Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Homofoben in paniek wegens reclamecampagne Suitsupply

  •  
22-02-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
247 keer bekeken
  •  
suitsuplly
Kledingfabrikant Suitsupply raakte in korte tijd duizenden volgers kwijt na de start van een reclamecampagne waarin twee met elkaar zoenende mannen te zien zijn. Dat meldt NRC waarvan de redactie heeft bijgehouden hoe Instagram-volgers reageerden op de reclame.
Sinds de campagne woensdagmiddag gelanceerd werd is het bedrijf in rap tempo volgers verloren op Instagram. Toen NRC keek om 17.30 uur waren het er nog 360.000, drie uur later drieduizend minder. Volgens Suitsupply zijn ze inmiddels al meer dan 10.000 volgers verloren. Volgers reageren ronduit homofoob, of stellen dat de winkel de homo-emancipatie misbruikt om zijn product aan de man te brengen. Anderen zijn juist positief: het zou een mooie poging zijn om homo-emancipatie wereldwijd onder de aandacht te brengen.
Inmiddels is het aantal volgers gedaald tot 355.000. Volgens het bedrijf zelf is de campagne een logisch vervolg onderdeel op eerdere reclameuitingen. Die zouden als thema ‘de aantrekkingskracht tussen mensen’ hebben. Daar was niet iedereen van overtuigd. Zo was er forse kritiek op het seksistische karakter van foto’s waarop halfnaakte vrouwelijke modellen zich onderworpen aan een man in pak.
Het bedrijf beweert dat de campagnes niet gericht zijn op provoceren. Tegen de campagnes zijn in het verleden klachten ingediend bij de Reclame Code Commissie, meestal won het bedrijf de procedures maar in een enkel geval volgde een veroordeling.
Een bericht gedeeld door Suitsupply (@suitsupply) op 21 Feb 2018 om 3:58 (PST)
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (42)

Inspector Gadget
Inspector Gadget23 feb. 2018 - 8:47

Waarom moeten mensen per se zoenend op de foto? Al zijn ze hetero, dan is het nog steeds onnodig vind ik. Ben je nou reclame aan het maken voor de kwaliteit van je pakken of probeer je op een vieze manier in het nieuws te komen en op die manier je pakken te verkopen?

1 Reactie
Haastig
Haastig23 feb. 2018 - 14:51

Inspector Gadget 23 februari 2018 at 09:47 "of probeer je op een vieze manier in het nieuws te komen en op die manier je pakken te verkopen?" De enige reden dat SuitSupply nu in het nieuws komt is dat er kennelijk mensen aanstoot nemen aan de reclame campagne omdat er 2 mannen zoenen. In nogal wat reclames staan een man en een vrouw te zoenen -sex sells- ; gek dat die nooit op een "vieze manier" in het nieuws komen. In dit geval lijkt het me reuze handig 2 mannen -de pakdragende doelgroep- in je reclame te zetten. Echte sociale gelijkheid in vrijheden van homoseksuelen wil maar niet van de grond komen. Dat het weer gevaarlijker wordt voor homoseksuelen om openlijk gay te zijn is een treurige ontwikkeling. Ondersteund door framende bewoordingen als "vieze manier" weten de conservatieve intoleranten zich gesteund.

michellekepen
michellekepen23 feb. 2018 - 1:02

Wiki: Homofobie betekent angst voor homoseksualiteit. Haat voor of afkeer van homoseksuelen en homoseksualiteit. Homohaat wordt ook gebruikt voor dit fenomeen. M.i. devalueert de wijze waarop 'Homofoben' in dit artikel gebruikt wordt de betekenis van dit woord. Welk woord gaan we bijvoorbeeld gebruiken om de wetsvoorstellen die nu in Indonesië voorliggen, te beschrijven? Extreem-homofoob? 98% Homofoob? Homofobie 2.0? zie ook https://www.theguardian.com/commentisfree/2018/feb/14/indonesia-is-about-to-outlaw-homosexual-sex-can-we-stop-it + NRC 13-2-2018, In het nieuws pag. 3

Gerry Jöris
Gerry Jöris22 feb. 2018 - 21:53

Hoe is het mogelijk. Is dit 2018 of 1818?

Haastig
Haastig22 feb. 2018 - 21:37

Mooie slogan, “Don’t just fit in, find your perfect fit” Prima reclame.

Big guy Bane (4u)
Big guy Bane (4u)22 feb. 2018 - 21:05

Is het stoppen met volgen van een bedrijf op instagram het zelfde als paniek?

Ferdinand Binnendijk
Ferdinand Binnendijk22 feb. 2018 - 18:12

Het enige dat hier provocerend aan is, is het feit dat SuitSupply een ontzettend belangrijk maatschappelijk thema misbruikt voor gratis reclame.

Druïde
Druïde22 feb. 2018 - 16:41

Doe één van de homo's een hoofddoekje op en je hebt nog veel meer aandacht. Het zou zelfs een prijswinnende iconische en historische reclamefoto worden. Ik zou dan trouwens meteen een pak bij ze gaan kopen.

Kwee he ook nie
Kwee he ook nie22 feb. 2018 - 11:48

Een vrouw op de achtergrond die borstvoeding geeft en de controverse is compleet.

Big guy Bane (4u)
Big guy Bane (4u)22 feb. 2018 - 11:34

"waarom -van overheidswege- ni 1 grote winkel met alle kleding," Moet je wel een héél grote winkel hebben, formaat Utrecht centraal maar dan meerdere verdiepingen. " 1 dik digitaal tijdschrift voor alle geinteresseerden, " Onoverzichtelijk "1 gebouw voor alle religies, " Ik voorspel ruzie "1 type kleding voor iedereen," Wie weet, donkerblauw is mijn kleur, zeg het maar even. " 1 partij voor iedereen" Je bedoelt het Noord-Korea model.

Nanno Zeegers
Nanno Zeegers22 feb. 2018 - 11:23

Zoals eerder de heterofoben in paniek waren om prachtige foto’s van Suitsupply en zoenende moslima's en joden.

4 Reacties
Zandb
Zandb22 feb. 2018 - 14:32

Geen idee wat u bedoelt.

jandebakker
jandebakker22 feb. 2018 - 19:01

@Zandb Nanno doelt overduidelijk op de Rotterdamse postercampagne voor het recht op vrije partnerkeuze van Femmes tot Freedom. U weet wel die campagne waar u toen tegen was omdat u van menig was dat het culturele recht van de familie om te mogen bepalen met wie iemand wel of niet trouwt zwaarder weegt als het recht van individuele vrouwen. Een mening die toen gedeeld werd door de progesieve Rotterdamse PVDA fractie.

Zandb
Zandb23 feb. 2018 - 7:58

Jan Ik weet welke foto's hij bedoelt maar niet wat hij met "heterofoben" bedoelt. Verder heb ik geen enkele moeite met wat op genoemde posters afgebeeld wordt. * Dan vat u mijn standpunt helemaal verkeerd samen. Ik heb nooit beweerd dat een "cultureel recht" zwaarder weegt dan een "individueel recht"; integendeel. Ik heb zelfs beweerd, dat een cultureel recht als "In Nederland kiezen we onze eigen partner" net zo min moet gelden als "In Nederland kiezen we niet onze eigen partner". * Je kunt heel goed, onafhankelijk van wat er op afbeeldingen staat, vinden dat je dergelijke afbeeldingen niet voor bepaalde doelen gebruikt. Daarmee spreek je geen moreel oordeel uit over wat op de afbeeldingen staat.

Haastig
Haastig23 feb. 2018 - 14:28

Zandb 23 februari 2018 at 08:58 "Ik heb zelfs beweerd, dat een cultureel recht als “In Nederland kiezen we onze eigen partner” net zo min moet gelden als “In Nederland kiezen we niet onze eigen partner”." A) Als het recht je eigen partner te kiezen net zo min moet gelden als het recht niet je eigen partner te mogen kiezen, is je conclusie dan dat mensen geen partner mogen hebben? B) Het kan zijn dat je de woorden "net zo min" verkeerd gebruikte en juist vindt dat beiden mag. Dan toch wat vragen voor je om eens wat te verhelderen: 1/ Kan je dan aangeven wie het recht heeft voor een ander te kiezen. Mag ik bv voor jou beslissen met wie jij moet trouwen en je dan in dat huwelijk dwingen? 2/ Het beginsel dat twee personen het recht hebben zelf te bepalen of zij een huwelijk willen sluiten en zo ja, met wie, is fundamenteel in het Nederlandse huwelijksrecht; ben je het eens of oneens met dat beginsel? 3/ Familieleden, vrienden of andere personen uit de sociale omgeving van de aanstaande echtgenoten kunnen zich uit belangstelling of bezorgdheid met de partnerkeuze bemoeien. Die bemoeienis mag evenwel niet zover gaan dat de aanstaande echtgenoten zich niet meer voldoende vrij voelen om zelf hun keuze te bepalen. Ben je het eens of oneens met de bovenstaande tekst van punt 3? 4/ Als je vindt dat iemand niet vrij zou moeten zijn om een eigen partner te kiezen, welke groepen wil je dan uitsluiten van art 1, BW1: "Artikel 1 1 Allen die zich in Nederland bevinden, zijn vrij en bevoegd tot het genot van de burgerlijke rechten. 2 Persoonlijke dienstbaarheden, van welke aard of onder welke benaming ook, worden niet geduld." Vrouwen, mannen, homoseksuelen; wie precies mag je een levenspartner opdringen? 5/ Een tijdje geleden zag ik dat je bezwaar hebt tegen verkrachting. Hoe sta je tegenover verkrachting binnen het huwelijk, als je van mening zou zijn dat iemand zijn eigen levenspartner -in een huwelijk- niet zou mogen kiezen? Mag seks en het delen van een bed, net als een huwelijk, gedwongen worden?

omaoeverloos
omaoeverloos22 feb. 2018 - 11:15

Als het echte homo's zjn is het geen problem.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe23 feb. 2018 - 0:10

kunnen ze ook zo op de cover van de Linda

Henri Zwols
Henri Zwols22 feb. 2018 - 10:48

Weer prachtige foto's van Suitsupply (esthetisch gezien), zoals we van het concern gewend zijn.

1 Reactie
Zandb
Zandb22 feb. 2018 - 14:34

Henri Ik ben niet weg van de manier waarop ze reclame maken. Mag ik over wat u esthetisch verantwoord vindt, anders denken?

Dongen2
Dongen222 feb. 2018 - 10:20

De realiteit is dat veel mensen helemaal niet graag naar zoenende mannen kijken. Dat is niet per se homofoob. Dat mensen vervolgens die kleding niet meer willen kopen is in principe ook logisch. Mensen zijn geneigd dingen te kopen die in associatie gebracht worden met iets wat ze lekker of leuk vinden. Waarom denk je dat Nespresso George Clooney in hun reclames stopt? Veel mensen vinden zoenende mannen geen prettig gezicht, dus is deze reactie niet zo vreemd. Heeft niks met homohaat te maken.

2 Reacties
MomentInFocus2
MomentInFocus222 feb. 2018 - 11:51

Ik vind zoenende mensen geen prettig gezicht: ik heb geen behoefte om het intieme gedrag van anderen te aanschouwen.

Zandb
Zandb22 feb. 2018 - 14:36

Dongen Ik kan me voorstellen dat dat uw realiteit is; per slot van rekening bepaalt u dat. Maar ik bepaal ook mijn realiteit.

Pieter Jacobus Civilis
Pieter Jacobus Civilis22 feb. 2018 - 9:53

Ik ben het warempel honderd procent met je eens. Vergeet niet om dan ook de beloning voor elk beroep gewoon gelijk te maken, en dan zijn we er bijna.

joloe
joloe22 feb. 2018 - 9:43

Waarom moet men perse zo provocerend op die foto's staan , je hoef helemaal geen hekel aan homo's te hebben maar waarom is dit nu nodig.

7 Reacties
rvb2
rvb222 feb. 2018 - 9:56

Wat is er provocerend aan 2 zoenende mensen?

punt2
punt222 feb. 2018 - 10:06

waarom niet? Wanneer een man en vrouw zo staan is er geen probleem, wanneer twee vrouwen zo staan ook niet.... Behalve voor de moraalridders die vooraan staan bij de vertrutting van Nederland.

RosaLange
RosaLange22 feb. 2018 - 10:12

Wat is er eigenlijk provocerend aan een foto met twee kussende mannen?

DuivelsAdvocaat
DuivelsAdvocaat22 feb. 2018 - 10:41

Wat vind je hier provocerend aan?

allgrey
allgrey22 feb. 2018 - 10:55

Het feit dat u een enkele zoen al provocerend vindt, zegt genoeg over de noodzaak van deze campagne.

Zandb
Zandb22 feb. 2018 - 14:38

vanderzwet Legt u eens uit: "Waarom is uw reactie eigenlijk nodig?"

Druïde
Druïde22 feb. 2018 - 16:45

Provoceren = (media-)aandacht trekken, en dus je reclameboodschap tienvoudig versterken. Voor media-aandacht hoef je helemaal niets te betralen. Provoceren is dus commercieel en kostentechnisch interessant

DaanOuwens
DaanOuwens22 feb. 2018 - 9:24

@ Meta Foor Jij schrijft: stuk vredelievender, meer geintegreerd en efficienter Een huidskleur, een politieke partij, een televisiezender, een voetbalclub, een verplichte gezinssamenstelling, een seksuele geaardheid, een model auto, een soort muziek. Ik denk voor jouw het perfecte leven in het perfecte land. De rest van de mensheid doet denk ik niet met jou mee.

Druïde
Druïde22 feb. 2018 - 9:21

Stuk totalitairder.

JStokx
JStokx22 feb. 2018 - 9:03

Als een halfnaakte vrouw seksistisch is, dan is een halfnaakte man dat ook.

2 Reacties
Verwijdert
Verwijdert22 feb. 2018 - 10:42

Helaas werkt dat niet zo JStokx. Een tijdje terug was er een discussie over twee vrouwen die zoenend op de cover van de Linda stonden. Slecht want beiden waren niet echte lesbi's en dat was wel een heel slecht idee om de homo emancipatie aan de man de brengen. Want waarom geen echte lesbiennes? Die ophef zal je niet zien over deze reclame want dan zijn mensen die kritiek leveren plotseling homofoob en dezelfde mensen die eerst zo fel tegen die Linda cover zijn zien dit nu plotseling als een mooie poging om homo emancipatie aan de man te brengen. Je gaat geen gelijkheid tussen man en vrouw vinden bij die mensen. Alleen als er gewin is voor hun eigen achterban.

datkanbest
datkanbest22 feb. 2018 - 12:30

@Ruud Weet jij of deze mannen wel of geen homo zijn? Ik niet. Bij die twee dames op Linda cover was het wel enigszins bekend. Men vroeg zich niet geheel onterecht af waarom op de cover van L'Homo (in het geval van die twee vrouwen was het Linda meiden) meestal? hetero's zoenend op de cover staan.

rvb2
rvb222 feb. 2018 - 9:02

Niks op deze campagne tegen, maar waarom moet de naam van het bedrijf genoemd worden? Noem het gewoon een kledingwinkel. Nu is het gewoon weer gratis reclame.

1 Reactie
Druïde
Druïde22 feb. 2018 - 9:27

Of antireclame, afhankelijk van je standpunt over homosexualiteit.

Egbert Van Der Vliet Vliet
Egbert Van Der Vliet Vliet22 feb. 2018 - 8:34

homofoben moeten eens nadenken dat HUN gedrag juist afwijkend is (en inhumaan); een man die een man zoent IS normaal.

3 Reacties
Pieter Jacobus Civilis
Pieter Jacobus Civilis22 feb. 2018 - 9:54

Dat is het niet, maar het is honderd procent sociaal geaccepteerd. Normaal betekent hier gemiddeld gedrag. Uiteindelijk is amper drie procent afgehaakt. Ook dat is waarschijnlijk gemiddeld gedrag.

JStokx
JStokx22 feb. 2018 - 10:45

Dat is voor iedereen verschillend, natuurlijk.

Minoes&tuin
Minoes&tuin22 feb. 2018 - 16:43

Waarom. Ik behoef in het openbaar ook geen hetero's te zien die staan te tongzoenen en/of een flinke potje aan het vrijen zijn. Een spontaan kusje en knuffel en gearmd lopen vind ik iets geheel anders. Daarmee ben ik nog niet homofoob.