Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Homo zijn mag, als je er verder maar niks mee doet'

  •  
09-10-2012
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
283 keer bekeken
  •  
BNNVARA fallback image
Adjunct-hoofdredacteur van het Reformatorisch Dagblad vindt het maar vreemd dat sommige mannen met elkaar willen trouwen
Ik ben misselijk. Kotsmisselijk. Nee, niet omdat ik iets verkeerds gegeten heb, maar omdat ik iets verkeerds gelezen heb. Nou, eigenlijk heb ik het niet verkeerd gelezen. Sterker nog, ik heb het heel goed gelezen, want het staat er echt.
Steef de Bruijn, adjunct-hoofdredacteur van het Reformatorisch Dagblad, schreef een column over kijkcijferkanon Boer Zoekt Vrouw en uitte daarin zijn frustratie:
Zo worden wekelijks 4 miljoen mensen gehersenspoeld in een duivelse strategie het huwelijk te ondermijnen. Eerst door kijkers wijs te maken dat je de beste levenspartner vindt via een soort ratrace en daarna door de indruk te wekken dat het volstrekt normaal is dat je als man een andere man zoekt om je leven mee te delen.
Waarom, meneer De Bruijn, is het niet volstrekt normaal dat je als man een andere man zoekt om je leven mee te delen? Oké, het komt niet zo vaak voor als andersom het geval is, maar er zijn nu eenmaal mannen die op mannen vallen. En naar mijn mening is het ‘volstrekt normaal’ dat zij een andere man zoeken, anders zouden ze geen homo zijn. Zoals ik het ook volstrekt normaal vind wanneer u en uw medechristenen een kerkdienst in de kerk houden en niet in de shoarmatent om de hoek.
De column ging verder en ik citeer:
Hoe triest dit ook is, er zit één lichtpuntje aan. Het lijkt erop dat Nederland niet meer tot de voorhoede in de westerse wereld hoort. Boer Willem had zich al een paar jaar eerder opgegeven, maar kennelijk durfde de KRO het toen niet aan. In andere landen waar Boer Zoekt Vrouw ook draait, waren al eerder homostellen te zien: Duitsland, Zweden en Vlaanderen. Een ander recent bericht wijst er ook op
dat we niet langer gidsland van de homolobby zijn in Europa. Frankrijk wil snel af van de woorden “vader” en “moeder” in officiële documenten vanwege de invoering van het homohuwelijk. Gelukkig zijn we in Nederland nog niet zo ver.
Meneer de Bruijn, wanneer u ervan overtuigd bent dat we niet meer ‘tot de voorhoede’ in de westerse wereld behoren als het gaat om homo-emancipatie wil ik u toch even wijzen op de jaarlijkse Gay Pride, een symbool van vrijheid en diversiteit waar ik als Nederlander zeer trots op ben. Maar wat ik eigenlijk nog het ergst vind, is uw ‘goedmakertje’ richting homo’s: “In mijn column beledig ik geen homo’s maar gaat het me om het homohuwelijk en homoseksuele relaties. Ik hou van homo’s, echt, maar heb er grote moeite mee als ze een relatie met elkaar aangaan.”
Eeuwenlang hebben homo’s de kans niet gekregen om zich te uiten, om überhaupt samen over straat te kunnen en nu beweert u van homo’s te hóuden? Lief te hebben, terwijl u ondertussen niet wil dat ze een relatie aangaan? Je mag gevoelens hebben voor een andere man, maar dit niet praktiseren?
Meneer de Bruijn, heeft u enig idee wat dit met homo’s in ons land doet? Blijkbaar niet. En dat vind ik een schande. Wanneer ik als atheïst net zo veel aan mezelf en mijn eigen overtuiging zou denken als u doet, zou ik nu naar de kerk lopen en zeggen: “Prima dat jullie in God geloven, maar ik heb er grote moeite mee als jullie dat gebouw iedere week bezet houden.”

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (32)

bakkwast
bakkwast9 okt. 2012 - 12:46

liefde gaat boven alles! zij overstijgt alle goden en trawanten

startmeop
startmeop9 okt. 2012 - 12:46

Jannick, ik begrijp je gevoelens omtrent deze man. Wees alleen blij, dat hij duidelijk aangeeft uit welk kamp hij komt, nl. de Reformatorische hoek. Deze mensen proberen op een 'moderne' manier te reageren op het gegeven van de same-sex-love. Vroeger was je als homo abject en infaam, als mens. Tegenwoordig wil men de zonde scheiden van de mens. Het gedrag is fout in zijn ogen, maar je kunt jezelf nog steeds bekeren en dan neemt zijn God je in alle liefde weer terug in zijn kerk en later de echte hemel. Je komt in het leven allemaal van dit soort vreselijke standpunten tegen. Wat dacht je van de ontkenning van de holocaust? Dat is pas smerig. Deze man heeft in elk geval nog een oprechte, zij het, verdwaalde overtuiging.

BasVV
BasVV9 okt. 2012 - 12:46

Dit is vrijheid van meningsuiting. Niets meer en ook niet minder. Persoonlijk vind ik zijn mening minder provocerend dan dat je homo's van een hoog dak af mag gooien. Maar ook dat is een vrijheid van meningsuiting.

spinozie
spinozie9 okt. 2012 - 12:46

Wat een onbenullig stukje weer, net als het recente artikel van een andere scholier over refoweb (hier op Joop geplaatst) staat het vol van gespeelde verontwaardiging en overdreven pathos. "Meneer de Bruijn, heeft u enig idee wat dit met homo’s in ons land doet? Blijkbaar niet. En dat vind ik een schande. " Nou Yannick, ik weet het wel. Het doet de gemiddelde homo totaal niks. En wat wil je nu eigenlijk? Mag die man van het RD niet meer schrijven wat hij denkt?

Monique Sparla
Monique Sparla9 okt. 2012 - 12:46

hmm, ja en ik geloof niet in een god... sorry en toch gun ik hen die dit wel doen die beleving. enfin en daarbij God is toch niet een soortement van allesreiniger die je overal te pas en te onpas marketing technisch of propagandistisch in kunt zetten, toch? Religie is een privé ding en hoort gewoon in de kerk of een plek die daarvoor is ingericht is thuis. En hoe mensen intimiteit en de mogelijk daarbij behorende sex hebben is dan toch echt weer een ander aspect. Het COC heeft een perfect format voor sexuele voorlichtingen. Als hij zulke grootse dingen schrijft zou hij ook zo moedig moeten zijn om het COC eens uit te nodigen, lijkt me dan zo? http://www.coc.nl/ zie tel (020) 623 45 96 http://www.coc.nl/contact ze komen waarschijnlijk graag langs om een seksuele voorlichtings-update te geven.

Heileeuw
Heileeuw9 okt. 2012 - 12:46

Ik vind dat je mag vinden wat je vind en ik vind dat dit teveel aandacht krijgt. Ik hoor die meneer ook op de radio en hij vind dat het homohuwelijk wat hem betreft kan worden afgeschaft. De interviewster (opvolger van Prem) vind eigenlijk dat hij zich met belangrijker dingen moet bezighouden. Waarom vraagt ze hem dan om op de radio te komen?

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos9 okt. 2012 - 12:46

En we gaan geen grapjes maken over het feit dat die man ook nog De Bruijn heet.

DikBrix
DikBrix9 okt. 2012 - 12:46

Een logischerwijze steeds terugkerende discussie. Logisch, omdat diverse gelovigen vast blijven houden aan hun bedachte uitvlucht van het praktieseringsbeginsel: je mag best homo zijn volgens deze christenen, zolang je maar niet naar je aard leeft, die aard niet in praktijk brengt. Dan is er geen probleem, toch? Want wat moet je anders verzinnen om te proberen onder het discriminatieprobleem uit te komen? Waardoor een gereformeerde school een homoseksuele leraar accepteerde, totdat deze ging samenwonen met zijn vriend. Dat kon natuurlijk niet. En werd de hostie geweigerd aan een homoseksueel (ergens in Brabant dacht ik), om zelfde redenen. En tot mijn grote verbazing werd dat ook geaccepteerd door de (christelijk/conservatieve) Nederlandse overheid, kon gewoon passeren, geen enkele actie. Die uitvlucht van dat praktieseringsbeginsel heeft wel iets, zoals ik al eens eerder stelde: Ik ben ook van mening dat automobilisten moeten worden geaccepteerd, zolang die maar geen auto rijden en vooral geen rijbewijs krijgen. Milieuprobleem opgelost.

ThomasWagenaar
ThomasWagenaar9 okt. 2012 - 12:46

Wat mij altijd opvalt in deze discussie is dat het altijd vrijheid van meningsuiting moet heten, terwijl het *altijd* de religieuzen zijn die reacties provoceren met hun wereldvreemde onzin. Tja.. waren zij er eerder? Not quite. Is homoseksualiteit onderdeel van de natuur? Tja, je hebt gay planten en dieren, dus nogal ja. Is het homostandpunt van kerkelijken daarmee nog hypocrieter? Ja. Dus zolang zij dit nog vinden, ben je daar tegen, want het is hypocriet. Zo niet, dan ben je zelf hypocriet. Daar moet je maar mee willen leven..

YannickLGD
YannickLGD9 okt. 2012 - 12:46

Ik wil nog even (kort) reageren op de reacties op het onderwerp dat ik gekozen heb voor mijn stuk; Joop.nl wilde mij en mijn stukken publiciteit geven naar aanleiding van mijn eigen invalshoek. Ik schrijf namelijk over iets wat mij raakt, of verbaast, niet omdat 'het moet of ieder jaar een keer terugkeert'. Ik schrijf over dingen die mij raken, dus als dat de heer De Bruijn is die over homo's schrijft, dan is dat zo. En dat het veelvoudig wordt besproken vind ik persoonlijk alleen maar goed. Dit is een mening, maar ook een achterhaalde gedachte die niet in een moderne samenleving thuishoort.

Bachstra
Bachstra9 okt. 2012 - 12:46

Ach wie of wat in Nederlnad trekt zich wat aan van de adjunct-hoofdredacteur van het Reformatorisch Dagblad? Niemand toch. Dus laat hem zijn kleine afwijkende meninkje houden en ventileren. Daarvoor zijn we een democratie. En kijken wij wel weer met 4 mio naar een leuke boer die en leuke boer zoekt. Want daar zit de winst. Dat mainstream tv dit gewoon op de buis zet en we allemaal gewoon kijken. Zonder dat we het raar vinden.

1 Reactie
ElKlaasTasso
ElKlaasTasso9 okt. 2012 - 12:46

En heel sympathiek toch? Ik vind het erg fascinerend om homo's op leeftijd te zien die een partner zoeken. Wat zoeken zij in de relatie, hoe flirten zij, enz. Van jonge flamboyante homo's is dat wel duidelijk, maar in deze vorm zie je niet vaak, dus interessant. En eigenlijk is de conclusie wat mij betreft dat het vrijwel gelijk is aan hoe hetero's van het zelfde type mens op dezelfde leeftijd zoeken.

dino_radja
dino_radja9 okt. 2012 - 12:46

ik hou van christenen... echt... maar ik heb er grote moeite mee dat zij homo's mogen discrimineren en hun regels aan alle nederlanders opdringen. Dood aan het christendom, de gevaarlijkste godsdienst in nederland!

2 Reacties
FransLenaen
FransLenaen9 okt. 2012 - 12:46

Quote ' maar ik heb er grote moeite mee dat zij homo's mogen discrimineren en hun regels aan alle nederlanders opdringen' --- Helemaal mee eens. Maar ik neem aan dat u dan ook principeel bent en alle religies waar homo's gediscrimineerd worden (ja zelfs, de doodstraf kunnen krijgen in bepaalde religies) sterk afwijst. Of is uw woede selectief?

JonaMan
JonaMan9 okt. 2012 - 12:46

Wie zou er nu niet humaan zijn? Een christen die vanuit zijn geloof een grond heeft omdat dat te vinden, en een homo niet dood wenst! Of u die christen dood wenst? En christen leggen niets op, maar er wordt door zulke reactie als die van u, iets op christenen gelegd. Zij mogen niet meer vinden wat hun geloof hen zegt. Wie legt er nu wat op?

JonaMan
JonaMan9 okt. 2012 - 12:46

" Wanneer ik als atheïst net zo veel aan mezelf en mijn eigen overtuiging zou denken als u doet, zou ik nu naar de kerk lopen en zeggen: "Prima dat jullie in God geloven, maar ik heb er grote moeite mee als jullie dat gebouw iedere week bezet houden." De vergelijking van het praktischeren van homo zijn en het kerkgebouw bezetten is niet goed. Het is niet zo dat christenen dat zo maar vinden, het komt uit een geloof voort, vanuit de Bijbel. Vanuit de Bijbel wordt dit afgekeurd, christenen baseren hun geloof op de Bijbel, dit heeft dus een grond. Het is niet zo dat zij dit zo maar zelf verzinnen. Het naar de kerk gaan iedere zondag mag gewoon, het atheïsme verbiedt niet om naar de kerk te gaan, dit heeft dus geen grond. Vrijheid van Godsdienst is een grondrecht. Wanneer je in iets gelooft, mag je hier in Nederland dus ook echt achter staan. Het zou raar wezen als je helemaal in een geloof mag geloven, maar past dit niet helemaal in het beeld van de samenleving, dat je in dat punt niet meer mag geloven. Dan kan je dus niet meer je geloof vast houden. Wanneer je in de Bijbel gelooft, geloof je in de hele Bijbel. Wat gaat er dan nog van je geloof uit, als je niet achter alles staat wat in de Bijbel staat. Dan ben je toch en totaal ongeloofwaardige christen. Verder kan je zeker wel homo's liefhebben als je tegen het praktischeren bent van homo zijn. U verbindt hieraan gelijk dat dit niet kan, maar dit kan zeker wel!

2 Reacties
denmol
denmol9 okt. 2012 - 12:46

"Verder kan je zeker wel homo's liefhebben als je tegen het praktischeren bent van homo zijn." Maar hoe zit het met het liefhebben van praktiserende homosekuelen?

Senga2
Senga29 okt. 2012 - 12:46

Zo is dat: discriminatie op basis van geloof is toegestaan, maar wee je gebeente als het andersom is, want dat staat niet in een boek.

Senga2
Senga29 okt. 2012 - 12:46

"Ik hou van homo’s". Verkapte manier om duidelijk te maken dat ie zelf homo is...?

1 Reactie
Candide2
Candide29 okt. 2012 - 12:46

'Verkapte manier om duidelijk te maken dat ie zelf homo is...?' Neen Agnes, hij houdt op dezelfde manier van homo's, als dat hij van Jezus houdt. Dat wil zeggen hij houdt van Jezus, maar doet er niks mee ;-(

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa9 okt. 2012 - 12:46

Een vraag kookt altijd in mijn hoofd over homo's, wie kan mij helpen, het is geen grap. Homo's zeggen: ik wordt verliefd op een man, maar bedoelen zij hetro's? ik snap hier geen bal van. Een collega en vriend zei ooit tegen mij: '' ik wordt helemaal gek als ik een echte man zie, met stevige stem en persoonlijkheid. Natuurlijk is mijn collega een prima mens, maar ik snapte die logica niet, want ik durfde toen niets te beantwoorden toen hij dat zei. Beste mensen! help mij met een duidelijk antwoord.

2 Reacties
ElKlaasTasso
ElKlaasTasso9 okt. 2012 - 12:46

Ik snap je vraag niet helemaal, ik neem aan dat je collega homo is? En hij valt dus op echte mannen met persoonlijkheid? Dan valt hij waarschijnlijk niet op het hysterische type homo of homo's die zich vrouwelijk kleden.

Florian2
Florian29 okt. 2012 - 12:46

Pfff wat een wereldvreemde vraag! Er zijn genoeg getrouwde heteroseksuele mannen die ook wel eens seksuele relaties aangaan met (al dan niet homoseksuele) mannen! Homo's worden in tegenstelling tot hetero's ook verliefd op mannen. En jouw collega blijkbaar specifiek op mannen met een diepe zware stem prominente persoonlijkheid. Sex en verliefd zijn dat zijn 2 verschillende dingen. En ja homo's worden ook wel eens verliefd op hetero mannen: ik ook! Bijzonder onhandig maarja.....je kunt de liefde nu eenmaal niet sturen.....dat gebeurd gewoon! :-) Verliefdheid laat zich door niemand vertellen wat zij moet doen of wat handig is.....ze heeft gewoon haar eigen wil :-)

jonh16144
jonh161449 okt. 2012 - 12:46

"Meneer de Bruijn, wanneer u ervan overtuigd bent dat we niet meer 'tot de voorhoede' in de westerse wereld behoren als het gaat om homo-emancipatie wil ik u toch even wijzen op de jaarlijkse Gay Pride, een symbool van vrijheid en diversiteit waar ik als Nederlander zeer trots op ben." Mag ik u erop wijzen dat velen de Gay pride parade juist een gruwel vinden en een totaal vertekend beeld geven van homo's? Het is een symbool van perversiteit, obsceniteit en bevordert de homohaat. Immers, wat zich afwijkend gedraagt van de rest zal aangepakt worden. Of je homo, allochtoon, of tokkie bent.

1 Reactie
Heileeuw
Heileeuw9 okt. 2012 - 12:46

Ik steun deze visie

JonaMan
JonaMan9 okt. 2012 - 12:46

Christenen discrimineren niet, zij zeggen niet dat deze mensen minder zijn! Alleen ze keuren daden hier van af, maaer niet de mensen. Wanneer je heel de bijbel zou nastreven en niet 1 facet eruit zou pakken, zou je de meest vreedzame en humane wereld hebben! En waar je verder nooit iets over hoord is de christendiscriminatie. Er zijn nog steeds landen waar christenen worden vervolgt en gedood. Ik denk dat hier ook is meer mag bij woorden stil gestaan, als we over discriminatie hebbben! Google gewoon is : Open doors. Een organisatie die zich inzet voor christenvervolging

3 Reacties
Candide2
Candide29 okt. 2012 - 12:46

ABOMINATIES 'Open doors. Een organisatie die zich inzet voor christenvervolging' Kwalijk, een organisatie die zich bezig houdt met het vervolgen van christenen. Dat onder andere de woestijngodsdiensten bewezen abominaties zijn in de ogen van de mensheid, geeft Open doors niet het recht christenen (of wie dan ook vanwege geloof, huidskleur, sexuele geaardheid e.d.) te vervolgen. Ik zou NIET tegen die vervolgden willen zeggen: 'Eigen schuld, dikke bult.' Integendeel, zij moeten hun geloof vrijelijk kunnen beleven, zonder daarbij inbreuk te maken op de vrijheden van anders-denkenden. Maar enige gepaste bescheidenheid, zo niet ronduit schaamte past iedere aanhanger van die woestijngodsdiensten. Zolang zij zo'n geloof belijden rust er op elk van hun de erfzonde van vervolging van anders- en niet-gelovigen. En die vervolging gaat vandaag de dag 'gewoon' door. Blijkbaar is er nog niet genoeg bloed gevloeid. Je kunt dit ook de negatieve karma van de woestijngeloven noemen. Om van dat neagtieve karma af te komen doen godsdienstig gelovigen (maar ook anderen) er goed aan om niet deuren te openen, maar de luiken voor hun ogen. Of om bijbelse termen te gebruiken: laat de schellen van je ogen vallen. Ruk desnoods je ogen uit, terwille van je naasten. En zoals je weet is iedereen de naaste van iedereen. Christenen kunnen van hun negatieve karma afkomen, hun ziel reinigen van de schandvlek der woestijngodsdiensten door de Bergrede ter harte te nemen: 'Zalig zijn de armen van geest, want hun behoort het koninkrijk der hemelen. Zalig zijn de zachtmoedigen, want zij zullen de aarde bezitten. Zalig zijn zij die wenen, want zij zullen getroost worden. Zalig zijn zij die hongeren en dorsten naar de gerechtigheid, want zij zullen verzadigd worden. Zalig zijn de barmhartigen, want zij zullen barmhartigheid ondervinden. Zalig zijn de zuiveren van hart, want zij zullen God zien. Zalig zijn de vredestichters, want zij zullen kinderen van God genoemd worden. Zalig zijn zij die vervolging lijden uit liefde voor de gerechtigheid, want aan hen behoort het koninkrijk der hemelen.' Maar dit alles terzijde. Het is een groot goed dat er zoiets bestaat als vrijheid van godsdienst. Ik leg dat vaak zo uit dat NIEMAND de plicht heeft om er een godsdienst op na te houden. En dat gelovigen de VRIJHEID hebben om van hun geloof af te vallen. Het is een uniek cadeau van de mensheid aan de mens, weiger het alsjeblieft niet!

Florian2
Florian29 okt. 2012 - 12:46

Als u 2 mensen die van elkaar houden afkeurt om het feit DAT zij van elkaar houden dat is dat uw goed recht. Maar daarmee keurt u die mensen ZELF ook af om wie ze ZIJN. Dit soort gereformeerde taalspelletjes hangen mij nu wel de keel uit.

YannickLGD
YannickLGD9 okt. 2012 - 12:46

Beste Hans, En zo mag ik volgens mij ook mijn mening geven over de heer De Bruijn en zijn krant. Toch?

[verwijderd]
[verwijderd]9 okt. 2012 - 12:46

Beste knappe gehersenspoelde koppen,er is nog nooit 1 mens geboren met een geloof(religie) of een gebruiksaanwijzing. Een geloof neem je aan,en/of het wordt je te jong opgedrongen. Maar wel met eigenschappen/een KLEUR een UITERLIJK een MAN of VROUW,en een type TYPE BOUW,HOOG /LAAG IQ, enzv,EN MET EEN GEAARDHEID. En wie is de mens om een geborene te discremineren op deze aangeboren eigenschappen,deze zaken worden op school schijnbaar niet geleerd,gezien de domme reactie´s van de jeugd over dit onderwerp.

2 Reacties
Hanspuntnl
Hanspuntnl9 okt. 2012 - 12:46

En zo is er ook nog nooit vanzelf een mens geboren uit een relatie tussen 2 mannen of 2 vrouwen.

Hanspuntnl
Hanspuntnl9 okt. 2012 - 12:46

Beste Yannick, Zoals jij het recht hebt om homo te zijn, hebben anderen, zoals de Bruijn, recht op hun mening. Die ze dan ook nog mogen verkondigen in hun eigen blaadje. Daar waar mensen gaan schelden, ontbreekt het ken kennelijk aan goede argumenten. Je staat te schelden Yannick.