Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Hogerhuis Egypte illegaal verklaard

  •  
02-06-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
morsi_01.jpg
Hoogste rechtbank oordeelt: Egypte heeft weliswaar een president, maar alle politieke organen er omheen zijn onconstitutioneel
Het hogerhuis van het parlement van Egypte is illegaal. Dat heeft de hoogste rechtbank van Egypte beslist. De zogenoemde ‘Shura raad’ mag wel aanblijven tot een nieuw parlement is gekozen en aangetreden, vermoedelijk begin 2014. Vorig jaar oordeelde het Hof al dat het parlement illegaal gekozen is.
Er moeten dus nieuwe verkiezingen komen. Wanneer dat gaat gebeuren is nog onduidelijk, omdat ook de kieswet door het Hof illegaal is verklaard.
Egypte zit in een moeilijke impasse. Er is weliswaar een president, maar alle politieke organen er omheen zijn onconstitutioneel. NRC-redacteur Carolien Roelants verklaart:
Het zit muurvast. Het hogerhuis mag dan wel blijven zitten, maar deze beslissing ondergraaft het gezag. Dit alles gebeurt midden in een totale economische crisis in een land waar een president zit die geen doorslaggevende actie kan ondernemen.
De commissie die de nieuwe grondwet heeft opgesteld is óók onwettig verklaard. De grondwet werd in december per referendum door de Egyptische bevolking nog goedgekeurd. Wat het gevolg van de uitspraak is, is nog onduidelijk. De commissie die de grondwet opstelde bestaat al niet meer. Bovendien bestond de commissie uit bondgenoten van Morsi en werd de conceptgrondwet er in één nacht doorheen gedrukt.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (3)

Sternenstaub
Sternenstaub2 jun. 2013 - 12:44

~ NRC-redacteur Carolien Roelants verklaart: "Het zit muurvast. Het hogerhuis mag dan wel blijven zitten, maar deze beslissing ondergraaft het gezag. Dit alles gebeurt midden in een totale economische crisis in een land waar een president zit die geen doorslaggevende actie kan ondernemen." ~ Een zeer verkeerde nieuwsduiding. Deze NRC-redacteur leeft kennelijk in een sociaal-economische, sociaal-politieke waanwereld, en met haar het hele leger van als terzake kundig poserende opinievervuilers van tegenwoordig, want "deze beslissing ondergraaft het gezag", is een exacte omdraaiing van de sociaal-politieke werkelijkheid, waarin het nieuwe gezag de jonge democratische rechtsstaat Egypte immers al vanaf het prille begin ondermijnt, waar dit dus een rechtsstatelijke correctie op is, oftewel herstel door het rechterlijke gezag, van de nieuwe democratische rechtsorde, wat nu juist als een heel hoopgevende ontwikkeling gezien moet worden voor de Egyptische bevolking, die daar immers hard voor heeft gestreden. Want democratische rechtsstaat betekent: het gezag door en voor het volk, en niet het gezag tegen het volk, zoals onder Mubarak, en nu dus ook onder Morsi. In een democratische rechtsstaat is zulk "gezag" illegitiem en illegaal, en deze gerechtelijke uitspraak bevestigt dat. Vindt de NRC dat soms te moeilijk om te begrijpen? M.a.w.: Het motto van de NRC, Lux et Libertas—Licht en Vrijheid, is nu precies wat de Egyptische samenleving voor zich probeert te veroveren, en deze gerechtelijke uitspraak helpt hen daar potentieel enorm bij. Sommige mensen blijven maar denken dat de NRC een "kwaliteitskrant" is, door en voor kritische geesten zeg maar, terwijl in een zinsnede van een redacteur, zo maar even politiek-economische motieven en doelen, boven democratische, rechtsstatelijke motieven en doelen worden gesteld. De NRC is dus een soort Telegraaf voor de "intellectuele" rechts-liberale "elite" (en Elsevier een soort Nieuwe Revu), begrijp ik nu.

GingerTed
GingerTed2 jun. 2013 - 12:44

Sinds Morsi met achter zich de Moslimbroederschap aan de macht is, net als andere vruchten van de nog koudere Arabische lentes, zie je geleidelijk gebeuren wat iedereen die er een beetje verstand van heeft allang aan zag komen. Wetten gericht tegen de vrije pers die niets anders dan regelrechte persbreidel inhouden. Morsi heeft deed dit zonder blikken of blozen. Nu is de rechterlijke macht aan de beurt. Ook deze zal zich moeten onderwerpen aan wat Morsi en zijn beweging, de Moslimbroederschap beogen, een islamitische staat die nog veel meer dan Mubarak's Egypte repressief zal zijn, en nog meer deze macht absoluut zal maken. Andere Koude Lente-landen zullen volgen.

1 Reactie
MichelReiziger
MichelReiziger2 jun. 2013 - 12:44

***Sinds Morsi met achter zich de Moslimbroederschap aan de macht is, net als andere vruchten van de nog koudere Arabische lentes, zie je geleidelijk gebeuren wat iedereen die er een beetje verstand van heeft allang aan zag komen.*** Veel intellectuelen en goed opgeleiden hebben Egypte al verlaten. Het aantal Egyptenaren wat wil emigreren schijnt gigantisch te zijn als ik een Canadese collega moet geloven. De VS heeft recent nog een afkoop bedrag gegeven plus militaire leveranties waaronder F16's om enige mate van democratie op papier te behouden, maar ik vraag me af of dit niet in de nabije toekomst de andere kant op wordt gebruikt. Met de slechte economische vooruitzichten, waaronder een teruglopend toerisme....voedingsbodem voor extremisme.