Joop

Homo’s, de menopauze en de paus

  •    •  
23-02-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Met regelmaat van de klok beroert de heilige vader de krantenkoppen, ondermeer over homoseksualiteit, die volgens de paus niet natuurlijk zou zijn.
Buiten het feit dat het celibaat, eten met mes en vork, of het dragen van een bril ook onnatuurlijk zijn en toch door de paus getolereerd worden, kunnen we ons afvragen of homoseksualiteit echt zo onnatuurlijk is. Homoseksueel gedrag werd tot nu toe bij zo’n 1500 diersoorten geobserveerd, van waterjuffers tot rammen, pinguïns en mensen.
Maar uiteraard bedoelt de paus dat homoseksualiteit onnatuurlijk is, omdat homo’s zich niet kunnen voortplanten. Als men gedrag gaat bestempelen als ‘goed en natuurlijk’ omdat het de voortplanting dient, dan is men slecht bezig. Biologen weten dat. Bij intelligente diersoorten die in hechte groepen leven, bestaat er veel gedrag dat op het eerste zicht tegen de voortplanting ingaat. Zoals homoseksueel gedrag en de menopauze.
Bij bonobo’s, een zeer intelligente mensapensoort en onze nauwste evolutionaire verwanten, is seks tussen twee vrouwtjes de meest voorkomende vorm van seksueel gedrag. Homoseksueel gedrag dient bij bonobo’s om sociale relaties en groepsbanden te bevorderen. Vandaag de dag kunnen homo’s trouwen en samenleven, maar honderdduizend jaar geleden ergens op de Afrikaanse savannevlakte kon homoseksueel gedrag ervoor zorgen dat men van de twee walletjes kon eten.
En de menopauze is schijnbaar het tegennatuurlijkse wat er bestaat: vrouwen die niet meer vruchtbaar zijn en gedurende tientallen jaren in die toestand blijven. De reden waarom de menopauze bij mensen voorkomt, is dat oude vrouwen, hoewel onvruchtbaar en dus volgens pauselijke definities totaal onnatuurlijk en nutteloos, toch nog nuttig kunnen zijn in het verzorgen van hun kleinkinderen en kinderen van andere stamgenoten.
In de natuur stroken heel wat dingen niet met de paus zijn naïeve definitie van ‘voortplanting’. Dat gaat van homoseksualiteit en de menopauze tot de onvruchtbare werksters in een bijenkolonie of mieren die zichzelf opofferen.
Bovendien is het niet al te verstandig dat Benedictus zich beroept op ‘de natuur’ om zijn gelijk te halen. Hij vergeet dat Moeder natuur de grootste massamoordenaar aller tijden is, en dat mensen slechts het product zijn van miljoenen jaren evolutie. Evolutie streeft niet naar de beste oplossingen, omdat evolutie niet op voorhand kan denken. Het komt dus met middelmatige oplossingen naar voren, en de mens is daar één van.

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (11)

AnnekeAchttien
AnnekeAchttien23 feb. 2010 - 11:02

De Paus plant zichzelf toch ook niet voort. Is ook niks mis mee volgens mij, mag ie wat mij betreft helemaal zelf weten. Gaat ook op voor eten met of zonder mes en vork, het dragen van bril of kippig door het leven gaan, en al dan niet celibatair leven. Mensen kunnen denken en op basis van hun gedachtes en voorkeuren mogen ze hun wensen vormgeven in het dagelijkse leven. (behoudens hetgeen wettelijk verboden is) Waarom homo's persé door alle menzen op aarde geaccepteerd willen worden begrijp ik ook steeds minder. De Ajaxied heeft toch ook een hekel aan de Feijenoorder. Die willen vanwege hun verschillende clubliefdes gescheiden van elkaar hun clubliefde beleven. Is begrijpelijk en niet zoveel mis mee. Toch ?

BartvandeHulsbeek
BartvandeHulsbeek23 feb. 2010 - 11:02

Homoseksualiteit is overbodig voor de instandhouding van het ras. Maar ja, dat is bier drinken ook, schaatsen idem dito en voor het zingen de kerk uit eveneens. Ik zal de schier oneindige lijst van overbodige en nutteloze tijdsbestedingen maar niet pogen op te noemen. Toch ben ik blij dat al die nutteloze zaken bestaan want zonder die nutteloze tijdsbestedingen zouden we allemaal de hele dag liggen neuken om het ras in stand te houden.

JoopSchouten
JoopSchouten23 feb. 2010 - 11:02

Je moet m'n twee laatste producten eens zien Zjen. Supergezond ! (24 vingertjes in totaal en een beetje scheel. Maar niemand die dat ziet.) :-)

daniel565
daniel56523 feb. 2010 - 11:02

Waarom maak je je in hemelsnaam druk over de Paus. Is er dan nog iemand in dit land die het Vaticaan nog enigszins serieus neemt? Of executeren ze in het Vaticaan nog regelmatig homo's? Is het niet verstandiger -of eerlijker- om als je het wilt opnemen voor homo's je pijlen te richten op die groepen die voor homo daadwerkelijk een bedreiging zijn? Jeweetwel, die luitjes die de daad bij het woord voegen en waardoor Amsterdam inmiddels niet langer de Gay Capital of Europe is.

objectivist
objectivist23 feb. 2010 - 11:02

Tadaaaa, Joop's eigen kruisridder tegen religie steekt weer van wal met een oud thema. Man maak je niet steeds zo druk. Denk zelf na. Stel dat God bestaat en je komt aan de hemelpoort en op de vraag waarom je niet geloofde zeg jij: omdat de paus homo's afkeurde. Dan zou ik als God zeggen: O, kon je zelf niet nadenken over mijn boodschap en heb je daarom mijn verhaal maar beoordeeld op basis van hoe anderen ermee zijn omgegaan? Overigens streeft evolutie weldegelijk naar de beste oplossingen anders zou er geen leven meer zijn. Wij zijn daardoor in staat ons steeds weer aan te passen, als denken CO2 doemdenkers van niet.

[verwijderd]
[verwijderd]23 feb. 2010 - 11:02

als je erover nadenkt is elk gedrag wat niet op overleven en voortplanten gericht is niet natuurlijk incl naar de kerk gaan en geloven overigens. En wat te denken van het celibaat, al die gezonde mannen die (buiten wat koorknaapjes) hun zaad niet gebruiken, is dat niet tegennatuurlijk?

1 Reactie
BartvandeHulsbeek
BartvandeHulsbeek23 feb. 2010 - 11:02

Gaat heen en vermenigvuldigt u...

doeidoei
doeidoei23 feb. 2010 - 11:02

Sinds het midden van de jaren 60 van al weer de vorige eeuw is dit een bekend standpunt van Kerk en Kerk-critici. Staat er ook maar iets nieuws in? Wat is in vredesnaam de aanleiding om dit artikel nu te plaatsen? Gemeenteraadsverkiezingen?

1 Reactie
BartvandeHulsbeek
BartvandeHulsbeek23 feb. 2010 - 11:02

Mogelijk vanwege het geneuzel in Reusel?

Dr.Piepie
Dr.Piepie23 feb. 2010 - 11:02

Je praat maar wat. De RK Kerk beweert helemaal niet dat het niet-natuurlijk zou zijn. Waar heb je dat gehoord? Er staat in de bijbel dat het niet goed is. Immoreel. Dat is iets heel anders. Daar kun je het vervolgens mee eens zijn of niet. Zelf ben ik dat niet. Maar als je lid bent van deze kerk, dan weet je wat de standpunten op dit gebied zijn. En op zich vind ik het te prijzen dat de kerk niet/nauwelijks aan mode doet, als het om morele standpunten gaat. Want dan kan de kerk wel online peilingen gaan houden ofzo. En Jezus omdopen tot Mickey Mouse, als dat beter uit zou komen. Dan ben je in mijn ogen geen knip voor je neus waard.

1 Reactie
ponder
ponder23 feb. 2010 - 11:02

[Hank Williams schreef: "En op zich vind ik het te prijzen dat de kerk niet/nauwelijks aan mode doet, als het om morele standpunten gaat. Want dan kan de kerk wel online peilingen gaan houden ofzo. En Jezus omdopen tot Mickey Mouse, als dat beter uit zou komen."] - een andere vaststelling zou kunnen zijn dat Jezus inmiddels is omgedoopt tot het Vaticaan.