Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Homofobie in Brabant eerder een gevolg van machocultuur dan van religieuze opvattingen'

  •  
02-08-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
3177 keer bekeken
  •  

Vaak wordt gedacht dat het vooral religie is die aanzet tot discriminatie van homo's maar een peiling door Omroep Brabant wijst op iets anders. De omroep liet 882 Brabanders uit alle hoeken van de provincie ondervragen over hun opvatting over LHBTIQ+’ers. De provincie die zichzelf graag ziet als bastion van gezelligheid ziet is aanzienlijk minder knus voor mensen met een andere levensstijl dan die van de dominante hetero's. De helft van de LHBTIQ+’ers in Brabant voelt zich onveilig en de provincie staat op dit gebied dan ook niet bekend als een erg prettige omgeving. Net als andere delen van het land overigens.

Omroep Brabant wilde weten hoe inwoners denken over zaken als mannen of vrouwen die hand-in-hand over straat lopen. Als het om twee mannen gaat dan heeft ruim een op de 10 Brabanders daar al problemen mee. Als het om zoenen in het openbaar gaat dan slaat de intolerantie-wijzer meteen door naar 26 procent. En 14 procent* wil transgender personen niet accepteren.

De verontrustende resultaten bieden nog een opvallende inkijk: mannen blijken meer moeite te hebben met de acceptatie van LHBTIQ+’ers dan vrouwen. Ruim een op de vijf mannen  (21 procent) stoort zich meer aan twee mannen die handen vasthouden dan twee vrouwen. Onder vrouwen is die intolerantie beperkt tot minder dan een op de veertien (7 procent). Een op de tien mannen accepteert niet dat een eigen kind homo is, bij vrouwen is dat 3 procent.

Hoe komt het dat vooral mannen zich hieraan storen? "De cijfers zijn opvallend, want dit soort denkbeelden komen vaak voort uit religie. En de doorgevers van religieuze waarden zijn vaak vrouwen", legt socioloog Peter Achterberg van de Tilburg University uit. "Geloof speelt hier dus geen rol, zo blijkt." Wat dan wel? Achterberg: "Dat is lastig te zeggen, maar ik denk dat het soms ook machogedrag is. Vrouwen hoeven in de ogen van mannen niet macho te zijn, dus daarom roepen ze ook minder ergernis op als ze hand in hand lopen. Voor vrouwen speelt het minder een rol of iemand zich macho gedraagt."

cc-foto: Tony Webster 

*Eerder werd hier een hoger percentage genoemd. De groep die 'neutraal' had geantwoord op deze vraag bleek niet van het percentage te zijn afgetrokken. 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.