Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Elke twee dagen wordt er een milieuactivist vermoord, al tien jaar lang

Meeste slachtoffers in armere landen en onder inheemse bevolking
Joop

'Homofobie in Brabant eerder een gevolg van machocultuur dan van religieuze opvattingen'

  •  
02-08-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2724 keer bekeken
  •  

Vaak wordt gedacht dat het vooral religie is die aanzet tot discriminatie van homo's maar een peiling door Omroep Brabant wijst op iets anders. De omroep liet 882 Brabanders uit alle hoeken van de provincie ondervragen over hun opvatting over LHBTIQ+’ers. De provincie die zichzelf graag ziet als bastion van gezelligheid ziet is aanzienlijk minder knus voor mensen met een andere levensstijl dan die van de dominante hetero's. De helft van de LHBTIQ+’ers in Brabant voelt zich onveilig en de provincie staat op dit gebied dan ook niet bekend als een erg prettige omgeving. Net als andere delen van het land overigens.

Omroep Brabant wilde weten hoe inwoners denken over zaken als mannen of vrouwen die hand-in-hand over straat lopen. Als het om twee mannen gaat dan heeft ruim een op de 10 Brabanders daar al problemen mee. Als het om zoenen in het openbaar gaat dan slaat de intolerantie-wijzer meteen door naar 26 procent. En 14 procent* wil transgender personen niet accepteren.

De verontrustende resultaten bieden nog een opvallende inkijk: mannen blijken meer moeite te hebben met de acceptatie van LHBTIQ+’ers dan vrouwen. Ruim een op de vijf mannen  (21 procent) stoort zich meer aan twee mannen die handen vasthouden dan twee vrouwen. Onder vrouwen is die intolerantie beperkt tot minder dan een op de veertien (7 procent). Een op de tien mannen accepteert niet dat een eigen kind homo is, bij vrouwen is dat 3 procent.

Hoe komt het dat vooral mannen zich hieraan storen? "De cijfers zijn opvallend, want dit soort denkbeelden komen vaak voort uit religie. En de doorgevers van religieuze waarden zijn vaak vrouwen", legt socioloog Peter Achterberg van de Tilburg University uit. "Geloof speelt hier dus geen rol, zo blijkt." Wat dan wel? Achterberg: "Dat is lastig te zeggen, maar ik denk dat het soms ook machogedrag is. Vrouwen hoeven in de ogen van mannen niet macho te zijn, dus daarom roepen ze ook minder ergernis op als ze hand in hand lopen. Voor vrouwen speelt het minder een rol of iemand zich macho gedraagt."

cc-foto: Tony Webster 

*Eerder werd hier een hoger percentage genoemd. De groep die 'neutraal' had geantwoord op deze vraag bleek niet van het percentage te zijn afgetrokken. 

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (40)

MG1968-2
MG1968-23 aug. 2022 - 14:01

Nou zijn de meeste godsdiensten een gestolde vorm van een machocultuur.

Beisser
Beisser3 aug. 2022 - 13:34

Vreemd “onderzoek” vreemde conclusies. Wat ik van het filmpje gezien heb gaat meer over hoe de LHBTIQ+ gemeenschap zich voelt in de publieke ruimte. En er wordt ook antwoord gegeven over hoe de goegemeente in het algemeen reageert op gedragingen van LHBTIQ+ers in de openbare ruimte. Dus niet over de publieke houding ten opzichte van homoseksualiteit/genderidentiteit ‘an sich’ Alles bij elkaar dus vrij oppervlakkig. En een socioloog om dit alles te duiden lijkt me ook niet de meest geëigende keuze. Een psycholoog, of misschien een seksuoloog lijkt me meer voor de hand te liggen. Vanzelfsprekend lijkt machismo de meest voor de hand liggende bron van homofobie, maar daarachter zit natuurlijk “de kerk” (“moskee” “sjoel”) Dat is al sinds het allereerste begin van deze religieuze stromingen hèt bolwerk van mannelijke arrogantie en macht. In alle “heilige schriften” wordt de man als baas en de vrouw als zijn eigendom beschouwd. Deze instelling is al zo oud en zo algemeen in het collectieve mannelijke denken ingebakken dat het het onbewuste uitgangspunt van het denken van “de man” en ook van vele (vooral gelovige) vrouwen geworden is. Die vrouwen geven dus gewoon de (religie-geïnspireerde) denkbeelden van hun mannen doo. En daar weer achter zit het nog veel oudere misverstand van “de man is het sterke geslacht”. De man is namelijk helemaal niet “het sterke geslacht”, maar het misbare, het opofferbare geslacht.

Mokker
Mokker3 aug. 2022 - 9:54

882 mensen lijkt een wat kleine steekproef om iets zinnigs te zeggen over ruim 2.5 miljoen Noord-Brabanders. En het mag uit andere studies duidelijk zijn dat diverse godsdiensten wel degelijk de homohaat aanmoedigen, ik zie geen reden waarom dat in Brabant anders zou zijn dan in de randstad.

Paul Spijkers
Paul Spijkers3 aug. 2022 - 8:50

Vreemde socioloog. Religies zijn mannen macht structuuren en vrouwen volgen mannenmacht wel.

Déjà vu
Déjà vu2 aug. 2022 - 23:04

De 'analyse' van Achterberg, die niet gebaseerd is op enig onderzoek, noemt men in de wandelgangen borrelpraat.

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa2 aug. 2022 - 20:44

Ik vind die leer vent wel cool, in dat filmpje

Jozias2
Jozias22 aug. 2022 - 18:16

Is er nu sprake van homofobie, discriminatie of voelen mensen zich ongemakkelijk als twee mannen in het openbaar met elkaar staan te zoenen. De kop suggereert het eerste, de tekst heeft het over discriminatie maar het onderzoek heeft het over gevoelens van ongemak. Dat laatste is op zich niets mis mee. Het kan best zijn dat iemand zich er ongemakkelijk bij voelt als twee mannen zoenen. De meeste mannen vinden dat bij twee mannen ook weer anders dan bij twee mannen. Maar dat is iemands gevoel en daar is niets mis mee. Je kunt je persoonlijk ongemakkelijk voelen maar tegelijk wel vinden dat homoseksuelen met elkaar moeten kunnen trouwen en zich in het openbaar zich kunnen gedragen zoals ze willen. Maar dat is nog geen homofobie en zeker geen discriminatie.

5 Reacties
Volrin
Volrin2 aug. 2022 - 19:35

"Is er nu sprake van homofobie, discriminatie of voelen mensen zich ongemakkelijk als twee mannen in het openbaar met elkaar staan te zoenen. " 1. Discrimineren van homoseksuelen is homofobie. 2. Het ongemakkelijk voelen van zoenende mannen (wanneer je dat niet wordt van zoenende hetero's of vrouwen) is homofobie. "De kop suggereert het eerste, de tekst heeft het over discriminatie maar het onderzoek heeft het over gevoelens van ongemak. " De kop geeft aan dat homofobie in Brabant het gevolg is van machocultuur. Discriminatie en ongemak zijn beiden vormen van homofobie dus er is geen verwarring of onduidelijkheid w.m.b. "Dat laatste is op zich niets mis mee." Het is niet verboden nee, maar het is wel iets irrationeel. "Het kan best zijn dat iemand zich er ongemakkelijk bij voelt als twee mannen zoenen." Het kan best zijn dat iemand zich er ongemakkelijk bij voelt als twee mensen van verschillende huidskleur elkaar zoenen. Het kan best zijn dat iemand zich ongemakkelijk voelt als hij Joodse mensen op straat ziet (zoenen). Het staat iedereen vrij zich ongemakkelijk te voelen, dat maakt ze niet minder homofoob (of racistisch of anti semiet).

JasDon
JasDon2 aug. 2022 - 21:41

Jozias, Het ongemak wat wordt ervaren is duidelijk het geval van nurture en niet nature. Als je dat op zijn minst erkent wil ik best met je meegaan dat het geen bewuste homofobie of discriminatie is. Als jij echter het idee hebt dat mannen van nature zich ongemakkelijk voelen bij het het zien van zoenende mannen zegt het meer over de denkbeelden waarmee jij bent opgevoed dan iets anders.

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa3 aug. 2022 - 9:31

Volrin Mensen mogen zich best ongemakkelijk voelen, als ze er maar niet naar handelen. Als ze homo's maar niet aanvallen en/of uitschelden

Jozias2
Jozias23 aug. 2022 - 9:32

@volrin Volgens mij klopt het niet wat je zegt. 1. Homofobie gaat over angst voor homoseksualiteit. Dat kun je verbreden tot afkeer, het zondig of oneerbaar maar homofobie is niet hetzelfde als discriminatie. Homofobie zou wel aanleiding kunnen zijn voor discriminatie maar ook mensen die niets met homo’s hebben kunnen in hun professionele leven homo’s wel gelijk behandelen. 2. Volgens mij is je ongemakkelijk voelen geen homofobie. Iemand kan zich er ongemakkelijk er bij voelen (wat diegene misschien helemaal niet wil) en tegelijkertijd vinden dat mannen in het openbaar met elkaar moeten kunnen zoenen. Het gevoel van de een hoeft niet te leiden tot gedrag of beperkingen tot de ander. Het is de ultieme consequentie van leven in een vrij land. Een ieder is vrij om te zoenen met wie hij wil en ook vrij om zich daar ongemakkelijk bij te voelen. Volgens mij is het niet juist om zaken als discriminatie, homofobie en gevoelens van ongemak op 1 hoop te gooien. We leven gelukkig in een samenleving waar iedereen mag zijn die hij wil qua geaardheid maar ook mag voelen zoals die wil en een mening daar over mag hebben binnen de grenzen van de wet. Het lijkt me raar als bepaalde gevoelens niet toegestaan zouden zijn ook als dat niet leidt tot laakbaar gedrag.

Martin van der Linde
Martin van der Linde5 aug. 2022 - 13:17

Eens dat wat je voelt niet bepalend is voor de mening die je ergens over hebt. Het is een deel dat je niet in de hand hebt maar waarvan je tegelijkertijd weet dat het je rationele oordeel niet in de weg moet zitten. Dat vermogen heeft jammer genoeg niet iedereen. Gelukkig voor hen was daar ooit Fortuyn die bij iedere belediging aan anderen riep dat mensen gewoon moesten zeggen wat ze voelden. Wat door allen die moeite hadden om gevoel en verstand te scheiden werd aangegrepen om voortaan iedere schijn van beschaving te laten varen door iedereen die commentaar op ze had met de dood te bedreigen. PVV stemmers vinden dat in navolging van hun leider nog steeds. Het is geen toeval dat die partij zo populair is in brabant. Brabant is ondanks de verstedelijking nog steeds een plattelandsgemeente, conservatief en gehoorzamend aan de strakke sociale controle die zo kenmerkend is voor het platteland. Je moet meedoen en ieder met een afwijkende mening loopt kans om geëxcommuniceerd te worden. En dat wille we nie. Dus nemen we er nog een, slaan mekaar amicaal op de rug en laten de gebroederlijke onderbuik zijn gang gaan.

∆
2 aug. 2022 - 17:39

Geweldig goed nieuws voor de LHBTIQ+'ers in Brabant. Ondertussen timmeren Christen nationalisten in de VS aan het weer verbieden van het homohuwelijk via hun supreme court, nadat zij succesvol het abortus hebben bemoeilijkt. Dat is gelukkig ver hier vandaan.

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa2 aug. 2022 - 17:38

Het is in mijn voordeel, als meer mannen homo worden. Wij hetero's moeten dat juist willen. Want, dan is er minder concurrentie. Als ik een vrouw leuk vind en een andere man vind haar ook leuk, dan wil ik liever dat die man homo word, zegmaar. Slim bedacht hé, van mij.

3 Reacties
Volrin
Volrin2 aug. 2022 - 19:29

Dan ga je er wel vanuit dat die vrouw jou ook leuk vind...

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa2 aug. 2022 - 20:07

Uiteraard....

stokkickhuysen
stokkickhuysen3 aug. 2022 - 15:54

'homo worden' klinkt als iets maakbaars.

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa2 aug. 2022 - 17:19

Bij mij op de middelbare school, was 'homo' het meest voorkomende scheldwoord. Blijkbaar heeft deze cultuur toch homofobie/homohaat in zich, ergens. Het blijft een gereformeerde cultuur en in het christendom is homoseksualiteit niet écht geaccepteerd natuurlijk.

4 Reacties
Volrin
Volrin2 aug. 2022 - 19:29

"Bij mij op de middelbare school, was 'homo' het meest voorkomende scheldwoord." Helaas is het nog steeds een veel, zo niet meest gebruikte scheldwoord. " Blijkbaar heeft deze cultuur toch homofobie/homohaat in zich, ergens. Het blijft een gereformeerde cultuur en in het christendom is homoseksualiteit niet écht geaccepteerd natuurlijk. " Op school is het meer een kwestie van je eigen onzekerheden n.a.v. pubertijd verhullen door anderen aan te vallen die niet aan de norm voldoen.

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa2 aug. 2022 - 20:09

Op school is het meer een kwestie van je eigen onzekerheden n.a.v. pubertijd verhullen door anderen aan te vallen die niet aan de norm voldoen. Ik weet niet precies wat het is/was. Ik kan het me alleen goed herinneren, dat je op school heel snel 'een homo' was. Ik weet niet of het onzekerheid is, of dat er écht sprake is van haat jegens homo's. In Nederland is het CDA een heel grote partij, althans, was een heel grote partij. NL is christelijk en het christendom hekelt homoseksualiteit. Ik denk dat die kinderen dan toch van huis uit anti homo sentimenten meekrijgen, direct of indirect en dat nemen ze mee naar school. Die ouders zijn dan christelijk en die praten af en toe wel minzaam, spottend, hatelijk over homo's en dat nemen die kinderen dan over. Denk ik....

Andre6
Andre63 aug. 2022 - 5:20

@Baloemparoempaloempa: "Blijkbaar heeft deze cultuur toch homofobie/homohaat in zich, ergens. Het blijft een gereformeerde cultuur en in het christendom is homoseksualiteit niet écht geaccepteerd natuurlijk. " Er wordt nu juist in het artikel vermeld dat het niet daaraan ligt.

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa3 aug. 2022 - 8:13

Er wordt nu juist in het artikel vermeld dat het niet daaraan ligt. Ja, maar dat betwijfel ik dus. Het moet ergens vandaan komen, het moet ergens een kern hebben. Die kern is het christendom, of de islam, of bepaalde rap muziek, waarin homo's uitgescholden worden. Daarvan leren de kinderen die haat dan.

Wie o Wie
Wie o Wie2 aug. 2022 - 14:35

Een probleem mee hebben? Omroep Brabant formuleert het als vervelend vinden. 1,5 op de tien vindt het overigens ook vervelend als hetero stellen gaan zoenen.

2 Reacties
Volrin
Volrin2 aug. 2022 - 19:28

"Een probleem mee hebben? Omroep Brabant formuleert het als vervelend vinden." Als je iets vervelend vind, dan heb je er per definitie last van, met andere woorden, een probleem mee.

Jozias2
Jozias23 aug. 2022 - 13:04

@volrin Je kunt iets vervelend vinden zonder dat je vind dat een ander iets moet nalaten. Als je rustig in de tuin een boek wil lezen maar de buren hebben een feestje en draaien muziek dan kun je dat voor jezelf niet zo prettig vinden maar tegelijkertijd kun je ook vinden dat iedereen op zijn tijd een feestje moet kunnen hebben en zelf wil je misschien ook een feestje kunnen organiseren waar anderen op dat moment last van kunnen ervaren. Je verbind dingen met elkaar die niet per definitie verbonden zijn.

Pieterplezier
Pieterplezier2 aug. 2022 - 14:30

Dat "geloof geen rol speelt" zegt niets over de culturele achtergronden van de personen die discrimineren.

Olav Meijer
Olav Meijer2 aug. 2022 - 14:22

Allemaal weinig verrassend, eigenlijk. Ik vraag me echt af in hoeverre het in andere provincies zo veel beter gesteld is, met uitzondering van de grote steden, waar relatief veel LHBT-enz.-ers die in landelijke gebieden opgroeien naartoe trekken en waar eilanden van relatieve acceptatie bestaan. Zij het dat ook tegengestelde tendensen voorkomen. Al met al blijkt dat de ontwikkeling naar meer acceptatie van het anders zijn dan de grote meerderheid op het gebied van seksualiteit, sekse en genderbeleving een teleurstellend langzame is, met pieken en dalen. Nederland blijkt volgens een internationale graadmeter slechts op de twaalfde plaats van acceptatie te staan -"tolerantie" vind een te beperkt, niet zo positief begrip-, zo bleek gisteravond in een TV-programma met een LHBT-enz.-quiz. We hoeven ons dus, ondanks het feit van het eerste huwelijk ter wereld tussen twee personen met hetzelfde geslacht, allerminst op de borst te slaan. Er is nog veel te doen.

Volrin
Volrin2 aug. 2022 - 14:16

"Hoe komt het dat vooral mannen zich hieraan storen? "De cijfers zijn opvallend, want dit soort denkbeelden komen vaak voort uit religie. En de doorgevers van religieuze waarden zijn vaak vrouwen", legt socioloog Peter Achterberg van de Tilburg University uit. "Geloof speelt hier dus geen rol, zo blijkt." Dat is toch echt een non-sequitur, zowel omdat het dus niet altijd vrouwen zijn die religeuze waarden doorgeven, maar al helemaal om te concluderen dat religie helemaal geen rol speelt. " Wat dan wel? Achterberg: "Dat is lastig te zeggen, maar ik denk dat het soms ook machogedrag is. Vrouwen hoeven in de ogen van mannen niet macho te zijn, dus daarom roepen ze ook minder ergernis op als ze hand in hand lopen. Voor vrouwen speelt het minder een rol of iemand zich macho gedraagt." Want in religies heb je geen traditionele man-vrouw verhoudingen waarbij mannen geacht worden voor de vrouw te zorgen en te werken?

4 Reacties
Martin van der Linde
Martin van der Linde2 aug. 2022 - 16:53

Die zijn er wel maar daar gaat het niet om. Ook bij niet religieuzen vind je die opvattingen. Bovendien is Brabant grotendeels seculier. Dus is de vraag waarom doen niet religieuze Brabantse mannen zo mogelijk over homo's? Dan is de macho cultuur een redelijke verklaring.

Volrin
Volrin2 aug. 2022 - 19:25

@Martin "Die zijn er wel maar daar gaat het niet om. Ook bij niet religieuzen vind je die opvattingen." Natuurlijk, dat ontken ik ook niet. Mijn kritiek was op de bewering dat religie NIKS te maken heeft met homofobie in Brabant. "Bovendien is Brabant grotendeels seculier. Dus is de vraag waarom doen niet religieuze Brabantse mannen zo mogelijk over homo's? Dan is de macho cultuur een redelijke verklaring." Klopt, maar dat is niet wat er in dit artikel en de quote beweert werd, daar werd beweer dat religie helemaal geen rol speelt in homofobie in Brabant. Een bewering die daarnaast gebaseerd werd op drogredenaties.

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa2 aug. 2022 - 20:13

Maar, macho zijn is toch meestal iets dat je dan zelf bent en naar je vrienden toe etc. Een macho heeft toch niet per se een hekel aan homo's, of wel? Macho, is een houding die niet per se agressief naar homo's hoeft te zijn, toch? Ik ken/kende wel mannen, die vrij macho zijn. Maar, zij zijn niet anti homo.

Martin van der Linde
Martin van der Linde3 aug. 2022 - 9:42

Volrin, klopt. Ik heb de verklaring van de socioloog van dienst twee keer moeten lezen om te zien of ik las wat ik las. Het is gewoon onzin. Machoisme is een verklaring maar zegt eigenlijk ook niet zo veel want wat is dat precies. Ik houd het op het conservatisme en de strakke sociale conventies van de Brabanders.

Jozias2
Jozias22 aug. 2022 - 13:56

Je kunt wellicht tot de conclusie komen dat geloof een kleinere rol speelt dan vooraf gedacht maar het stellige dat ‘geloof “dus” geen rol speelt’ lijkt op basis van deze informatie wat kort door de bocht. Er is dus kennelijk geen verschil op basis van intolerantie in bepaalde wijken van de grote stad en de Bible Belt. Of is er ook in de Bible Belt sprake van macho gedrag.

spelregeltoerist2
spelregeltoerist22 aug. 2022 - 13:52

Ken anders wel een religie die homofobie hoog in het vaandel heeft staan.

1 Reactie
Stoke
Stoke2 aug. 2022 - 17:07

Het christendom bedoel je? Helemaal gelijk.. behalve de katholieke kerk natuurlijk ,die vindt het prima zolang het maar priesters en jongetjes zijn

HenryHansen
HenryHansen2 aug. 2022 - 13:50

wow maar liefst 882 Brabanders ondervraagd.... en voordat iedereen weer op het homofobie orgel trapt: in Brabant kunnen ze wel een gezellige roze kermis organiseren, dat zie ik ze in bijvoorbeeld Amsterdam nog niet doen (durven ze ook niet).

1 Reactie
GeenProbleem
GeenProbleem2 aug. 2022 - 17:15

In Amsterdam hebben ze de gayparade..?

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa2 aug. 2022 - 13:04

Waarom zou je je storen, aan een man die een man kust? Ik snap dat écht niet. Als jij macho bent, waarom moeten andere dat dan ook zijn? Dat snap ik ook niet. Zo van, ik val op vrouwen, dus iedereen moet op vrouwen vallen. Dat is als zeggen: ik rook niet, dus niemand mag roken. Een soort van dictator mentaliteit, met jezelf als uitgangspunt. Ik vind dit/dat leuk, dus jij ook.

2 Reacties
Volrin
Volrin2 aug. 2022 - 19:26

"Waarom zou je je storen, aan een man die een man kust?" Snap ik ook niet. Sommige mensen geven aan dat ze daar consequent in zijn ( ze willen ook geen heterostellen elkaar zien kussen), maar ik snap niet wat daar zo storend aan is.

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa2 aug. 2022 - 20:12

Misschien is het jaloezie.

Gio Servas
Gio Servas2 aug. 2022 - 12:56

Dat is dan wel heel erg vervelend voor de meeste reageerders hier die het liefst niets anders doen dan het Christendom te bashen.... Misschien weten zij het toch nog om te draaien.