Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Hoezo zijn we lekker op dreef met de ‘vergroening’ van stroom?

  •  
30-09-2024
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
5435 keer bekeken
  •  
ANP-443253933

Afgezien van het feit dat stroom door biomassa in de eerste helft van 2024 iets afnam, is het wat voorbarig om te stellen dat hier sprake is van een trend.

Nog nooit leverden hernieuwbare energiebronnen Nederland zo veel stroom op. Dankzij zon en wind en biomassa, ofwel geperste houtkorrels. Die laatste raken uit de gratie, schrijft Trouw deze week. Het klopt dat meer dan de helft van alle elektriciteit afkomstig is uit zon, wind en biomassa. Maar of het hier gaat om een ‘razendsnelle vergroening’ van de stroomvoorziening’ zoals Tjerk Gualthérie van Weezel zaterdag stelt in de Volkskrant valt te betwijfelen.

Raakt biomassa uit de gratie of is dit wat de politiek en industrie ons wil laten geloven? We horen het maar al te vaak: ‘Vattenfall gaat toch stoppen met de bouw van de grootste biomassacentrale in Diemen?’ Of ‘biomassa was toch over ‘hoogtepunt’ heen?’

Was het maar waar.

Afgezien van het feit dat stroom door biomassa in de eerste helft van 2024 iets afnam, is het wat voorbarig om te stellen dat hier sprake is van een trend, zoals Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) stelt (2024), blijft de cruciale vraag onbeantwoord. Ofwel, - hoe ‘lekker op dreef’ (in woorden van Van Weezel) zijn we werkelijk met de ‘vergroening’?

Trouw doet afgelopen week doet een poging deze vraag te beantwoorden in de laatste alinea. Onder het kopje ‘afvangen en opslaan’ komt de aap uit de mouw.

Om de uitstoot van biomassa op te vangen, krijgen biomassacentrales zgn CO2-filters om broeikasgas onder de zee op te slaan. Volgens deze methode (ook BECCS genoemd) zouden biomassacentrales “optimale klimaatwinst” opleveren.

Het klopt dat RWE dit ook in Nederland ambieert. Sterker nog, ondanks bovengenoemde ontwikkelingen (tijdelijke afname biomassa en toename windenergie) is het grootste Energiebedrijf in NL, RWE, reeds dit jaar begonnen met de overstap van steenkool naar 100% biomassa op houtpellets.

RWE krijgt hiervoor, opmerkelijk genoeg, nog steeds subsidie. Deze biomassa wordt verkregen door, de immer voortgaande, kaalkap en met bulkcarriers uit het buitenland geïmporteerd. Nu ca 3.5 miljoen ton in opmaat naar een allesbrekend van record - 7,5 miljoen ton versnipperde bossen - de komende jaren.

Wat verder niet wordt benoemd is dat deze significante groei van biomassa de komende jaren, ten onrechte, wordt gelegitimeerd met een nog uiterst dubieus (niet evidence based) en duur experiment van C02-opslag onder de zee (BECCS). Betaald met publiek geld via overheidssubsidies.  

Op dit moment wordt hiervoor de basis gelegd in Brussel. Via het kader voor emissiehandel (nu nog vrijwillig) wordt het fundament gelegd voor nieuwe klimaatsubsidies. Nu het duurzaamheidsimago van biomassa dusdanig beschadigd is geraakt, fungeert de ‘opvang en opslagmethode onder zee’ (BECCS) als Trojaans om alsnog miljarden euro’s aan subsidie binnen te halen.

Beweren dat er een “razendsnelle vergroening” is en dat biomassa structureel terugloopt, zijn dus ietwat boude beweringen die geen recht doet aan de huidige, erbarmelijke staat van zowel klimaat als ecologie.

Ofwel het verbranden van biomassa voor energieopwekking in combinatie met afvang en opslag van CO2 is een valse belofte, slecht voor klimaat en biodiversiteit. En feitelijk niet anders dan een nieuwe marketing truc van energiebedrijven om hun kolen- en energiecentrales op biomassa te blijven stoken.

In plaats hiervan kunnen politici en beleidsmakers beter inzetten op het werkelijk verminderen van de uitstoot van CO2 en andere zorgwekkende stoffen in alle sectoren door te focussen op energiebesparing. Daarnaast vragen natuurlijke ecosystemen dringend om herstel en bescherming zodat deze hun rol van koolstofput kunnen vervullen. Deze gecombineerde aanpak heeft op korte termijn al een grote kans van slagen als gelijktijdig de financiële ondersteuning voor onbewezen, dure en niet duurzame experimenten, zoals koolstofopslag onder de zee, een halt worden toegeroepen en ingezet voor energiebesparing en natuurherstel. 

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (3)

Cap27
Cap27
3 okt. 2024 - 9:19
Waarom wordt biomassa zo slecht afgeschilderd. Als je alleen afvalhout gebruikt uit o.a. de bouw,snoeihout en natuurlijk geen bossen gaat kappen voor dat hout, is dat dan zo slecht?Verder het opslaan van co2 onder de zeebodem, zitten daar zo veel gevaren aan? Vergelijk dat eens met de opslag van radioactief afval wat nog helemaal niet veilig kan, en toch willen we kerncentrales. Wat is het minst kwalijk er van uit gaande dat je het met wind en zon niet red? Als dat al zo is. Verder vind ik de opvatting dat windmolens horizonvervuiling opleverd nogal snobistisch en erg egoïstisch. Vroeger stonden er overal hoge schoorstenen niet mooi maar het was nodig, niemand die over horizonvervuiling begon, er is nog geen pamflet uit de 16 de eeuw gevonden over horizonvervuiling van windmolens die waren nodig. Windmolens zijn gewoon nodig,en dat afdoen van " ik vind ze niet mooi" vind ik onverantwoordelijk en snobistisch, die weelde heb we niet. Ze zijn nodig.
PVDB2
PVDB2
30 sep. 2024 - 16:57
Voor veel mensen in de fossiele energie de gewoonste zaak. We gebruiken het allemaal. Maar om verbranding van fossiele energie de hoofzaak is van klimaatverandering, wat de meeste wetenschappers zien als de grootste uitdaging van de mens door de gevolgen, direct en indirect, zullen we ons moeten aanpassen. Energiebesparing en efficiëntere manieren van koken, verwarmen en verplaatsen. In plaats van fossiele energie winnen (olie, kolen), vervoeren, produceren van energie (vaak nog stoomgeneratoren) met veel verlies tot aan gebruik in huis of op de weg. Van koken op aardgas (40% efficiency; de rest verwarmt de omgeving) naar inductie welke 1/3 van de energie gebruikt van aardgas. Van een Cv-ketel op aardgas naar een warmtepomp welke gemiddeld 3x efficiënter is. Van verbrandingsmotor (30% efficiënt, de rest is warmte) naar een EV (90% efficiënt). Omdat de vraag naar stroom dan meer is de efficiencyslag dan ook belangrijk. Of zoals een universiteit berekende 40% minder verbruik nodig. Dus als je vindt dat je energierekening voor huis en auto hoog is, moet je een zuiniger alternatief vinden. Kost meer bij aankoop, maar gebruikt aanzienlijk minder in verhouding op langere termijn (WTW/TCO). Als je gaat kijken wat je totaal verspilt aan energie dan komt dat tot wel op 2/3 van de energie (WTW) bij fossiel. Niet dat fossiel lobby dat wil, liever CCS, dat tot nu toe zeer inefficient en erg duur is. Maar vooral een excuus is om de "oude" zeer profijtelijke business door te laten gaan.
agnar123
agnar123
30 sep. 2024 - 14:18
GroenePolitiek toonde in 2010 al aan, dat CO2 opslag veel duurder is dan CO2 vermijden door te investeren in zonne-energie. Zie: CO2-opslag is veel te duur, Zonnecellen goedkoper dan CO2-opslag https://www.groenepolitiek.info/index.php?pi=1198&n1=69 Sindsdien zijn de zonnecellen veel goedkoper geworden en CO2 opslag veel duurder. Bovendien onbewezen. De Haagse Hooligans willen gewoon weer belastinggeld schenken aan hun ondernemersvriendjes, die dan weer een deel van de winst schenken aan de politieke partijen, waarmee ze bevriend zijn. Deze kunnen dan weer advertenties kopen in bevriende media, die ze dan bedanken met gunstige artikelen. Wat is hier nog democratisch aan? De westerse democratie is inmiddels een grote leugen. Net als het milieubeleid. Alternatief voorstel: Koop voor het geld europese zonnecellen en schenk deze aan Afrika. Dat is beter voor het klimaat, beter voor Afrika en beter voor ons. Dat gaat de politiek niet doen, want dat hun ondernemersvriendjes verdienen daar niet aan.
1 Reactie
TheunT
TheunT30 sep. 2024 - 15:29
Begraven van bomen blijkt niet zo duur.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.

BNNVARA LogoWij zijn voor