Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Holocaust-overlevenden radeloos: zorg wordt opgeheven

  •  
22-06-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
102 keer bekeken
  •  
zorg_300_04.jpg
Geen mantelzorg beschikbaar want hele familie uitgemoord door de nazi's
Hoogbejaarden die de holocaust hebben overleefd en wonen in een speciaal verzorgingshuis raken vanaf 31 december als gevolg van het kabinetsbeleid hun zorg kwijt. Een 92-jarige Auschwitz-overlevende is radeloos: “Mijn eerste reactie was: ik hoop dat ik het niet haal. Dat heb ik gezegd tegen de mevrouw aan de telefoon.”
Het AD bericht over weer nieuwe slachtoffers van de zogeheten ‘participatiesamenleving’ van Rutte waarbij burgers niet meer op de overheid kunnen rekenen voor hulp maar zich moeten wenden tot familie en liefdadigheid. Overlevenden van de holocaust diein  twee joodse verzorgingshuizen wonen, worden zwaar getroffen door de maatregelen. Vanaf 31 december krijgen ze geen zorg meer en moeten ze zelf hun potje gaan koken. Mantelzorg is voor de slachtoffers geen optie omdat er domweg geen familie is om die uit te voeren, de families zijn namelijk uitgemoord door de nazi’s.
RTEmagicC_b4ba9093e8.jpg
Het AD voert een 92-jarig slachtoffer van het kabinetsbeleid op. Als kind zat ze opgesloten in het beruchte blok 10 in Auschwitz waar nazi-dokters de meest gruwelijke experimenten uitvoeren op gevangen. Lynn Wallis woont sinds 14 jaar in het verzorgingshuis. Haar man overleed 3,5 jaar geleden. 
Een paar jaar geleden ging Wallis onderuit in de badkamer. Ze hield er een flinke hersenschudding aan over. Sinds die dag durft ze niet meer alleen te douchen. ,,Daar krijg ik hulp bij. En eigenlijk krijg ik hulp bij alles.” Hoe dat na 31 december moet, weet ze niet. ,,Ik vind het verschrikkelijk,” blijft ze herhalen. ,,Verschrikkelijk.” 
Volgens de nieuwe zorgmaatregelen van Rutte cum suis moeten hulpbehoevenden zelf voor hun kostje zorgen. Als ze die niet kunnen fixen moeten ze er maar voor betalen. De directeur van het verzorgingshuis stelt dat het kopen van maaltijden niet voor iedereen is weggelegd. “Dat kost 10 euro per dag. Dan zit je op 300 euro per maand.”
cc-foto: sixtwelve

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.