsdienst vrijwel onvermijdelijk als iemand meerdere nationaliteiten heeft en gehouden is zijn dienstplicht elders te vervullen. De Rijkswet op het Nederlanderschap uit 1984 bevat dan ook de toevoeging dat verlies van Nederlanderschap door vreemde krijgsdienst pas mogelijk werd indien er tevens handelingen tegen de Nederlandse staat plaatshadden. Artikel 15, lid 1 "Het Nederlanderschap gaat voor een meerderjarige verloren: e.indien hij zich vrijwillig in vreemde krijgsdienst begeeft van een staat die betrokken is bij gevechtshandelingen tegen het Koninkrijk dan wel tegen een bondgenootschap waarvan het Koninkrijk lid is."

[verwijderd]
[verwijderd]12 mrt. 2013 - 17:55

'Nederlandse jihandstrjders', waar gaat het over.. Voor dit volkomen ontaarde Nederland schaam ik mij echt kapot.

1 Reactie
Candide2
Candide212 mrt. 2013 - 17:55

'Voor dit volkomen ontaarde Nederland schaam ik mij echt kapot.' Het lijkt me dat die lui niet okee zijn, maar waarom zou jij dan ontaard zijn?

[verwijderd]
[verwijderd]12 mrt. 2013 - 17:55

Zou me niet verbazen als ze ondertussen ook nog een uitkering doorbetaald krijgen van de sociale dienst.

1 Reactie
Candide2
Candide212 mrt. 2013 - 17:55

Waarom verbaast mij het niet dat u daarmee komt. Ze zijn ook nog pedofiel en hakken handen af, dat was u vergeten :-(

[verwijderd]
[verwijderd]12 mrt. 2013 - 17:55

Zorgelijk. De mensen die daar niet omkomen (hallo 500.000 spookburgers: http://www.nu.nl/binnenland/3367121/aantal-spookburgers-stijgt-bijna-half-miljoen.html ) - natuurlijk met uitkering, komen terug en weten hoe ze guerilla strijd moeten voeren in een land dat ze niet kennen. Ik begrijp nu waarom die PVV'er zich tot de islam heeft bekeerd; scheelt weer als ze gaan kelen snijden.

1 Reactie
Candide2
Candide212 mrt. 2013 - 17:55

'Ik begrijp nu waarom die PVV'er zich tot de islam heeft bekeerd; scheelt weer als ze gaan kelen snijden.' Ja vreselijk, dat rituele slachten. Vlees eten om een bekering van een kaaskop te vieren? Okee, moet kunnen. Maar doe het dan wel verdoofd. Ik neem aan dat u dat bedoelt.

[verwijderd]
[verwijderd]12 mrt. 2013 - 17:55

"De vrees bestaat dat Nederlandse moslimstrijders is Nederland verder radicaliseren door de ervaringen die ze hebben meegemaakt." Hoezo in Nederland verder radicaliseren? Ik mag toch aannemen dat ze aan de grens worden tegengehouden, hun paspoort in moeten leveren en maar moeten uitzoeken waar ze met hun tweede paspoort welkom zijn. Op strijden in vreemde krijgsdienst staat immers verlies van het Nederlanderschap.

4 Reacties
Nico de Mus
Nico de Mus12 mrt. 2013 - 17:55

Ja Waar staat dit kleine landje niet overal vooraan.Als deze dan goed getrainde lieverdjes straks terug komen ,zijn ze natuurlijk weer van harte welkom.Want zo zijn we natuurlijk ook wel weer.

MichelReiziger
MichelReiziger12 mrt. 2013 - 17:55

***Op strijden in vreemde krijgsdienst staat immers verlies van het Nederlanderschap.*** Piet toch! U versimpeld de wet weer eens (geeft niet hoor, hebben meer mensen hier last van) Zolang de jihad strijdes niet tegen Nederland of tegen een nederlandse bondgenoot vechten behouden ze hun paspoort...in geval van Syria is dat dus al helemaal geen probleem. Als u het conflict een beetje volgt, snapt u wat ik bedoel. Van Nicaragua tot aan Yugoslavia tot aan Iraq en 1 apart geval in Colombia hebben Nederlanders meegevochten danwel ondersteunende militaire diensten verleend of nog verlenen, en van de paar 100 is er is bij geen 1 het paspoort afgenomen of plannen om het paspoort af te nemen.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194712 mrt. 2013 - 17:55

Dat dacht ik eigenlijk ook maar het valt te bezien en geldt niet zonder meer. De jongelui maken geen deel uit van een leger van een staat die vecht tegen ons of onze bondgenoten. Bovendien mag geen statenlooshied ontstaan. ..."indien hij zich vrijwillig in vreemde krijgsdienst begeeft van een staat die betrokken is bij gevechtshandelingen tegen het Koninkrijk dan wel tegen een bondgenootschap waarvan het Koninkrijk lid is;

bEngel2
bEngel212 mrt. 2013 - 17:55

Nee, ze zullen zeer waarchijnlijk bij terugkomst worden aangehouden en in verzekerde bewaring gesteld worden. Het is nml. verboden (een misdrijf) om als Nederlands staatsburger op eigen intitiatief aan een oorlog deel te nemen. I

JoopSchouten
JoopSchouten12 mrt. 2013 - 17:55

Koren op Wilders' molen.

2 Reacties
Candide2
Candide212 mrt. 2013 - 17:55

Klopt, hij heeft er hard om gebeden :-(

Sonia2
Sonia212 mrt. 2013 - 17:55

En de oorlogsindustrie.

[verwijderd]
[verwijderd]12 mrt. 2013 - 17:55

We hebben het hier over Nederlanders in vreemde krijgsdienst. Maar de wegkijkers weten er vanalles bij te slepen : Wilders , de Henk en Ingrids, de Kathlieken en een bekeerde PVVer. Wat toch een zielig soort mensen. Je zo in je kaart laten kijken. Haatreageerders zijn jullie.

1 Reactie
Candide2
Candide212 mrt. 2013 - 17:55

'Haatreageerders zijn jullie.' Inderdaad, iemand moet op de haat reageren, die fundamentalisten van welke soort dan ook over ons uitstorten. Op dit forum bijvoorbeeld Frits Demeyer over 850.000 moslims die 'kelen doorsnijden' en zo. Ach ja, u kent dat repertoire en het is goed dat u daar afstand van neemt. Dat doet u toch?

[verwijderd]
[verwijderd]12 mrt. 2013 - 17:55

Ik hoop dat er wel wat geld vrijgemaakt wordt om onze jongens, die getraumatiseerd weer terugkomen, een beetje op te vangen. Iets met een harmonieuze, liefdevolle omgeving in landelijke, bosrijke omgeving met mantra-zingen in de ochtend. Kunnen we straks mooi Erdogan vragen het lintje door te knippen als hij hier is!

1 Reactie
Candide2
Candide212 mrt. 2013 - 17:55

Krijgt u nu werkelijk een fijn gevoel als u dit opschrijft?

[verwijderd]
[verwijderd]12 mrt. 2013 - 17:55

Schande dat 'Nederland' zich leent voor deze idioten, die helemaal niets hebben met ons land, behalve misbruik van tweede paspoort.

1 Reactie
Candide2
Candide212 mrt. 2013 - 17:55

'Schande dat 'Nederland' zich leent voor deze idioten, die helemaal niets hebben met ons land, behalve misbruik van tweede paspoort.' U kent 'deze idioten', omdat u weet dat ze twee paspoorten hebben? Vraagje: welke dan? O ja, geef ook de namen even, kunnen de autoriteiten hier wat voorwerk doen.

brbrwr
brbrwr12 mrt. 2013 - 17:55

Het geld van de uitkering die een deel van deze lieden ongetwijfeld heeft, kan natuurlijk ook in Syrie worden gepind bij de juiste automaat. CIA inschakelen en dan zijn deze gasten in no-time bekend, kan de uitkering teruggevorderd worden want niet beschikbaar om te solliciteren. Zijn ze hopenlijk nog lang niet terug, want zonder uitkering schiet het niet zo lekker en is het moeilijk een reis boeken. Overheid ga de wet maar eens aanpassen dat deze lieden ook hun "Nederlanderschap" kan worden ontnomen.

1 Reactie
Candide2
Candide212 mrt. 2013 - 17:55

'Het geld van de uitkering die een deel van deze lieden ongetwijfeld heeft, kan natuurlijk ook in Syrie worden gepind bij de juiste automaat.' Als u de heren kent, dan even deze info tot u nemen. Doet u het niet dan helpt u fraudeurs. http://www.uwv.nl/particulieren/klantenservice/melden_fraude/index.aspx

GingerTed
GingerTed12 mrt. 2013 - 17:55

Deze jongeren zijn in Nederland geïnspireerd geraakt door het salafisme, of wahabisme, de zeer kwaadaardige variant van islam die ook hier te lande actief en openlijk wordt gepropageerd binnen de moslimgemeenschap. Ik verwijt de moslimgemeenschap niet dat ze massaal vallen voor deze stroming, maar dat ze het in hun moskeeën en islamitische boekhandels over het algemeen zonder enig voorbehoud ruimte geven. Hetzelfde geldt voor door Saoedi-Arabië, Koeweit, en de Verenigde Arabische Emiraten gesubsidieerde propaganda voor deze vorm van de islam. Nog meer verwijt ik de overheid dat zij deze activiteiten door deze landen in ons land geen strobreed in de weg leggen. Dat veel voorheen vredige overwegend islamitische landen overspoeld worden door in deze leer gehersenspoelde jihadistische stijders die onder alle groepen, ook moslims die hen niet aanstaan, dood en verderf zaaien is een zekerheid. Het betreft vooral Jihadstrijders uit kwetsbare islamitische landen, maar toenemend en hoe dan ook niet te veronachtzamen, ook uit, westerse landen, en niet onverwacht gezien onze naïeve overheid en blijkbaar ongeroerde moslimgemeenschap vooral Nederland. Vorig jaar schreef Robbert van Lanschot, freelancejournalist, een mooie en hoopvolle reportage over Tatarstan waar al eeuwen moslims en christenen in vrede samenleefden. Hij sprak er, een van de machtigste mensen, de liberale moslim Yakoepov die hem ondanks alles moois toch op een zijns inziens verontrustende ontwikkeling wees. Van Lanschot leek het wat overdreven. Yakoepov waarschuwde voor het wahabisme wat opkwam uit het zeer kwaadaardige Arabische schiereiland. Een Tatarstan en vele andere moslimlanden tot dan toe onbekende variant die volgens hem een bedreiging vormde voor de beschaving in deze landen. Een maand later werd Yakoepov vermoord door deze wahabieten. Van Lanschot besloot daarom- een maand later- nog een artikel te schrijven om de belangrijke waarschuwing van deze islamitische vriend- want dat was hij geworden- door te geven en daarbij ook notities te publiceren die hij eerder te zwaar op de hand vond. Hieronder enige delen uit die reportage met aan het eind nog andere wetenswaardigheden die van Lanschot in eerder jaren al had opgedaan over de wahabitische invloed binnen de Nederlandse moslimgemeeschap en hem toen al hadden verontrust. Daarbij gaat het hem niet zozeer een angst dat de Nederlandse beschaving op het spel staat zoals in een toenemend aantal moslimlanden, maar de integratie van moslims in Nederland. Hij maakt zich blijkbaar geen zorgen over een toenemende kans op aanslagen, maar ik zie niet in waarom de open en vrij opererende wahabitische krachten in Nederland geen reden tot zorg in die zin zouden zijn.: {Twee maanden eerder had ik op het muftiaat een lang gesprek met die Valiulla Yakoepaov, een plezierige, intelligente man. Hij werd gezien als voorvechter van de lokale, liberale variant van de islam. En dat maakte hem in een moeite door een fel tegenstander van het Saoedische salafisme, dat in de woelige jaren negentig Kazan was binnengesijpeld. … Tatarstan ligt halverwege Moskou en het Oeralgebergte. Ik ging ernaartoe om te schrijven over de goede relaties tussen moslims en christenen. Het verhaal werd op zaterdag 9 juni in deze krant gepubliceerd onder de kop ‘Religieuze harmonie, het kan na 500 jaar.’. Dat van die 500 jaar had ik van Yakoepov. Gisteren heb ik mijn notities van het gesprek met hem opnieuw doorgenomen. En nu pas realiseer ik me hoezeer Saoedi- Arabië en het salafisme obsessies van hem waren. “Herinner je je die enorme Boeddhabeelden van Bamiyan in Afghanistan? Meer dan duizend jaar raakte niemand ze aan, ondanks het feit dat het land al heel lang streng-islamitisch was. Pas toen Saoedi-Arabië zich met Afghanistan en de Taliban ging bemoeien, werden ze opgeblazen. Robbert luister naar mijn woorden – Riyad vormt een regelrechte bedreiging voor onze beschaving.” Yakoepov was ook bezorgd over wat hij zag als ‘Saoedische satellieten’ zag – Koeweit en de Verenigde Arabische Emiraten. In mijn notitieboekje staat ergens: “Saoedi-Arabië is een monster.” Oef. Dat vond ik destijds wat te ver gaan om in mijn NRC-verhaal op te nemen. Maar nu hij niet meer leeft, wil ik die boude uitspraak niet onvermeld laten. Volgens Yakoepov telde Tatarstan duizenden wahabieten. Velen van hen hadden gestudeerd in madrassa’s in Medina en Mekka. Anderen waren gearriveerd vanuit de Noord-Kaukasus. In het verleden hadden zich wel eens incidenten voorgedaan. Opgeblazen gaspijpleidingen en zo. Maar het was allemaal relatief onschuldig geweest. Deze mensen zouden echter, aldus Yakoepov, kunnen ‘muteren in een veel gevaarlijker variant’. Toen ik dat destijds allemaal opschreef, vond ik het nogal zwaar op de hand. … In de meeste islamitische boekhandels hier te lande wordt vrijwel uitsluitend in Jeddah of Riyad gedrukte, religieuze literatuur verkocht. Zelfs de – helaas ter ziele gegane – leuke, experimentele Amsterdamse Poldermoskee telde op de eerste etage een wahabitische boekwinkel. Ik heb er wel eens met het bestuur, ik meen met voorzitter Yassmine El Ksaihi, over gehad. “Ja, ja, je hebt wel ’n beetje gelijk – die boekhandel past inderdaad niet zo goed bij onze moskee.” Kreeg ik te horen. Maar die boekhandel is er tot het eind gebleven. Vlakbij de poldermoskee verrees, midden in Slotervaart, wat in de volksmond ‘de Blauwe Moskee’ is gaan heten. Op de buitengevel staat niets aangegeven. Maar binnen hangt een bord met ‘Nederlands-Kuwaitisch Sociaal en Cultureel Centrum’. Het is overigens gewoon een moskee. Dat ‘Kuwaitisch’ roept vragen op. Koewiti’s wonen in Londens’ Kensington en in het dure zestiende arrondissement van Parijs. Maar Slotervaat hebben ze nog niet ontdekt. Die moskee dient dus uitsluitend om de strenge variant van de islam uit te dragen. Natuurlijk mag dat, maar het heeft ook iets bizars. Die moskee is een anti-inburgeringsmoskee. En dat dus hartje Slotervaart, waar de inburgering sowieso al stroef verloopt. Zou er iemand bij de overheid zijn geweest die Koeweit heeft gesmeekt om een andere plek te kiezen? In tegenstelling tot Tatarstan, waar de meerderheid moslim is, zal het wahabisme voor ons gelukkig nooit een existentieel gevaar kunnen opleveren. Maar de conservatieve islam, die nu met succes vanuit het Arabisch schiereiland wordt gepropageerd, maakt het opnemen van de moslimgemeenschap in de Nederlandse samenleving wel extra ingewikkeld. Saoedi-Arabië bedreigt hier niet onze beschaving, maar wel de integratie.} Volgens het rapport van het Wetenschappelijk Onderzoek en Documentatie Centrum “Salafisme in Nederland; aard, omvang en dreiging” wat duidelijk is over de activiteiten van deze geloofsleer en hun broodheren zijn vooral de volgende organisaties zeer actief of wordt er onder hun paraplu veel op dit gebied gedaan: “In het Nederlandse salafistische landschap spelen enkele moskeeën een prominente rol: Stichting As-Soennah/Centrum sheikh al Islam Ibn Taymia in Den Haag, Stichting El Tawheed in Amsterdam, de Islamitische Stichting voor Opvoeding en Overdracht van Kennis (ISOOK) in Tilburg en stichting Al Waqf al-Islami in Eindhoven. Hiernaast bestaan er enkele (kleinere) salafistische organisaties en moskeeën die minder bekendheid genieten in het Nederlandse debat maar daarom niet minder actief zijn.” Bron: http://dare.uva.nl/document/350394

1 Reactie
Rootman
Rootman12 mrt. 2013 - 17:55

Uitstekend stuk, helemaal mee eens!

[verwijderd]
[verwijderd]12 mrt. 2013 - 17:55

Laten we hopen dat ze allemaal sneuvelen daar en dat ze dus nooit terugkomen. Na een jaartje moorden en verkrachten, krijgen we niet de kansen-pareltjes van de maatschappij terug die ze natuurlijk wel waren voor ze gingen. Maar goed, PvdAers en andere multi culti knuffelaars zullen het wel allemaal prima vinden, die willen ook dat de extreme vormen van islam hier gewoon gepromoot moeten kunnen worden. Waarom ontstaan dit soort hobby terroristen anders? (O wacht, dat onze eigen schuld natuurlijk (onze = is de racistische gemene blanke Nederlander).

1 Reactie
Candide2
Candide212 mrt. 2013 - 17:55

'Maar goed, PvdAers en andere multi culti knuffelaars zullen het wel allemaal prima vinden, die willen ook dat de extreme vormen van islam hier gewoon gepromoot moeten kunnen worden.' U kunt het sneren weer niet laten. Ik hou van feiten, ben er dol op. Waar op dit forum heeft u die PvdA-ers en multi-culti knuffelaars dit zien schrijven? Waar heeft u ooit op dit forum gelezen dat zij de extreme vormen van islam okee vinden? Leest u de bijdragen van die verfoeide rode fascisten wel op dit forum?

Gelijkhebber
Gelijkhebber12 mrt. 2013 - 17:55

Waarom doen deze mensen dit? Als de islam een religie van vrede is hoe kunnen deze mensen dan toch inspiratie vinden om geweld te gebruiken?

2 Reacties
Candide2
Candide212 mrt. 2013 - 17:55

'Als de islam een religie van vrede is hoe kunnen deze mensen dan toch inspiratie vinden om geweld te gebruiken?' Dat zal dezelfde inspiratie zijn als die van die katholieke jongens uit West-Friesland, Brabant e.d. die voor de paus gingen vechten als Zouaaf. Ach ja de rk en de boodschap van liefde van JC.

Rootman
Rootman12 mrt. 2013 - 17:55

Engeland en Frankrijk doen er ook alles aan om wapens en 'instructeurs' naar de 'rebellen' te sturen, en Europa verleent 'humanitaire' steun!

[verwijderd]
[verwijderd]12 mrt. 2013 - 17:55

Hoeveel Nederlandse moslim-jihadstrijders moeten er zijn voordat de waarschuwingen van Wilders serieus wordt genomen? 100 is kennelijk nog niet genoeg. 1000 dan? Of 10.000?

2 Reacties
Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa12 mrt. 2013 - 17:55

Wat is je oplossing dan? wat moet Wilders nu gaan doen?

Candide2
Candide212 mrt. 2013 - 17:55

Wilders wordt nooit serieus genomen, omdat hij aan het fokken is. Maar ja van asperges steken krijgt hij vieze handjes. En u zaait angst met uw 10.000 Jihadstrijders. Brulkikkers komen hiet oorspronkelijk niet vandaan en vreten onze eigen kikkers op. Hup terug je terrarium in, eigen kikker eerst! :-)

boswachter2
boswachter212 mrt. 2013 - 17:55

Duitsland pakt dit soort problemen tenminste hard aan en hier maakt men er alleen een discussie van. http://www.bild.de/politik/inland/salafismus/razzia-gegen-radikale-salafisten-in-deutschland-29481852.bild.html

1 Reactie
Candide2
Candide212 mrt. 2013 - 17:55

Hoe is het in het buitenland? Nog zo'n behoefte om ons, die hier wel zijn, te beleren en erger? :-(

[verwijderd]
[verwijderd]12 mrt. 2013 - 17:55

Paspoorten afnemen bij terugkeer en het land uitschoppen.

2 Reacties
Candide2
Candide212 mrt. 2013 - 17:55

Een wijze opmerking vanuit het buitenland :-)

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen12 mrt. 2013 - 17:55

Zoals wij in Nederland met criminelen en terroristen willen omgaan. Paspoort tonen en terug naar je land. Nederland dus.

KoningPruts
KoningPruts12 mrt. 2013 - 17:55

Als op de 2 miljoen allochtonen in Nederland slechts 100 allochtonen jihadisten worden valt het eigenlijk best mee toch? Wat dan wel een interessante vraag is, is hoe je Jihadist kan worden terwijl je in Nederland woont. Wordt ze dat thuis aangeleerd? Zien ze dingen op TV? Vriendjes? Wie zal het zeggen. Laten we maar gewoon hopen dat alle extremisten nu uit Nederland zijn.

1 Reactie
Candide2
Candide212 mrt. 2013 - 17:55

Hoezo, gaat u ook naar het buitenland? :-0

Superwillie
Superwillie12 mrt. 2013 - 17:55

Deze mensen opsporen. En in samenwerking met de Syrische autoriteiten veroordelen. Straf uitzitten in een gevangenis in Syrie en toegang tot nederland ontzeggen. Dit lijkt me een effectieve aanpak. Maar zoals de laatste 40 jaar zal links wel weer vervallen in gedogen, goed praten, bagataliseren, weg kijken.

2 Reacties
Candide2
Candide212 mrt. 2013 - 17:55

'En in samenwerking met de Syrische autoriteiten veroordelen.' Welke autoriteiten, het is daar een burgeroorlog? O, Assad, dus uitleveren aan iemand die zijn volk aan het uitmoorden is? Ik snap het.

MichelReiziger
MichelReiziger12 mrt. 2013 - 17:55

***Deze mensen opsporen. En in samenwerking met de Syrische autoriteiten veroordelen. Straf uitzitten in een gevangenis in Syrie en toegang tot nederland ontzeggen. Dit lijkt me een effectieve aanpak. Maar zoals de laatste 40 jaar zal links wel weer vervallen in gedogen, goed praten, bagataliseren, weg kijken.*** U volgt het conflict niet zo geloof ik he? Veel mensen die zich willen aansluiten bij de opstandelingen komen via Turkije binnen. Zij vechten voornamelijk met het El Nusra Front in het noord-westen. Kans dat je de gevangenis haalt als je gevangen wordt genomen is uitermate klein. Het is niet zo dat er sprake is van 1 duidelijk front, dus het verplaatsen van gevangen is bijna onmogelijk in die gebieden (met uitzondering van enkele gebieden zoals Daria) Bovendien zijn er grote tekorten, alleen maar lastig...gevangenen, geldt trouwens voor beide zijden.

schleborsjki
schleborsjki12 mrt. 2013 - 17:55

@ Super Willie Onze ambassade aldaar is gesloten. Hoe zie je die samenwerking voor je?

1 Reactie
MichelReiziger
MichelReiziger12 mrt. 2013 - 17:55

Misschien kunnen we een helicopter sturen om ze in het geheim op te halen (-:

Zjenny
Zjenny12 mrt. 2013 - 17:55

Ieder mens die door een oorlog is gegaan , verandert daardoor en niet ten goede. Ongeacht religie of ideologie. Om , nu het Syrië en een moslim organisatie betreft, de terreur dreiging in Nederland te verhogen, is een afleidingsmanoeuvre voor het opgewonden nederlandse volkje zodat het zich niet meer richt op het falen van dit terreur kabinet met hun terreur bezuinigingen.

1 Reactie
Candide2
Candide212 mrt. 2013 - 17:55

'...het falen van dit terreur kabinet...' Ligt het aan mij dat ik nog geen tanks door de straten van Den Haag heb zien rollen?

[verwijderd]
[verwijderd]12 mrt. 2013 - 17:55

Ook zoeken dooddoener, je vergeet de kruisridders. Ja inderdaad ik zag ze gisteren nog galopperen over de rozengracht.

1 Reactie
Candide2
Candide212 mrt. 2013 - 17:55

'Ja inderdaad ik zag ze gisteren nog galopperen over de rozengracht.' Weer teveel gezopen zeker. Omdat u blij was weer in onze goede land te zijn? :-)

[verwijderd]
[verwijderd]12 mrt. 2013 - 17:55

@ Joop Schouten, wo 13 maart 2013 11:56 Je bedoelt hoe men het zou vinden als ene groep fascisten tegen andere groep fascisten zou strijden ?? Dat schiet niet op, zeker niet als multi.kul Nederland als grote s u k k e l haar naam en faciliteit hiervoor leent.

2 Reacties
Candide2
Candide212 mrt. 2013 - 17:55

Welke fascisten tegen welke fascisten? Je moet niet zo strooien met het begrip fascisme, Wim. Daarmee beledig je de slachtoffers en hun nabestaanden mee :-(

Tealc2
Tealc212 mrt. 2013 - 17:55

Zoals de westers geschiedenis verteld is fascisme puur EUROPESE product/monopolie/uitvinding.. fascisme Het fascisme is een politiek systeem dat berust op het beginsel van ultra-nationalisme en onverdraagzaamheid. Het is met name ook anti- communistisch. Alleen het eigen land deugt en alles dat anders is moet verdreven en vernietigd worden. Thans noemen we het ook wel extreem rechts. In de jaren dertig en veertig waren Hitler & Mussolini de grote leiders. Gevonden op http://www.digischool.nl/ak/onderbouw-vmbo/materiaal/begrip/b_italie.htm

[verwijderd]
[verwijderd]12 mrt. 2013 - 17:55

Er zitten veel islamisten-terroristen als krijgsgevangenen in Syrische gevangenissen, maar als die terroristen krijgsgevangen nemen worden die massaal afgeslacht: "20 Captured Soldiers Massacred by Rebels in Aleppo" http://www.youtube.com/watch?v=swdzlTExRVc Maar ze slachten ook alle burgers af die zich niet bij hun aansluiten. Een voorbeeldje: "FSA Barbaric Massacres against 230+ Abducted Civilians in Homs" http://www.youtube.com/watch?v=lPKeKnYujDo En die lui komen hier terug in ons landje wonen. Het zal je buurman maar zijn. En ze willen duidelijk van Syrië een sharia land maken. Zullen ze dat verlangen niet hebben om dat ook van ons landje te maken?

1 Reactie
Candide2
Candide212 mrt. 2013 - 17:55

'Zullen ze dat verlangen niet hebben om dat ook van ons landje te maken?' Angst is een slechte raadgever, dus jaag a.u.b. geen angst aan :-(

[verwijderd]
[verwijderd]12 mrt. 2013 - 17:55

====Die denkt dat een dooie profeet en een heilig boek kunnen moorden. ==== Er zijn er zat die uit naam van een dooie profeet en zgn heilig boek moorden. En zij zijn niet de enigen. Er zijn er ook nog zat gelovigen van bijv Singer, Marx of Jezus (allemaal overleden) die denken dat geweld en moord voor de goede zaak gerechtvaardigd is. Als u het nieuws volgt ww dan kunt u zien dat vooral bij religies, en hedentendage bij de islam in het bijzonder, veel mensen te vinden zijn die bereidt zijn te moorden in naam van de profeet en zijn heilige boek. Persoonlijk ben ik tegen Wilders maar dat wil niet zeggen dat alles wat hij zegt onzin is. Ik ben ook zeer gekant tegen het socialisme maar dat wil nog niet zeggen dat alles uit wat socialistisch hoek komt onzin is. Grootste probleem tegenwoordig is het benepen zwart wit denken.

2 Reacties
Candide2
Candide212 mrt. 2013 - 17:55

'Er zijn er zat die uit naam van een dooie profeet en zgn heilig boek moorden.' Precies. 'Uit NAAM van een dooie profeet,' dus heeft u het over gedrag van mensen. En die zijn verantwoordelijk voor hun daden, hoofdelijk. Dat is het uitgangspunt van onze democratische rechtstaat en basis van onze cultuur, die bedreigd wordt door allerlei gewelddadige fundamentalisten. We weten wie dat zijn. Het verschuilen achter een boek of een profeet is natuurlijk een truuk om te vluchten voor de eigen verantwoordelijkheid. Het verwijzen naar een boek of dooie profeet als dader is natuurlijk kiezersbedrog.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen12 mrt. 2013 - 17:55

"uit naam van een dooie profeet " Tsja, treurig. Overigens wel beter dan uit naam van een dooie herrezen, opnieuw dooie en in de toekomst opnieuw herrezen profeet.

elise1964
elise196412 mrt. 2013 - 17:55

Ik ben toch zo blij dat we, dankzij onze multi-cultie gemeenschap, eindelijk een zinvolle bijdrage kunnen leveren aan het geweld in Syrie. Volgens de bijstandswet mag je niet zomaar onbeperkt naar het buitenland en moet je dit melden.Ben benieuwd. Verder zullen deze jongemannen een grote kans hebben op een stressyndroom, radicalere gedachten en mischien andere gaan beinvloeden. Ooh ik ben toch zo blij met deze pareltjes van de maatschappij.

1 Reactie
Candide2
Candide212 mrt. 2013 - 17:55

'Ooh ik ben toch zo blij met deze pareltjes van de maatschappij.' Ik niet, maar fijn dat u het wel bent.

BasVV
BasVV12 mrt. 2013 - 17:55

Och. Het gros overleeft dat niet. Zonder enige gevechtservaring houd je je daar niet lang stand.

1 Reactie
Candide2
Candide212 mrt. 2013 - 17:55

Ervaring mee? Vertel...

sam tosha
sam tosha12 mrt. 2013 - 17:55

En dit fenomeen bewijst andermaal dat een minderheids-groepering onaflatend in de hoek schoppen, tot kans op het verworden tot extremistist van een deel van hen alleen maar doet toenemen. Dit is precies waar Wilders en consorten op uit zijn. Proficiat gevaarlijke malloten.

1 Reactie
koos3
koos312 mrt. 2013 - 17:55

"Dit is precies waar Wilders en consorten op uit zijn" Wilders doet heel veel fout, en hij is een grote schoft. Maar hieraan heeft hij echt geen schuld. Je speelt zijn aanhang in de kaart met dat soort nonsens-beschuldigingen. Ik denk dat Wilders en vooral zijn aanhang, niet slim genoeg is om de geopolitieke consequenties van de oorlog in Syrië te begrijpen. Hij zal weer een keer naar Israël moeten zodat ze hem bij kunnen praten. Israël begrijpt het heel goed wat er aan de hand is. Ze houden zich afzijdig en kijken vergenoegd toe hoe de Iran-proxies worden aangevallen door Jihad-terroristen. Na Assad is het een kwestie van tijd voordat ook Hezbollah en Hamas ten onder gaan.

clara51
clara5112 mrt. 2013 - 17:55

Uit de summiere berichtgeving van de NOS begreep ik twee dingen: deze mannen en jongens komen terug en hebben leren omgaan met wapens en deze mannen en jongens keren terug en kunnen een beetje vreemd in hun hoofd zijn geworden door wat ze hebben meegemaakt. Mijn eerste gedachte was: dan zijn ze op die twee punten dus even gevaarlijk als Nederlandse militairen die aan buitenlandse missies hebben meegedaan.

2 Reacties
MichelReiziger
MichelReiziger12 mrt. 2013 - 17:55

***Uit de summiere berichtgeving van de NOS begreep ik twee dingen: deze mannen en jongens komen terug en hebben leren omgaan met wapens en deze mannen en jongens keren terug en kunnen een beetje vreemd in hun hoofd zijn geworden door wat ze hebben meegemaakt. Mijn eerste gedachte was: dan zijn ze op die twee punten dus even gevaarlijk als Nederlandse militairen die aan buitenlandse missies hebben meegedaan.*** Zoals ik al schreef, ik dacht dat de 'politiemissie' meer dan 100 man behelste. ;-) De AIVD hoopt natuurlijk dat er zo min mogelijk terugkomen, dat is evident. Maar dat is eigenlijk ook de bedoeling van veel van de 'vrijwilligers' die naar Syria vertrekken als ik het goed begrepen heb (Guardian o.a.) Bij de grootste beweging waar de jongeren welkom zijn om mee te vechten, het Al Nusra Front een fundamentalistische salfistische organisatie veelal actief in het noord-westen van Syria is men van plan om een pan Islamitische staat van Syria te maken.

GingerTed
GingerTed12 mrt. 2013 - 17:55

Ik hoop dat je tweede gedachte wat wijzer was, dat ben ik namelijk normaliter, toch vaak ook al bij je eerste gedachtes, van je gewend. Het uitzenden van Nederlandse soldaten vergelijken met voor het wahabisme gevallen islamitische jongeren is dwaas. Je mag het dan niet eens zijn met vele missies die onze jongens hebben gekregen maar het gebeurde voor hen altijd nog met het idee dat het een vredestichtende of vrijheidstijd ging. Nagenoeg al deze missies zijn op verzoek van vrije democratische landen meestal verenigd in EU-, NAVO-, of VN-verband. Natuurlijk kan een uitgezonden Nederlandse soldaat dan trauma's oplopen maar hij is in ieder geval niet gegaan omdat hij is bevangen door een alles hatende kwaadaardige ideologie zoals tijdens WOII de Nederlandse SS-ers of deze vergelijkbare wahabietische jongeren. Als het je wat uitmaakt: De meeste slachtoffers van deze nieuwe zeer kwaadaardige, dit keer religieuze, ideologie zijn moslims in overwegend kwetsbaar islamitische landen. Maar natuurlijk zullen uiteindelijk, als het aan hen ligt, alle andere ongelovigen (en voor hen zijn alle andere moslims dus ook ongelovigen) waar dan ook, dus zeker ook de christenen, echte ongelovigen, e.a. er ook aan moeten geloven, letterlijk of figuurlijk. Lees ook eens mijn stuk verderop de waarschuwing vorig jaar gegeven aan een Nederlandse journalist, door een bezorgde liberale moslim en staatsman uit Tatarstan geheten Yakoepov. over het snel groeiende wahabietische leger van Jihadstrijders actief geronseld in islamitische landen en in westerse landen door Saoedi-Arabië, Koeweit, en de VAE, die ook in zijn al eeuwen in vrede samenlevende moslims en christenen in Tatarstan steeds meer slachtoffers maken en invloed krijgen. Yakoepov werd door deze Jihadstrijders een maand na het interview vermoord. Wil je ze nog steeds vergelijken met onze jongens? Ik wild deze zeer kwalijke Nederlandse heren nooit In Nederland terugzien. Dat is niet alleen in het belang van mij en mijn naasten.

[verwijderd]
[verwijderd]12 mrt. 2013 - 17:55

Kan de AIVD die 100 namen ook even doorsturen naar de Sociale Dienst, dan kunnen na 4 weken vakantie de uitkeringen stopgezet worden.

1 Reactie
Candide2
Candide212 mrt. 2013 - 17:55

Kijk dat is werkelijk en serieus een constructief idee. Het is een alternatief voor wat ik suggereerde: zelf de namen e.d. opzoeken een dit doorgeven aan het UWV. Ik vermoed dat de AIVD wel wat lijntjes met het UWV heeft, ssstttt :-)

[verwijderd]
[verwijderd]12 mrt. 2013 - 17:55

" Wat dan wel een interessante vraag is, is hoe je Jihadist kan worden terwijl je in Nederland woont. Wordt ze dat thuis aangeleerd? Zien ze dingen op TV? Vriendjes? Wie zal het zeggen. Laten we maar gewoon hopen dat alle extremisten nu uit Nederland zijn. " In de 17e eeuw vonden vrijwel alle extremisten bij ons gastvrijheid.

1 Reactie
koos3
koos312 mrt. 2013 - 17:55

"vrijwel alle extremisten" Van de hele wereld?

koos3
koos312 mrt. 2013 - 17:55

"Mijn eerste gedachte was: dan zijn ze op die twee punten dus even gevaarlijk als Nederlandse militairen die aan buitenlandse missies hebben meegedaan. " Klinkt nogal bagatelliserend, het gebruikelijke "niets aan de hand" bij dezelfde mensen die, hoe toevallig, ook voor een deel Hamas/Fatah steunen. Het verschil tussen de Nederlandse militairen is dat zij zich niet bij een terroristen-netwerk zullen aansluiten, terwijl de Nederlandse Jihad-strijders dat al gedaan hebben, en waarschijnlijk, in ieder geval een deel van hun, ook na de oorlog in Syrië oproepbaar blijven. De AIVD neemt de kwestie in elk geval serieus en heeft het dreigingsniveau verhoogd naar het een na hoogste niveau op een schaal van 4 (het hoogste niveau is ‘kritiek’). Dit is een kwalijke situatie. Als er een van die jongens een aanslag pleegt, dan zal een nieuwe ernstige tien jaar durende golf van racisme ons land overspoelen. Maar ja, wat kunnen we doen, niks toch, behalve, een eerste reflex, de betreffende mensen de Nederlandse nationaliteit afnemen, en ze de terugkeer naar ons land weigeren. Ik vrees echter dat dat niet helpt, want ze komen toch gewoon het land in. Ik vrees dat we weer een berg ellende tegemoet zien. http://www.nrc.nl/nieuws/2013/03/13/terreurdreiging-nederland-verhoogd-naar-substantieel/

1 Reactie
clara51
clara5112 mrt. 2013 - 17:55

["Klinkt nogal bagatelliserend, het gebruikelijke "niets aan de hand" bij dezelfde mensen die, hoe toevallig, ook voor een deel Hamas/Fatah steunen."] Ha, daar hebben we Nel van Hamas weer. Het 'bagatelliserend klinken' gebeurt wederom in jouw hoofd. Zoals alles wat ik zeg in jouw hoofd wordt vervormd en aan Hamas wordt gelinkt. Ik denk dat als het hier over griesmeelpap zou gaan, jij aan mijn reactie nog een Hamas-draai weet te geven. Geeft niets, ik wil het speciaal voor jou best nog een keer zeggen: nee, mijn opmerking was niet bagatelliserend bedoeld.

[verwijderd]
[verwijderd]12 mrt. 2013 - 17:55

Maar niks aan de hand hoor.. gewoon lekker doorgaan met wat we doen.. en vooral Iraanse studenten nucleaire studies laten volgen.. niets aan de hand...

1 Reactie
Candide2
Candide212 mrt. 2013 - 17:55

'Maar niks aan de hand hoor' Er is niks aan de hand? Vanwaar jouw conclusie dat er niks aan de hand is?

koos3
koos312 mrt. 2013 - 17:55

" Zoals alles wat ik zeg in jouw hoofd wordt vervormd en aan Hamas wordt gelinkt. Ik denk dat als het hier over griesmeelpap zou gaan, jij aan mijn reactie nog een Hamas-draai weet te...." Het is dus, volgens jou, Clara, onterecht om aan Hamas te denken als het over Iran en Assad gaat. En dan zeg jij nog steeds dat je niet bagatelliseert. Je ridiculiserende toontje is wel grappig, origineel ook, lijkt me. Maar het blijft wel ridiculiseren, en in dit geval ook, bagatelliseren. Ik denk echter dat de betekenis van de gebeurtenissen in Syrië moeilijk onderschat kunnen worden. Afgezien van de 100.000 doden en 4 miljoen ontheemden, betekent het, als Assad valt, een enorme machtsverschuiving in het Midden-Oosten, vooral omdat dan andere Iran gezinde groeperingen, waaronder die van de griesmeelpap, en haar sympathiserende zuster-organisatie, de DFLP (met hoofdkantoor in Damascus), je weet wel, die van de olijfbomen, maar ook Hezbollah op een keer verweesde organisaties worden. Ze zullen vooral de logistiek en de Syrische havens gaan missen. Dat zijn de laatste Sjiitische havens aan de Middellandse Zee. Het zal dus grote gevolgen hebben voor de Palestijnen en voor Israël. Dat daar op een keer 100 usefull idiots tussen lopen met Nederlands paspoort is vanuit geopolitiek oogpunt inderdaad niet interessant. Dat moeten de Nederlanders zelf oplossen. Sorry voor de reactie bovenin, iPad.

1 Reactie
clara51
clara5112 mrt. 2013 - 17:55

Ik zal even voor je herhalen wat je zei: ["Klinkt nogal bagatelliserend, het gebruikelijke "niets aan de hand" bij dezelfde mensen die, hoe toevallig, ook voor een deel Hamas/Fatah steunen."] Dus: 1. Jij vindt iets niet bagatelliserends "bagatelliserend klinken" 2. Dat ik volgens jou bagatelliserend klink brengt je op de kronkel dat ik wel vaker bagatelliseer, bijvoorbeeld als het om Hamas/Fatah gaat 3. Jij vindt vervolgens dat ik Hamas en Fatah er zelf bij had moeten halen, want die moet je niet bagatelliseren Hoe krijg je 't voor elkaar.