Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

''Homo, joods en liberaal zijn, zou me drie keer de dood bezorgd hebben''

  •  
22-11-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1981 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding 2022-11-22 om 21.30.19

Xavier Bettel, de minister-president van Luxemburg, hield dinsdag in de Franse Straatsburg een toespraak ter gelegenheid van het 70-jarig bestaan van het Europees Parlement. Tijdens deze toespraak riep hij de Europeanen op om waakzaam te zijn. 

Bettel bracht een hulde uit aan de eerste vrouwelijke voorzitter van het Europees Parlement, Simone Viel. "Ze was een overlevende van de concentratiekampen, de kampen die op ons grondgebied lagen'', zei Bettel. Deze kampen waren het gevolg van verkeerde ideologieën, zoals het nationaal-socialisme. ''Een van de donkere ideologieën die op Europees grondgebied is gezien'', zei hij tijdens zijn toespraak. 

Volgens hem sloeg de Duitse bondskanselier Helmut Kohl jaren geleden de spijker op zijn kop toen hij zei dat de EU 'een vredesproject' is. Europeanen wisten immers lange tijd niet hoe het vroeger was in tijden van oorlog. Vele zouden in die tijd zelfs niet het recht gehad hebben om te leven, zoals Bettel zelf. ''Homo zijn, een joodse achtergrond hebben en liberaal zijn, zou me drie keer de dood bezorgd hebben'', legde Bettel uit. ''En vandaag sta ik vrij voor u, ik ben het hoofd van een gekozen regering en dit is het Europees project.''

De verschillen die we hebben, beperkt volgens Bettel 'ons rijkdom' niet. ''Deze diversiteit is de rijkdom van ons Europees continent (...) Laten we niet verdeeld zijn. (...) Europa gaat niet alleen over ontvangen, het gaat ook over geven, zodat we vandaag samen iets groters hebben.''

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (35)

Gio Servas
Gio Servas24 nov. 2022 - 9:17

De EU heeft niets met vrede te maken, maar is een projectje waar internationals politici toe hebben overgehaald om hun speelveld te vergroten waardoor ze aan de ene kant goedkope krachten kunnen misbruiken om aan de andere kant veel winst te maken. Dit is door mislukte politici misbruikt om zichzelf heel veel geld toe te kennen. Ze moesten alleen een smoes verzinnen waardoor simpele mensen overstag gingen. Dat is gelukt. Meest simpele mensen staan dan ook helemaal achter de EU en de rest wordt weggezet als Xenofoob oid. Net als de Navo, die is niet ingesteld voor vrede en stabiliteit, maar meer als bumper om aanvallen op de VS te voorkomen zoals Pearl Harbor. Later is deze steeds meer gevormd als vijand van de Sovjet Unie en Rusland. Zo wordt de Navo nu steeds misbruikt om de grote wapenhandelaren te voorzien van geld en dat lukt niet als de Navo voor stabiliteit zou zorgen.

Ivan61
Ivan6123 nov. 2022 - 16:34

EU is zeker een vredesproject en het werkt. Nu zorgen dat NAVO nog sterker wordt en Oekraine blijven ondersteunen. Ik heb ook kritiek op EU maar nergens in de wereld hebben de burgers zo veel vrijheid. Laten wij dat niet vergeten.

Brutus de tweede
Brutus de tweede23 nov. 2022 - 10:53

EU garantie tot vrede !? Dacht het niet gezien de toestand in Oekraine !

5 Reacties
Norsemen
Norsemen23 nov. 2022 - 11:08

Oekraine zit niet in de EU. Maar het is zeker geen garantie. Het is wel de hoofdreden waarom we de EU hebben.

wittecisnoot
wittecisnoot23 nov. 2022 - 11:09

Het is toch echt Poetin die meent dat Oekraïne deel is van zijn USSR en die de oorlog in begonnen. Geen EU fan maar hier kan ik de EU geen schuld in geven.

r v b
r v b23 nov. 2022 - 11:22

Oekraine is geen lid van de EU, Rusland ook niet. De EU is ook geen garantie tot vrede, maar een goede poging tot vrede. Maar niet 100% effectief, en zeker geen garantie.

Volrin
Volrin23 nov. 2022 - 12:59

Noch Oekraïne noch Rusland zijn lid van de EU dus uw reactie slaat werkelijk nergens op.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk23 nov. 2022 - 13:35

Wat gebeurde er in 2014 in Kiev ook alweer?

Pietje Puk139
Pietje Puk13923 nov. 2022 - 9:28

"Europa gaat niet alleen over ontvangen, het gaat ook over geven" Ja, alleen wordt het geven gedaan door de lage en de midden inkomens en het ontvangen door rije lieden en grote ondernemingen. Volgens mij zou dat andersom moeten zijn. Maar ja, wie ben ik? Een roepende in de woestijn van liberaal stemmende volkeren. Liberaal betekent: geen overheidsbemoeienis met het bedrijfsleven. Libera = vrijheid. Maar niet de vrijheid van mij en jou. De vrijheid van ondernemen.

Norsemen
Norsemen23 nov. 2022 - 7:35

Europa was en is nog steeds de bakermat van intolerantie. En nog steeds blijven we onszelf beter vinden dan de rest van de wereld.

17 Reacties
Volrin
Volrin23 nov. 2022 - 8:48

"Europa was en is nog steeds de bakermat van intolerantie." Waar baseer je dat op?

Herr Vorragend
Herr Vorragend23 nov. 2022 - 8:51

Jouw feitenvrije kretologie doet mij denken aan een wijze uitspraak van Winston Churchill : "De slechts denkbare regeringsvorm is de parlementaire democratie. Tenminste, op alle tot nu toe uitgeprobeerde regeringsvormen na dan. Ik ben erg benieuwd naar jouw bakermatten van tolerantie buiten Europa. (Canada en Nieuw-Zeeland heb ik zelf al bedacht)

MG1968-2
MG1968-223 nov. 2022 - 8:51

Ja, en zo bezien is het feit dat we zo kunnen polariseren wel de reden dat we naast die intolerantie ook het goede kunnen doen en in bepaalde tijden van de (na oorlogse) geschiedenis ook het goeden hebben kunnen doen. T.o.v. die bakermat zoals jij hem terecht benoemd staat een ander gedachtegoed. Het gedachtegoed waarmee de intoleranten alhier weglopen om de rest van de wereld mee te slaan maar intern tonen dat alleen een instrument is in de handen van die intolerantie. In de kern schoppen ze naar zichzelf. Waakzaamheid blijft geboden.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk23 nov. 2022 - 8:57

En de rest van de wereld is zo ruimdenkend. Het gebeuren in Qatar laat wel hoe de wereld er in het echt uit ziet.

MG1968-2
MG1968-223 nov. 2022 - 9:03

@Volrin "Waar baseer je dat op?" De vele oorlogen. Dat als we samenwerken dat ook in een sfeer van oorlog vormgegeven wordt. Dat de geschiedenis ons niet beter neerzet dan hetgeen in andere werelddelen gebeurd of gebeurde. Dat vrijwel alle grote ideologieen waaruit enorm onrecht is aangedaan ontstaan (danwel opgeschreven) zijn in Europa. Dat het Europa van velen een Europa van het 'ikke' is. Dat is inderdaad geexporteerd. Maar veelal naar ons contigent terug te herleiden. Bakermat dus. Dat tegen die manier van denken ook in Europa nogal wat weerstand bestaat neemt dat alles niet weg. Het is juist een reden om op de tellen te passen.

Wakker Dier
Wakker Dier23 nov. 2022 - 9:17

Een vreemde haat richting Europa, volgens mij is het gemiddelde leven hier een stuk prettiger dan in andere delen van de wereld, inclusief Amerika.

Norsemen
Norsemen23 nov. 2022 - 9:23

@Volrin Kijk naar de Europese geschiedenis, en kijk hoe het nu gaat. De jodenvervolging bijvoorbeeld is een direct gevolg van het christendom. Woorden als racisme en apartheid zijn ontstaan vanuit de Europese manier van denken en samenleven. En hebben we iets geleerd van alle ellende die Europa gekend heeft? Gezien de opkomst van partijen als FvD en hun buitenlandse broeders zou ik zeggen nee.

Norsemen
Norsemen23 nov. 2022 - 9:30

@MG-1968 "Het gedachtegoed waarmee de intoleranten alhier weglopen om de rest van de wereld mee te slaan maar intern tonen dat alleen een instrument is in de handen van die intolerantie. In de kern schoppen ze naar zichzelf" Exact. Die manier van denken breidt zich in Europa steeds verder uit. En dan kun je toch concluderen dat mensen niets geleerd hebben van o.a. WOII. Begrijpen en erg vinden wat toen is gebeurd, en FvD/front National etc.. stemmen gaat niet samen.

Wakker Dier
Wakker Dier23 nov. 2022 - 9:48

@Norsemen Je hebt wel een selectieve bril op, jodenhaat is bepaald niet voorbehouden aan Europa of het Christendom.

Norsemen
Norsemen23 nov. 2022 - 11:11

@Wakker Dier Hoezo haat ik Europa? En waarom denk je dat ik liever ergens anders zou wonen? Ik vind het een enorme tekortkoming van iemand dat je dit soort zaken niet kunt scheiden.

Norsemen
Norsemen23 nov. 2022 - 11:18

@Wakker Dier Niet om het goed te praten, maar de 'jodenhaat' in het Midden-Oosten is er pas sinds Israël, en is ook nog eens voor het grootste gedeelte direct gelinkt aan het land Israël. Het heeft niet zozeer te maken met het Joods zijn an sich. Het is meer te vergelijken met de hekel die Turken en Grieken aan elkaar hebben. De joden in Arabische wereld hadden daar altijd veel minder met vervolging en discriminatie te maken dan in Europa.

Volrin
Volrin23 nov. 2022 - 13:04

@MG1968 "De vele oorlogen." Noch uniek aan Europa, noch is Europa het gebied waar dat als eerste plaats vond. M.a.w. dus geen bewijs dat Europa de bakermat van intolerantie is. " Dat als we samenwerken dat ook in een sfeer van oorlog vormgegeven wordt." Hoeveel oorlogen heeft de EU intern gevochten dan? Geen bewijs dat Europa of de EU de bakermat van intolerantie is. "Dat de geschiedenis ons niet beter neerzet dan hetgeen in andere werelddelen gebeurd of gebeurde." Eens, maar dat is juist bewijs dat Europa niet de bakermat van intolerantie is, maar de mensheid in zijn algemeen. Los van geografische locatie of politiek band. " Dat vrijwel alle grote ideologieen waaruit enorm onrecht is aangedaan ontstaan (danwel opgeschreven) zijn in Europa." Islam is toch echt buiten Europa ontstaan, net zoals vele andere geloven waar overal ter wereld oorlog over is gevoerd. Zie bijvoorbeeld ook de Azteken met hun mensenoffers. Wederom iets dat menselijk en niet uniek of van oorsprong uit Europa komt. "Dat het Europa van velen een Europa van het 'ikke' is." Kun je dat wat concreter maken, want dit is wel heel vaag en zoals ik het nu lees niet iets dat uniek of uit Europa komt. "Dat is inderdaad geexporteerd." Nee hoor, je hebt in andere werelddelen ook genoeg 'ikke ikke' mensen, ook voordat Europeanen daar aankwamen.

Volrin
Volrin23 nov. 2022 - 13:05

@MG1968 " Maar veelal naar ons contigent terug te herleiden. Bakermat dus." Niet waar dus. Let wel, ik zeg niet dat Europa beter is dan de rest van de wereld, ik maak enkel bezwaar tegen het idee dat het de bakermat van intolerantie is. "Dat tegen die manier van denken ook in Europa nogal wat weerstand bestaat neemt dat alles niet weg. Het is juist een reden om op de tellen te passen." U heeft geen ding genoemd dat aantoonbaar in Europa ontstaan is of uniek voor Europa is, dus u heeft op generlei wijze bewezen dat Europa de bakermat van intolerantie is.

Volrin
Volrin23 nov. 2022 - 13:09

@Norsemen "Kijk naar de Europese geschiedenis, en kijk hoe het nu gaat." Ik ben historicus en daarom ook bewust van de geschiedenis van andere werelddelen waar, ook voor en zonder Europese inmenging, genoeg intolerantie te vinden was en is. Ja Europa of Europese landen hebben veel schade aangericht in andere werelddelen, maar de bewering dat Europa de bakermat is van intolerantie is echt onzin. "De jodenvervolging bijvoorbeeld is een direct gevolg van het christendom." Dat ontstaan is in het Midden-Oosten. En zoals ik hierboven al uitlegde, in andere werelddelen zijn genoeg religieuze oorlogen en zuiveringen geweest, dus hoe erg de Jodenvervolging ook was, het was zeker niet uniek als religieuze intolerantie. "Woorden als racisme en apartheid zijn ontstaan vanuit de Europese manier van denken en samenleven. " Nu ben je woordspelletjes aan het spelen. Wat betreft apartheid, ooit wel eens gehoord van het kastensysteem? De Japanse Burakumin? Ook racisme en andere vormen van discriminatie zijn niet van oorsprong nog uniek aan Europa. En hebben we iets geleerd van alle ellende die Europa gekend heeft? Gezien de opkomst van partijen als FvD en hun buitenlandse broeders zou ik zeggen nee."

Norsemen
Norsemen23 nov. 2022 - 14:10

Volrin Dat het christendom is ontstaan in het Midden Oosten is een gedachte die door christenen wordt gedeeld. Als jij historicus bent weet je dat dit door de wetenschap niet zo wordt gezien. En racisme is geen woordspelletje. Racisme is niet het idee dat het éne ras superieur is aan het andere, maar dat het blanke ras superieur is aan andere rassen. En dat is echt Europees. En uiteraard komt en kwam intolerantie overal ter wereld in verschillende vormen voor. Maar de manier waarop in Europa de Jodenvervolging heeft plaatsgevonden, eeuwenlang en met WOII als toppunt, is ongekend en niet te vergelijken met andere vervolgingen (misschien de uitroeiing van de Spanjaarden op de Indianen dan).

MG1968-2
MG1968-223 nov. 2022 - 14:27

@Volrin "Nu ben je woordspelletjes aan het spelen." Lol ergens wel he. Jij ook. Want ik betwijfel of bakermat letterlijk en als definitie bedoeld werd of meer in de zin 'op zijn een belangrijke rol in gespeeld'. In die laatste zin heb ik dat opgevat en dan zijn we het samen wel eens hoor! Enne... ben absoluut geen u ;)

Wakker Dier
Wakker Dier24 nov. 2022 - 8:23

@Norsemen Je leest blijkbaar allerlei dingen tussen mijn regels door die ik helemaal niet zeg. De tekortkomingen zitten tussen jouw oren, ben ik bang.

wittecisnoot
wittecisnoot23 nov. 2022 - 7:15

De reden waarom we in West Europa de langste vrede ooit hebben, staat compleet los van de EU. Ww2 was de eerste oorlog die bij de mensen thuis bezorgd werd (bommenwerpers) en dat zorgde dat mensen er geen zin in hadden. Bovendien zorgde men dat de volkeren van Europa, hun eigen zeggenschap hadden. Geen grote strafmaartregelen tegen de verslagen volken of goot geschuif met grondgebied (De verenigde Nederlanden na de Napoleontische oorlogen, dat zou goed zijn voor de toekomstige vrede). Voeg de USSR als gezamenlijke vijand toe en we zijn er. Dus retoriek is erg emotioneel maar klopt niet. Dat hele ‘EU of oorlog’ is emotionele manipulatie. De realiteit is dat als er iets goed is voor oorlog het volkeren opsluiten in staten waar ze niet in willen zitten. Landen met meerdere volkeren zijn onstabiel (België, het VK) vallen uit elkaar (Tsjechoslowakije) en dat laatste vaak met een nare oorlog (Vereinigde Nederlanden en Joegoslavië). Zeker als die volkeren er niet achter staan (referenda over de grondwet). Dus waarom maken we van West-Europa precies zo een staat en dat op een grotere schaal ooit? Dom plan.

3 Reacties
IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk23 nov. 2022 - 8:59

Omdat het voor velen gaat om de emotie en niet om feitelijkheden.

Sonic2
Sonic223 nov. 2022 - 11:26

@ Wittecisnoot Zeker na de oorlog hebben Europese samenwerkingsverbanden nuttig werk verricht. Ook de NAVO trouwens. Je kunt inderdaad een debat voeren hoe dat nu is. Maar om nu te doen alsof de EU niets goed doet, is ook wat overdreven. Maar het is blaffen tegen de maan hier. Met al die nationalisten in de comments die heimelijk fantaseren over een Nexit. Overigens is vooral de retoriek van Eurosceptici emotioneel en heeft het 0.0 met feiten te maken. Nationalistische leugenaars schetsen ons dat we terug naar de Gulden. Die fijne mooie "witte" jaren 60 en 70. We houden geld voor ons zelf over en dat kunnen we allemaal in de zorg en onze bejaarden stoppen. Dat is pas puur emotie. Dat is pas puur populisme. In een globaliserende wereld. In Nederland hebben we al moeite met het neerleggen van de Noord- Zuid lijn. Laat staan een uittreding uit een Europees samenwerkingsverband. De EU is de realiteit. Los van wat nationalisten zoals u allemaal bij elkaar fantaseren.

r v b
r v b23 nov. 2022 - 18:53

Ik zie Nederland niet uit elkaar vallen, met zijn meerdere volken. Alle landen groter dan een stadsstaat hebben meerdere volken, en zelfs die stadsstaten zijn vrijwel nooit etnisch zuiver, maar altijd multicultureel. Monocultuur of streven daarnaar zorgt altijd voor strijd, oorlog, moord en geweld.

Volrin
Volrin23 nov. 2022 - 5:54

Hear, hear!

Paul Spijkers
Paul Spijkers22 nov. 2022 - 22:15

Ik stel voor dat ze dan het parlement souverein maken, zoals dat in democratienen gebeurt. Want met de huidige ondemocratische kleptocratie is de EU een liberaliserings project, en de veroorzaakte verdeeldheid onder groepen mensen en de conflicten die daarop volgen nemen steeds toe.

2 Reacties
IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk23 nov. 2022 - 9:01

Laat ze eerst eens stoppen met het verhuiscircus tussen Brussel en Straatsburg. Dat kunnen de parlementariërs zelf doen door niet meer naar Straatsburg af te reizen. Na een paar keer een lege zaal in Straatsburg komt de boodschap wel over.

wittecisnoot
wittecisnoot23 nov. 2022 - 11:23

Stel dat Nederland een onderdeel wordt van China. Oh ja, er komt een gezamelijk parlement waar we op mogen stemmen. Miljarden Chinezen en miljoenen Nederlandders (dus ik weet wel wie aan het kortste eind gaat trekken, ondanks dat het democratisch is). De Nederlander heeft net zo min direct voor dit EU parlement gekozen. Het huis is geven onze wil gezet en het feit dat we er een paar poppetjes in mogen zetten, doet daar niets aan af. Laten we daarom de landen weer soeverein maken en dit parlement zonder volk, ontbinden.

Juppé🎗
Juppé🎗22 nov. 2022 - 21:45

Ik heb de toespraak helemaal bekeken en hij is geweldig. Ze heette om precies te zijn Simone Veil.