Joop

'Homoseksualiteit, een gruwel'

  •  
31-07-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
184 keer bekeken
  •  
Nu worden hetero’s en homo’s voor de wet gelijk behandeld, maar ooit kregen homo’s in Nederland de doodstraf. Hoewel de gelijke behandeling nu als ‘verworvenheid’ wordt gezien, blijken dit soort rechten nooit vanzelfsprekend. In Nederland werd nog niet eens zo lang geleden ‘verworven’ gelijke behandeling van homo’s en lesbiennes teruggedraaid.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (21)

USCG
USCG2 aug. 2017 - 13:18

Het Westen is veilig voor homo's, daarbuiten kunnen ze (meestal) beter niet komen, in belang van hun eigen veiligheid. Ik zie de verschillen in de wereld steeds groter worden. Het Westen wordt steeds ruimdenkender en ruimdenkender (kijk naar homozebrapaden, onzijdige geslachtsaanduidingen), en de rest van de wereld gaat juist terug in de tijd (Turkije, China (communisme), Rusland, Afrika).

1 Reactie
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen3 aug. 2017 - 15:46

Het Is maar naar welk deel van het westen je kijkt. Christenen in de VS blijken meer tegen homofilie te hebben dan moslims in de VS. https://www.google.nl/amp/reason.com/blog/2016/06/13/in-america-muslims-are-more-likely-to-su/amp

 Peer
Peer1 aug. 2017 - 17:49

homosexualiteit is een speling der natuur; evenals een klavertje vier. Volledig geaccepteerd en gewaardeerd. Afschrikwekkend dat hele bevolkingsgroepen dat niet accepteren en er een religieuze missie in zien om dat te bestrijden. Ik tolereer dat niet tot mijn laatste snik. Dat heet tolerantie en liefde. Ieder die dartegen is , moet uit NL gezet worden (en dan zonder NL paspoort aub)

MollySweet2
MollySweet21 aug. 2017 - 13:10

Zoals ik al jarenlang zeg: homoseksualiteit is pas echt geaccepteerd als mensen niet meer uit de kast hoeven te komen. Want dat vind ik me toch een idioot ritueel... Ik hoef als hetero mijn omgeving toch ook niet officieel op de hoogte te brengen van mijn geaardheid? Laat ouders er nu maar vanuit gaan, en de rest van de omgeving ook, dat mensen van mensen houden en dat het geslacht er niet toe doet. Lijkt me echt zoveel gezonder, voor ons allemaal. En dan moeten we ons maar eens bezighouden met de echt belangrijke zaken.

2 Reacties
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen1 aug. 2017 - 20:29

Er bestaat geen reden uit de kast te moeten komen. Om een of meer relaties te vinden hoef je het niet te doen. En op het moment dat je je wederhelft aan je ouders voorstelt Is het voor hen echt wel duidelijk of het een homo- of heteroseksuele relatie betreft. Er bestaat geen reden dat vooraf te moeten uitleggen.

OlavM
OlavM3 aug. 2017 - 13:32

@ Molly Sweet: Dat geldt alleen voor de ideale situatie, dat homoseksualiteit (evenals andere seksuele relaties die niet beantwoorden aan de traditionele hetero-norm) een volledig normale zaak zou zijn. Dat is nog steeds niet het geval. Niet alleen bestaan nog heel wat strenge religieuze kringen, waarin homoseksualiteit niet of nauwelijks wordt geaccepteerd, ook in de openbare ruimte is soms meer achteruitgang dan vooruitgang te bespeuren. Onder deze omstandigheden is het voor jonge mensen vaak nog een heel "ding" om uit de kast te komen, waartoe ze zich genoopt voelen als ze hun ware gevoelens tevoren verborgen hebben gehouden (soms zelfs moeten houden) en daarvan bevrijd willen worden. Soms betekent het ook nog een onvermijdelijke breuk met de familie en vertrouwde omgeving. En, zoals Boris van der Ham terecht opmerkt, helemaal zeker is eenmaal verworven vrijheid helemaal niet, blijkt in de geschiedenis.

Philip Tielsen
Philip Tielsen1 aug. 2017 - 11:56

Voor wat meer details is het boek "Riskante relaties" van Dirk Jaap Doorman aan te bevelen. Opvallend is dat de processen tegen sodomieten pas na de middeleeuwen echt op gang kwamen.

1 Reactie
Philip Tielsen
Philip Tielsen1 aug. 2017 - 11:57

@Philip Tielsen 1 augustus 2017 at 13:56 Herstel: Dirk Jaap Noordam.

RobSon2
RobSon21 aug. 2017 - 11:55

Leuk en aardig die papieren verworvenheid. Het is veel belangrijker dat homo's in de praktijk (ook) worden geaccpeteerd. En juist die acceptatie bevindt zich de laatste jaren op een hellend vlak.

rbakels
rbakels1 aug. 2017 - 8:13

Mijn vader (1908-1990) was homo, maar dat werd mijn broer en mij pas duidelijk toen hij dood was. Hij trouwde "gewoon" met mijn moeder en maakte twee zonen. Nee, hij had niet eens een buitenechtelijke homo-relatie. Ik ben met het gebeurde on zoverre blij dat ik er anders niet was geweest, maar besef me ook dat ik mijn vader nooit echt heb gekend, hoewel hij er altijd was. Aan mijn moeder had hij een hekel, hoewel hij nooit scheidde. Eigenlijk had zij moeten vertrekken. Wel was mijn vader dol op zijn schoonmoeder, die maar 14 jaar ouder was (en mijn moeder 11 jaar jonger). Ik kom uit een familie met pretenties, maar asociaal waren ze ook wel. Het is heel dubbel, zoals dat heet.

4 Reacties
Albert Bakker
Albert Bakker1 aug. 2017 - 10:47

Wees blij dat het niet net een andere spermacel is geweest op het kritieke moment, want anders was je nu je zus geweest die nooit bestaan heeft.

RobSon2
RobSon21 aug. 2017 - 11:57

Bedankt voor dit inkijkje Frits. Wat ik er mee moet weet ik niet precies, maar voel je vrij om je hier te openen.

Appie Mohamud
Appie Mohamud1 aug. 2017 - 13:26

Was u vader religieus? Heel veel religiueuze homofielen houden zich vere van sodemie juist vanwege hun religie. Voor god is de gevoel niet een zonde maar de handeling ervan. Het zou ook kunnen dat hij zelf ook gehersenspoeld was om homos te haten en zichzelf daardoor haate, wat veel zou kunnen uitleggen waarom hij uw moeder ook zo hate.

OlavM
OlavM1 aug. 2017 - 15:17

@ Frits Jansen: Alle ouders hebben wel wat "geheimen" voor hun kinderen, zoals ook kinderen dat hebben voor hun ouders! Daaraan is niets onnatuurlijks of ongewoons. De ouder-kindrelatie is misschien wel de meest intense, precaire en kwetsbare in ieders leven. Overigens raad ik je aan niet elke keer wanneer dat maar even kan over de homoseksualiteit van je vader te beginnen. Het is nu eenmaal een gegeven, dat trouwens helemaal niet zo uitzonderlijk is, zeker niet waar het gaat om de generatie van je vader, voor welke homoseksualiteit in het algemeen nog taboe als onderwerp én gegeven was.

poeslief
poeslief1 aug. 2017 - 7:09

https://joop.vara.nl/opinies/hoe-we-de-klimaatcrisis-echt-kunnen-oplossen https://joop.vara.nl/opinies/homoseksualiteit-een-gruwel Homoseksualiteit-een-probaat-middel-tegen-gruwel-overbevolking/klimaatcrisis

1 Reactie
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen1 aug. 2017 - 20:33

Alleen als dat samengaat met een kindverbod voor homofiele stellen.

Anne Dijkstra2
Anne Dijkstra231 jul. 2017 - 21:49

Prima bijdrage. Ik kwam onlangs via twitter op een wat rechtsconservatief account terecht. Die zogenaamde "drs" vond ook dat homoseksualiteit werd opgedrongen, namelijk er waren er steeds meer. Heel veel rationele antwoorden in de trant van. NL is wel degelijk toleranter geworden, en dat moedigt mensen aan om zichzelf te uiten zoals ze zijn was niet aan hem besteedt. Het is een verworven recht zoals Boris van der Ham zegt, een recht wat anno 2017 nog steeds verdedigd moet worden, ook in NL. Een goed werkende democratie werkt ook enkel als er rekening wordt gehouden met de noden van de minderheden. Nu zal ik eerlijk bekennen, met de 97 huidige genders kan ik ook niet zoveel, maar wellicht komt dat eerder omdat ik het een uiting vind van hyper-individualisering. Enfin, moeten ze ook allemaal zelf weten. Echter, ik hecht nog steeds waarde aan de titel u.

4 Reacties
Zephyr2
Zephyr21 aug. 2017 - 7:26

Anne is wel een gender neutrale naam in Nederland. Goed gedaan door uw ouders.

rbakels
rbakels1 aug. 2017 - 8:17

Die "drs" is (evenals veel homo-haters) in werkelijkheid waarschijnlijk een crypto-homo, want het lijkt me - nog steeds - weinig aantrekkelijk homo te worden. Wat zeg ik? Homo word je niet, dat ben je, naar moderne wetenschappelijke inzichten. Al kunnen homo's wel eeuwig "in de kast" blijven, heel zielig.

Montesquieu2
Montesquieu21 aug. 2017 - 17:04

Zou iemand mij eens kunnen uitleggen waarom homo's in dezelfde groep worden gezet als mensen met een andere genderidentiteit? Voelt een doorsnee homo of lesbienne (zo die al bestaat, daar wil ik vanaf zijn) zich meer verbonden met iemand die een wat exotischer genderidentiteit heeft dan een doorsnee (idem) hetero? Ik vermoed dat veruit de meeste homo's en lesbiennes niet twijfelen over hun genderidentiteit of zie ik dat verkeerd?

Montesquieu2
Montesquieu21 aug. 2017 - 18:25

Als aanvulling op mijzelf hierboven: De essentie van acceptatie van homoseksualiteit is immers het loskoppelen van sexualiteit en gender. Met andere woorden het maakt niet uit welk geslacht degene heeft van wie je houdt, of dat nou hetzelfde geslacht of iets anders. Waarom worden mensen die "afwijken van de norm" wat betreft sexualiteit, of gender dan op een hoop gegooid in het publieke debat maar in de eerste plaats door henzelf met de LGBTQIA+ beweging?