Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Hoewel mensenhandel hoog op de politieke agenda staat, vallen er toch slachtoffers buiten de boot

  •  
20-01-2023
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
986 keer bekeken
  •  
ANP-401469122

Eind van het jaar wordt er gevraagd om de slachtoffers die bij ons terecht zijn gekomen te melden bij CoMensha, het Coördinatiecentrum tegen Mensenhandel. In 2021 hadden we 17 slachtoffer mogen begeleiden. Het afgelopen jaar hebben we 12 slachtoffers kunnen helpen. Helaas moet ik daarbij gelijk vermelden dat het er 20 had kunnen zijn, maar 8 slachtoffers zijn we uit het oog verloren. Simpelweg doordat er geen of langzame financiering op gang kwam.

Het is al vanaf 2018 bekend, nadat het onderzoek naar buiten kwam, dat 80 procent van de slachtoffers van seksuele uitbuiting niet direct geholpen werden. Dat kwam door of verkeerde diagnose of de lange wachttijden. 80 procent. Hoe eenzaam is dat. 

Dat was de reden dat we de foundation oprichtten. We leiden ervaringsdeskundigen op zodat zij samen met mij de slachtoffers kunnen coachen in de hulpvraag die ze zelf hebben. Ik deed dit vanaf 2017 in mijn eentje maar dat hield ik niet vol in de vele aanvragen die ik kreeg. Mooi werk en zeker effectief als je ziet hoe we als kleine foundation in een korte tijd 29 slachtoffers hebben kunnen helpen. Toch wil ik jullie meenemen naar een paar voorbeelden van de acht slachtoffers die we uit het oog zijn verloren. Ook al hebben we ons best gedaan om in contact te blijven. 

Een jong meisje meldt zich via het speciale app-nummer op de site. Ze had alle organisaties benaderd uit haar provincie en die hadden bijna allemaal een wachttijd van een half jaar tot een jaar. Slachtofferhulp Nederland had haar geadviseerd om contact op te nemen met onze foundation. “Merel helpt je wel’’, was haar beloofd. Dat deed ik natuurlijk ook. Ik keek met haar mee en verwees haar naar de contactpersonen van CoMensha, de zorgcoördinator en haar gemeente. Daar was ze blij mee en ze ging hen benaderen. Na een week vroeg ik haar hoe de lijntjes liepen. ‘’Niet’’, zei ze. ‘’Ik vind dat als ik hulp nodig heb niet zelf overal achteraan moet gaan. Kan jij me gewoon niet helpen?’’

Daar had ze natuurlijk een punt. Hoe raar is het dat je al je energie moet stoppen in hulp vragen? Maar zonder dat iemand onze financiering regelt voor haar, kunnen en mogen we ook niets doen. Maar slachtofferhulp heeft gelijk, ook zonder financiering zal ik altijd proberen te helpen. Ik bleef in contact met haar om te zorgen dat er tenminste een luisterend oor voor haar was. Helaas verbrak ze na vier weken het contact. ‘’Het lukt me niet vol te houden om uit het circuit te blijven. Ik ben moe. Het is voor mij veel rustiger om terug te gaan. Daar weet ik hoe het is, ook al wil ik niet meer.’’ Ze bedankte me voor de moeite. Een reactie geven kon ik niet meer, ze had me geblokkeerd.

Een ander meisje van nog geen 13 jaar vertelde dat ze hulp nodig had. Ze was gegroomd via internet en door deze man seksueel misbruikt in een park. De man eiste een vervolgafspraak, maar dat wilde ze niet. Ze moest wel gaan, want ze kon niemand om hulp vragen. De relatie met haar ouders was zo slecht dat ze het nooit mochten weten. Ze zou dan uit huis geplaatst worden. Maar welke instantie ze ook om hulp zou vragen, de lijn naar haar ouders zou altijd gemaakt worden, volgens haar. Ze wilde graag met ons praten, zonder dat iemand het wist. Ook hier konden we niet veel meer doen dan af en toe te vragen hoe het met haar gaat en wie ze wel in vertrouwen zou kunnen nemen buiten haar ouders om.  Ze wil heel graag met iemand praten die haar begrijpt en herkent wat haar is overkomen en haar dingen niet verwijt. Want dat doet ze zelf al. Ook hier kunnen we geen financiering aanvragen om haar te begeleiden, omdat via de instanties het altijd terugkomt bij haar ouders. Ze heeft met mijn hulp iemand gevonden die haar geholpen heeft. Ze heeft geen last meer van die man en er is een melding gemaakt bij politie. Ze wil nog steeds heel graag met iemand praten die haar echt begrijpt, geeft ze aan. Ik hoop dat voor ons een potje wordt geschonken om deze meisjes ook te kunnen helpen.

Twee minderjarige meisjes uit verschillende gesloten jeugdzorginstellingen willen graag begeleid worden door onze opgeleide ervaringscoaches. De instellingen en voogden zijn akkoord; de financiering schuift iedereen van zich af. De instellingen zien het niet als hun verantwoordelijkheid. Het gevolg: deze meisjes wachten al zes maanden op hulp die ze graag willen. 

Een voogd en een moeder melden zich met een hulpvraag bij onze coaches. Omdat niemand van de organisaties met de juiste expertise per direct hulp kan bieden, hopen ze dat onze ervaringsdeskundigen in contact kunnen blijven met deze twee meisjes om ze niet te verliezen tijdens het wachten op de wachtlijsten van organisaties.

Twee jonge vrouwen van begin 20 willen graag gecoacht worden vanuit de Persoonsgebonden budget (PGB). Slachtoffers moeten soms wel met vier verschillende afdelingen praten en hun verhaal vertellen, voordat ze een PGB krijgen. Vier keer je verhaal waar schaamte en angst de hoofdrol heeft delen met wildvreemden alsof je een sensatie hit bent. Eénmaal bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB) stuiten ze op moeilijk in te vullen overeenkomsten en duurt het 3 tot 6 maanden voordat het e.e.a. in orde is. De foundation heeft hierover bij de politiek de noodklok geluid. Met als resultaat één terugbelactie door een beleidsmedewerker. Helaas zijn er geen goede veranderingen voor het slachtoffer doorgevoerd wat het voor hen makkelijker maakt direct de hulp te kunnen krijgen die ze zelf graag willen.

Dan heb ik het nog niet eens over de B9-regeling die buitenlandse slachtoffers ruimte biedt om na te denken of ze aangiften willen doen terwijl ze verblijven op een veilige plaats. Als Nederlandse slachtoffer krijg je deze ruimte niet. 

Als slachtoffer van seksuele uitbuiting is het dus lastig de hulp te krijgen die jij graag wilt, terwijl mensenhandel zo hoog op de agenda van onze politiek staat. Dat blijkt maar weer uit deze voorbeelden.

Natuurlijk help ik waar ik kan de slachtoffers ook zonder financiën, net zoals slachtofferhulp eerder aan een van hen adviseerde. Maar hoe lang ga ik het nog volhouden als ik niet samen met onze ervaringsdeskundigen kan gaan werken, omdat er geen landelijke financiering is en zij niet netjes betaald kunnen worden voor hun coaching, waar we zo hard voor geïnvesteerd hebben door hen zo veel mogelijk kennis mee te gegeven tijdens onze opleiding?

Wie staat er net zoals mij op voor deze slachtoffers die door de mazen van het net glippen?

Denk maar aan het meisje uit het park, het zou je dochter maar zijn. Sterker nog, jij zal het maar zijn. 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (10)

Paul Spijkers
Paul Spijkers21 jan. 2023 - 6:47

De regering zorgt over de jaren steeds meer dat er regels zijn zodat er drempels zijn voor diensten, die je dan weer moet omzeilen, want het zijn liberalen, waar mensen het zelf maar moeten uitzoeken, en de vrije markt in mensen open moet blijven. Geen sociaal democraten. Maar ja, ze maken nog steeds een verschil, ondanks dat het door die drempels steeds meer theoretisch word of valse beloftes zijn. Zou een andere vrouwen liefdadigheids organisatie die fondsen kan werven van particulieren mee kunnen doen? Krachten bundellen? Ik zie dat je je ook direct kan doneren, via een keuze van banken, hoewel (nog?) niet direct met credit card. https://www.merelvangroningen.nl/steun-ons/

Joop  den Uil
Joop den Uil20 jan. 2023 - 16:46

Klinkt aardig maar volgens mij staat mensenhandel helemaal niet hoog op de politieke agenda laat staan op de agenda van (internationale) justitie; ik zie er niets van, tenzij dat uiteraard onder de strengste geheimhouding gebeurt. En ... is mensenhandel nu onderdeel van mensensmokkel of andersom ? Daders en slachtoffers; slachtoffers die hun levenlang eronder lijden.

Onne Smeets
Onne Smeets20 jan. 2023 - 15:48

"Hoewel mensenhandel hoog op de politieke agenda staat, vallen er toch slachtoffers buiten de boot" En dan lees je als er even de hoop opflakkerde dat het werkelijk over de grootste bijdrage aan mensenhandel zou gaan vervolgens helemaal niets over de daarvoor verantwoordelijke mensensmokkelaars en de in hun verlengde niet minder schuldige activisten waardoor het gros aan mensen op drift geraakt als voornamelijk illegale migranten. Mensen die letterlijk met krakkemikkige bootjes vervoerd niet zelden zo hun einde vinden of anders zoals door de mensenhandelaren bedoeld uitgebuit worden bij aankomst zoals ze al bij vertrek uitgebuit werden.

6 Reacties
LaBou
LaBou 20 jan. 2023 - 17:11

Ja, gek hè als het artikel met name gaat over sexueel misbruik van jonge meisjes en vrouwen. Maar onne moet het natuurlijk meteen weer op vluchtelingen trekken want dat vindt hij veel belangrijker, gezien het feit dat hij die liever ziet gaan dan komen.

Onne Smeets
Onne Smeets20 jan. 2023 - 18:13

@LaBou Ik heb het niet over vluchtelingen. Die verdienen een veilig heenkomen wat vaak ook al in de regio mogelijk is en anders hier. Als je gelezen had dan had je de door mij duidelijk benoemde illegale migranten benoemd gezien welke het in de meeste gevallen betreft. Mensen die door criminele mensensmokkelaars voor veel geld worden verleid meestal zeer gevaarlijke overtochten met bootjes te maken, en al vlak voor de kust vanwaar ze komen in directe aansluiting daarop mede verlokt door activisten. Deze mensen wordt valselijk voorgehouden dat hen een rijke toekomst wacht als ze landen van de EU bereiken. In werkelijkheid wacht hen heel vaak uitbuiting door criminelen die vaak banden hebben met de mensensmokkelaars. Niet zelden komt een deel van de jonge vrouwen onder hen uiteindelijk ook in de vrouwenhandel terecht.

Onne Smeets
Onne Smeets20 jan. 2023 - 19:03

@LaBou Ik schreef niet over vluchtelingen die een veilig heenkomen verdienen maar over het overgrote deel van de illegale migranten die uitgebuit door mensensmokkelaars en mede verlokt door activisten vlak voor de kust vaak op levensgevaarlijke wijze in bootjes op zee terechtkomen. Behalve dat ze valselijk verlokt en uitgebuit ertoe worden gedreven wacht hen wanneer ze de EU bereiken vaak verdere uitbuiting door met de criminelen verbonden andere criminelen in landen van aankomst. Daar hoort voor een deel van de vrouwen en meisjes niet zelden ook nog seksuele uitbuiting bij.

LaBou
LaBou 20 jan. 2023 - 22:09

Eén keer reageren was genoeg geweest. En ik ben best op de hoogte van de stelling dat we "echte vluchtelingen" moeten helpen. Het probleem is de definitie van "vluchtelingen" die door onne en zijn medestanders wordt gehanteerd.

Zandb
Zandb21 jan. 2023 - 10:56

Onne U had zich de moeite kunnen besparen. Er is namelijk een heel groot een verschil tussen in mensen 'als bezit' beschouwen en mensen tegen betaling ergens naar toe brengen. Helaas is het, zoals LaBou duidelijk maakt, niet toevallig dat u zo blundert door het 'smokkelen van mensen' op een lijn te stellen met 'handelen in mensen'.

Paul Spijkers
Paul Spijkers25 jan. 2023 - 10:47

Smokkelaars zijn handelaars. En de bootjes zinken of ze worden achtergelaten in de woestijn of ze worden vastgezet zodat de familie nog wat extra uitgebuit kan worden of ze moeten slaven of sex werk doen. Het illigale circuit is nu eenmaal zo.

stokkickhuysen
stokkickhuysen20 jan. 2023 - 15:24

Ik las dat per maand meer dan duizend minderjarige vluchtelingen 'kwijt raken'. Ik weet eigenlijk niet of die mensenhandel wel zo hoog op de politieke agenda staat, anders dan dat er met afschuw over wordt gesproken.