Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Elke twee dagen wordt er een milieuactivist vermoord, al tien jaar lang

Meeste slachtoffers in armere landen en onder inheemse bevolking
Joop

Hof: Onschendbaarheid Berlusconi in strijd met Italiaanse grondwet

  •  
13-01-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ANP-Berlusconi300_02.jpg
Rechters moeten nu per geval besluiten of de Italiaanse premier in de rechtszaal moet verschijnen
De wet die premier Silvio Berlusconi en zijn ministers beschermt tegen strafvervolging, is voor een deel in strijd met het in de grondwet verankerde gelijkheidsprincipe. Dat heeft het Constitutioneel Hof in Rome donderdag besloten, zo meldt NRC Handelsblad.
NRC schrijft dat rechters door deze beslissing per geval moeten beoordelen of  Berlusconi, die vervolgd wordt voor onder meer omkoping en belastingontduiking, in de rechtszaal moet verschijnen. De omstreden wet – die ‘legitieme verhindering’ heet – is bedacht door twee advocaten van Berlusconi en werd  in maart 2010 door het parlement aangenomen. De wet zorgt ervoor dat Berlusconi vanwege zijn functie niet terecht kan staan.

Meer over:

wereld, nieuws,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (8)

Gelijkhebber
Gelijkhebber13 jan. 2011 - 17:50

Weg met deze te heet gewassen Mussolini.

Harmen2
Harmen213 jan. 2011 - 17:50

Hij verzint wel weer wat

JoopSchouten
JoopSchouten13 jan. 2011 - 17:50

Mooi. Nu kunnen ze 'De Entertainer' aanpakken. Laten ze meteen met de 'zwaarste' zaak beginnen. Welke dat ook moge zijn...

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa13 jan. 2011 - 17:50

De Italianen lijken op hun pizza's, zij denken rond en daarom bl;ijven zij hangen in de circel. Basta pasta, basta Berlusconi.

JoopSchouten
JoopSchouten13 jan. 2011 - 17:50

Onderzoek naar afpersing door Berlusconi. MILAAN - Het Openbaar Ministerie (OM) in Milaan onderzoekt of de Italiaanse premier Silvio Berlusconi zich schuldig heeft gemaakt aan afpersing en bevordering van prostitutie door een minderjarige. Dat heeft de justitie in Milaan vrijdag gemeld. Het OM heeft Berlusconi en zijn advocaten gedagvaard. Het gaat om de zaak van een 17-jarige danseres in een nachtclub die zou hebben deelgenomen aan verscheidene feestjes in de villa van de premier in het Noord-Italiaanse Arcore. Berlusconi zou in de nacht van 27 op 28 mei vorig jaar misbruik hebben gemaakt van zijn functie van premier om de 17-jarige vrij te krijgen. Zij zat vast in een politiebureau op beschuldiging van diefstal. Het was tot voor kort lastig Berlusconi te vervolgen, omdat de premier zich kon beroepen op een wet waarmee hij een beroep kon doen op zijn drukke bezigheden als regeringsleider. Donderdag bepaalde het Constitutioneel Hof echter dat de premier zich niet zonder meer op drukke werkzaamheden kan beroepen om bij rechtszaken tegen hem weg te blijven. Rechters moeten per geval bekijken of de premier het te druk heeft. Volgens het hof was de wet in strijd met het in de Italiaanse grondwet verankerde gelijkheidsbeginsel. De uitspraak is waarschijnlijk een compromis. Volgens Italiaanse media laat het hof de beslissing over de immuniteit van Berlusconi en zijn ministers feitelijk over aan lagere rechters. De premier vindt de ophef over de zaak overdreven. Hij zei in november dat hij niets verkeerds heeft gedaan. „U zult aan het einde zien dat er niets anders is gebeurd dan een uiting van solidariteit door de premier. Ik zou beschaamd zijn als ik het niet had gedaan.” „Zoals altijd, werk ik zonder onderbreking. En als ik soms eens een mooi meisje in haar gezicht kijk, is het beter om mooie meisjes leuk te vinden dan om homoseksueel te zijn”, aldus de 74-jarige premier. Bron: site Telegrof

KrokoGena
KrokoGena13 jan. 2011 - 17:50

Ik vind Berlusconi ook een vreselijke man. Maar toch vindt de meerderheid van de Italianen hem blijkbaar goed. In een democratie moeten we daar vrede mee hebben. Democratie is namelijk wat het volk kiest en dat vinden wij goed. Het volk moet een keuze hebben want als het volk niet kan kiezen is het een dictatuur en dat vinden we ook niet goed.

2 Reacties
JoopSchouten
JoopSchouten13 jan. 2011 - 17:50

Ja. De baas zijn van het grootste gedeelte van de media en de baas zijn van het land heeft zo zijn voordelen. Je geeft Het Volk verkeerde voorlichting, brood, spelen, soaps en entertainment en Den Onderbuycker blijft tevreden. Een goed draaiboek voor iemend die macht wenst. .... Dit is een slechte voorbeeld van een vermeend soort democratie.

BenJoosten
BenJoosten13 jan. 2011 - 17:50

Italianen houden van theater, en dus ook van Berlusconi. Maar het lijkt er nu toch op dat die meerderheid zo langzamerhand behoorlijk begint te slinken. Of dat nu is omdat Giovanni met de pet verstandig wordt, of dat Silvio zijn hand domweg heeft overspeeld; wie zal het zeggen.