Joop

Homofobie bedreigt Plovdiv, culturele hoofdstad van Europa

  •  
07-04-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
107 keer bekeken
  •  
40364220833_f2adbb0340_k

© cc-foto: David Jones https://flic.kr/p/24uRbzX

De Bulgaarse stad Plovdiv, de op een grootste stad van Bulgarije en dit jaar samen met het Italiaanse Matera Europese culturele hoofdstad, staat op het punt het hoofd van de organisatie te ontslaan vanwege een fototentoonstelling over LHBT-rechten. In juli moet de expo openen met beelden van gay prides in de Balkan de afgelopen jaren. Een parlementslid van de ultranationalistische VMRO eist dat de tentoonstelling, waar ook een debat en concert bij hoort, afgelast wordt. “We willen dat ze het niet doen. En we zullen ze tegenhouden met alle legale en zo nodig illegale middelen,” verklaart VMRO-parlementariër Alexander Sidi in The Guardian.
Maandag stemt de gemeenteraad over het voorstel de curator van de culturele hoofdstad, Svetlana Kuyumdzhieva , te ontslaan. Zij wijst er op dat Plovdiv culturele hoofdstad kon worden op voorwaarde dat de politiek zich niet met de inhoud zou bemoeien. Die belofte blijkt loos.
VMRO, een van de drie ultranationalistische partijen in het parlement, heeft inmiddels 21 leden van de 50 zetels tellende gemeenteraad achter het homofobe voorstel gekregen. Onder andere de Bulgaarse Socialistische Partij steunt het ontslag van de curator. Een woordvoerder van een andere partij die het ontslag steunt, Verenigd voor Plovdiv, zegt tegen The Guardian dat Plovdiv nu eenmaal een conservatieve stad is en dat het beter is aan andere thema’s aandacht te besteden.
Een woordvoerder van Glas, de landelijke LGBT-beweging, stelt dat de tentoonstelling hoe dan ook in enige vorm zal doorgaan.
Homofobie is in Bulgarije een groot probleem. Een enquête maakte vorige maand duidelijk dat slechts een op de drie ondervraagden er geen bezwaar tegen heeft een homo als buur te hebben. Een LGBT-centrum in de hoofdstad Sofia lijdt onder aanhoudend vandalisme en lesbiennes zijn op straat aangevallen door homofoben.
Het officiële thema van de culturele hoofdstad Plovdiv is ‘samen’. Dat begrip is aan ultranationalisten niet besteed.
cc-foto: David Jones
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (18)

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout8 apr. 2019 - 10:47

Rabiaatrechts is tegen vooruitgang van progressieve ontwikkeling in mens & maatschappij. Dit laat zich vertalen als reactionair ressentiment. Teruggrijpend op de obsolete aandrift van de fobische volkszede. Zoals voorgeschreven door fundamentalisten van de Gristelijke Kerk.

Sternenstaub
Sternenstaub8 apr. 2019 - 10:29

Misogynie, homofobie, xenofobie, racisme, Islamofobie, anti-Semitisme, ideologisch fundamentalisme, autoritarisme, totalitarisme, militarisme, neokolonialisme, neoliberalisme, extreemrechtse haat-propaganda, fanatiek anti-socialisme, bedreiging van / geweld tegen / moord op journalisten en activisten, straatgeweld, staatsgeweld, ontmenselijking, economische moord, milieu-vernietiging, landroof, apartheid, kinderroof, dwangarbeid, allerlei mensenrechtenschendingen, schendingen internationaal recht, extreemrechtse ondermijning democratie en rechtsstaat, staatsterrorisme, extreemrechts terrorisme : er waart een spook, niet alleen door Europa, maar door de hele wereld, en hoe het zich ook vermomt, hoe het ook praat, het heet fascisme.

4 Reacties
Sternenstaub
Sternenstaub8 apr. 2019 - 10:33

Ik vergat een belangrijke: ultranationalisme.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout8 apr. 2019 - 12:40

Uitstekend verwoord, deze opsomming van het rabiaatrechts eisenpakket.

Sternenstaub
Sternenstaub8 apr. 2019 - 15:11

@Hannes Achterhout Dank je.

Paul250371
Paul2503719 apr. 2019 - 12:01

Bingo.

GabrielMokummer*...And Justice for All!*
GabrielMokummer*...And Justice for All!*8 apr. 2019 - 9:05

En het Brunei toestand is nog veel veel veel erger Wanneer zal de EU eindelijk iets zeggen namens alle EU landen en alle meer dan 500 miljoenen Europeanen?. Of heeft de EU al iets gezegd en heb ik het wel gemist.

Bouwman2
Bouwman28 apr. 2019 - 8:12

Plovdiv ligt in Bulgarije waar men net onder de dictatuur uit is. Waar een kar met paard nog bestaat.Waar kerken nog vol zitten.Dan krijg je een cultuurschok zo als dat heet. Je hele traditie gaat eraan. Partijen als PiS en Fidesz, gericht op behoud van traditie en oude waarden worden dan groot. Hier niet hoor, de SGP is een ouwe kleine partij, en heeft maar twee zetels in de senaat. gehaald. Hier in Nederland is men al veel gewend, daar kijkt men niet zo meer op van andere levensstijlen. Hier zijn mensen met andere seksuele voorkeuren net als geluk doodgewoon geworden. Het dorpse, burgerlijke is er wel afgepoetst. Maar in de Visegradlanden is men nog niet zo ver, nog niet bij benadering. Je moet een beetje begrip hebben voor anderen die je toch wel wat achterlijker vindt ten opzichte van je ijkpunt, want niet iedereen is even soepel in het omschakelen. Daar hebben ze niet van die automaten. en schakelrobots. Je kunt het ook niet doen hoor, bijna alles mag hier. Maar dan krijg je hommeles, dan komt er een tegenreactie. En dan is het gewoon toch een beetje jouw schuld. Had je maar wat begripvoller moeten zijn voor anderen en minder ongeduldig, bedenk dat jij het getroffen hebt, verwend bent, maar anderen minder bedeeld zijn. Tegen de polarisatie, gewoon uit eigen belang.

5 Reacties
Robbels
Robbels8 apr. 2019 - 9:40

@ Bouwman Uw betoog lijkt sympathiek. Ik vind dat slechts schijn. Het gaat namelijk niet om wat wij vinden van de positie van LHBT in Bulgarije maar wat LHBT mensen in Bulgarije vinden van hun eigen positie in Bulgarije! Die beoordelen zij zelf als ontoereikend en ik vind inderdaad dat zij daar gelijk in hebben. Zij willen een drastische verbetering van hun situatie en u zegt eigenlijk dat ze de pot op kunnen. 'Een enquête maakte vorige maand duidelijk dat slechts een op de drie ondervraagden er geen bezwaar tegen heeft een homo als buur te hebben.' - Wat ziet u als oplossing voor homo's in Bulgarije die dit soort mensen als buur hebben? Stoppen met homo zijn? Verhuizen? 'Een LGBT-centrum in de hoofdstad Sofia lijdt onder aanhoudend vandalisme en lesbiennes zijn op straat aangevallen door homofoben.' - Wat zie u als oplossing? LGBT mensen mogen geen centrum hebben? Lesbiennes mogen niet herkenbaar over straat? Dat zijn de consequenties van wat u hier neerschrijft. Uw betoog voor behoud van oude waarden resulteert in een blijvend lager levensgeluk van LGBT mensen.

OlavM
OlavM8 apr. 2019 - 10:58

@ Bouwman: [Maar in de Visegradlanden is men nog niet zo ver, nog niet bij benadering.] Dat betekent dan toch juist, dat er nog veel gedaan moet worden? Daar kan steun vanuit het buitenland toch bij helpen? Het is toch een eigen Bulgaars initiatief? Dat hoeven zij en wij toch niet politiek-reactionair om zeep laten helpen, zonder iets te doen? Wat hebben zij en wij aan zo'n passieve houding als die van jou? Het is per slot van rekening ook ónze Europese culturele hoofdstad!

stokkickhuysen
stokkickhuysen8 apr. 2019 - 14:31

Maar wat doet u nu als blijkt dat voor de Bulgaarse LHBT gemeenschap geen gelijke rechten bestaan, ten aanzien van mensen die een iets principieler standpunt innemen dan 'stil want anders', vindt u dan ook dat 'En dan is het gewoon toch een beetje jouw schuld. Had je maar wat begripvoller moeten zijn' Want die mensen zijn nog niet zo ver?

Bouwman2
Bouwman28 apr. 2019 - 15:56

@Robbels Het is zo dat de EU over dit onderwerp geen bevoegdheid heeft dus dat het probleem thuishoort bij de Bulgaren zelf. Het is een vergissing dat de EU Bulgarije van de dictatuur heeft afgeholpen en dat er een dringend verzoek uit Brussel kwam om lid te worden. Dat hebben de Bulgaren zelfstandig allemaal gedaan. Als de EU haar lidstaten voorhoudt niet te discrimineren dan is het aan de Bulgaren zelf daar gehoor aan te geven. Wie vermag een vrijer land te scheppen kan ook andere problemen wel aan. - u zegt het zelf - helemaal niet zitten te springen om verandering van hun traditie..Dat Bulgaren allemaal -zoals u ook zegt -verbetering van de situatie willen is gewoon niet waar. Ik begrijp natuurlijk best dat u graag wilt dan anderen dezelfde opvattingen hebben als u zelf. Ik wil dat niet, ik zou niet durven. Iedereen denkt maar wat ie wil. Maar veranderingen duren lang. U wilt misschien te veel en vooral u wilt het te snel. U denkt wellicht dat emancipatie gaat op de wijs van Annie MG: ik hoef alleen maar even zó te doen..... Hier duurde de emancipatie na afloop van de oorlog pakweg een jaar of veertig. Het kan best zijn dat u zich schrap zet voor het levensgeluk van grote groepen. Maar ik kan dat echt niet. Ik ben namelijk niet de verstrekker van geluk. Ik doe wat ik kan, maar u ziet me als almachtig. Echt, ik ben onze lieve Heer niet. Ik heb slechts de schijn tegen.

Robbels
Robbels9 apr. 2019 - 5:06

@ Bouwman Wellicht begrijpt u mij verkeerd. 'Het kan best zijn dat u zich schrap zet voor het levensgeluk van grote groepen. Maar ik kan dat echt niet. Ik ben namelijk niet de verstrekker van geluk. Ik doe wat ik kan, maar u ziet me als almachtig. Echt, ik ben onze lieve Heer niet. Ik heb slechts de schijn tegen.' - Laat ik voorop stellen dat ik niet denk dat u almachtig bent. Ik ook niet. Mijn vragen waren eerder gericht om uw visie op de situatie te krijgen. 'Dat Bulgaren allemaal -zoals u ook zegt -verbetering van de situatie willen is gewoon niet waar.' - Dat klopt natuurlijk. Homo's in Bulgarije willen verbetering van hun situatie. Homohaters zijn daar uiteraard om hen moverende redenen tegen. 'Ik begrijp natuurlijk best dat u graag wilt dan anderen dezelfde opvattingen hebben als u zelf. Ik wil dat niet, ik zou niet durven. Iedereen denkt maar wat ie wil.' - Het gaat niet om wat ik wil. Het gaat om wat homo's in Bulgarije willen. 'Maar veranderingen duren lang. U wilt misschien te veel en vooral u wilt het te snel.' - Vervang wederom 'u' door 'homo's in Bulgarije'. Uw punt is volstrekt belachelijk. Homo's in Bulgarije moeten dus langer wachten tot mishandelingen tegen hun persoon stoppen omdat homohaters nu eenmaal de traditie hebben om hen te mishandelen en tradities zoals u zegt hardnekkig zijn. Met het risico op herhaling: het cruciale punt is wat homo's in Bulgarije willen. Niet wat u, ik of de EU wil. Wat homohaters is Bulgarije willen is wat mij betreft niet belangrijk. In dat licht bezien kies ik de kant van homo's in Bulgarije. En u kiest de kant van de homohaters. Ik vind dat een uitermate triest wereldbeeld.

Keilstra
Keilstra8 apr. 2019 - 8:05

Culturele verscheidenheid in Europa ...

OlavM
OlavM7 apr. 2019 - 23:56

[“We willen dat ze het niet doen. En we zullen ze tegenhouden met alle legale en zo nodig illegale middelen,” verklaart VMRO-parlementariër Alexander Sidi] Voor dit soort bluf en intimidatie mag een culturele hoofdstad van Europa natuurlijk niet wijken, wil ze enige geloofwaardigheid behouden. Een fototentoonstelling over LHBT-rechten en beelden van "gay prides" in de Balkan zijn juist een goed idee. Enige verlichting over dit soort zaken zou Bulgarije goed kunnen gebruiken. [Onder andere de Bulgaarse Socialistische Partij steunt het ontslag van de curator.] Diep triest dat zo'n partij zich nog "socialistisch" durft te noemen. [Het officiële thema van de culturele hoofdstad Plovdiv is ‘samen’. Dat begrip is aan ultranationalisten niet besteed.] Maar kennelijk ook niet aan een partij die zich "socialistisch" durft te noemen. Als de ultranationalisten hun zin weten door te drijven zou Nederland moeten overwegen officieel afstand moeten nemen van de evenementen in deze "culturele hoofdstad". met mensenrechten mag niet worden gemarchandeerd.

1 Reactie
OlavM
OlavM8 apr. 2019 - 10:51

Correctie een-na-laatste regel: ....overwegen officieel afstand te nemen.....

Zlazoj Slivek
Zlazoj Slivek7 apr. 2019 - 22:34

Da's een culturele hoofdstad onwaardig, daarmee diskwalificeren ze zichzelf.

Joop den Uil
Joop den Uil7 apr. 2019 - 20:08

ik las dat ze voor de organisatie 3 miljoen kregen ... een schijntje en dusdanig dat er geen publiciteit aan gegeven hoeft te worden.Niet significant. Is wat anders voor al die parlementariers van het EP die er een leuk reisje naar toe willen maken