Joop

Homofobe oud-bisschop Gijsen aangeklaagd voor seksueel misbruik

  •  
15-09-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
157 keer bekeken
  •  
gijssen_300.jpg
Update: Bisdom Roermond was op de hoogte van de klachten... Oud-leerlingen beschuldigen de voormalige bisschop van Roermond van gluren en bij hen in bed stappen. OM Roermond kan nog niets doen met meldingen
Bij het katholieke klachtenbureau Hulp en Recht loopt een procedure tegen oud-bisschop Jo Gijsen wegens seksueel misbruik. Een oud-leerling van de priesteropleiding Rolduc, bij Kerkrade, zegt dat Gijsen naar hem heeft gegluurd terwijl het jongetje zichzelf seksueel bevredigde. Een andere oud-leerling heeft tegen NRC verklaard dat de bisschop tijdens het surveilleren bij leerlingen in bed stapte.
De oud-leerling, nu een 64 jarige man, zegt als 13-jarige jongen ook drie keer door een andere priester te zijn misbruikt. Wat betreft het seksueel misbruik door Gijsen staat in de aanklacht:
Klager heeft zich aldus letterlijk een lustobject gevoeld voor aangeklaagde Gijsen. Klager voelde en voelt zich letterlijk ge- en misbruikt. Klager geeft aan dat hij walgt als hij denkt aan de gelaatsuitdrukking van aangeklaagde Gijsen terwijl deze klager begluurde tussen het gordijn van zijn chambrette. Voor klager voelt het alsof aangeklaagde Gijsen hem ‘in zijn macht had’.
Een andere oud-leerling verklaart tegenover NRC Handelsblad dat Gijsen bij leerlingen in bed kroop wanneer hij dienst had als surveillant.
Jo Gijsen wijst alle beschuldigingen van de hand. In zijn verweerschrift schrijft hij dat de klager zich in de persoon moet hebben vergist, als er al iets van de aanklacht waar is. Hij zegt: “Ik kan dat niet geweest zijn”. Ook zegt hij niets te weten van het in bed kruipen bij leerlingen.
De oud-bisschop staat bekend vanwege zijn conservatieve opvattingen. Zo deed hij tijdens zijn ambtsperiode in Roermond heftige uitspraken waarin hij homoseksualiteit afschilderde als tegennatuurlijk.
Update 17.50:
Het bisdom Roermond heeft bekend gemaakt dat zij op de hoogte waren van de klachten tegen Gijsen. Bisschop Frans Wiertz heeft volgens het bisdom de klachten ‘direct’ gemeld bij het Openbaar Ministerie. Ook de nuntius, de vertegenwoordiger van de Heilige Stoel in Den Haag, is ‘direct’ op de hoogte gebracht. Wanneer ‘direct’ was, wil de woordvoerder van het bisdom niet zeggen.
Update 20:30 Het Openbaar Ministerie in Roermond kan voorlopig nog niets met de twee meldingen die zijn binnengekomen over het seksuele misbruik van Jos Gijsen. De Volkskrant schrijft dat een van de meldingen is verjaard en de andere is onbruikbaar. Een van de meldingen is een aantal maanden geleden per e-mail binnengekomen, de andere is vorig jaar ingediend bij meldpunt Hulp & Recht en bleek na onderzoek door het OM verjaard.

Meer over:

leven, nieuws,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (36)

Klaas2
Klaas215 sep. 2010 - 11:48

Ik herinner me de rose zaterdag in Roermond nog, en hoe de mensen schande spraken van de ludieke beschuldigingen die richting Gijsen werden geuit, over koorknaapjes en dat soort ongein. Ik moest wel glimlachen toen ik dit artikeltje las, en gelijk terugdenken, welk jaar ook al weer? 1980?

joshualambado
joshualambado15 sep. 2010 - 11:48

Gijssen dat was die griezelig orthodoxe bisschop die als bisschoppelijk motto had Parate viam Domini ('Bereidt de weg des Heren' - een uitspraak van Johannes de Doper). Wat een viespeuk en wat een treurigheid weer. Maar wat ook opvalt dat je zo weinig vanuit juist partijen als CDA of PVV hoort over dit afschuwelijke misbruik.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa15 sep. 2010 - 11:48

Het wordt tijd dat de kuisheidgordel met een dubbel slot moet terug in Europa, voor zulke onbeschofte gelovigen.

paulvr2
paulvr215 sep. 2010 - 11:48

Als je als jochie gaat masturberen, dan spoor je volgens mij niet erg als je daar geen bomvaste plek zoals een afgesloten wc voor opzoekt in plaats van een slaapzaal waarvan je nooit zeker kunt zijn wie je ziet. En als je dan die vergissing maakt, dan is het helemaal onvoorstelbaar dat je dat dan toch twee jaar lang zo blijft doen. Het zij dan dat je aan een of andere vorm van exhibitionisme lijdt. Ik had nooit gedacht dat ik iemand als Gijsen zou gaan verdedigen, maar de wereld is nu wel heel ver kromgedraaid. Maar goed, misschien zijn dit soort dingen nodig opdat we uiteindelijk weer een keer met twee benen op de grond komen staan.

gsmwebfaal
gsmwebfaal15 sep. 2010 - 11:48

Overigens stelt Gijsen inderdaad dat hij dit niet KAN hebben gedaan. Waarom niet? Omdat hij in die tijd niet aan dat internaat werkte. Nogal een cruciaal gegeven uit het verweer van de bisschop, dat helaas door Joop wordt verzwegen.

BosHout2
BosHout215 sep. 2010 - 11:48

Nu de roomse leiding er niet alleen in bestuurlijk zin heeft gehandeld (geen aangiftes doen van verkrachting en het onderdrukken van slachtoffers) maar ook zelf misbruiker blijkt, lijkt mij het vervolgen van de vroegere en huidige leiding van deze maffia voor de hand liggen. Wie vertelt mij dat zij hun mores niet hebben doorgegeven aan de nieuwe generaties? Mores doorgeven is namelijk een core business van deze organisatie. De nieuwe lichting religieuzen is dan wellicht in minder grote getale in het Nederlandse maatschappelijke leven actief met uw en mijn kinderen, daarbuiten des te meer. Met immorele knaapjes als Ballin aan het roer verandert er niets. Helemaal niets!

JoopSchouten
JoopSchouten15 sep. 2010 - 11:48

mens dom heiden dom christen dom bis dom bis dom bis dom bis dom Gijs dom veel goden dom eigen dom was dom vrij dom so dom en gomorrah (Vrij vertaald naar een gedicht van Cornelis Putemmer.)

Piranesi2
Piranesi215 sep. 2010 - 11:48

Een gevolg van een woestijnideologie

flipse2
flipse215 sep. 2010 - 11:48

Komt de update van omroep Limburg ook nog? : "Het Openbaar Ministerie kan niks met de twee meldingen die zijn binnengekomen over seksueel misbruik door oud-bisschop Jo Gijsen. Eén zaak is verjaard, en de andere onbruikbaar. Eén melding kwam een paar maanden geleden per mail binnen bij Justitie. De afzender nam verder geen contact op met het OM. Daardoor kan er geen actie mee worden genomen. " Op basis van deze gegevens opent het NOS journaal al de hele dag en ook Joop hakt er weer lekker in. Bestaat het woord "katoliekofoob" al?

Gelijkhebber
Gelijkhebber15 sep. 2010 - 11:48

Gijsen was bij zijn benoeming al omstreden - hij doet alles zelf, zelfs samenwerken (Fons Janssen) - en dat is gedurende zijn pontificaat in Roermond alleen maar toegenomen. Het lijkt erop dat vooral zijn omstreden verleden als bisschop nu de reden is om hem zo aan te pakken in de media want de aanklachten zijn flinterdun. Natuurlijk is het een griezelige conservatieve katholiek maar dat wil nog niet zeggen dat de media zomaar even aan de haal moeten gaan met aanklachten. Objectieve journalistiek heet dat.

brynnar
brynnar15 sep. 2010 - 11:48

Nu zijn er politici die zich heel erg druk maken over pedofiele neigingen van een specifieke profeet uit de 7e eeuw uit het Midden Oosten. Maar die politici heb ik tot op heden nog niet gehoord over de inmiddels vrij gangbare gepraktiseerde pedofiele escapades van onze eigen religieuze sector. Maar goed, dat zal dan wel geschaard kunnen worden onder de judeo-christelijke cultuur van Nederland die zo verheven is boven de cultuur van anderen. Maar ik weet zeker dat ome Geert zich dit keer wèl zal uitspreken tegen dergelijke misstanden in onze eigen superieure cultuur. Toch?

2 Reacties
joshualambado
joshualambado15 sep. 2010 - 11:48

ik ben het helemaal met je eens, zie mijn bijdrage hierboven.

matrix2
matrix215 sep. 2010 - 11:48

Naar verluid maken deze "bepaalde" politici geen probleem van het feit dat een zekere profeet uit de 7e eeuw pedofiel was. Het probleem is dat deze zekere profeet als lichtend voorbeeld geldt binnen een zekere cultuur!! Deze zekere profeet had ook iets tegen semieten en andersgelovigen. Daarnaast wordt deze zeker profeet ook verweten dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan verkrachting, mishandeling, slavernij en massamoord. Kortom, wat voor een mens ben je als een dergelijke profeet jouw voorbeeld is? Ik kan er natuurlijk naastzitten, maar de profeet van bisschop Gijssen was toch een beter mens..

JoopSchouten
JoopSchouten15 sep. 2010 - 11:48

Tja. Zo gek vind ik het niet dat er in zo'n onmenselijk (...) instituut als de katholieke kerk zoiets kan gebeuren. Misschien een interessant inkijkje als aanvulling: Lees de stelling van Huub Oosterhuis: katholieke seksschandalen zijn inherent aan het celibaat. Zie: http://www.nrc.nl/nieuwsthema/misbruik_kerk/article2482743.ece halleluja.

2 Reacties
Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa15 sep. 2010 - 11:48

Nu de rabbijnen en de imam's nog.

Piranesi2
Piranesi215 sep. 2010 - 11:48

Joop, wederom dank voor weer een goede link. Eén voor de bewaarband. Een openbaring

Yggdrasil
Yggdrasil15 sep. 2010 - 11:48

Homofobe oud-bisschop Gijsen aangeklaagd voor seksueel misbruik =============== Dat is nu toch een vreemd bericht, ik dacht toch dat de heersende gedachte van nu was dat homofobie voornamelijk werd beleden door allochtone, Marokkaans-Nederlandse jongens. Dan kan dit bericht toch niet kloppen, dit moet een gewoon ordinaire laster zijn. Maar misschien dat van Velzen ons kan verlichten.

2 Reacties
Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa15 sep. 2010 - 11:48

Juist, maar de heer Bamber Dever( zie ''Het eerste Joop.debat op de radio'') wil dat de homo's terug moeten knokken als zij door allochtonen werden gediscrimineerd. Volgens mij tegen een zulke kerkvoorganger moet je alleen diep in zijn oor kei hard gaan vloeken en is het genoeg volgens Dever.

Yggdrasil
Yggdrasil15 sep. 2010 - 11:48

Hoewel dit nu niet een item is om te lachen wijs ik toch ook nog even op een ander soort misstand namelijk in de beeld-verslaggeving. Let even op de foto en dan met name op de zwarte balk voor de ogen van onze vriendelijke vriend. Nou heeft het oer-christelijke gezicht van Gijssen wel vaker de krant gehaald maar ik herken hem niet :-)

[verwijderd]
[verwijderd]15 sep. 2010 - 11:48

Het bisdom Roermond was bekend met de klachten tegen oud-bisschop Jo Gijsen. Bisschop Frans Wiertz heeft de klachten direct gemeld bij het Openbaar Ministerie (OM). Dat heeft het bisdom Roermond woensdag bekendgemaakt. Wanneer de bisschop de klachten heeft gemeld bij het OM, wilde de woordvoerder van het bisdom niet zeggen. De klachten over Gijsen zijn door bisschop Wiertz ook gemeld bij de nuntius, de vertegenwoordiger van de Heilige Stoel in Den Haag.

1 Reactie
Klaas2
Klaas215 sep. 2010 - 11:48

Gijsen had met zijn dictatoriale bewind de kerken leeggejaagd. Bisschop Wiertz moest dat herstellen. Er was zoveel hoop op de vriendelijke Bisschop Wiertz dan men sprak van een Wiertz-schafts-wunder dat stond te gebeuren, maar natuurlijk niet gebeurde. De kerk, ik zeg niet dat Wiertz ook zo was, want dat weet ik niet. Wie verwondert zich nog over de viespeukerij van de kerk. Het zal mij niet verwonderen als zelfs de paus zoiets heeft uitgevreten, en anders beslist een of meerdere pausen voor hem. Heel zeker. De duivels van Loudun. Ik heb rapportages gelezen, je vraagt je af hoe het in godsnaam mogelijk is. Kijk, dat een priester, die toch in een celibaat zit geduwd, vaak onvrijwillig, op een zwak moment valt voor een schone puber van veertien, dat kan je niet goedkeuren, maar je hoort wel eens wat, en je zucht een keer. Mijn moeder zei altijd, als ik met de fiets ergens naartoe ging: "Pas op voor Korenpaters". Dat waren vieze mannen die uit het koren kwamen. Ze zei nooit waarom we zouden moeten oppassen. Maar het is pas heel kort dat ik begrijp waar die term vandaan komt. Maar zelfs baby's van twee jaar verkrachten komt voor, alle leeftijdsgroepen, niet een keer, tientallen keren, tienduizenden keren, tienduizenden priesters, in alle rangen van de kerk, in kloosters, in kostscholen, vaak weeskinderen of kinderen van de kinderbescherming, of zwakbegaafde kinderen. Nee, dat kan Wiertz, een goede man (hoop ik) niet meer repareren. Dat Wiertz-schafts-wunder, dat komt niet meer. Dat is voorgoed voorbij. Eigenlijk prima, alleen erg dat het zo moest gaan.

objectivist
objectivist15 sep. 2010 - 11:48

[onmenselijk (...) instituut als de katholieke kerk] Dag mag jij best vinden maar mag Wilders de Islam dan ook onmenselijk en achterlijk noemen? Jazeker! Ook dat is een mening. Je levert zelf het bewijs: elke mens is gelijk en geen haar beter of slechter dan de ander. Alleen de mening is anders. De waarheid? Vind hem maar eens!

1 Reactie
roher
roher15 sep. 2010 - 11:48

zonde van het glas in lood, zal nu wel vervangen worden door doorkijkglas.

heggenland
heggenland15 sep. 2010 - 11:48

Gijsen was die bisschop die begin jaren tachtig ten strijden trok tegen homoseksuelen. 'Gijsen wurgden ze met zijn rozenkrans' zongen Robert Long en Leen Jongewaard in die tijd. In zijn Rolduc periode nam Gijsen zijn anti-homostrijd te letterlijk op toen hij in zijn lange jurk in bed kroop tussen twee masturberende leerlingen om ze zo van elkaar gescheiden te houden. Gijsens jurk leek op een enkelpaals tent toen die vlegels de lange rits jurkknopen tot bovenaan opende. Erg zielig dat die masturberende leerlingen nu aangifte gaan doen terwijl hun leraar Joop Gijsen hen oprecht van de duivel wou redden.

1 Reactie
Klaas2
Klaas215 sep. 2010 - 11:48

Iemand die op kinderen moet passen hoort van die kinderen af te blijven. Dat is een simpele regel, als hij dat niet kan dan is dat een misdrijf waarvoor je jaren gevangenisstraf kan krijgen. Je kan nu wel de slachtoffers gaan belasteren, maar zij hebben niet de wet overtreden, zij waren de pubers.

gsmwebfaal
gsmwebfaal15 sep. 2010 - 11:48

"Als je als jochie gaat masturberen, dan spoor je volgens mij niet erg als je daar geen bomvaste plek zoals een afgesloten wc voor opzoekt in plaats van een slaapzaal waarvan je nooit zeker kunt zijn wie je ziet. En als je dan die vergissing maakt, dan is het helemaal onvoorstelbaar dat je dat dan toch twee jaar lang zo blijft doen. Het zij dan dat je aan een of andere vorm van exhibitionisme lijdt." Dat inderdaad. En er zitten meer rare dingen in de zaak. Bijvoorbeeld: waarom naar het OM gaan met een zaak die zo verjaard is als maar kan? Waarom een nogal vage klacht in de bekendheid brengen, wetende dat dit deze man in de publieke opinie voorgoed als een kinderverkrachter zal stempelen? Dit alles doet vermoeden (inclusief het klaarblijkelijke exhibitionisme van het slachtoffer) dat er hier verborgen motieven spelen. Bijvoorbeeld een afrekening met een bisschop die niet geliefd was - niet bij zijn collega's en niet bij het volk. Maar die overigens wel als enige het katholieke geloof in Nederland heeft gered. Zonder Gijsen hadden we hier geen katholieke Kerk meer gehad. Hij is voor rechtzinnige katholieken wat Aantjes was voor linkse CDA-ers: een held. Aantjes laat zien dat helden genadeloos van hun voetstuk kunnen vallen. Het zou bijzonder pijnlijk zijn voor rechtzinnig katholiek Nederland als zou blijken dat de - nu nog erg vage - beschuldigingen tegen Gijsen waar zijn.

2 Reacties
Piranesi2
Piranesi215 sep. 2010 - 11:48

Zonder Gijsen hadden we hier geen katholieke Kerk meer gehad - - - - - Alleen al om die reden ga ik hem aanklagen.

Pjotrs
Pjotrs15 sep. 2010 - 11:48

"rechtzinnig katholiek Nederland" Heeft dat in het zuiden misschien net zo'n afwijkende betekenis als die andere bekende contradictio in terminis "goed katholiek"?

Piranesi2
Piranesi215 sep. 2010 - 11:48

Oplossing voor seksueel misbruik binnen de kerk ..... Cartoon http://www.lectrr.be/toontoons6.php?ID=65

2 Reacties
matrix2
matrix215 sep. 2010 - 11:48

Briljante cartoon..

JoopSchouten
JoopSchouten15 sep. 2010 - 11:48

: )

Alila
Alila15 sep. 2010 - 11:48

In de kop: "Homofobe oud-bisschop Gijsen aangeklaagd voor seksueel misbruik" In het artikel: "Het Openbaar Ministerie in Roermond kan voorlopig nog niets met de twee meldingen die zijn binnengekomen over het seksuele misbruik van Jos Gijsen." Conclusie hij is niet aangeklaagd en de kop klopt niet. Rouane, die Roze Zaterdag was trouwens op 14 april 1979. Jammer dat je foto's kwijt zijn, goeie kans dat ik ergens op sta :) Gijsen is een zeer conservatieve Katholiek en de directe aanleiding dat ik me heb laten schrijven uit de kerk.

2 Reacties
Alila
Alila15 sep. 2010 - 11:48

^uitschrijven uit de katholieke kerk dus..

Klaas2
Klaas215 sep. 2010 - 11:48

---[Jammer dat je foto's kwijt zijn]--- ... en de here neemt ...

gsmwebfaal
gsmwebfaal15 sep. 2010 - 11:48

http://nos.nl/audio/185220-persoonsverwisseling-bisschop-gijsen-is-goed-mogelijk.html Zegt rechtspsycholoog Peter van Koppen. Goede kans dat de herinnering klopt, maar de specifieke invulling ervan op details niet. Eén van die details kan heel goed zijn: de identiteit van de glurende priester. Dat ook Rolduc moet worden onderzocht lijkt me duidelijk, want de verhalen die nu naar buiten komen zullen niet volledig verzonnen zijn. Echter of de jonge en destijds nog onbekende Gijsen werkelijk degene was die deze persoon heeft gezien (terwijl Gijsen naar eigen zeggen niet op dat internaat werkte), daar kan je met Peter van Koppen kritische vragen bij stellen. Eérst onderzoeken, dán beschuldigen. Gelukkig is de rechtsstaat niet in de handen van Joop.

1 Reactie
flipse2
flipse215 sep. 2010 - 11:48

Resistance is futile, meneer Blues. Joop heeft bloed geroken en zal met zijn volgelingen de prooi niet loslaten. Ook al blijkt de prooi niet meer dan een hersenschim te zijn.