Joop

Honden kopiëren gedrag wolf

  •    •  
13-04-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2911 keer bekeken
  •  
wolf-1500x1000

© Wolf (foto:flickr/dhuiz)

Sinds de wolf in Nederland gesignaleerd is, verschijnen in de media steeds meer berichten over schapen die achteraf door honden doodgebeten blijken te zijn. Een verontrustende ontwikkeling vinden schapenhouders.

“Er lijkt sprake te zijn van copycat-gedrag door honden”, zegt Agnes Deigh van de Vereniging Schapenhouders tegen de Wolf (VSW). “Honden merken dat de wolf er een eind op los mag happen en desondanks sympathie krijgt van zogenaamde natuurliefhebbers, dus die denken: dan mogen wij het ook. De wolf haalt het slechtste boven in de hond. Zonder wolf zouden alle lammeren van Nederland veilig zijn.”

Pitbullfokker Armando Pérez bevestigt dit: “Ieder baasje weet dat honden ontzettend lieve dieren zijn die niets of niemand kwaad doen. Het gebeurt natuurlijk wel eens dat een pitbull een kleuter grijpt of zo, maar daar gaat altijd een provocatie aan vooraf. Het kind komt bijvoorbeeld op het territorium van de hond of maakt hem aan het schrikken. Een hond bijt ook niet zomaar een schaap dood. Dat doet hij hoogstens als een wolf hem heeft uitgedaagd. Dus ook als schapen naderhand door honden doodgebeten blijken te zijn, is het de schuld van de wolf.”

Afschieten

“Vroeger hoorde je nooit over honden die schapen doodbeten”, legt Deigh van de VSW uit. “Vroeger waren er ook geen wolven in Nederland. Je hoeft geen Einstein te zijn om het verband te doorzien. Als we de wolven verdrijven uit Nederland, is het vanzelf ook weer gedaan met krantenartikelen over doodgebeten schapen. Maar de wolf heeft een krachtige lobby, dus afschieten zit er voorlopig niet in. Het toont wel aan met wat voor lepe tegenstander we hier te maken hebben. In heel Gelderland durft niemand meer door het bos te fietsen uit angst voor anderhalve wolf en een leger copycats.”

De VSW waarschuwt dat laksheid jegens de wolf een aanzuigende werking kan hebben op andere wilde dieren. De lynx nadert inmiddels Zuid-Limburg en zou een slecht voorbeeld kunnen zijn voor duizenden huiskatten om zomaar een moot vis van het aanrecht te snaaien als niemand kijkt. “En dan hebben we het nog niet eens over de noordwaardse opmars van de beer in Duitsland”, aldus Deigh.

De laatste tijd is er bovendien veel aandacht voor dassen die tunnels graven in spoordijken. “We houden ons hart vast”, zegt NS-woordvoerder Oscar Kroeze. “Als de teckels van Nederland daar achter komen, is het hek van de dam. Dan kunnen we net zo goed stoppen met treinvervoer in dit land.”

Eerder verschenen op Christianjongeneel.nl

Meer over:

opinie, satire, wolven, honden
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (17)

Déjà vu
Déjà vu14 apr. 2023 - 10:09

Over dit satirisch bedoeld artikel, heb ik zo mijn bedenkingen. Verdere demonisering van de wolf lijkt me niet meer nodig.

2 Reacties
Olav Meijer
Olav Meijer15 apr. 2023 - 8:17

@ Déjà vu: In dit stuk wordt de wolf niet "gedemoniseerd", maar juist als gevaar gerelativeerd. Overdrijving en omkering kunnen sterke stijlmiddelen zijn.

vdbemt
vdbemt16 apr. 2023 - 14:06

@Olav. Noem jij dit relativeren? > “Honden merken dat de wolf er een eind op los mag happen en desondanks sympathie krijgt van zogenaamde natuurliefhebbers, dus die denken: dan mogen wij het ook. De wolf haalt het slechtste boven in de hond" > "Een hond bijt ook niet zomaar een schaap dood. Dat doet hij hoogstens als een wolf hem heeft uitgedaagd. Dus ook als schapen naderhand door honden doodgebeten blijken te zijn, is het de schuld van de wolf.” > "De VSW waarschuwt dat laksheid jegens de wolf een aanzuigende werking kan hebben op andere wilde dieren:" Inmiddels gelooft 21% van de NLersn in complottheorieën. Dat blijken dus niet zulke slimmerds te zijn. Maar vooral kritiekloos goedgelovig in wat hun zint.

Wimtel
Wimtel14 apr. 2023 - 9:12

Ik kan dit soort satire wel waarderen. @vdbemt: ik snap jouw opmerking m.b.t. "gevaarlijke satire". Ik heb diverse keren meegemaakt (werksituatie) dat vergelijkbare "conclusies" daadwerkelijk als feiten werden bestempeld. Je moet dan lullen als brugman om de mensen uit te leggen dat het toch anders zit, zonder mensen te beledigen of dat zich een splijtzwam ontwikkelt binnen je team.

Gio Servas
Gio Servas14 apr. 2023 - 4:23

Nu heb ik zelf 2 merkhonden van het intelligente soort en die willen helemaal niets weten van die barbaarse wolfen. Ik hoef daar dan ook gelukkig niet bang voor te zijn.

vdbemt
vdbemt13 apr. 2023 - 15:05

Dit is een gevaarlijke vorm van satire. Hij wordt namelijk niet alszodanig herkend. Met die misleiding krijg je bizarre, maar dus onterechte, verhitte discussies. Dit onderwerp, de wolf, ligt al zo gevoelig. Dan helpt dit niet.

8 Reacties
Eric Minnens
Eric Minnens14 apr. 2023 - 3:55

@vdbemt De satire ligt er dit keer nogal dik bovenop, lijkt mij. (Honden die wolven gaan na-apen? Serieus?) En volgens mij helpt het juist wél. Het zet het onderwerp in een breder perspectief, het relativeert. Whataboutismen zijn m.i. niet altijd verkeerd.

Gio Servas
Gio Servas14 apr. 2023 - 4:24

Ik denk dat een facepalm emoticon hier wel op z'n plek is Vdbemt. Van alle satire hier is dit wel de meest duidelijke.

PGS
PGS14 apr. 2023 - 9:44

Als jouw opmerking satirisch bedoelt is, dan is het mislukt. In tegenstelling tot dit artikel.

vdbemt
vdbemt14 apr. 2023 - 9:58

@Eric. Ik had de reacties wel eens willen zien als ik niet gereageerd had. Het aantal complotdenkers en - volgers (de wat-zij-graag-willen-zien gelovigen) blijkt de laatste 2 jaren verdubbeld. 21% slikt onzin voor zoete koek.

Eric Minnens
Eric Minnens14 apr. 2023 - 10:36

@vdbemt, Aha... daar heb je een punt.

Olav Meijer
Olav Meijer15 apr. 2023 - 8:13

@ vdbemt: Naar mijn gevoel begeven we ons op een hellend vlak als we gaan beoordelen of satire "gevaarlijk" is. Degenen die politieke macht uitoefenen zullen het wel eens een goed idee kunnen vinden. Er zullen altijd wel mensen zijn die een bepaalde vorm van satire niet herkennen. Er zit dan niets anders op dan hen wijzer ter maken, wat niet betekent, dat ze het per se positief moeten waarderen. Overigens vind ik dit stuk goed gevonden.

onyxcumulus
onyxcumulus15 apr. 2023 - 17:29

vdbemt, het staat er zelfs in bold onder: satire Dat is om het mensjes zoals jou duidelijk te maken opdat ze niet in de war worden gebracht. Handig toch

vdbemt
vdbemt16 apr. 2023 - 13:58

@onyxcumulus. Ik hoef alleen maar naar de naam van de auteur te kijken, dan weet ik al hoe de vork in de steel zit. Maar ga eens letten (ook bij wat er nog gaat komen) op de reacties. Dan zul je zien hoeveel mensen dat 'satire' onder de column NIET gezien hebben en menen dat het een serieus verhaal is.

Gerygrr
Gerygrr13 apr. 2023 - 12:48

Ziehier! De hond stamt af van de wolf. Tegen zijn natuur in gedomesticeerd. En nu… De primitieve mens is ook “getemd”. En nu…

DanielleDefoe
DanielleDefoe13 apr. 2023 - 12:40

Volgens BBB-fractievoorzitter Rik Loeters komt door de wolf de leefbaarheid van Gelderland in het gedrang. Als er geen maatregelen worden getroffen moeten Gelderlanders veiligere oorden opzoeken.

3 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe13 apr. 2023 - 12:58

Gelukkig zijn er ook wolven die het op de Veluwe voor gezien houden. Eén jonge, op de Veluwe geboren wolf is onlangs vertrokken naar Duitsland.

Eric Minnens
Eric Minnens14 apr. 2023 - 4:33

De wolf is niet echt gevaarlijk, maar wat mij betreft wel een 'unconvenient truth.

Eric Minnens
Eric Minnens14 apr. 2023 - 5:44

inconvenient