Joop

Homo-slachtoffer eerwraak teruggestuurd naar Turkije want 'niet gay genoeg'

  •    •  
14-07-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
408 keer bekeken
  •  
5951595874_7053303e78_o

© cc-foto: Phillipa Willits https://flic.kr/p/a4Vu6Y

De 28-jarige homo Sercan is twee jaar geleden vanuit Turkije op de vlucht geslagen omdat zijn familie hem dreigt te vermoorden nadat hij weigerde uitgehuwelijkt te worden aan een Koerdisch meisje. De IND wil hem uitzetten omdat de ambtenaar die de zaak van Sercan in twee gesprekken beoordeelde, vond dat hij “niet gay genoeg is”.
“Hij is lief, meegaand en staat voor iedereen klaar”. Lotte Kammelar, teamlid van wijkcentrum Villa Voorstad, heeft niets dan goeds te vertellen over Sercan. “Hij doet vrijwilligerswerk, wandelt met oudere mensen en werkt zich een slag in de rondte op de Villa”. Maar volgens Lotte er is één ding wat Sercan nog het meest karakteriseert. En dat is zijn geaardheid. “Hij is gewoon écht homo, dat zie je meteen”. Annetin Frik, de beste vriendin van Sercan, begint er ook uit zichzelf over: “Hoe kan iemand denken dat hij geen homo is? Het is zó duidelijk”.
Mark Harbers, staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, erkende begin deze maand in een brief aan de Kamer dat de manier waarop de IND vaststelt of een asielzoeker die vlucht voor anti-homogeweld ook daadwerkelijk homo is, niet voldoet. “De IND zegt nooit te vragen naar details over het seksleven van een asielzoeker, of een psychologisch onderzoek uit te voeren. Het is ook niet toegestaan om door middel van video-namen homoseksualiteit te ‘bewijzen’ – ook niet als de asielzoeker het materiaal zelf aanbiedt. Het relaas staat centraal”, schrijft RTV Oost.
De rechter heeft gevonnist dat Sercan Nederland moet verlaten. Het hoger beroep dat hij heeft aangespannen mag hij hier niet afwachten. Het wijkcentrum in Deventer is een petitie gestart om te voorkomen dat hij wordt uitgezet.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (39)

Weisspferd
Weisspferd16 jul. 2018 - 12:44

“Hij is gewoon écht homo, dat zie je meteen” “Hoe kan iemand denken dat hij geen homo is? Het is zó duidelijk” Ben benieuwd hoe. Als een ander het zegt is het discriminatie van de hoogste plank.

1 Reactie
Weisspferd
Weisspferd16 jul. 2018 - 12:44

Of toch in ieder geval stereotypering.

FairTrade
FairTrade15 jul. 2018 - 12:22

Ik wil er bij zeggen dat ik twijfel. Nu ik het zo lees vind ik mijn eerdere reactie toch wel wat hardvochtig. Ik ben nog steeds van mening dat het de taak is van de Turkse politie om eerwraak in dergelijke gevallen te voorkomen. In Turkije is de wetgeving nog steeds zo dat er in principe geen verschil is met Nederland qua strafbaarheid van homoseksualiteit en strafbaarheid van geweld tegen homoseksuelen. Jammer genoeg is er in de praktijk wel geweld en heb ik de twijfel of er door de Turkse politie wel adequaat wordt gereageerd op dergelijke bedreigingen. Nu is het zo dat ook de Nederlandse politie in dergelijke gevallen iemand niet 24 uur per dag kan bewaken en dat er ondanks aangifte van bedreiging bij de politie, toch moorden kunnen worden gepleegd. In het geval van Turkije ligt het de laatste jaren toch anders. Daar is tegenwoordig een conservatief-islamitische regering aan de macht waarin grote aantallen ambtenaren, politieagenten, militairen en anderen uit hun functie zijn gezet (en vaak vervolgd) vanwege vermeend lidmaatschap aan de Fethullah terreurbeweging, coupplannen van linkse generaals en andere tegenstanders. Deze ambtenaren, politieagenten en militairen zijn vervangen door AKP aanhangers met conservatieve opvattingen die niet positief staan tegenover homoseksualiteit. De realiteit is dus zo dat een Turks homoseksueel die bescherming vraagt aan de politie misschien niet serieus genomen wordt, de agenten niet helpen en mogelijk zelfs zelf politiegeweld gebruiken. In die omstandigheden kan ik het wantrouwen van homoseksuelen en andere minderheden tegen de Turkse overheid wel begrijpen. Ik twijfel of dit voldoende reden is om asiel te verlenen. In de VS is er bijvoorbeeld een vergelijkbare reden voor zwarten om politieagenten niet te vertrouwen. Dit geldt ook voor minderheden in vele andere landen. Als je meer wil weten over Sercan dan kun je dit hier lezen (pagina 16) http://lgbtasylumsupport.nl/wp-content/uploads/2018/07/07-03-Krassen-op-je-ziel-LGBT-asylum-support-totaal.pdf

FairTrade
FairTrade15 jul. 2018 - 10:27

Als Sercan een homo geweest zou zijn die uit Iran was gevlucht was en het IND zou, in slechts twee gesprekken, met gebrekkig onderzoek, beoordelen dat hij ‘niet homo genoeg’ zou zijn, dan zou ik onmiddellijk Sercan steunen. Maar heeft het IND werkelijk om die reden Sercan’s aanvraag afgewezen? Sercan komt uit Turkije waar homoseksualiteit niet strafbaar is, de wetgeving geweld tegen homo’s strafbaar stelt, waarin in ieder geval in steden zoals Bodrum en Izmir (en Istanboel) grote homogemeenschappen zijn die het goed hebben en weinig last hebben van discriminatie. In de praktijk is er in Turkije helaas wel geweld en discriminatie tegen homo’s en het lijkt erop dat Sercan uit Oost-Turkije komt (uitgehuwelijkt met een Koerdisch meisje) of in ieder geval zijn wortels daar heeft. In dat gebied is de bevolking een stuk conservatiever, zijn gedwongen huwelijken, polygamie en eerwraak helaas veel gebruikelijker dan in West-Turkije. Naar mijn mening rechtvaardigt Sercan’s geval echter asiel in Nederland niet. Overal in de wereld worden mensen bedreigd door jaloerse exen, door problemen met criminelen, bloedvetes, eerwraak en verscheidene andere redenen. In Sercan’s geval is het de taak van de Turkse politie om hiertegen op te treden. Sercan kan bijvoorbeeld naar Izmir verhuizen en zijn naam veranderen. Bovendien, zou Sercan ook in Nederland gevaar lopen. Als iemand vastberaden is om eerwraak te plegen dan zijn er veel (legale en illegale) manieren om naar Nederland te komen.

2 Reacties
Ergo2
Ergo215 jul. 2018 - 14:29

Uit de Stentor: "Sercan is homo en vluchtte uit Turkije voor de doodsbedreigingen van zijn eigen familie. Uit angst voor represailles wil hij niet herkenbaar in beeld." "Als zijn ouders slapen, verlaat hij ’s nachts het huis en vlucht naar Nederland. Hij komt in Deventer terecht, waar zijn opa en oma al dertig jaar wonen" Ik vind het een bijzonder vreemd verhaal. Van alle landen en alle steden waar je naar toe kunt, ga je in dezelfde stad zitten als de familie waarvoor je uit Turkije gevlucht bent?

FairTrade
FairTrade16 jul. 2018 - 1:55

@ Ergo Waarschijnlijk is het niet dezelfde (kant van de) familie want als de eer van de familie (de naam) geschonden wordt, dan is dat de vaderskant, niet de moederskant. Daarom zijn het altijd de vader, broers of broers van de vader, die de dader zijn. Ik denk ook dat het 30 jaar wonen in Nederland wel een stempel gedrukt heeft op opa, oma en (klein)kinderen. De cultuur van Turks-Nederlanders is totaal anders dan die van het feodale platteland in de Koerdische gebieden. Heel weinig Turken en Koerden die hier geboren en getogen zijn, zijn zo extreem dat ze eerwraak zouden plegen op een familielid vanwege homoseksualiteit. Verder heb je wel gelijk dat het opzoeken van familie niet verstandig is als je vreest voor je leven. Hij wordt telefonisch en via brieven bedreigd dus weet zijn familie in Turkije waar hij zit. Wat is dan nog de meerwaarde van het vluchten naar Nederland? Zo ontzettend moeilijk is het niet om legaal of illegaal naar Nederland te komen. Ik denk eerlijk gezegd dat er meer reden is om te twijfelen of zijn familie hem echt wilt doden dan om te twijfelen aan zijn homoseksuele geaardheid. Mogelijk.

Rara8
Rara815 jul. 2018 - 8:35

Hierbij de vermoedelijke uitspraak en de zaak ligt wat genuanceerder. https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBDHA:2017:9502 Een belangrijke uitspraak van de rechter is de volgende “Naar het oordeel van de rechtbank stelt verweerder zich niet ten onrechte op het standpunt dat het ongeloofwaardig is dat eiser homoseksueel is, nu eiser ten aanzien van zijn gestelde seksuele geaardheid tegenstrijdige, vage, summiere en ongerijmde verklaringen heeft afgelegd.”

3 Reacties
FairTrade
FairTrade15 jul. 2018 - 10:30

Er staat dat de betreffende persoon uit Irak komt. Sercan komt uit Turkije. Deze zaak heeft niets met Sercan te maken.

FairTrade
FairTrade15 jul. 2018 - 10:32

En de rechtbank die dit oordeel velde was in Den Haag. Sercan woonde in Deventer.

Ergo2
Ergo215 jul. 2018 - 20:42

In het artikel in De Stentor staat dat het beroep diende bij de rechtbank in Rotterdam. Ik heb echter geen enkele uitspraak kunnen vinden die lijkt op een dergelijk beroep, niet in Rotterdam, Den Haag of bij de rechtbank Gelderland. Ik heb gezocht in de categorie Vreemdelingen recht in de uitspraken van 2018. Wellicht staat het nog niet op de site.

madbako
madbako14 jul. 2018 - 15:50

Ik vraag mij af wat de ambtenaar daaronder verstaat: niet Gay genoeg. Ging hij gebukt staan er werd hij niet direct besprongen of zo. Niet Gay genoeg. Hoe verzin je het

6 Reacties
JStokx
JStokx14 jul. 2018 - 16:04

Omdat anders straks elke "vluchteling" gay is. Dat precedent moet je voorkomen.

W-74
W-7414 jul. 2018 - 17:13

Ik vraag me af wat Frik bedoeld met: ”Hij is gewoon écht homo, dat zie je meteen” en “Hoe kan iemand denken dat hij geen homo is? Het is zó duidelijk”. Komt op mij over als een serie clichematige vooroordelen over homo’s. Maar het zal wel bedoeld zijn als keiharde argumenten gebaseerd op objectieve argumenten ofzo Die jongen vraagt hier trouwens niet asiel aan op basis van zijn seksuele voorkeur maar op basis van doodsbedreigingen door zijn familie. Buiten het feit dat dit een taak is voor de Turkse politie kan deze jongen natuurlijk net zo goed ergens anders in Turkije gaan wonen, ver weg van zijn familie. Is net zoveel moeite, of minder zelfs, als een geheel nieuw leven ver weg in Nederland te moeten beginnen. Heb je daar al eens aan gedacht, slimmerd.

Satya
Satya14 jul. 2018 - 19:05

W74 Neem je jezelf bij dit onderwerp serieus. Mannen die homo zijn voelen voor een vrouw heel anders als er vriendschap ontstaat. Ik heb het gevoel dat jij hier met een dubbele boodschap preekt. Of het nou alleen homo of vluchtelingen haat is weet ik niet. Ik denk beide. Sterkte ik hoop voor je dat de haat een keer uit je leven verdwijnt. Dat zal denk ik je leven een stuk prettiger maken.

W-74
W-7415 jul. 2018 - 6:40

Satya Wat voor gevoelens je bij mij krijgt vind ik echt totaal niet interessant. De vorige keer begon je ook al zo en je lijkt maar niet te beseffen dat je jezelf met dat soort ad hominem opmerkingen constant buitenspel zet en de mogelijkheid tot discussie bederft.

Satya
Satya15 jul. 2018 - 13:20

W 74 Je draait de boel om. Ik vind jouw felheid hier eng. Het probleem van reageren is dat je mensen hebt die het anders zien als jij. Ik ben iemand die zegt wat ze denkt. Ik krijg genoeg tegengas hier en dat lijkt me bij reageren horen.

FairTrade
FairTrade15 jul. 2018 - 16:16

@ W-74 Ja, het is inderdaad een stereotype (bepaalde manier bewegen en praten), dat niet in alle gevallen geldt (veel homo’s vertonen het niet) maar wanneer men het ziet dan zal toch vrijwel iedereen uitgaan van homoseksualiteit (in veruit de meeste gevallen terecht). De medewerkster van het wijkcentrum en de vriendin kennen Sercan persoonlijk en vertellen gewoon hun indruk en ervaringen. Een soort karaktergetuigenis. De seksuele geaardheid van Sercan is ook in zijn geval relevant omdat hij doodsbedreigingen krijgt vanwége zijn seksuele geaardheid. Daarnaast moet het gevaar vanuit zijn familie aangetoond te worden (homoseksualiteit niet strafbaar in Turkije). Hij schijnt zelfs hier in Nederland per telefoon en brieven bedreigd te zijn, waarvan hij aangifte heeft gedaan. Blijkbaar vertrouw je erop dat de Turkse politie Sercan zal beschermen en dat het afdoende is als hij verhuist naar een andere stad. Sercan legt echter uit dat zijn vriend vermoord is door zijn vader na tevergeefs hulp te hebben gezocht bij de rechtbank en politie, dat de laatste 3 jaar de Istanbul Gay Pride verboden is, dat bij politiegeweld tegen protesterende LGBT’ers een vriend een oog heeft verloren. Verscheidene LGBT activisten in Turkije zijn opgepakt en zitten langdurig vast. Ofwel heb jij een groot vertrouwen in de Turkse staat dat het de rechten van homoseksuelen afdoende beschermt ofwel erken je dat Sercan wel degelijk gevaar voor zijn leven loopt en zijn asielaanvraag dus terecht is. Ik heb net zoals Satya het vermoeden dat jij een dubbele boodschap preekt. Ik zal jouw reacties in de gaten houden betreft Turkije want ik vermoed dat jij vooraan zal staan wanneer Turkije (terecht of niet terecht) beschuldigt wordt van het schenden van homorechten.

EchtWaar?
EchtWaar?14 jul. 2018 - 15:01

@w74 Dat dacht ik nou ook. Dit is een zaak voor de Turkse justitie. Er is totaal geen bemoeienis van Nederland nodig. Bemoeien met andere landen doen we toch al veel teveel.

W-74
W-7414 jul. 2018 - 12:39

Als deze jongen door zijn familie met de dood wordt bedreigd dan hoort hij naar de Turkse politie te stappen en niet helemaal in Nederland asiel aan te vragen.

7 Reacties
madbako
madbako14 jul. 2018 - 15:54

Hallo, ik ben Sercan en moet van mijn familie met een meisje trouwen. Maar ik ben Gay en hou van mannen. En nu wordt ik bedreigd Oh, meneer komt U maar mee, cel nummer 69 is voor u. Jij lijkt mij zo iemand die als iemand zegt dat hij iets vindt , jij reageert met: dat moet je naar de politie brengen Djeez man, wat een sukkel ben je .....

gravin2
gravin214 jul. 2018 - 16:55

Madbako, u scheldt. Onmacht?

Karingin
Karingin14 jul. 2018 - 18:55

Gravin, jij weet niet wat schelden is, allemachtig zeg. Als ik nu zeg dat je sneu bent, vind je dat zeker ook schelden? En W is nog sneuer met zijn suggestie.

W-74
W-7415 jul. 2018 - 6:36

In Turkije zitten geen homo's in de cel vanwege hun seksuele voorkeur. En waarom zou de Turkse politie niet willen optreden als deze jongen daar aanklopt nav de doodsbedreigingen van zijn familie? En waarom begint die jongen niet ergens anders in Turkije, heel ver weg van zijn familie, een nieuw leven in veiligheid ipv 4000 km verderop in een land waar hij de taal niet eens spreekt. Ik weet niet wat voor beeld jullie hebben bij Turkije. Erdogan is niet mijn vriend, maar een bananenrepubliek zonder een functionerende rechtstaat is het niet. En van die sneuneuzerige ad hominems en dat emo gescheld wens ik voortaan van verschoond te blijven of ik moet het recht krijgen om in dezelfde woorden te riposteren. Een level playingfield graag!

madbako
madbako15 jul. 2018 - 12:31

@gravin 14 juli 2018 at 18:55 @Madbako, u scheldt. Onmacht? Woede over zoveel onbenul...

FairTrade
FairTrade15 jul. 2018 - 16:55

@ W-74 Hmm… Jij schijnt er echt in te geloven dat de Turkse staat en politie hun best zullen doen voor Sercan. Dat kan ik dan nog wel respecteren. Ik dacht dat jij een PVV-type was die wel modder naar Turkije zou gooien vanwege schenden homorechten, wanneer het hem uitkomt. Ik heb wel mijn twijfels over het naar behoren uitvoeren van de taak van politie nu tienduizenden ambtenaren, militairen, agenten en andere overheidsfunctionarissen na de couppoging uit hun functie zijn gezet of opgepakt en vervangen door conservatieve AKP’ers. Mijn vertrouwen in de Turkse politie is daarom verminderd.

Ergo2
Ergo215 jul. 2018 - 20:40

Fairtrade, Als privé personen mogen wij twijfels hebben bij de Turkse rechtstaat. Echter, daar mag een rechtbank haar beslissing niet op laten berusten. Daar gaat het om bewijs, of 'een zekere mate van waarschijnlijkheid'. En dan zijn onze 'ja maar, Erdogan!'-gevoelens weinig waard aangezien er nog steeds een rechtssysteem is in Turkije. Daar kun je als natie/rechtsstaat niet zomaar aan voorbij gaan en eventjes als rechtbankje beslissen dat dat land niet te vertrouwen is waar het homo's betreft zonder dat je daarvoor, in deze zaak relevant en overtuigend bewijs hebt. Aangezien de rechtbank het beroep heeft afgewezen, vermoed ik dat Sercan's getuigenissen over de moord, het politiegeweld en het oppakken van LGBT-activisten niet door bewijzen gestaafd werden. Dat maakt zijn verhaal niet onwaar, maar het is ook geen reden om de beslissing van de IND te vernietigen. In dit opzicht is de taak van de rechter een heel kille. Z/hij mag slechts naar de wet kijken, en moet die toepassen.

Paul250371
Paul25037114 jul. 2018 - 12:12

De rechtse partijen die Gelijke rechten voor homo's en vrouwen propaganderen doen het alleen voor de bühne. Ze zijn niet geïnteresseerd in gelijke rechten en zeker niet in gelijke rechten van moslims. Het is allemaal toneel. Het is gajes dat heel veel leed veroorzaakt uit een misplaatst soort superioriteitsgevoel.

4 Reacties
koffieleut2
koffieleut214 jul. 2018 - 14:51

Dus als de rechter een andere mening heeft dan de jouwe, dan ligt dat aan de rechtse partijen. Logisch.

Satya
Satya14 jul. 2018 - 16:06

Deze jongen zien ze liever gestenigd. Zal ook wel wat over hun visie op homo's zeggen. Je herkent het meestal zo, homoseksualiteit is door Nederlanders nog lang niet geaccepteerd.

W-74
W-7414 jul. 2018 - 17:04

Waar heb je het in godsnaam over? Welke rechtse partijen die zg homorechten valselijk propageren zijn bij dit verhaal betrokken dan? Of sta je weer eens lekker op je zelfgemaakte stropop los te gaan?

Guido Bernsdorff
Guido Bernsdorff19 jul. 2018 - 16:47

@Satya Komaan zeg! Mijn partner en ik zijn in sociaal-economisch opzicht heel rechts (en trots daarop). Ik heb hem in '75 naar NL gehaald, moeiteloos, en niet omdat hij in zijn land gediscrimineerd zou worden, want dat doen ze daar ook niet, maar gewoon omdat hij al twee jaar mijn partner was. Overleggen van aan elkaar geschreven brieven (enveloppen, niet de inhoud) was voor de ambtenaar voldoende. En 5 jaar later waren we de eersten in NL, en vermoedelijk dus in de hele wereld, die belastingvoordelen kregen die golden en gelden voor een artsenecht-geno(o)t(e) die in de praktijk werkt. In de ruim veertig jaar dat we in Nederland samenwonen hebben we nooit iets van discriminatie gemerkt. Nooit, nergens, door niemand. Overigens ook niet buiten Nederland, zelfs buiten Europa niet. En we reizen heel veel. China, Japan, Singapore (ja!), Hong Kong, Macao, Formosa, Oost-Timor, en Indonesië, Zuid-Afrika, Zuidwest-Afrika, Beetsjoeanaland, Rhodesië, Swaziland, Kaap-Verdië, São Tomé e Príncipe, Tahiti, Samoa, Nieuw-Zeeland en Australië, Brazilië, Mexico, Suriname, Guyana, de VSA, Argentinië en Peru, Rusland, Turkije en Israël, Curaçao, Sint-Maarten, Saba, Sint-Eustatius, Martinique, Guadeloupe, Dominica, St. Kitts, Aruba en Trinidad, we hebben er op straat gelopen, ook 's avonds en ons altijd veilig gevoeld. Nooit is ons een tafel in een restaurant of een hotelkamer geweigerd, en op onze paspoorten staat "e/v ..." en ons gemeenschappelijke adres. O nee, vergissing! Die ene keer: toen we in Rhodesië bij Victoria Falls de grens overstaken naar Livingstone in Zambia merkten we een ronduit bedreigende sfeer. We zijn na amper een uur terug gegaan. En in Dinan (F) was er ooit een dame bij een hotelbalie die nurks was bij het afrekenen en ons niet groette. Ik heb haar moeten vertellen dat we overal elders altijd vriendelijk uitgezwaaid worden en toen draaide ze bij. Maar goed, dat is niet Nederland. Hoe komt u erbij dat homoseksualiteit in Nederland niet geaccepteerd is.

OlavM
OlavM14 jul. 2018 - 11:59

Onvoorstelbaar! Alsof een ambtenaar überhaupt zo maar zou kunnen beoordelen in hoeverre iemand “gay” is. En alsof er bovendien niet talloze mannen en vrouwen zijn, die op het eerste gezicht hetero lijken te zijn in uiterlijk en gedrag, maar toch (voornamelijk) homoseksueel zijn. (Zoals bepaalde mannetjesputters, "bears", e.d.). Ook de rechter heeft hier een misslag gemaakt, lijkt me. Uiterst triest als Sercan alsnog het slachtoffer zou worden van eerwraak in Turkije.

7 Reacties
W-74
W-7414 jul. 2018 - 14:52

“Alsof een ambtenaar überhaupt zo maar zou kunnen beoordelen in hoeverre iemand “gay” is.“ Alsof de argumenten van die vriendin (”Hij is gewoon écht homo, dat zie je meteen.” en “Hoe kan iemand denken dat hij geen homo is? Het is zó duidelijk.”) zo objectief en geloofwaardig overkomen. Het lastige met homofilie is de simulanten te scheiden van de oprechten, zowel voor de ene partij is dat lastig als voor de andere. Twijfelen aan de natte vinger van de een is tegelijk twijfelen aan de natte vinger van de ander. Er is een engels gezegde gebaseerd op een fout citaat “methinks the lady protests too much”. Misschien is deze jongen wel te gay to be true. We zullen het nooit met zekerheid weten. Maar misschien kan de Turkse politie een onderzoek beginnen naar de doodsbedreigingen door zij familie. Dat lijkt mij uiteindelijk het allerbeste.

Satya
Satya14 jul. 2018 - 16:08

W74 Als hij dat haalt? Maar ach wat maakt dat uit.

FairTrade
FairTrade15 jul. 2018 - 16:29

Het IND heeft de taak om asielaanvragen te beoordelen op valsheden. In het geval van homoseksuelen gaan IND-psychologen echter uit van een westerse visie en de Nederlandse situatie waarin homoseksualiteit niet levensgevaarlijk of strafbaar is. Men vraagt dan naar het proces van bewustwording en de zelfacceptatie van homoseksualiteit, eerste verliefdheid, relaties, gezamenlijke activiteiten, of er enkel lichamelijk, seksuele aantrekking is en andere persoonlijke, intimiderende vragen aan iemand die niet gewend is daar vrijuit over te praten. Het concept van zelfacceptatie en het ‘uit de kast’ komen, is iets westers en ondenkbaar in een homofoob land. In een homofobe omgeving is het niet vreemd dat zelfs een homoseksueel zelf, homoseksualiteit enkel ziet als seks met iemand van hetzelfde geslacht want dat is het taboe waartegen zoveel weerstand is. Het is heel goed mogelijk dat iemand uit angst voor de omgeving nooit gevoelens en relaties heeft kunnen ontwikkelen. Het IND vraagt naar kennis van ontmoetingsplaatsen van homoseksuelen in het land van herkomst, (ondergrondse) LGBT-organisaties en contacten via sociale media. Men moet wel beseffen dat bij een gebrek hieraan er niet per definitie uitgegaan kan worden dat iemand niet homoseksueel is. Er moet veel meer gekeken worden naar contacten en activiteiten na aankomst in Nederland. Het is absurd dat juist brieven van LGBT-organisaties, getuigenissen van vrijwilligers en personeel van asielcentra, buurthuizen en dergelijke die in contact staan met de betrokkene, totaal niet worden meegewogen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin15 jul. 2018 - 16:51

Ik zou niet weten hoe ze dat moeten vaststellen, heb me dat al vaker afgevraagd.

Nick the Stripper
Nick the Stripper15 jul. 2018 - 20:13

[ Het lastige met homofilie is de simulanten te scheiden van de oprechten, zowel voor de ene partij is dat lastig als voor de andere. ] Tsjonge. Is dat een tekst uit een pamflet uit de jaren '70? Uit de tijd dat 'homofilie' nog gezien werd als een ziekte, een aandoening die je zou kunnen 'simuleren'? Lever bewijs dat er op grote (of zelfs op kleine) schaal is van 'homofiliesimulatie'. Of hou op met dit soort reactionaire onzintheorieën te verspreiden. Los daarvan: stel dat het nou echt zo ongelooflijk moeilijk is om 'simulanten te scheiden van de oprechten' - dan heb je maar één keus: aannemen dat de persoon die stelt gay te zijn daadwerkelijk gay is.

Ergo2
Ergo215 jul. 2018 - 22:08

"Het is absurd dat juist brieven van LGBT-organisaties, getuigenissen van vrijwilligers en personeel van asielcentra, buurthuizen en dergelijke die in contact staan met de betrokkene, totaal niet worden meegewogen." Dat is niet zo raar. LGBT-organisaties komen op voor homo's. Zodra je zegt dat je homo bent, staan die mensen voor je klaar. Het is niet hun taak om te twijfelen aan de bewering van de man in kwestie maar om onvoorwaardelijk steun te geven. Vrijwiligers noch personeel van asielcentra, etc, zijn vakbekwaam/bevoegd om hierover een oordeel te vellen. Weeg je hun mening (want meer is het niet) mee, dan hebben asielzoekers die in een goed blaadje staan bij het personeel/de vrijwilligers een streepje voor om hun asielaanvraag goedgekeurd te krijgen. Dat creëert een enorme machtsafhankelijkheid. Dat moet je niet willen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe17 jul. 2018 - 12:03

Minoes&tuin 15 juli 2018 at 18:51 het is niet met zekerheid vast te stellen, dus gewoon op zijn/haar woord geloven is wel zo efficient. Blijft de vraag of de asielaanvraag gehonoreerd moet worden of niet.