Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Ieder jaar sterven er talloze honden onnodig in stikhete auto's

  •  
06-11-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
37259701786_d70349761e_z

© cc-foto: Thomas Hawk

"Samen moet het toch lukken om nog meer dieren te behoeden voor deze compleet onnodige en afschuwelijk dood?"
Op een mooie avond in mei ligt een hond in Hoensbroek in de auto te wachten op zijn baasje. Het is 19:00 uur en buiten ongeveer 25 graden als buurtbewoners de politie bellen. De hond vergaat van de hitte. Hoe lang zit hij al in die auto? Bij een buitentemperatuur van 25 graden is het binnen tien minuten dik 30 graden in een auto. Na een half uur stijgt het kwik tot boven de 40 graden…
Een hond kan daar niet tegen. Zijn bloed wordt dik als stroop, hij kan zijn hitte niet kwijt. De auto blijkt niet op slot, de hond is er slecht aan toe. Buurtbewoners doen wat ze kunnen. Het dier wordt gekoeld met natte doeken. De politie arriveert. Alle hulp is te laat, de grote zwarte bouvier overlijdt ter plekke.
Petitie Dit drama is geen incident en dat maakt me boos. Gelukkig ben ik niet de enige die zich druk maakt over zo’n zinloze dood. In Rijswijk ontstond afgelopen zomer een particulier initiatief, een petitie die werd opgezet door een hondencoach en een lokale politicus. Morgen, op 7 november, worden er ruim 50.000 handtekeningen aangeboden aan de Tweede Kamer. Allemaal handtekeningen van mensen die pleiten voor een wettelijke straf op het achterlaten van een hond in een hete auto en het in beslag nemen van de hond.
Dat er iets moet gebeuren mag duidelijk zijn. Ieder jaar verschijnen er nieuwsberichten over honden die – vaak te laat – uit een hete auto worden gehaald. Vorig jaar was het een hond op de parkeerplaats van de Efteling, waar notabene een hondenkennel is waar je dier kan verblijven terwijl jij in de Droomvlucht zit. Ook bij dierentuin Wildlands in Emmen kwam de hulp voor een hond te laat. Er zijn blijkbaar nog steeds veel hondeneigenaren die geen idee hebben dat je dier in de auto achterlaten echt levensgevaarlijk voor de hond kan zijn.
Het initiatief uit Rijswijk is een maatschappelijk signaal. Het liefst zou ik zien dat dergelijke incidenten überhaupt voorkomen worden door goede voorlichting. Daartoe werd in juli al een motie aangenomen van de Partij voor de Dieren, maar preventieve maatregelen laten vooralsnog op zich wachten.
Tijd voor actie Alle dierenbeschermingsorganisaties, dierenvrienden en ook politie, proberen ieder jaar weer zoveel mogelijk mensen voor te lichten over de gevaren van een hete auto. Maar het is niet genoeg. Het is tijd dat de overheid in actie komt. Ik denk dan aan grootschalige voorlichting, bijvoorbeeld door middel van een reclamecampagne of door samenwerkingen aan te gaan met supermarkten, winkelcentra, pretparken, dierenartsen en politiebureaus.
Samen moet het toch lukken om nog meer dieren te behoeden voor deze compleet onnodige en afschuwelijk dood?

Meer over:

dierenleed, opinie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (16)

Burke
Burke7 nov. 2017 - 9:23

Deels met u eens, maar daar komen wel ethische dilemma's bij kijken. Eenzelfde argumentatie zou immers van toepassing kunnen zijn op het krijgen van kinderen, waarvoor de zorg nog complexer en van een grotere maatschappelijke impact is.

3 Reacties
Burke
Burke7 nov. 2017 - 9:23

@Martin108

Martin108
Martin1087 nov. 2017 - 10:25

Ik ben niet voor verbieden maar voor n fatsoenlijke, verplichte cursus.

Burke
Burke7 nov. 2017 - 12:57

Een soort vergunning dus? Een sympathiek voorstel en in sommige gevallen best nuttig, maar voor het grootste deel schijnveiligheid. Op een helder moment weet iedereen immers al dat je een hond niet in een hete auto moet laten/je hond niet mag mishandelen/je hond goed te eten moet geven, etc.

Orange Floyd
Orange Floyd7 nov. 2017 - 9:20

Het houden van huisdieren zou in het geheel niet toegestaan moeten worden. PvdD doe daar eens wat aan. De diersoort 'mens' houdt andere diersoorten als 'slaaf' ! Dat zoiets nog mogelijk is anno 2017 !

1 Reactie
Martin108
Martin1087 nov. 2017 - 16:48

De meeste huisdieren en dieren in de voedselindustrie zijn niet meer in staat om zonder de zorg van de mens te overleven. Dus, allemaal afmaken dan?

Martin108
Martin1087 nov. 2017 - 6:26

Het is sowieso bedenkelijk dat je een dier aan mag schaffen zonder aan te hoeven tonen dat je weet hoe je er voor moet zorgen.

1 Reactie
Bickle
Bickle7 nov. 2017 - 12:21

@Martin108 Ik ervaar hetzelfde bij mensen die kinderen hebben. Kan ook zomaar?

adriek
adriek6 nov. 2017 - 21:05

Vooropgesteld dat het vreselijk is als het gebeurt, en hondeneigenaren geinformeerd dienen te worden en waar nodig bestraft, maar ik lees drie gevallen in twee jaar, dat zijn er geen 'talloze'. Er zijn ongelofelijk veel meer honden die een heel hondenleven lang slecht tot heel slecht worden behandeld. Als je het mij vraagt is het veel belangrijker dat daar (ook) tegen opgetreden wordt dan de paar (trieste) gevallen waarin het en-public mis gaat.

kapotte stofzuiger
kapotte stofzuiger6 nov. 2017 - 20:31

Als hondenliefhebber word ik gewoon emotioneel bij jouw verhaal, ik zou nooit één van mijn drie honden in de auto laten zitten. Wordt tijd dat daar heel snel iets aan gedaan wordt.

Bickle
Bickle6 nov. 2017 - 19:32

Ieder weldenkende hondenliefhebber weet dat je geen hond in de auto moet laten zitten als het zonnetje ook maar even schijnt, en de buitentemperatuur voorbij de 17 à 18 graden gaat. Niet met de raampjes geopend, niet in de schaduw, niet met een beetje drinken erbij. Als je deze bovenstaande zin niet begrijpt, dan alsjeblieft nooit, maar dan ook nooit een hond aanschaffen.

3 Reacties
Stratemakeropzee
Stratemakeropzee6 nov. 2017 - 23:23

Wat is er mis met in de schaduw met de raampjes open ???

RobSon2
RobSon27 nov. 2017 - 8:52

@Stratemakeropzee... U heeft blijkbaar geen hond (hoop ik).

Stratemakeropzee
Stratemakeropzee7 nov. 2017 - 13:09

"U heeft blijkbaar geen hond (hoop ik)." Al m'n hele leven honden, nogmaals de vraag, wat is het probleem met in de schaduw met de raampjes open ?

ikdus2
ikdus26 nov. 2017 - 18:58

minder honden fokken en houden is misschien een betere optie. domesticatie van dieren is pas dierenleed

1 Reactie
Piet de Geus
Piet de Geus6 nov. 2017 - 23:39

"domesticatie van dieren is pas dierenleed" Laat de hond nu net het enige voorbeeld zijn waarbij de domesticatie met mutual consent heeft plaatsgevonden. Het doorfokken is een heel ander verhaal, want het leed dat o.l.v. de rasverenigingen in een eeuw tijd heeft plaatsgevonden is met geen pen te beschrijven. Met als gevolg gedrochten die niet eens normaal adem kunnen halen, het door inteelt ontbreken van heupkommen, pups die alleen maar met de keizersnede geboren kunnen worden en ga zo maar door.