Joop

Hoever zijn we nog verwijderd van een bananendemocratie?

  •  
26-04-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
63 keer bekeken
  •  
ANP-429915697
Voor het komende debat over de vrijgegeven kabinetsnotulen zal een grondige zelfreflectie op eigen handelen en nalaten Rutte, Kaag en Hoekstra niet misstaan.
Een foute bestuurscultuur, het ontbreken van feitelijke tegenmacht, bewindslieden die liegen of aan selectief geheugenverlies lijden als hen dat uitkomt en het moeten openbaren van kabinetsnotulen omdat ministers niet meer worden vertrouwd, illustreren het immense verval van onze huidige democratie en rechtsstaat.
Kan de kwaliteit van onze democratische samenleving hersteld worden door dezelfde bewindspersonen die verantwoordelijk gehouden kunnen worden voor het verval van onze rechtsstaat? Die vraag rijst op dit moment over het aanblijven van Rutte, Kaag en Hoekstra.
Ook al zouden deze bewindslieden het komende debat over deze geheime notulen overleven dan nog blijft voornoemde vraag open staan.  Alle thans bekende politieke schandalen en affaires hebben direct of indirect een link naar deze bewindspersonen en de partijen die ze vertegenwoordigen.
Het thans openbaren van uiterst geheime kabinetsnotulen als grote uitzondering op wettelijk vastgelegde termijnen van toegestane openbaarmaking, vanwege het aangetaste vertrouwen in ministers van het demissionaire kabinet Rutte, toont aan dat een herstel van vertrouwen zeker niet door deze bewindspersonen nog geloofwaardig gerealiseerd zal kunnen worden.
Aanblijven zal onze democratie en de rechtsstaat nog dichterbij een door niemand gewenste bananendemocratie brengen. Een democratie die gedomineerd wordt door aan macht beluste politici, willekeur en achterkamertjes politiek.
Voor het komende debat over de vrijgegeven kabinetsnotulen zal een grondige zelfreflectie op eigen handelen en nalaten Rutte, Kaag en Hoekstra niet misstaan.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (32)

Minoes&tuin
Minoes&tuin27 apr. 2021 - 14:06

Daar zitten we al heel lang in!

Bouwman2
Bouwman227 apr. 2021 - 9:06

De Bijbel staat vol boeteprekers en profeten. Habakuk Maleachi, Zacharia, Tobit..... Een hele Tenach vol, kleine en grote. Maar luisteren, ho maar..... .

2 Reacties
LaBou
LaBou 27 apr. 2021 - 10:04

En dacht bouwman nu dat we dan wel naar hem luisteren? Als dat de bedoeling is moet hij toch eerst met wat zinnigs komen. Dat is dit niet.

HappyBuddha
HappyBuddha27 apr. 2021 - 15:58

Bouwman 27 april 2021 at 11:06 ????????‍♂️

tinekea2
tinekea227 apr. 2021 - 8:18

Wat rutte uitvreet is natuurlijk te dol voor woorden. Mara overdrijven is ook een vak. We zijn en van de rijkste landen van de wereld, we behoren tot de gelukkigste volkeren in de wereld. Er is heel erg veel goeds aan Nederland. Om dat nou bijna een Bananenrepubliek te noemen, slaat natuurlijk nergens op.

Bert de Vries
Bert de Vries27 apr. 2021 - 7:04

Voor een reflectie op eigen handelen bestaan cursussen (kostbare). Zoals: Reflecteren zonder iets te zeggen. Of: Spijt betuigen door schuld te verzwijgen.

1 Reactie
LaBou
LaBou 27 apr. 2021 - 10:02

Naar eer en geweten liegen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin27 apr. 2021 - 5:52

Wat is nieuw Nieuw is dat het naar buiten is gekomen. Oud is dat het al meer dan 10 jaar de gewoonte is. Er zijn al eens twee principiële TK, CDA ers, opgestapt omdat ze niet mochten stemmen wat ze stemden en tegengewerkt werden door partij en kabinet. Waren ze destijds wet meer principieel geweest waren ze blijven zitten en hadden ze er werk van gemaakt, hun tegenstem laten gelden.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin27 apr. 2021 - 5:53

TK-leden

Winterdepressie
Winterdepressie26 apr. 2021 - 23:06

Bij een bananenrepubliek hou je er ergens nog bananen aan over. Dit is eerder een bank-nanen republiek waarbij de lobby's die uiteindelijk de dienst uit maken niet, maar dan ook echt helemaal niets nuttigs produceren.

Joost Spits
Joost Spits26 apr. 2021 - 22:46

Antonie Kerstholt u blaast de oude uitdrukking weer nieuw leven in: 'de beste stuurlui staan aan wal' en.. u staat aan wal dat mag duidelijk zijn...

1 Reactie
Ryan2
Ryan227 apr. 2021 - 8:23

In dit geval is het wel zo. Je kan ze in den Haag niet betrappen op enige vorm van stuurmanskunst. :(

rupsje2
rupsje226 apr. 2021 - 20:58

Helemaal niet ver want die is er al. Een overheid waar de burgers bang voor zijn, roverheid/belastingdienst. Waar burgers geen enkele inspraak hebben, denk bij het plaatsen van windmolens als voorbeeld, het is al beslis dat die op een bepaalde locatie komt pas daarna worden er info avonden georganiseerd. Toevallig is er hier in de buurt een stukje rijksweg verbreed... Men had daar dus grond voor nodig, komen ze bij de landeigenaar met die mededeling inclusief een terloopse mededeling dat er tegenin gaan geen zin had omdat de onteigeningsprocedure al was gestart.

Grietje Genot
Grietje Genot26 apr. 2021 - 20:09

Die bananendemocratie en dat rotte mispel-koninkrijk van decennia her was een oase van rust, een heerlijkheid, een rozenperk, vergeleken met die Rutte-doctrine, die bestuurscultuur de neoliberale dictatuur - met die prikkeldraadversperringen dat weglakken, die slagbomen dat sensibiliseren, die omerta, dat monddood maken - van nu. Wat waren die puinhopen van paars een verrukkelijke molshopen eigenlijk: weeïg en zacht en geurend. Nu: overal knekelvelden & lijken in kasten witte en zwarte vellen, in elke hoek en in elk gat een leugenaar, een huichelaar, een meineedpleger, een toedekker, een medeplichtige aan een karaktermoord, en erger.

1 Reactie
Grietje Genot
Grietje Genot26 apr. 2021 - 20:31

Ik begrijp niet goed wat hieraan nu zo verschrikkelijk verkeerd is ...

Antje4
Antje426 apr. 2021 - 17:45

Iedereen is misbaar. Formeer lekker een zakenkabinet waarbij het credo niet lullen maar poetsen is. Met Marcel Levy voorop en het gehele toeslagenstelsel op de schop (met een behoorlijk basissalaris als alternatief) gaan we echt de strijd wel winnen. Hopelijk laten we de armoede (hoezo voedselbanken in Nederland?) achter ons en zorgt een nieuwe groep mensen ervoor dat we weer een stip aan de horizon hebben. Dat we weer een beetje voor elkaar en de aarde zorgen i.p.v. constant in het scherm van je mobiel te shinen....

The Apple
The Apple26 apr. 2021 - 17:15

Pieter Omtzigt zit overspannen thuis,maar toch domineert hij het politieke debat. Niet omdat hij een gooi doet naar de macht, maar door wat hij wakker roept onder de Nederlandse bevolking. Niet gebaseerd op vreemdelingenhaat of andere zondebokken, maar puur gericht op de controle van de macht, op het herstel van de democratie, niet meer en niet minder. Ze kunnen Rutte, Kaag en Hoekstra een “functie elders” geven -en misschien is dat ook wel nodig- maar bij Pieter Omtzigt zal dat geen aanleiding zijn tot tevredenheid. Die wil méér. Pieter Omtzigt is rechts en ik ben links, maar dat hebben we gemeenschappelijk. Ik geef toe dat ik een extremist ben: ik praat niet meer met mensen die dat niet willen.

X4
X426 apr. 2021 - 17:05

De wal moet het schip keren want deze stuurlui gaan het niet doen. Zet je schrap want het wordt een harde klap en onze democratie leidt misschien wel schipbreuk. Deze politici en ook generaties Nederlanders staan op de schouders van hun voorgangers en voorouders. Maar kunnen zelf niets dragen. Onze maatschappij draait vooral nog om sex, geld en macht. Triest.

1 Reactie
Ryan2
Ryan227 apr. 2021 - 8:34

Macht kenmerkt zich is allerlei vormen. Geld is de belangrijkste. Julius Caesar schreef de Bello Gallico als propaganda voor zichzelf, om vooral te verdoezelen waar het hem echt om ging. Het Gallische goud. Sindsdien is de bevolking van Europa steeds getergd door de belastingen die nodig waren voor de legers van de machthebbers. Juist ook Karel V die in de Nederlandse geschiedenis veelal als een redelijke vorst werd afgeschilderd. Hij was een verschrikkelijke tiran! Ga ze dat in Noord Spanje maar eens vragen.. Tja, wat verder belangrijk is, is de diverse versies van propaganda. Geef het volk brood en spelen. Sex hoort daar ook bij. Sex, and drugs and Rock and Roll. We weten onderhand echt wel, wat de muzikale revolutie uit de jaren 60-70 teweeg gebracht heeft. Normen en waarden gingen op de helling. Dat had positieve kanten, maar ook negatieve. Overigens is sex ook een van de zaken, die voor een gedeelte nog steeds taboe zijn. En dan heb ik het met name over scheve gezagsverhoudingen. Sex blijkt ook uitermate geschikt om mensen te tergen en te chanteren, ook via internet. Het heeft allemaal met geldingsdrang te maken.

frankie48
frankie4826 apr. 2021 - 17:01

Beste Antonie, Wat als Rutte, Kaag en Hoekstra door de vrijgegeven kabinetsnotulen wel de kuierlatten gaan nemen, moet er dan nieuwe verkiezingen uitgeschreven gaan worden, of moet het OM gaan kijken of deze verenigingen verboden kunnen gaan worden, of moet er een andere vorm van toezicht op de ministerraden worden gehouden?

Pater
Pater26 apr. 2021 - 15:50

"Het thans openbaren van uiterst geheime kabinetsnotulen als grote uitzondering (...) toont aan dat een herstel van vertrouwen zeker niet door deze bewindspersonen nog geloofwaardig gerealiseerd zal kunnen worden." Laat ik nou denken dat het NIET publiceren van die notulen het vertrouwen onherstelbaar zou beschadigen. De logica is zoek bij Kerstholt.

Buitenstaander
Buitenstaander26 apr. 2021 - 15:26

Zeker, Antonie, maar de vraag is of wat er binnenskamers, in vertrouwen, in een ministerraad besproken wordt, of dat niet juist alleen daar thuis hoort? En waarom we het vrij normaal zijn gaan vinden dat dingen uitlekken of gelekt worden, alsof de burgerij daar recht op heeft? En gaan we als volgende stap de fractievergaderingen van de partijen openbaar maken, omdat ik ook wel eens zou willen weten hoe er binnen de SP ogf GL over onderwerpen wordt gesproken, omdat we dat anders achterkamertjes politiek vinden.... Het wordt niet een bananendemocratie het wordt eerder een hijgerige RTL boulevard republiek, en de 'journalistiek', of wat daar tegenwoordig voor door gaat, doet om de kijkcijfers daar hartelijk aan mee. Denk je nou dat een normaal hardwerkende NLder het ook maar iets interesseert tov de huidige economische en Coronaproblemen?

2 Reacties
GHS
GHS26 apr. 2021 - 16:13

Maar ik zou toch wel eens willen weten "wie heeft er gelekt?" Ik vermoed, dat dit openbaar maken van de notulen wel eens in het voordeel van Hr. Rutte kan zijn.

Karingin
Karingin26 apr. 2021 - 16:48

Als de inhoud van dat gesprek is om de democratie te ondermijnen, dan nee, natuurlijk hoort dat niet binnenskamers te blijven! Dat het bij veel mensen nog niet doordringt wat er aan de hand is, komt inderdaad waarschijnlijk door hun eigen sores (die tenminste deels zijn veroorzaakt door dit kabinet!). Maar het zou wel goed zijn als ze wat verder denken dan hun neus lang is, wat dat betreft kan met name de duiding nog wel een tandje meer. Want op deze manier kunnen we de Staten Generaal gewoon opheffen en de firma Sloop, Schandaal en Blunder helemaal vrij spel geven. Kunnen ze ongehinderd het land nog verder naar de klote helpen, maar 't scheelt in elk geval een hoop geld

Rechtse Bal -
Rechtse Bal -26 apr. 2021 - 14:48

Okay, STEL dat het drie-tal hun consequenties trekt (''moedig besluit''), wie kan hen dan opvolgen ? Niemand dus , daar heeft dat drietal wel voor gezorgd dat ze onmisbaar zijn (in een crisistijd). Moet verplicht zijn dat iedere partijleider een ''buddy'' heeft die terstond kan invallen. (ik heb t niet over GL of PvdA want daar merkt niemand dat er geen voorman/vrouw is)

3 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland26 apr. 2021 - 16:46

Ik denk dat we elke willekeurige chimpansee uit de dierentuin kunnen halen dan heb je g e g a r a n d e e r d een beter resultaat dan met dit drietal .

Ecclesia
Ecclesia26 apr. 2021 - 16:59

Ach welnee man. Op iedere werkvloer (en ook op dit niveau) geldt: niemand is onvervangbaar. Al hebben we allemaal dat gevoel nodig dat we dat wel zijn. U bent slachtoffer geworden van beeldvorming. Rutte heeft dat in de loop der jaren verfijnd tot een ware kunst: laat het volk denken dat je onvervangbaar bent terwijl je dat echt niet bent. Poetin, Erdogan, Jin-Ping e.d. volgen een andere route met hetzelfde doel, maar denk niet dat Rutte zo een brave man is.

Karingin
Karingin26 apr. 2021 - 17:40

Je kunt ook nooit weten hoe iemand het doet totdat ie het doet...het is echt zulke (typisch rechtse) onzin om bij voorbaat jan-en-alleman af te schrijven, op basis van iemands uiterlijk of een paar optredens... Dat zie je aan Biden, Sleepy Joe doet iedereen versteld staan

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland26 apr. 2021 - 14:47

[Een democratie die gedomineerd wordt door aan macht beluste politici, willekeur en achterkamertjes politiek.] Maar dat is toch al zo?

FransAkkermans1947
FransAkkermans194726 apr. 2021 - 14:45

Nog heel ver. Momenteel wordt ons land gedomineerd door de Pieter Omtzigt. Hij loopt in de ziektewet maar zijn invloed is er niet minder om. Hij heeft niet de reputatie van een aan macht beluste politicus.

1 Reactie
The Apple
The Apple26 apr. 2021 - 17:06

FransAkkermans1947: "Hij heeft niet de reputatie van een aan macht beluste politicus." Deze ene keer zijn we het met elkaar eens. Misschien zijn we dan ook met elkaar eens dat dat het juist zo bijzonder maakt. Blijkbaar domineert hij het politieke debat door wat hij wakker roept onder de bevolking. Niet gebaseerd op vreemdelingenhaat of andere zondebokken, maar puur gericht op de controle van de macht, op het herstel van de democratie, niet meer en niet minder. Ze kunnen Rutte, Kaag en Hoekstra een "functie elders" geven -en misschien is dat ook wel nodig- maar bij Pieter Omtzigt zal dat geen aanleiding zijn tot tevredenheid. Die wil méér. Pieter Omtzigt is rechts en ik ben links, maar dat hebben we gemeenschappelijk. Ik geef het toe, ik ben een extremist: ik praat niet meer met mensen die dat niet willen.

Sam V
Sam V26 apr. 2021 - 14:42

Voor mevrouw Kaag met haar ‘nieuw leiderschap’ is dit een goed advies. Voor de heren Hoekstra en Rutte geldt dat er niets aan de hand is. Zo doen we dat hier al 10 jaar. Ouwe jongens krentenbrood.