Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Hoever zijn we af van een opdeling van Kyiv en Oekraïne?

  •  
19-03-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1363 keer bekeken
  •  
oekraine

© cc-foto: David_Peterson

In de huidige situatie in Oekraïne wordt steeds duidelijker dat Poetin als agressor zijn vooraf gestelde doelen niet ongewijzigd zal kunnen behalen, als gevolg van het taaie en heldhaftige verzet van de Oekraïense bevolking. Een einde maken aan deze oorlog wordt daarmee steeds moeilijker.

Uiteindelijk zal door diplomatiek overleg ook deze oorlog stoppen. Maar welke afspraken daarvoor uiteindelijk moeten worden gemaakt is thans volstrekt ongewis.

Militaire deskundigen zijn er steeds meer van overtuigd dat Rusland militair niet in staat zal zijn om geheel Oekraïne te gaan bezetten. Het westelijke deel van Oekraïne is volgens hen met het huidige Russische leger moeilijk te bezetten.

Vooraf heeft Poetin zijn doelen helder gecommuniceerd. Oekraïne mag nooit lid van de NAVO worden waar in het begin van de oorlog ook bij is aangegeven dat een pro-Russische regering Oekraïne moet gaan leiden. Voorts moet de Krim als Russisch grondgebied worden erkend. Met een zelfstandige status voor de Russisch georiënteerde  gebieden Donetsk en Loehansk.

Alle diplomatieke en militaire deskundigen zeggen dat Poetin altijd een weg terug moet worden geboden, om zonder al teveel gezichtsverlies de oorlog te kunnen beëindigen.

Als nu al vaststaat dat Poetin militair gezien het westelijke deel van Oekraïne niet zal kunnen bezetten en de NAVO vasthoudt aan de letterlijke tekst van artikel 5 van het NAVO-verdrag, dan tekent zich in theorie een mogelijke opsplitsing van Oekraïne af. Om de oorlog te kunnen beëindigen en een dreigende wereldoorlog met een nucleaire inzet van wapens af te kunnen wenden.

Dit alles tegen de achtergrond van een moedige, trotse en heldhaftige Oekraïense bevolking die nooit onderworpen zal kunnen worden aan een Russische overheersing en NAVO-lidstaten die moeten toekijken hoe in Oekraïne oorlogsmisdaden worden gepleegd en een inzet van nucleaire of biochemische wapens door Poetin niet wordt uitgesloten. Waarbij de NAVO aan Poetin bij herhaling duidelijk heeft gemaakt dat zij alleen als NAVO gaan ingrijpen als een NAVO-lidstaat wordt aangevallen. Poetin heeft dus zijn handen vrij om zijn wrede oorlogsstrategie waarin geen onderscheid wordt gemaakt tussen militaire- of burgerslachtoffers zolang voort te zetten totdat hij de tijd rijp acht om een einde aan deze verschrikkelijk wrede oorlog te maken.

Te verwachten valt dat hij alleen met een binnen te halen  geografische oorlogsbuit zal stoppen. De geschiedenis laat zien dat dit eerder gebeurd is toen het Westen tegenover de Russen stond na het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog. Berlijn dat geheel omsingeld was door Russische troepen, werd uiteindelijk in een Westelijk deel en een Oostelijk deel opgesplitst. Een ordening waaruit later de Berlijnse muur is ontstaan. De geschiedenis herhaalt zich, is een veelgehoorde opvatting.

Zou dit theoretische plaatje van een mogelijke opdeling van Oekraïne wellicht al in de hoofden spelen van de direct en indirect betrokken partijen en grootmachten? Oekraïne, de VS, NAVO, Europa, China en het Rusland van Poetin. De toekomst zal het uitwijzen.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.