Joop

'Homogenezing', de mishandeling die legaal is in Nederland

  •  
23-04-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
78 keer bekeken
  •  
Er zijn van die dingen waarvan je je maar nauwelijks kunt voorstellen dat ze anno 2019 nog voorkomen in Nederland. ‘Homogenezing’, waarbij mensen uit religieuze motieven proberen om jongeren te genezen van hun seksualiteit, is daar een van. Toch is dat wel degelijk het geval. Programmamaker Ewout Genemans van Ewout &… schuift samen met ervaringsdeskundige Femke van Hettema aan bij Margriet van der Linden in M, om er meer over te vertellen. Bekijk het gesprek vanaf minuut 20.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (23)

Minoes&tuin
Minoes&tuin26 apr. 2019 - 13:14

Op alle vlakken gaan we terug naar de jaren 30! Mensen zijn horende doof en ziende blind!

Bouwman2
Bouwman224 apr. 2019 - 9:43

Het gaat hier om het oude onderscheid tussen natuur en leer en de conventies die daar allemaal om heen liggen. Beide trekken aan een touw en de knoop in het midden verschuift soms naar de ene en dan weer naar de andere kant. Er is sprake van een dynamisch evenwicht zoals dat ook bestaat tussen Goed en Kwaad. Er is sprake van permanente gedragsbeïnvloeding, daar kan je als individu best voor of tegen zijn, maar je bent altijd meer toeschouwer dan degene die bepaalt. Dat vergt enige bescheidenheid en het nodige vermogen tot relativeren. Mag ik zo onbescheiden zijn beide deugden, het liefst in ruime mate , u allen toe te wensen?

1 Reactie
DaanOuwens
DaanOuwens24 apr. 2019 - 13:15

@ Bouwman Jij schrijft: Mag ik zo onbescheiden zijn beide deugden, het liefst in ruime mate , u allen toe te wensen? Nou liever niet. Want eigenlijk pleit je er hiervoor de grondrechten afhankelijk te stellen van het publieke debet. Daar zijn de grondrechten niet voor bedoeld. En bovendien is het verwerpelijk. Jij zegt tegen een homofiele jongen of meid dat hun omgeving zelf mag vinden hoe zij hun seksuele geaardheid waarderen. Men mag dus zelf bepalen of iemand anders wel of niet homofiel mag zijn. Dat mag men dus niet en het is ook volstrekt onwenselijk. Dat jij aan de zijlijn gaat staan moet je zelf weten. Maar tegen anderen zeggen dat dat verstandig is, is onzin.

Frank Fucoti
Frank Fucoti24 apr. 2019 - 9:34

Iemand toevallig de geweldige Netflix-hit Pose gezien? Over de zwarte gay- en trans scene in het New York van de jaren 80, aanrader.

1 Reactie
Frank Fucoti
Frank Fucoti24 apr. 2019 - 9:34

Oh en flikker op met je homogenezing natuurlijk.

JasDon
JasDon24 apr. 2019 - 9:29

Artikel23 is inderdaad onderdeel van het probleem. Laten we kinderen die van huis uit en in kerk/moskee/tempel geïndoctrineerd worden i.i.g. op school een veilig bestaan geven, wat hun seksualiteit ook is. Dat kan op bepaalde bijzondere scholen nu simpelweg niet. Het geestelijk welzijn van het kind staat ook boven dat van de vrijheid van geloof. Dus ook dit soort conversietherapieën voor minderjarigen moeten gewoon strafbaar worden gemaakt, want mishandeling.

RaymondenJoop
RaymondenJoop24 apr. 2019 - 7:35

Artikel 23 is ook zoiets. Goed bedoeld maar daardoor blijven we wel in de middeleeuwen hangen.

4 Reacties
Marcus A.2
Marcus A.224 apr. 2019 - 12:10

Art. 23 is een mooie verworvenheid en moet gekoesterd worden. Het christelijk onderwijs heeft onze samenleving veel gebracht, de voordelen wegen op tegen de nadelen.

JasDon
JasDon24 apr. 2019 - 17:02

Marcus A. "Art. 23 is een mooie verworvenheid en moet gekoesterd worden. Het christelijk onderwijs heeft onze samenleving veel gebracht, de voordelen wegen op tegen de nadelen." Fijne feitenvrije statement, kinderen die in de opvoeding niet vrij hun seksualiteit of gender kunnen tonen worden door bijzonder onderwijs nog harder de kast ingetrapt. Dat is alvast een nadeel. Nu jij weer.

Me, Myself and I
Me, Myself and I25 apr. 2019 - 5:11

@JasDon...[Fijne feitenvrije statement, kinderen die in de opvoeding niet vrij hun seksualiteit of gender kunnen tonen worden door bijzonder onderwijs nog harder de kast ingetrapt. Dat is alvast een nadeel. Nu jij weer.] Ik speelde als kind met autootjes en meisjes waren vies.

DaanOuwens
DaanOuwens25 apr. 2019 - 12:34

Volgens mij moet je alle feiten in overweging nemen in deze discussie. Er lijkt nu een ruime meerderheid van 70% te zijn voor het afschaffen van het bijzonder onderwijs. Echter een ruime meerderheid van de ouders stuurt hun kinderen naar het bijzonder onderwijs. https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2017/38/ruim-70-procent-leerlingen-naar-bijzonder-onderwijs Ik heb steeds meer aarzeling bij de uitspraken van mijn medeburgers in Nederland. Men lult te vaak uit zijn/haar nek. Zegt ja en doet nee. Hoewel ik weinig met christelijk, islamitisch of soortgelijk onderwijs is er gezien de omvang van deze stroming weinig reden om het bijzonder onderwijs af te bouwen. Zorg dan dat alle kinderen ongeacht de school verplichte lesstof krijgen. Zeker over het onderwerp seksualiteit maar ook grondrechten. En toets dat ook. Maar het bijzonder onderwijs afschaffen is duidelijk een stap te ver.

DaanOuwens
DaanOuwens24 apr. 2019 - 5:06

het is niet zo erg dat dit soort rare genezingsprocessen worden aangeboden. Het staat mensen vrij er al dan niet gebruik van te maken. Er zijn ook talloze andere kwakzalvers actief in Nederland. En er zijn ook mensen die zich actief mogen inzetten tegen het inenten van kinderen. Kortom er is onzin in alle soorten en maten. Het probleem voor homofiele jongen en meiden zit in de sociale omgeving. De ouders, de familie, de buren en de gemeenschap leggen de druk op hen. Voor veel jongeren is uitkomen voor wie je bent een breuk met de ouders en familie. Dat is zo in christelijke gemeenschappen, maar er zijn met geloven en culturen waar homo's niet welkom zijn. Volgens mij moet de samenleving daar hulp bij bieden. Help kinderen zich zelf te zijn, biedt goede opvang aan als het thuis niet gaat, maar wel echt goede opvang. Steun die jongeren. Leer ze accepteren dat hun gemeenschap hen afwijst maar dat dit niets zegt over hun waarde. Help ze trots zijn op zich zelf. Geef ze een vaste veilige plek en laat ze niet rondtrekken van de ene instelling naar de andere. Maar denk niet dat het nog goed komt, geen hulpverlening voor het hele gezin. Kies voor de kinderen en jongeren zelf. Volgens mij moet dat de richting zijn voor de oplossing er wordt nog te veel geprobeerd dit soort zaken in het gezin op te lossen, talloze methodieken en vrijwel geen resultaat. Overigens vind ik een dergelijke aanpak ook in andere situaties noodzakelijk.

6 Reacties
Satya
Satya24 apr. 2019 - 10:17

Juist daan. Duidelijk maken dat de omgeving het probleem is en niet het kind of de jongere. In Nederland kan dit gelukkig, het is daarom belangrijk dat conservatieve groeperingen niet teveel te zeggen krijgen.

DaanOuwens
DaanOuwens24 apr. 2019 - 13:23

@ Satya Jij schrijft: In Nederland kan dit gelukkig, het is daarom belangrijk dat conservatieve groeperingen niet teveel te zeggen krijgen. Ook in Nederland bakken we daar weinig van. Jongeren kunnen moeilijk ontsnappen uit een fundamenteel christelijk of islamitische omgeving. Of een willekeurig andere gesloten gemeenschap die dit soort normen oplegt aan hun leden. En niet alleen de conservatieve groepen zijn het probleem. De hulpverlening anticipeert er maar matig op. Die gaat ook aan de slag vanuit het idee dat een jongeren het beste binnen het gezin en binnen gemeenschap kan blijven. Zo zijn er nog wel wat mensen die op latere leeftijd na een huwelijk en 3 kinderen toch tot het definitieve inzicht komen dat ze homo zijn. Die druk van de omgeving kan zo groot zijn dat iemand 30 jaar doet wat hij of zij niet wil. Ook in Nederland. En als laatste faalt de hulpverlening veel te vaak. Er leven op dit moment 12.000 jongeren op straat in Nederland. Ook daar bakken we op dit moment dus weinig van. https://joop.bnnvara.nl/videos/bijna-12-000-nederlandse-jongeren-leven-op-straat

Satya
Satya24 apr. 2019 - 14:30

Daan "Jij schrijft: In Nederland kan dit gelukkig," Ik kan in Oost Afrika niet met mijn vriendin hand in hand over straat. Laat staan vertellen dat ik bi sexueel ben. Met dat in mijn achterhoofd ben ik tot de conclusie gekomen dat in Nederland gelukkig veel mensen zijn die een basis hebben gecreëerd waar deze kinderen en jongeren zichzelf wel kunnen zijn zonder te vrezen voor hun leven of een compleet outcast te zijn. Er is inderdaad genoeg werk te verzetten maar ik ben erg blij met de breed gedragen basis die mij de ruimte bied om de ene keer mijn passie met een man en de andere keer met een vrouw te delen. Inderdaad zijn er groeperingen vaak gelovig die dit niet zien zitten en die alles veroordelen wat niet in de maat loopt maar ook wetten en mensen die voor deze jongeren opkomen. Te stellen dat we er helemaal niets van bakken is mij te negatief. Ik vind jouw redenatie dat er meer nadruk moet komen op het feit dat de omgeving het probleem heeft en niet jongere een erg belangrijke om een volgende stap te maken.

DaanOuwens
DaanOuwens24 apr. 2019 - 16:56

@ Satya Jij schrijft; Ik kan in Oost Afrika niet met mijn vriendin hand in hand over straat. Laat staan vertellen dat ik bi sexueel ben. Dat kan in Nederland ook niet overal en altijd. Mooi dat jij een positief beeld hebt over Nederland. Ik heb een minder positief beeld.

Satya
Satya24 apr. 2019 - 19:03

Daan Ik loop op bijna alle plekken in Nederland hand in hand op een paar religieuze bolwerken en plekken waar onbeschofte rotzakken de dienst uitmaken na. Ik vind dat er genoeg te verbeteren is maar om Nederland nu weg te zetten als compleet mislukt op dit gebied doet geen recht aan de werkelijkheid. In mijn ogen tenminste.

DaanOuwens
DaanOuwens25 apr. 2019 - 6:26

@ Satya Jij schrijft: Ik loop op bijna alle plekken in Nederland hand in hand Geweldig, ik sprak gisteren met mijn dochter van 20. Die wordt op alle plekken in Nederland lastig gevallen door mannen, die vinden dat ze arrogant is als zij hen haar telefoonnummer niet geeft. Blijkbaar is dus niet iedereen zo gelukkig als jij. Wees blij dat jij geen problemen hebt, maar ze daarmee ontkennen is nogal onverstandig.

OlavM
OlavM23 apr. 2019 - 20:46

Duidelijk is dat de ideologie van "homogenezing" uiterst schadelijk is voor vooral opgroeiende jongeren, voor wie een belangrijk deel van hun jeugd hierdoor nogal traumatisch kan verlopen. Zij verliezen hierdoor een aantal belangrijke ontwikkeligsmogelijkheden en levensvreugde. Ik vermoed zelfs dat er nog steeds jongeren zijn die zich op deze grond van het leven beroven..... Het is dus eigenlijk misdadig, maar het lijkt me uiterst moeilijk om een werkbaar verbod hierop in te stellen. Want het valt wel degelijk onder de vrijheid van meningsuiting, zoals ook zo veel verdefelijke politieke ideologieën, De enige praktisch werkbare strategie lijkt me verplichte, inhoudelijk goede voorlichting in het primair en secundair ondewijs over mensenrechten, waaronder de vrijheid van seksualiteitsbeleving.

4 Reacties
Roel2
Roel224 apr. 2019 - 6:09

Eigenlijk is het heel goed te verbieden, want het is gewoon geestelijke mishandeling. Op het moment dat de kerk gaat optreden als 'genezer', heeft het ook een zorgplicht en zo'n beetje alles wat ze bij de jonge vrouw uit het fragment hebben gedaan, is onverantwoord en kan in de uiterste gevallen leiden tot zelfdoding - de gehele vertrouwde omgeving van de jong adolescent zegt namelijk dat ze bezeten is door de duivel en dat kan niet goed zijn voor de geestelijke ontwikkeling in wellicht de meest cruciale fase van iemands leven. Mocht het leiden tot zelfdoding en er is een verbod, kan de 'genezer' ook dood door schuld ten laste worden gelegd. Het is eigenlijk van de zotte dat de overheid wel wil ageren tegen pesten, maar dit soort zaken (vooralsnog) ongemoeid laat.

adriek
adriek24 apr. 2019 - 6:42

Alleen staat daar artikel 23 in de weg waardoor scholen het zich kunnen permitteren om kinderen een mening op te dringen (lees: te indoctrineren). Het idiote meldpunt van Baudet is wat dat betreft een fraai voorbeeld van misbruik van vrijheid.

OlavM
OlavM25 apr. 2019 - 1:48

@ Roel: Zeker valt psychische mishandeling in principe ook onder mishandeling. De vraag is voor mij wel: is dat effectief strafrechtelijk te handhaven? Waar het kinderen betreft kan inderdaad aanknopimg worden gezocht bij d Wet op de jeugdzorg en de Jeugdwet. Pas in heel recente jurisprudentie is bepaald dat ook het toebrengen van psychische schade onder omstandigheden strafbaar. is als mishandeling. Het leveren van bewijs is natuurlijk vaak wel en probleem. Al met al heb ik me toch wat te pessimistisch uitgedrukt. Maar eenvoudig is het zeker niet.

OlavM
OlavM25 apr. 2019 - 1:50

(Sorry voor het slordige nachtelijke typen).