Een opmerkelijke uitspraak van een rechtbank in Noord-India: de rivieren de Ganges en de Yamuna, die door bijna de gehele Indiase bevolking als heilig worden beschouwd, hebben vanaf nu dezelfde rechten als mensen.
De uitspraak kwam van de Hoge Raad in de deelstaat Uttarakhand. De nieuwe status van de twee rivieren houdt in dat iedereen die de rivier vanaf nu vervuilt of op een andere manier schade berokkent, op dezelfde manier zal worden berecht als wanneer een misdaad tegen een mens zou zijn gepleegd. Drie speciale officieren zijn aangesteld om zich fulltime over de bescherming van de rivieren te ontfermen.
Terwijl India zich in rap tempo economisch ontwikkelt, worden de toch al vervuilde rivieren steeds meer bedreigd door rioleringen uit de drukke steden, door landbouwgif en door industrieel afval dat in de rivieren wordt gedumpt. De eerder bestaande wetten tegen vervuiling van de rivieren werden nauwelijks nageleefd.
Milieuactivisten hadden de zaak voor de rechter gebracht, omdat zij vonden dat de deelstaten Uttarakhand en het naastgelegen Uttar Pradesh federale wetgeving aan hun laars lapten. De Yamuna, een zijrivier van de Ganges, is volgens experts inmiddels zo vervuild dat geen vissen meer in kunnen leven. Het water uit de Yamuna ondergaat een hevige chemische reiniging, voor het als drinkwater naar de 19 miljoen inwoners van Delhi gaat.
De rechters verwezen bij de uitspraak naar een vonnis in Nieuw-Zeeland. Daar kreeg de voor de Maori heilige rivier de Whanganui een week geleden van de rechtbank dezelfde status toegewezen.