Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Hollywood-sterren verzoeken president Biden op te roepen tot staakt-het-vuren Israël-Gaza

  •  
21-10-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1795 keer bekeken
  •  
ANP-480007906

Tientallen sterren uit Hollywood en de overige entertainment-industrie roepen de Amerikaanse president Joe Biden op zich in te zetten voor een onmiddellijk staakt-het-vuren in de oorlog tussen Israël en Gaza. Ook moet hij zich inzetten voor de-escalatie van het conflict, zeggen de ondertekenaars van de open brief, waaronder Joaquin Phoenix, Cate Blanchett, Jon Stewart, Kristen Stewart, Susan Sarandon, Mahershala Ali, Riz Ahmed, Dua Lipa en Michael Stipe. 

De acteurs en artiesten schrijven: "Meer dan 5000 mensen zijn gedood in de afgelopen anderhalve week, een aantal waarvan iedereen met een geweten beseft dat het rampzalig is. Wij geloven dat ieder leven heilig is, ongeacht etniciteit en we veroordelen het doden van Palestijnse en Israëlische burgers."

"We dringen er bij uw regering op aan, en bij alle wereldleiders, om alle levens in het Heilige Land te respecteren en op te roepen tot en het mogelijk maken van een staakt-het-vuren, zonder uitstel - een einde aan het bombarderen van Gaza en de veilige vrijlating van gijzelaars." 

Ook roepen de ondertekenaars op tot het leveren van humanitaire hulp aan de bevolking in Gaza.

"We geloven de Verenigde Staten een wezenlijke diplomatieke rol kan spelen in het beëindigen van het lijden." Ze wijzen er ook op dat door de bombardementen er gemiddeld ieder kwartier een kind om het leven komt.

De brief is gepubliceerd op een speciale site: Artists4Ceasefire.

In de VS groeit de roep om een wapenstilstand.

De Nederlandse regering doet nog geen oproep tot wapenstilstand maar spreekt van een gevechtspauze. Dat is volgens Kees Boonman een belangrijk verschil.

Een wapenstilstand, in het Engels armistice, betekent veelal het einde van een oorlog, dan wel langdurig staken van de gevechten, door middel van een verdrag tussen beide partijen. Een staakt-het-vuren, ceasefire in het Engels, vereist minder voorwaarden.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (19)

Plainview
Plainview22 okt. 2023 - 7:44

Deze reactie is verwijderd

Ben  Liberaal
Ben Liberaal21 okt. 2023 - 16:11

Ik ken Joe Biden niet zo (wie eigenlijk wel...) maar hem zo inschattend laat hij bij lange na niet zijn oren hangen naar de mening van film- en muziek sterren (in tegenstelling bv tot enkele van zijn voorgangers zoals Trump en Obama). Hogelijk irritant dat hele groepen niet-politici of semi-geengageerden, publiekelijk hun ''wensen'' ventileren , al dan niet via open brieven, reclames of ''boodschappen''. Helpt niets en verstoort -nog meer- de informatie stromen. Is het sociologisch ... de urgentie om ''ergens bij te horen''. Of is sociopatisch een betere term?

Olav Meijer
Olav Meijer21 okt. 2023 - 15:42

Alle beetjes helpen. Misschien in dit geval ook.

tempest
tempest21 okt. 2023 - 15:25

Ik hoop het heel erg, maar denk niet dat Israël of Hamas zich aan een staakt-het-vuren gaan houden. Ook zal Hamas de gegijzelden niet willen vrijgeven en uitruilen, want dat zet een veel te gevaarlijk precedent voor Israël om te kunnen accepteren. En als gevolg daarvan zal Israël ook niet makkelijk te bewegen zijn om te stoppen met bombarderen etc. etc. Wel heel goed dat deze mensen aandringen op de-escaleren, want meer olie op het vuur is echt het laatste wat nodig is… Een oproep die overigens niet alleen aan wereldleiders, maar ook aan de massa-media gedaan moet worden.

Scheef ehh ninger
Scheef ehh ninger21 okt. 2023 - 15:19

Biden zal in het openbaar vierkant achter Israel blijven staan. Zeker nu Trump zich belachelijk heeft gemaakt door de aanval van Hamas “briljant” te noemen. De Joodse kiezer lijkt hiermee de kant van de Democraten opgeduwd te worden voor de al snel komende verkiezingen. Het blijft raar aangezien juist Trump veel heeft gedaan om de relatie met een deel van het Arabische volk te normaliseren. Het blijft een merkwaardige man. Reken maar dat op de achtergrond er al langer stevig wordt aangedrongen op een wat minder harde benadering van het conflict. Ook de VS wil de regio niet verder laten afbranden.

EenMening3
EenMening321 okt. 2023 - 15:18

Israël zal eer willen afrekenen met de Hamas-terroristen.

1 Reactie
EenMening3
EenMening321 okt. 2023 - 21:54

eerst

tinekea2
tinekea221 okt. 2023 - 14:53

Het is heel simpel. Een ( oproep tot) staakt het vuren is ALTIJD goed.

Hagen Samuels
Hagen Samuels21 okt. 2023 - 14:35

Deze reactie is verwijderd

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine21 okt. 2023 - 14:22

De mening van deze artiesten is niet meer waard dan de mening van een Johan Derksen of Hans Teeuwen. Er wordt op geopolitiek wereldniveau geschaakt en die laten zich echt niet beïnvloeden door wat publieke opinie. Hamas heeft niet voor niets gekozen voor een dergelijke gewelddadige IS-achtige aanval, ze weten dat Israël (en de VS) met veel geweld zouden reageren. Ik gok dat er partijen zullen zijn die het conflict verder willen opstoken totdat ook de VS actief betrokken raakt. Dan naderen we het perfecte moment voor een invasie van Taiwan, want dan is de VS op 3 fronten bezet, en dan zullen er keuzes gemaakt moeten worden. Maar nu raak ik in de wappie-mode, ik hoop maar gewoon dat ik ongelijk heb, en alles met een sisser gaat aflopen.

Martin van der Linde
Martin van der Linde21 okt. 2023 - 14:19

Mooi, Nederland heeft moeite om Israël los te laten. Wellicht vanwege ons schandaleuze verleden in de omgang met Joden. We denken dat we iets goed te maken hebben. Ik denk dat die schuld niet eeuwig als excuus gebruikt kan worden om Israël zijn gang laten gaan. Maar wie durft dat als eerste hard op te zeggen? Dit is de meest beschaafde veronderstelling, de minst beschaafde is dat met deze uitbarsting van geweld ook het anti moslim gevoel weer de kop opsteekt. Lees hoe rechtse reageerders hier op Joop mededogen met het Palestijnse volk als radicalisering zien. Datzelfde rechts dat Joden 80 jaar geleden met overvolle treinen naar vernietigingskampen liet verdwijnen werpt zich nu op als beschermer van Joden. Hun oude haat tegen joden heeft plaats gemaakt voor nieuwe haat tegen moslims. Blijkbaar moet er altijd iets te haten zijn. Ze doen precies wat Hamas beoogde met haar aanval op onschuldige burgers. Tweespalt en angst voor moslims zaaien.

5 Reacties
IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk21 okt. 2023 - 19:49

Deze reactie is verwijderd

EenMening3
EenMening321 okt. 2023 - 22:02

@Martin Het lijkt erop dat het aloude antisemitisme zich verplaatst heeft van extreemrechts naar extreemlinks. Soms openlijk, soms onder het mom van antizionisme.

Hannes Achterhout
Hannes Achterhout22 okt. 2023 - 10:26

Er bestaat geen antisemitisme op links, slechts enkel kritiek op het zionisme.

Martin van der Linde
Martin van der Linde22 okt. 2023 - 11:24

Ihag, Objectiviteit is wat anders dan partij kiezen.

Martin van der Linde
Martin van der Linde22 okt. 2023 - 11:37

Mening, kritiek op het beleid van Netanyahu is geen antisemitisme. Netanyahu is mede verantwoordelijk voor deze escalatie van geweld. Net als de EU en de VS die om wat voor reden ook, te weinig hebben aangedrongen op een andere Israëlische koers. Nu wordt het westen terecht verweten met twee maten te meten. Waarom wel Rusland straffen maar Israël niet? De weerstand in de Arabische wereld tegen het westen is door die houding alleen maar toe genomen. Daardoor lukt het Hamas nu om de Palestijnse zaak opnieuw in de schijnwerpers te zetten. Was Israël niet zo geradicaliseerd en hadden de Palestijnen een eigen staat gehad dan was dit niet gebeurd. Israël en het westen hebben zich met deze houding in de eigen voet geschoten.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk21 okt. 2023 - 13:16

Deze reactie is verwijderd

2 Reacties
weereenmening
weereenmening21 okt. 2023 - 14:47

Deze reactie is verwijderd

Jonathan2
Jonathan221 okt. 2023 - 17:19

Deze reactie is verwijderd

Woeki Hypo
Woeki Hypo21 okt. 2023 - 13:09

Hollywood-sterren verzoeken president Biden op te roepen tot staakt-het-vuren Israël-Gaza Waarom niet tevens een staakt-het-vuren m.b.t. / in Oekraïne? Woeki Hypo.

7 Reacties
Martin van der Linde
Martin van der Linde21 okt. 2023 - 14:07

Woeki, omdat dit een heel andere situatie is. Oekraïne heeft geen terroristische aanval op Rusland gedaan.

r v b
r v b21 okt. 2023 - 14:48

@Martin: Volgens Poetin, de bezetter van Oekraine, wel. Zoals dat ook geldt voor Netanyahu, ook een brute bezetter die de bezette verwijt dat ze zich verdedigen tegen genocide, etnische zuivering en bezetting. Rusland en Israel zijn vergelijkbaar.

linksert
linksert21 okt. 2023 - 15:05

Deze reactie is verwijderd

Lijster2
Lijster221 okt. 2023 - 15:10

Deze reactie is verwijderd

DanielleDefoe
DanielleDefoe21 okt. 2023 - 15:36

Woekie Hypo legt de "schuld" voor de oorlog in Oekraïne bij de Europese / EU (hoogopgeleide) politici (“Europese regeringsleiders”) .

Prisunic
Prisunic21 okt. 2023 - 16:01

RVB: 'Rusland en Israel zijn vergelijkbaar.' Behalve dan dat de laatste dicteert op recent gestolen land.

Mohawk2
Mohawk222 okt. 2023 - 0:10

"Behalve dan dat de laatste dicteert op recent gestolen land" Iets wat de Russen (lees Putin) godzijdank nog niet gelukt is in deze al 600+ dagen durende "speciale militaire operatie" van drie dagen. En dat gaat ook niet lukken ook.

Robbin_T
Robbin_T21 okt. 2023 - 12:41

Deze reactie is verwijderd

Joop  den Uil
Joop den Uil21 okt. 2023 - 12:07

Deze reactie is verwijderd

Lijster2
Lijster221 okt. 2023 - 11:55

Deze reactie is verwijderd