Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Hondenshows zijn een horror voor honden

  •  
10-08-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
294 keer bekeken
  •  
4266669769_ce789f8018_z
Platte snuiten, ogen die bijna uit schedels ploppen, kromme poten; hondenshows zijn voor baasjes
‘Zes oververhitte honden uit auto’s gered bij World Dog Show’, kopten verschillende media vanmorgen. Serieus, mijn mond viel open. Een stel vermeende hondenliefhebbers die een dagje komt kijken naar honden die in de krulspelden staan om vervolgens de eigen viervoeters aan hun lot over te laten in de auto. Wait, what?
Terwijl ik deze blog schrijf word ik steeds bozer. ‘Een hondenshow is een evenement voor honden én baasjes’, zeggen de organisatoren van World Dog Show 2018. Geldt dat ook voor de honden die gisteren bijna aan hun eind kwamen? Ik vraag me af hoe leuk deze dieren het hadden. Hoe vaak moeten dierenwelzijnsorganisaties nog waarschuwen voor de gevaren van een hete auto? De afgelopen weken was het bijna dagelijkse kost, een hond die uit een warme wagen gehaald moest worden. Mensen lijken het maar niet te willen begrijpen. Een stilstaande auto verandert in korte tijd in een oven. Een hond kan niet zweten en kan zijn warmte daarom maar moeilijk kwijt. Dit lijkt me iets dat ‘hondenliefhebbers’ die naar een hondenshow gaan als geen ander zullen weten. Valt toch tegen, blijkbaar.
Om nog maar te zwijgen over de stumperds die tijdens zo’n hondenshow daadwerkelijk de ring in moeten om hun kwaliteiten te showen. Platte snuiten, ogen die bijna uit schedels ploppen, kromme poten. Je kunt wel stellen dat hondenshows een regelrechte ramp zijn voor hondenrassen. Ze stimuleren het fokken van dieren met de meest extreme uiterlijke kenmerken, alleen maar omdat mensen deze leuk of mooi vinden. En met de winnaars van zo’n show wil vervolgens iedere fokker fokken, want deze dieren leveren het meeste geld op. Hallo inteelt.
Een hondenshow is een evenement voor baasjes, ten koste van honden. Dat is de realiteit. Wat wij leuk, schattig of stoer vinden is namelijk helemaal niet relevant. Dieren hebben niets aan die medaille aan de muur. Die willen gewoon een lekker leventje. Een leventje waarbij ze zonder moeite kunnen ademen, niet constant hoofdpijn hebben en ze bij voorkeur niet in een snikhete auto worden achtergelaten.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.