Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Elke twee dagen wordt er een milieuactivist vermoord, al tien jaar lang

Meeste slachtoffers in armere landen en onder inheemse bevolking
Joop

Hoge Raad geeft rookcafés ongelijk

  •  
23-02-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
zwem_300.jpg
Rookverbod ook van kracht voor eenmanszaken
De Hoger Raad heeft de uitspraken van de gerechtshoven in Den Bosch en Leeuwarden over het rookverbod in café Victoria in Breda en De Kachel in Groningen teruggedraaid.
Sinds de uitspraken van de gerechtshoven in Den Bosch en Leeuwarden werd er weer volop gerookt in kleine cafés. Ook in een aantal grotere zaken staan de asbakken weer op tafel. Minister Klink van Volksgezondheid gedoogde dat tot nu, maar de verwachting is dat de uitspraak van de Hoge Raad daar een einde heeft gemaakt. Een andere uitspraak in deze kwestie is terugverwezen naar de rechtbank van Arnhem
Lees hier  en hier de vonnissen.

Meer over:

leven, nieuws,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (21)

JoopSchouten
JoopSchouten23 feb. 2010 - 11:34

Shit... Ugge, ugge, ug. Sorry.

meijerlahn
meijerlahn23 feb. 2010 - 11:34

De gezelligheid de wereld uit. Te beginnen met lege kroegen. Want ik, en vele rokers met mij, hebben de kroeg vaarwel gezegd. Lang leve de chagrijnigheid, want dat zie ik op het ogenblik heel veel om mij heen.

morgaine2
morgaine223 feb. 2010 - 11:34

als je tankt krijg je ook overdracht van giftige stoffen dus auto rijden ook maar verbieden

FrankVersteeg
FrankVersteeg23 feb. 2010 - 11:34

Maar de medewerkers van Joop hebben in ieder geval een prositieve inborst: Ze plaatsen dit nieuwsbericht onder de kop "LEVEN" :)

Angelica2
Angelica223 feb. 2010 - 11:34

Ik ben zooo blij met rookvrije horeca. Lekker uitgaan, lekker eten zonder andermans stank. Voor mij is de uitspraak FEEST!

Hanvander Horst
Hanvander Horst23 feb. 2010 - 11:34

Bij mij in de stad heb je nu keuze tussen rookloze (ik heb zo'n bloedhekel aan dat "rookvrije" en asbakcafés. Als ex-roker ben ik in beide te vinden. Nu en dan verlaat ik wel eens een kroeg omdat de rookwalm als een muur staat tussen mij en de gezelligheid. Dan ga ik een deurtje verder, maar ik ben in beide soorten kroegen te vinden en ik geniet de beste van alle werelden. Een beetje ouderwets gedogen zal ook hier wonderen doen, maar helaas, we hebben de tijdgeest niet mee en de autoriteiten handhaven graag op een zichtbare manier daar waar geen effectief weerwerk te verwachten valt maar beschaafde burgers zich mokkend bij de feiten neerleggen.

TheGreenMachine
TheGreenMachine23 feb. 2010 - 11:34

Gewoon de eigenaar laten beslissen of er in ZIJN toko gerookt mag worden of niet. Die paternalistische, bemoeizuchtige houding van de overheid moet maar eens even ophouden. Het is pas echt vrijheid als je het zo regelt dat je een keus hebt tussen een rook- of nietrook-cafe. De volks'vertegenwoordigers' weten dan helaas dondersgoed dat de meeste kroegen roken gaan toestaan en dat dat een nog grotere mislukking op gaat leveren dan het juridische misbaksel dat 'sigaartje' Klink heeft gebakken. De Hoge Raad kan dan wel uitspraak hebben gedaan, maar sinds een ruim half jaar hebben het grootste deel van de clubs en cafe's gewoon weer de asbakken op tafel gezet en die gaan er niet zomaar af. Met de verkiezingen voor de deur kan Klink zich in dit opzicht dan ook maar beter koest houden en het (goede) Duitse of Spaanse voorbeeld volgen.

Yggdrasil
Yggdrasil23 feb. 2010 - 11:34

Ik kom al een poosje niet meer in de horeca en dat is niet vanwege het rookverbod, ik ben al afgehaakt toen de euro zijn intrede deed in de horeca en de gulden werd vervangen door de euro zonder dat er getalsmatig iets veranderde, 2 gulden werd gewoon 2 euro, hoe gemakkelijk wil je het hebben. Toen echter het rookverbod werd ingesteld was ik voorgoed klaar met de horeca. In een tijd waar alles in Nederland afhankelijk werd gemaakt van keuzevrijheid werd de meest elementaire keuze van vrijheid in de horeca voorgoed aan banden gelegd. Ik zuip en rook me helemaal klem in mijn eigen appartement want ik moet toch van dat geld af wat ik uitspaarde door niet meer naar de horeca te gaan.

2 Reacties
BartvandeHulsbeek
BartvandeHulsbeek23 feb. 2010 - 11:34

Behalve dan dat de rokers alle COPD-patënten gegijzeld hielden met hun smerige verslavingen in kroegen en restaurants. En die patienten hadden niet de vrijheid van keuze. Vrijheid houdt op waar de vrijheid van anderen beperkt wordt. Dat zult u vast wel met mij eens zijn. Tenzij u er natuurlijk voorstander van bent om bepaalde groepen in de samenleving door uw gedrag uit te sluiten...

BartvandeHulsbeek
BartvandeHulsbeek23 feb. 2010 - 11:34

De meest elementaire vrijheid is de vrijheid om te kunnen ademen.

[verwijderd]
[verwijderd]23 feb. 2010 - 11:34

laten we er niet omheen draaien roken is slecht, vies en ongezond. Dat zijn wel meer dingen maar roken is bijzonder omdat de gevolgen ervan ook omstanders raakt zoverl 2ndhand via rook als 3rd hand door chemische verbindingen die op de roker neerslaan (inmiddels is uit onderzoek gebleken dat kinderen die regelmatig met een roker in contact komen al gevolgen ondervinden zelfs als die persoon niet in hun omgeving rookt, simpelweg door aanraken worden de stoffen al overgegeven) Goed roken is slecht ook voor anderen, anderen schade berokkenen mag niet ergo rookverbod, simpel toch ?

2 Reacties
FrankVersteeg
FrankVersteeg23 feb. 2010 - 11:34

Ton, Deze discussie is al zoveel gevoerd en een echte 'winnaar' is er nooit geweest, alleen verliezers omdat er al weer een keuzevrijheid niet meer bestaat. En dan zullen we het maar niet hebben over de slachtoffers van iemand die met teveel alcohol achter het stuur is gekropen. Maar daar heb jij inderdaad geen 'last' van....

Pjotrs
Pjotrs23 feb. 2010 - 11:34

Fijnstof, uitlaatgassen... kent u dat? Autorijden is schadelijk, anderen schade berokkenen mag niet ergo rijverbod, simpel toch? Het verschil met rokers is bovendien dat automobilisten je op eerstehands rook trakteren, want waar een roker eerst over zijn eigen longen rookt is een automobilist zo asociaal om de uitlaat aan de buitenkant van de auto te plaatsen. Maar daar hoor je Klink en die zogenaamde voorstanders van clean air niet over, wat op zijn zachtst gezegd nogal hypocriet is.

BartvandeHulsbeek
BartvandeHulsbeek23 feb. 2010 - 11:34

Ik vond het best wel prettig, dat rookverbod.

1 Reactie
FrankVersteeg
FrankVersteeg23 feb. 2010 - 11:34

is ook zeer prettig, maar gezellig met anderen een sigaretje roken aan de bar terwijl niemand loopt te zeuren is ook heel fijn...

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen23 feb. 2010 - 11:34

Weer een van die zaken waar de overheid zich niet mee heeft te bemoeien. Dit is prive domein beste Klink, er is niemand die mensen verplicht naar een rokerige kroeg te gaan, laat staan daar een baan te aanvaarden. En over de noodzaak; honderden jaren voor invoering van het rookverbod is het volstrekt legaal geweest om in individuele kroegen een rookverbod in te voeren. Er bestaan in Nederland ook slimme horeca ondernemers die in die honderden jaren voorafgaand aan het verbod hebben uitgeprobeerd of er voor rookvrije horeca een markt is. Als die markt er zou zijn geweest dan had er voor invoering van het verbod allang voor invoering van het verbod een rookvrij segment van de horeca bestaan, simpelweg omdat daar ondernemers rijk van hadden willen worden. Het feit dat al deze pogingen mislukt zijn toont onomstotelijk aan dat er geen markt is voor rookvrije horeca. En de invoering van het rookverbod is daardoor dan ook de oorzaak van de crisis in de Horeca. Waarom kan men dat in Den Haag niet bedenken.

1 Reactie
skinney
skinney23 feb. 2010 - 11:34

Helemaal mee eens !! Zie mooie bruine kroegen kapot gaan !! Kijk naar het voorbeeld van Engeland , daar gaat de ene na de andere pub kapot , ook pubs die al tientallen jaren bestaan !! Zal mijn stem geven aan de eerste de beste partij die dit idiote plan terug wil draaien.

JanmetdePet2
JanmetdePet223 feb. 2010 - 11:34

Ik vraag me af wanneer ze het nuttigen van alcohol in cafés gaan verbieden.

1 Reactie
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen23 feb. 2010 - 11:34

;) Als 't aan Klink ligt morgen.

SirCharles
SirCharles23 feb. 2010 - 11:34

Personen die roken die stinken.

1 Reactie
Pjotrs
Pjotrs23 feb. 2010 - 11:34

Te oordelen aan de klachten uit de rookvrije horeca zijn het met name de antirokers die zuur blijken te ruiken nu de rooklucht is verdwenen.