Holland's got me & you
• 06-12-2013
• leestijd 3 minuten
Best slim: van alles en iedereen een grap maken inclusief van jezelf. Niemand anders kan je dan nog voor schut zetten
“Wat zullen ze van mij denken? Ze vinden mij vast vreemd. Gaan ze me belachelijk maken?” Ik weet nog dat ik dit zelf dacht toen ik op het punt stond om uit de kast te komen als lesbo. Best spannend om ‘anders’ te zijn want misschien wordt je daarmee wel in de zeik gezet. Inmiddels weet ik dat dit voor veel lesbische, homo en bi-jongeren bekende gedachten zijn. En dat praten met andere LHBT-jongeren uitstekend blijkt te helpen tegen dit soort onzekere gedachten. Maar er bestaan ook andere strategieën.
Een jongen die ik leerde kende bij het ontwikkelen van de jongeren website
Iedereenisanders.nl vertelde me dat hij uit onzekerheid zelf de lolbroek ging uithangen. Best slim: van alles en iedereen een grap maken inclusief van jezelf. Niemand anders kan je dan nog voor schut zetten.
Door de rel over de ‘stigmatiserende grapjes’ van Gordon over een Chinese kandidaat in Holland’s got talent moest ik deze week weer aan die verdedigingsstrategie denken. In de discussie is nog niet opgemerkt dat de grappenmaker in deze zaak waarschijnlijk zelf maar al te goed weet wat het is om in de zeik te worden genomen omdat je ‘anders bent’. 91 procent van de lesbische, homo en bi-jongeren krijgt namelijk negatieve reacties op hun seksuele voorkeur. Grote kans dus dat Gordon het zelf ook heeft meegemaakt.
Je zou eigenlijk verwachten dat mensen die belachelijk worden gemaakt om hun ‘anders zijn’, dit niet een ander aan zullen doen. En voor een deel klopt dat: ik kom veel jongeren tegen die zich inzetten voor anderen die ook ‘anders’ zijn. Neem bijvoorbeeld het project
Gelijk=gelijk? van Diversion, dat afgelopen maand de Participatieprijs 2013 won. Een moslim-, een joodse en een homo, lesbische of bi-jongere staan samen voor de klas en geven voorlichting over discriminatie en omgaan met ‘anders zijn’. Enorm stoer als je weet hoe homofobe, antisemitische en islamfobe opmerkingen onder veel leerlingen net zo normaal zijn geworden als op zaterdagavond Holland’s got talent kijken.
De Gordons van deze wereld hanteren de omgekeerde Gelijk=Gelijk-strategie: de Gezeik=Gezeik-aanpak. Dit houdt in dat je de ander afzeikt om het ‘anders’ zijn maar zodra in een gesprek woorden vallen als ‘discriminatie’ en ‘kwetsend’ roep je heel hard dat dit ‘gezeik’ is. Anderen vallen daar dan weer over en de uitkomst is nog veel meer ‘gezeik’. Op gegeven moment weet je niet meer waar en hoe al dat gezeik is begonnen maar ben je misselijk van de enorme urinegeur om je heen. De Gezeik=gezeik aanpak is gewoon niet zo fris…
En wat nu? Volgende week in Hollands Got Talent: de Arabische kandidaat die te horen krijgt dat zijn optreden ‘in sloeg als een bom’ en het meisje in een rolstoel dat hoort dat haar optreden op rolletjes liep? Ik zie een nieuw programma voor me, een combi tussen Over de streep en Holland’s got talent. Met in de spotlight dat meisje dat voor een klas toegeeft dat ze ‘vuile pot’ riep omdat zij zelf bang is om gepest te worden. Of met die charmante blonde krullenbol die grappen maakt over chinezen en elk ander makkelijk doelwit maar eigenlijk gewoon aardig wil worden gevonden. En dan huilen en omhelzen we elkaar met groot de naam van het programma in beeld: ‘Holland’s got me & you’. Want met die diversiteit moeten we het met z’n allen zien te doen.